HCL.HR

VIDEO: VR demo iz Valvea graniči s fotorealizmom

Igor Belan 27.09.2015.   •   2 komentara


Kroz magiju fotogrametrije scene u ovom VR demou izgledaju gotovo fotorealistično. Ali onda se pojavi P-Body, onaj robot iz Portala 2.

Valveov VR uređaj zove se Vive, pisali smo kada je u suradnji s HTC-om najavljen prije pola godine. No ubrzo nakon bombastične najave, fokus VR scene se opet prebacio na glavnu zvijezdu – Oculus Rift. Danas vas malo podsjećamo da SteamVR inicijativa postoji, da developeri imaju Vive u rukama i da stvar radi. Motiv za to dao nam je David Finsterwalder, odnosno njegov YouTube video koji prikazuje neke od Valveovih VR tech demoa za Vive u akciji, odnosno pokazuje kako VR i fotogramterija mogu biti divni prijatelji.

Inače, fotogrametrija je u ovom kontekstu tehnika kojom developeri hrpom fotografija nekog predmeta iz stvarnog svijeta stvaraju 3D model u virtualnom svijetu igre. Nije to ništa pretjerano novo – mnoge igre današnjice koriste fotogrametriju za realističan prikaz određenih (statičnih) predmeta iz stvarnog svijeta. Primjerice, ako vam je The Vanishing of Ethan Carter na momente izgledao “ono, fakat realistično”, sad znate zašto.

EDIT: Evo još jednog dobrog videa koji prikazuje Valveov VR demo na sličan princip, hvala Allan Shpiljak.

Komentari (2)

  • xGAME

    28.09.2015 - 16:18

    Cool. Sad jos samo neku pokretnu trako u svim smjerovima po kojoj se moze hodat i to je to 🙂

    • brlja

      @xGAME, 29.09.2015 - 08:49

      Tu je i limit fotogrametrije…nemres (za sada) napravit cijelu igru tako. U svakom slucaju tehnika je jako time consuming i svodi se na beskrajno 'popravljanje' modela i tekstura. Zato i jesu ovi primjeri u realtivno praznim prostorima. Ako netko oce isprobat kako to radi ima nekoliko beplatnih servisa koji od fotografija rade vrlo dobar 3d model sa vec nalijepljenim teksturama. http://www.123dapp.com je jedan od njih…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?