HCL.HR

VIDEO: Odlično objašnjenje kako su se radile igre na prastarim računalima

Juraj Bevandić 21.08.2015.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Castlevania, Contra i Super Mario Bros. ne izgledaju uopće tako loše kada se sjetite da su se vrtjeli na svega 2 kilobajta RAM-a. Pogledajte kakve trikove su tadašnji developeri radili za našu zabavu.

Danas muke mučimo oko šezdeset sličica u sekundi i Full HD rezolucije na novoj generaciji konzola dok ekipa sa skupim računalima glatko vrti neke igre i u super-oštroj 4K rezoluciji. Teško je stoga iskreno cijeniti ranije igre, one iz doba 80-ih godina odnosno Commodorea 64 ili NES-a. One danas izgledaju kao nekakve šarene i jednostavne pokretne sličice oko kojih se netko i nije baš previše potrudio. No to je naravno potpuno krivo – programeri su tada morali biti pravi čarobnjaci da bi uz ograničenja tadašnjeg hardvera čak i tako jednostavne igre zaživjele i bile jasne, igrive i u konačnici zabavne.

Danas su nam i mobiteli mnogo puta sposobniji od tadašnjih računala i bez problema emuliraju takve prastare igre koje se novim generacijama čine smiješnima, ali YouTube korisnik The iBookGuy sastavio je iznimno poučan video o tome zašto takve stvari nekada nisu bile šala. Isplati se pogledati, makar da shvatimo koliko nas je tehnologija razmazila u zadnjih tridesetak godina. Vjerujte, nakon gledanja ovoga preći ćete na potpuno novu razinu poštovanja za programere, odnosno računalne umjetnike tog doba.

Komentari (6)

  • Apocalypse4987

    21.08.2015 - 15:15

    NIsam se nikad bavija ovakvim hardcore programiranjem, al sam rješava veitcheve dijagrame i programira eprom čipove, malo u visual basicu i c, pa kad sam shvatija da ništa ne znam, od tad poštujem programere

  • Darth Revan

    21.08.2015 - 17:57

    Odličan video. Često se prisjetim ovih igara i razmišljam se zašto danas nema više ovih platformera, u novom ruhu naravno. Nemam ništa protiv ovih današnjih, naprotiv. Ali se često zaželim nečega poput Super Maria i tadašnjih igara.

  • superdeda2000

    21.08.2015 - 18:45

    Super edukativan video. Hoćemo još ovakvih edukativnih videa 😉

  • lepiakadodo

    21.08.2015 - 22:00

    Bome lijepo se prisjetiti davnih vremena kad smo u srednjoj ucili 'crtati' u C++. Pa racunaj pixele, pa naredbe za boje i sl… A sve da bi nacrtali sunce u kutu, livadu i na njoj kucicu. S crvenim krovom i dimnjakom. Sjecam se da su detalji poput dima bili za ocijenu 5.

  • donnie

    22.08.2015 - 09:22

    Pogledajte seriju Halt and Catch FIre o počecima PC-a, odlična je.

  • BoneDigger

    @psycho01, 23.08.2015 - 00:12

    +1

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?