HCL.HR

Twitch počinje prodavati igre i kutije s itemima

Juraj Bevandić 27.02.2017.   •   2 komentara   •   Zanimljivosti


Voditelji poznate streaming usluge Twitch odlučili su se ugurati na tržište prodaje igara, a prodavat će i kutije s nasumičnim ekskluzivnim itemima za svoj chat.

Twitch

Poznata streaming usluga na kojoj su gledatelji prošle godine proveli skoro pet milijardi sati gledajući streamere ubrzo će se diversificirati i osim streaming platforme postati i prava digitalna trgovina za igre. Tako ćemo od ovog proljeća moći kupovati PC igre, ekspanzije i DLC pakete direktno preko Twitcha, navodno po privlačnim akcijskim cijenama, a čini se da se i brojnim developerima ideja dopala.

Priliku da prošire dostupnost svojih proizvoda tako su jedva dočekali Digital Extremes, Hi-Rez Studios, Paradox Interactive, Telltale Games, tinyBuild, Trion Worlds, Ubisoft, Vlambeer i još nekoliko studija čijim će igrama ponuda krenuti s radom. Drugi su pak rezervirani te će biti zanimljivo vidjeti kako će na ideju reagirati Electronic Arts, Valve i Blizzard koji također imaju svoje digitalne dućane.

Od prodaje igara mogli bi zarađivati i igrači koji ih streamaju. Naravno, zarađivali bi oni streameri koji imaju službeno partnerstvo s Twitchem, i to ako njihovi gledatelji kupe igru „iz njihovog streama“. U tom slučaju streamer bi dobio oko 5% zarade, što je 3 eura zarade za igru od 60 eura. Ostatak zarade dijele izdavači/proizvođači (70%) dok 25% iznosa odlazi Twitchu.

Za proizvođače igara to je jednako tako zanimljiva opcija ako sami imaju svoj Twitch kanal. U slučaju da kupac kupi igru direktno s njihovog kanala, zarada bi im bila 75%, a to je više nego što bi primjerice zaradili na Steamu, gdje Valve uzima proviziju od 30% na svaki prodani primjerak igre.

Izdavačima će s druge strane definitivno biti privlačna opcija da gledatelji naruče igru odmah po njezinoj najavi, primjerice ako je najavljena streamom, ili na E3 sajmu koji se streama na Twitchu. Ta opcija neće biti dostupna odmah po lansiranju usluge, ali je definitivno nešto što će kasnije biti dostupno.

Osim igara Twitch će ponuditi i Twitch Crate čiji bi nam koncept sad već trebao biti dobrano poznat. Bit će to kutija čiji će kupci dobiti nasumične nagrade u obliku ekskluzivnih emoteova i ikona za chat ili pak određen iznos digitalne “bits” valute za nagrađivanje streamera. Twitch je prošlog ljeta strogo zabranio kockanje CS:GO skinovima, ali čini se da su za svoje proizvode uspjeli pronaći prihvatljivu metodu poslovanja.

Komentari (2)

  • YeYa

    27.02.2017 - 23:47

    Ubisoft također ima svoju platformu za kupovanje igara (uplay), ali u ovom slucaju stavljaju kupca na prvo mjesto te mu bez obzira na manju zaradu daju priliku da igru kupi na vise mjesta. Neka se i drugi uzore na njega. 😉

  • delko

    28.02.2017 - 09:34

    To nije losa ideja ali malo po malo svi poceli da se bave prodajom igara 😀 mozda je bolje odvojiti stvari da svako radi svoj posao najbolje sto zna 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?