HCL.HR

Tvorci Stalkera ponovno su u pogonu

Zoran Žalac 22.12.2014.   •   4 komentara   •   Zanimljivosti


Bivši razvojni tim GSC Game World, poznat po Stalker serijalu – više nije bivši. Nakon raspada prije tri godine, tim je ovih dana ponovno oformljen pod istim imenom.

Nesretna saga o GSC Game Worldu i njegovom voljenom S.T.A.L.K.E.R. serijalu jednoga dana možda će i imati pozitivan rasplet. Kažemo nesretna jer se nakon raspada dotičnog razvojnog tima u prosincu 2011., kao i otkazivanja Stalkera 2, zbio čitav niz čudnih događaja. Duže je vrijeme dio zaposlenika vjerovao kako će se razvoj igre nastaviti, makar i pod novim studiom. Novi studio je oformljen, pod nazivom Vostok Games, ali prava na Stalker franšizu ostala su van njihova dometa pa su morali krenuti s novim projektom zvanim Survarium, F2P pucačini koju još uvijek čekamo.

Zatim je ove godine nastupio cirkus s razvojnim timom West Games, čiji su zaposlenici tvrdili kako su oni pravi baštinici Stalkera i GSC Game Worlda, što je trebao potvrditi njihov naslov Areal. No oko te igre, kao i oko samog tima, baš sve je bilo sumnjivo, kulminirajući tobožnjim pismom podrške Vladimira Putina sa zahtjevom na pravo ekskluzivnog testiranja alpha verzije, pa je Kickstarter kampanja za tu igru ukinuta. No iako nije potvrdio da je igra stvaran proizvod, West Games je i dalje nastavio „trollati“, nedavno najavivši tzv. Stalker Apocalypse. Naravno, nakon fijaska s Arealom, baš im nitko nije posvetio medijski prostor.

No to nesretna saga privodi se donekle kraju jer se nesretni ukrajinski GSC Game World diže iz pepela te nastavlja s radom, potvrđeno je ovih dana. Dakako, studio ima više novih lica negoli veterana Stalkera, a povratak ne znači da će Stalkera 2 biti. Naime, tim će raditi na sasvim novoj, viskobudžetnoj igri, a premda ona neće imati direktne poveznice sa Stalkerom, sam GSC Game World ima sva prava na materijale i engine korišten za nikad dovršeni Stalker 2, što znači da će ih u nekom pogledu sigurno iskoristiti.

Povratak GSC Game Worlda na scenu jednim je dijelom raščistio i smijuriju tzv. West Gamesa. Naime, u GSC-u tvrde kako je dio zaposlenika dotičnog tima doista radio na Stalkeru, kako su i rekli. Doduše, nisu bili sasvim iskreni na čemu točno. Kako doznajemo, to je bio manji projekt igre za internetski preglednik koja je trebala zagrijati igrače dok čekaju Stalker 2.

Interesantno je i pod kojim su uvjetima otkazana ta dva projekta, pa ako vas zanima, više o svemu možete pročitati u intervjuu za Gamesindustry.

Komentari (4)

  • Boozer

    22.12.2014 - 17:30

    Stalker 2 bi bio odlican stalker serijal medu najboljim igrama za pc

  • rock

    22.12.2014 - 20:43

    Stalker je igra sa vjerovatno najboljom atmosferom

  • Lazy

    22.12.2014 - 20:55

    E to je vijest,konačno se nešto dobro događa na ovom svijetu 🙂

  • krolesi

    23.12.2014 - 07:11

    Back from the brink, GSC

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?