HCL.HR

Valve promijenio način na koji funkcioniraju korisničke recenzije na Steamu

Filip Galeković 05.05.2016.   •   20 komentara


Nova implementacija korisničkih recenzija na Steamu obećava veću općenitu relevantnost ukupne ocjene, po cijenu manjeg fokusa na pojedina mišljenja, pogotovo starija.

steam-ocjene

Steam kao platforma nudi hrpu alata čija se korisnost kreće od marginalne (svirač glazbe) do apsolutne (pokretanje igara). Tako je jedna od korisnicima dragih funkcija upravo mogućnost objavljivanja kratkih recenzija koje drugi potencijalni kupci neke igre mogu pročitati i tako dobiti bolju sliku o tome na što bi mogli potrošiti svoj novac.

Valve, tvorci Steama, su tako odlučili malo promijeniti način na koji se točno određuje relevantnost svake pojedine recenzije. Do sad, situacija je bila takva da bi igra koja po izlasku dobije loše korisničke ocjene ostala tako označena praktički zauvijek, pod uvjetom da neko negativno mišljenje bude razvikano i dobije dovoljno palaca gore od ostalih korisnika.

Novi sustav za ukupnu ocjenu uzima u obzir samo recenzije koje su pisane u proteklih mjesec dana, čineći je tako boljim pokazivačem trenutačnog stanja dane igre. Ipak živimo u vremenu brzih zakrpi i ažuriranja pa je ovakva promjena svakako dobrodošla.

Dobro je to što ovo nije jedini način vaganja igara koje su vrijedne vaše pozornosti jer pod posebnim linkom možete naći i stari način ocjenjivanja, ako vam to bolje odgovara.

Komentari (20)

  • Dom3gaming

    05.05.2016 - 19:40

    Sviđa mi se ovo,sviđa…

  • trulex

    05.05.2016 - 19:53

    ok, nije loše, podržali su early access. drago mi je otići i vidjeti neke igre, eto npr. batman arkham knight koji je skroz popravljen i viditi dobru ocjenu. super sve.

  • Slim1992

    05.05.2016 - 20:14

    Koga zaboli za steam ocijene, a i neko im je sigurno dobro platio za ovo, mozda Batman AK :)

    • Filip Galeković

      @Slim1992, 05.05.2016 - 20:19

      Hah, ne znam baš. Nije mi jasan taj tinfoil mentalitet. Još bi i imao kakvu-takvu osnovu za takav zaključak da su maknuli sveukupnu ocjenu, što nisu. Ali hej :)

    • KhorneFlake

      @Filip Galeković, 05.05.2016 - 20:43

      Pusti ga, samo je bilo pitanje minute kad će uskočiti da pljuje po Valveu iz bilo kog razloga. Trebamo kao i on da patimo od skorova sa metašitiksa na koji se pali, na kome možeš napraviti profila koliko ti duša hoće i igre možeš ocjenjivati da ih nikad nisi ni pogledao.

    • Slim1992

      @KhorneFlake, 05.05.2016 - 22:16

      ? Ah vidi ovoga korneliusa i nepovezanih komentara, sve mu diraj samo nemoj steam i cini mi se amd , mada me i ne cudi, zivot momak ostavi na steamu ;)…uf sace da povlaci rasprave ili mozda nece zbog opreza http://imgur.com/HSsKoco

    • KhorneFlake

      @Slim1992, 05.05.2016 - 22:21

      Slab troll, 1.2/10 metacritiks.

    • Slim1992

      @KhorneFlake, 06.05.2016 - 10:44

      Ja tebe i tvoje igranje znam…i TI da ocjenujes igre? hhaah Zato su tu profi recenzije….A ne .oH2 igra izadje, svi zivi je popljuju, dobije ocjene i manje o 1.0, doduse sad je 2.0 :), mogu misliti koliko si joj puta 10-tku stavio…i tebe oduva, davis i cupas za vrat i dokazujes kako je vrh a ono kura*. Al tu i ovaj steam princip ne pomaze, vidim i na steamu sve not recommended…

    • KhorneFlake

      @Slim1992, 06.05.2016 - 13:34

      Pa i ne čudi me što ti se ne sviđaju Steam recenzije, mislim, kad samo pogledam kako se tvoj sveti Division crveni tamo, bješe ono igra koju svi vole i svima se sviđa….? Gotovo je više niko i ne igra. Najbolje je zatvoriti oči pred istinom i gledati gdje tebi odgovara.
      S druge strane, taj #$%&/ od igre o kojem ovdje drobiš ima gotovo 80% pozitivnih recenzija, a na Steamu samo možeš ocjenjivati ako si igrao igru. Al ne, daj da gledamo gdje tebi odgovara i tvojoj glupoj priči.
      Jel ti ono mene ismijava što pričam o Divisionu čije sam Bete izigrao, čime sam maltene vidio kompletan šablon koji igra nudi, a ovdje sve znaš o CoH2 koji prstom nisi dohvatio, da ne spominjem da u životu jedne jedine strategije odigrao nisi? Bolje ti je da se skloniš i ne provaljuješ bezveze.

    • Slim1992

      @KhorneFlake, 06.05.2016 - 22:19

      Aj ne lupaj, opet ces dobiti ban zbog povlacenja rasprava

    • adycro

      @Slim1992, 06.05.2016 - 10:01

      Naravno kad je lakse skinuti igru i trolati po ljudima koji zbilja i kupuju igre. BAK je bio katastrofa u pocetku da bih sad bio vise nego playable i fluidan. Odlicna stvar sto su ovo postavili jer mnogo stvari u biti dosad nisi ni znao dali su igru popravili ili ne jer je preplavljena bila negativnim komentarima.

  • WalwRafii

    05.05.2016 - 22:07

    Vrlo neloše

  • Vejn

    05.05.2016 - 23:08

    hahaha koji idioti…. Company of Heroes 2 ce ostati smece sa najnizom korisnickom ocjenom ikad zabiljezenom, kakvi ba abdejti, pecevi i recenzije proteklih mjesec dana, jesu li ovi ludaci na drogama !? Sad trebam cekati naredne 2 god da izbace za Arkham Knight patch od 120 giga da popravi ono rasulo pa da ja dam igri 100, ili svi ostali lol…Bjezite budale, igra ako je smece kao smece ce se i ocjeniti, ne treba se cekati godina dana da se pecevima popravi lol

    • FilthyFoxB

      @Vejn, 07.05.2016 - 10:43

      Kupio sam Arkham Knight za neke male pare u 12. mj i igra radi SAVRŠENO. Zašto bi igra onda ako je popravljena imala tolilo loših ocijena zbog onoga što je bila? Mislim, 95% loših kritika na Arkham Knight je zbog tehnikalija i poteškoća oko njih i zbog toga jako malo ljudi zna u kakvom je stanju trenutno.. Isto tako, pogledaj u kakvom je stanju izašao Battlefield 4 i kakva je to igra danas..

  • Big Boss

    05.05.2016 - 23:29

    Ovo se cini jedino korisno za early access

  • IvanDado

    05.05.2016 - 23:43

    Dobro i lose po meni.

  • BoneDigger

    06.05.2016 - 06:24

    Ako igra po izlasku bude losa to se treba kazniti, neka steam bude primjer velikim izdavacima da paze ubuduce u kakvom stanju izdaju igre.

  • funky0308

    06.05.2016 - 09:58

    Nije ovo dobro. Sve vise nam uvaljuju foru da je dobro to sto rade, da je OK izbaciti poludovrseno smece i onda ga krpati narednih god dana. Da su samo dodali prosjecnu ocjenu u zadnjih 30 dana, OK ali ovako samo idu niz dlaku velikim izdavacima koji namjerno izbacuju nedovrseno smece kako bi uletjeli u termin koji im odgovara, pokupili pare, a onda krpali do beskonacnosti.
    Ovo korisnicima nece pomoci, bas naprotiv, ovo sluzi da napravi jos vece probleme i poveca netransparentnost, jedinu korist vidim u Early Accessu.

    • Slim1992

      @funky0308, 06.05.2016 - 10:34

      Slazem se, tacno to

  • Ares88

    06.05.2016 - 10:49

    Pa od ovog neće biti koristi

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!