HCL.HR

Valve razotkrio Steam kontroler

ToxarE 28.09.2013.   •   27 komentara


A sada nešto potpuno drugačije. Nakon SteamOS-a i Steam Machines inicijative, Valve je otkrio i vlastiti kontroler koji potpuno mijenja koncept kontrolera kakvog poznajemo.

Nakon najave SteamOS-a te Steam Machines linije hardvera, Valve je završio svoju trilogiju najava za PC gaming pred televizorom s posebnim kontrolerom. Sasvim očekivano, zovu ga Steam Controller, a riječ je o uistinu inovativnom konceptu dizajniranom da omogući igranje kompletne biblioteke PC igara dostupne na Steamu dok sjedite na kauču i gledate u televizor. Budući da to uključuje i razne strategije te point ‘n click avanture, odnosno igre koje smo navikli igrati koristeći miš i tipkovnicu, Valve je za dizajn svog kontrolera morao razmišljati izvan okvira današnjih standarda.

Za početak, zaboravite na klasične analogne palice. Umjesto njih, Steam Controller ima dva velika trackpada visoke razlučivosti, odnosno kružne udubljene površine dizajnirane da precizno reagiraju na pokret vaših palaca. Svaka od njih može se i pritisnuti pa tako poslužiti kao (ogromna) dodatna tipka, a skriven ispod svakog trackpada nalazi se sofisticiran sustav malih, ali snažnih elektromagneta dizajniran da igraču pruži fizičku povratnu informaciju, odnosno da na prstima osjetimo određene informacije iz igre. No pored svega toga, Valve navodi da trackpadovi mogu poslužiti i kao zvučnici.

Steam Controller

Na samoj sredini kontrolera nalazi se mali ekran osjetljiv na dodir, a iz Valvea kažu da je to još jedan element ključan u postizanju primarnog cilja kontrolera – da omogući igranje svih PC igara na Steamu. Naime, Valve objašnjava da takav ekran omogućuje developerima da na njega programiraju praktički neograničeni broj diskretnih akcija u igri, bez potrebe za neograničenim brojem fizičkih tipki. Cijela površina tog touchscreena također je klikabilna, a kako bi osjećaj kontrole bio potpuniji, neće biti dovoljno jednostavno dodirnuti ekran za određenu akciju, već fizički kliknuti.

Osim za dodatne virtualne tipke, developeri će moći koristiti taj mali ekran za prikaz raznih elemenata iz igre poput mape, inventorya ili dodatnog izbornika. No, Valve ne želi da tijekom igre morate micati pogled s akcije na TV-u pa će se slika s malog ekrana automatski pojaviti na jednom dijelu televizijskog ekrana čim prstom dodirnete površinu osjetljivu na dodir.

Steam Controller - raspored tipki

Iako se na prvu tako ne čini, Steam Controller ima ukupno 16 fizičkih tipki. Valve navodi kako je svaka tipka postavljena ovisno o učestalosti korištenja, potrebnoj preciznosti te ergonomskoj udobnosti, a polovicu tih tipki moguće je pritisnuti bez da dignemo palac s trackpada. Pored tipki koje okružuju sam ekran osjetljiv na dodir te klikabilnih trackpadova, postoje još dva para tipki “na ramenima” dok se još dvije nalaze na poleđini kontrolera. Možete ih sve uočiti na gornjoj slici.

Kako bi podrška za kompletnu Steam biblioteku bila potpuna, što uključuje i one stare PC igre koje uopće nisu dizajnirane s kontrolerima na umu, Valve je omogućio da se njihov kontroler određenim igrama lažno predstavi kao kombinacija miša i tipkovnice. Igrači okupljeni oko Steama moći će za takve igre sami stvarati i dijeliti svoje konfiguracijske profile, odnosno skidati i koristiti one najpopularnije. Jedan primjer takvog profila tipki provjerite na sljedećoj slici.

Steam Controller - konfiguracijski profili

Bitno je napomenuti da ovaj kontroler neće raditi ekskluzivno s tom Steam Machines linijom hardvera koju je Valve nedavano najavio, već će uredno raditi na bilo kojoj verziji Steama. Osim toga, ako imate znanja i volje, Valve vas otvoreno poziva da “hakirate” njihov kontroler, kako u smislu softvera, tako i u smislu samog hardvera. Otvorite ga, rastavite ga cijelog, izmislite nešto novo – Valve je otvoren prema novim idejama utoliko da planira stvoriti alate koji će olakšati svima zainteresiranima da sudjeluju u stvaranju proširenja i prilagodbi kontrolera.

Baš kao i Steam Machines linija hardvera, ovaj kontroler postat će dostupan za kupnju negdje tijekom 2014. godine, dok će prototipovi biti poslani odabranim beta testerima još ove godine.

Komentari (27)

  • Andjo

    28.09.2013 - 10:19

    Na prvi pogled izgleda dosta komplicirano, ali ajde, treba ga prvo vidjeti u akciji.

    • IaMarmageddoN

      @Andjo, 28.09.2013 - 11:27

      istina, dajmo mu barem priliku…

  • trulex

    28.09.2013 - 10:48

    ja užasa

  • xR4Z3R

    28.09.2013 - 11:14

    Koje sranje

    • Apocalypse4987

      @xR4Z3R, 28.09.2013 - 11:47

      onda nam objasni kakav je osjećaj bio dok si koristija ovaj kontroler, kako si ga nabavija, koliko košta, di ga ima uzet?

  • piydek

    28.09.2013 - 11:41

    Najjači su mi ovi "komentatori" koji pišu "užas", a trenutno jedva da si možemo i u najmanjem dijelu predočiti kako će ovo funkcionirati i kakav će osjećaj korištenja imati ako zaživi.

    • Badass_Bunny

      @piydek, 28.09.2013 - 17:51

      Pa ne treba ga koristit da se primjeti da ima užasan oblik znaci katastorfa je i ova ispupčenja će da smetaju mnogo, uz to užasno su raspoređeni x/y/a/b. Ideja je odlicna ali ima mnogo prostora za poboljšanja.

    • maxim.x

      @piydek, 28.09.2013 - 19:18

      Najbolje da tebe zaposle pa da im das pokoji savjet…

    • svabinjo

      @piydek, 02.10.2013 - 17:11

      hahahahaha….vrisim :))

  • PC MasterR

    28.09.2013 - 11:43

    Mislim da se ipak konzolašima tresu gače šta sad steam pokušava uč u njihov teritoriji ,ovaj kontroler nije bitan pgotovo na steam boxu ili ti ga mini itx pc-ju sa steam os-om na kojeg možeš spojit kontroler koji god očeš!

    • tajger

      @PC MasterR, 28.09.2013 - 12:16

      Mislim da ipak nijednog normalnog konzolaša nije briga što Steam pokušava.

    • IaMarmageddoN

      @PC MasterR, 28.09.2013 - 12:38

      Upravo tako…

    • PC MasterR

      @PC MasterR, 28.09.2013 - 20:23

      da da sigurno ,btw nadam se da če uživat u svojih ograničenih 30 fps-a nebi da je 2001.

  • l)oolvl

    28.09.2013 - 11:52

    a je gadan

    • MoGaming

      @l)oolvl, 28.09.2013 - 12:11

      ljepše izgleda od bilo kojeg sa konzola

  • wyzard

    28.09.2013 - 12:13

    Kontroler je zapravo jako bitan za čitavu industriju. Jer ima taj luksuz da ne mora igrati na sigurno. Uostalom, ne treba ovo samo gledat u sklopu PC-a, da ga učine dostupnim i za konzole (steam je već bio na ps3) ili da ga netko kopira, to bi riješilo ogroman problem sučelja i kontrolne sheme za FM, Total War, Civilization i slične PC igre kojima bi se otvorilo novo tržište.

  • wyzard

    28.09.2013 - 12:16

    Inače, koncept kontrolera mi se užasno sviđa. Pogotovo ovaj dio da ti je na raspolaganju osam tipki bez da pomakneš palčeve s glavnih kontrolnih trackpadova. Mislim da je u izradu uloženo mnogo truda i da je napravljeno mnogo testiranja tako da se stvarno veselim ovome. Samo još da čujem cijenu.

  • piydek

    28.09.2013 - 15:32

    wyzard dobro zbori. Logika input devicea diktira logiku interakcije sa igrom, a to pak diktira logiku gameplaya. Ovaj gamepad se čini poprilično kompleksno. Stoga je to dobra stvar. Nadam se da će Valve uspjeti učiniti da bude intuitivan i "prirodan" za korištenje. Ako bude dostupan cross-platform, to može značiti samo dobre stvari za igre kao takve.

  • buby8992

    28.09.2013 - 15:46

    Dizajn kontrolera je odvratan.

  • Deadwalker

    28.09.2013 - 16:00

    Razveselila me najava ovog kontrolera. Valve umjesto da kopira ustaljeni koncept, odlučio je razviti proizvod koji će zbilja kvalitetno poduprijeti najveću vrijednost koju imaju kroz Steam, a to je golema biblioteka PC igara, bez obzira na žanr i godine. Jedva čekam ovo i prve konkretne dojmove testera.

  • Andrash

    28.09.2013 - 17:37

    kul

  • piydek

    28.09.2013 - 18:16

    Evo jednog komentara Tommya Refenesa (programer na Super Meatboyu), koji je testirao Steam kontroler u ovoj trenutnoj razvojnoj fazi: http://tommyrefenes.tumblr.com/post/62476523677/my-time-with-the-steam-controller

  • DenY007

    29.09.2013 - 18:01

    sve u redu, dizajn čudan/NE-čudan (kako kome), al' ipak moram primijetiti, da su im ove fizičke tipke (A,B,X,Y, pa i ove tri ispod), ipak pre-ćoškaste, mislim da bi se večina samnom složila,
    ipak se radi i o ergonomiji, i ljepšem ugođaju kod pritiska na iste, a na ovako 'ravne' i ništa zaobljene odozgo, mislim da bi trebali na tome ipak još poraditi (te se i nadam da hoće:), za njihovo dobro jel;)), pogotovo kad je to još neki prototip..

  • svabinjo

    02.10.2013 - 07:54

    ja se divim ljudima koji na konzolazama igraju pucacine…i našane sa analogom…jednom sam igrao COD MW2 na PS3 sa frendom ne da nisam mogao naciljati kako Bog zapovjeda nego sam ga roknuo svega 1-2. Ovakvo nešto su trebali davno osmisliti, a koliko će biti funkcionalno, vidjet cemo uskoro. Po meni dobra stvar trenutno….:)

  • PC MasterR

    11.10.2013 - 21:00

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?