HCL.HR

Valve će postrožiti pravila za Steam Early Access model, bogu hvala

Zoran Žalac 21.11.2014.   •   6 komentara


Kako bi zaštitio korisnike Steama od moguće prevare i iskorištavanja putem Early Access programa, Valve će ubuduće postrožiti pravila oko toga što se smije pojaviti u prodaji kao nedovršena igra.

Nedavno istraživanje tvrtke EEDAR pokazalo je zabrinjavajući trend na koji smo, između ostaloga, i mi upozoravali – svega 25% Early Access igara na Steamu dovršeno je u nešto kraćem razdoblju od dvije godine. Ta činjenica očito je zapala za oko i ljudima u Valveu, pa su odlučili zaštititi korisnike Steama od investiranja u riskantne projekte koji možda nikada neće biti dovršeni.

Naime, developerima je interno poslana dokumentacija sa smjernicama za izdavanje igara u Early Access programu. Ukoliko se neka igra ne bude pridržavala istih, Valve će ju ukloniti sa Steama, kako je to nedavno učinio s igrom Earth: Year 2044, a ranije sa Stomping Landom i nekolicinom drugih naslova.

U globalu, Valve od developera zahtjeva manji fokus na obećanja i budućnost igre, a veći na trenutno stanje onoga što se nudi.

Kako doznajemo, razvojnim timovima savjetuje se da ne lansiraju igru na Early Access ako si ne mogu financirati njezin razvoj prodajom vrlo malog broja primjeraka, ili bez prodaje. Nadalje, traži se da developeri jasno i prijevremeno najave što će ažuriranje igre značiti za igrača – odnosno, hoće li mu izbrisati napredak u igri i hoće li morati krenuti iznova s njom.

Zabranjuje se lansiranje igre na Early Accessu ako ista nije igriva. Drugim riječima, igre na Early Accessu morat će imati neki vid gameplay mehanike te neće smjeti biti samo tech demo. Također, zabranjuje se lansiranje igre na Early Access ako je ista većim dijelom dovršena. Ideja Early Accessa je takva da kupci moraju imati barem minimalan utjecaj na razvoj igre, ne smiju biti samo publika za testiranje i traženje bugova u igri.

Sve ovo zvuči dobro, samo se nadamo da će se Valve držati ovih smjernica ako već developeri ne budu, te sankcionirati one koji Early Access model vide samo kao brzu zaradu bez nekog velikog truda.

Komentari (6)

  • Artyom

    21.11.2014 - 14:14

    To ne treba postrožit, već skroz zabrant. Early access je najgora stvar koja se dogodila u gamingu u zadnjih 20 godina.

    • AnonDogi

      @Artyom, 23.11.2014 - 12:49

      Pa i nije bas. Kad skontas ima i nekih odlicnih igara na Early Accessu kao sto je Rust. Jedini problem je u tome sto je potencijal i ideja toga lose realizirana.

  • izbjeglica

    21.11.2014 - 16:14

    Bogu hvala velikim slovom 🙂

    • AnonDogi

      @izbjeglica, 23.11.2014 - 12:45

      +1 i ne znam sta ce vam to u naslovu uopste.

  • Mahjongg

    21.11.2014 - 16:23

    ako se ne varam igra koju ste spomenuli nije Earth: Year 2044 nego Earth: Year 2066…

  • Megakmica

    21.11.2014 - 16:45

    Pa izdavaju i full gotove igre od 60€ koje su na razina pre-alpha izdanja.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?