HCL.HR

Xbox One bi uskoro trebao napokon dobiti podršku za tipkovnice, ali ne i miševe čini se

Juraj Bevandić 13.05.2017.   •   36 komentara   •   Tehnologija


U Xbox One igrama i aplikacijama bismo uskoro trebali moći koristiti tipkovnice, ali izgleda da miševi neće dobiti jednaki tretman, barem ne za sada.

Xbox One tipkovnica

Microsoft se ove generacije sa svojom konzolom opasno zapetljao i još uvijek se izmotavaju iz nekih potpuno promašenih odluka, pa je ponekad teško razumijeti što oni uopće rade. Pazite ovo, prije godinu dana su nam rekli da ćemo kroz par mjeseci moći koristiti tipkovnice na Xbox One, pa se to nije dogodilo, ali sada kažu da bi se uskoro trebalo omogućiti.

Digital Trends prenosi da je Andrew Parsons iz Microsofta kaže da je baš nedavno razgovarao s par developera o njihovim igrama koje traže unos velike količine teksta za igranje, pa kaže da namjerava takvim developerima omogućiti razvoj putem Universal Windows Platform programa koji bi omogućio korištenje tipkovnice na konzoli.

No, James Yarrow iz Microsofta je pak rekao developerima da se ne oslanjaju na korištenje miševa u izradi svojih igara jer Xbox to neće podržavati. Zatim je Digital Trends uhvatio Parsonsa nakon prezentacije na GDC konferenciji te su ga upitali što je s miševima, na što im je on otkrio da će po izlasku podrške podržavati neke uređaje i onda tek vremenom sve ostale miševe.

Nije jasno niti objašnjeno zašto jednostavno ne uvedu podršku za sav hardver kad većina miševa i tipkovnica ionako koristi isti protokol za komunikaciju s uređajima. Postavlja se pitanje i što bi to značilo za igre, a znamo da je Microsoft nedavno u Gears of War 4 dozvolio PC igračima i konzolašima da igraju skupa.

No, i PS4 ima podršku za miša i tipkovnicu, pa recimo kada sam ja htio nedavno igrati Prey tom metodom jednostavno nisam mogao jer ta opcija funkcionira samo u izbornicima i developeri ju moraju omogućiti za korištenje u igri što Arkane nije učinio. Mislite li vi da bi se trebalo konzolašima potpuno omogućiti korištenje miša i tipkovnice ako to žele?

Komentari (36)

  • borna8

    13.05.2017 - 19:26

    jel ja moram kupiti posebni mis i tipkovnicu da bih igrao na plejci ili mogu i ovu od pc-a?

    • Juraj Bevandić

      @borna8, 13.05.2017 - 21:07

      Ja imam neki Logitech uredski bežićni jeftinjak komplet i mogu ih normalno spojit na PS4. Problem je što još nisam pronašao igru u kojoj rade. Radi mi tipkovnica u glavnom izborniku, strelicama, enterom i ESC mogu upravljati, ali da bi radilo u igri to trebaju odobriti i pripremiti developeri. Problem je što je to učinjeno za svega šačicu nepopularnih igara, pa ti je uglavnom beskorisno.

  • baDarmageddoN

    13.05.2017 - 21:08

    Da budem iskren, nikada nisam podupirao odluku da se konzole ograniče na kontrolere. Ako netko želi igrati mišem i tipkovnivom ili ne zna igrati kontrolerom, zašto se to ne omogući podrškom od strane tvrtki koje rade te konzole. Nije to nikakav problem softverski niti neke druge vrste. Neka igrači sami biraju, ne prihvaćam razloge ograničavanja. A niti ne podržavam kada se osjećaju posebno dobro za ovakvu sitnicu koja bi trebala već prvog dana izlaska biti aktivna.

    • Dragan[MKD]

      @baDarmageddoN, 13.05.2017 - 22:08

      Podrzavam, posebno u FPSovima ili neki RPGeva gdje treba se koristiti vise tipke ili potrebna je brzina.

    • baDarmageddoN

      @Dragan[MKD], 13.05.2017 - 23:23

      Žalosno je da ne vide da bi milijuni kupili njihov proizvod samo da daju tu opciju. Pa nije teško u današnje vrijeme stvoriti uvjete za miša i tipkovnicu preko USB utora. Jedno bi PC naj… ali u vrijeme dok su konzole ovako hardverski jake a igre optimizirane samo za njih uvođenje opcije miša/tastature bi bilo pobjeda za onu kompaniju koja to prva učini. Ja sam siguran da bi kupio i gamepad i ovaj dobro poznati duet. Pa, tko ne bi? Samo, sumnjam da bi ikada više kupio PC samo zbog zabave. Ali nije da vi žalio za time 😛

    • darijoman

      @baDarmageddoN, 14.05.2017 - 01:46

      A šta bi ti to igrao sa mišem i tipkovnicom na konzoli ? Vidim da imaš PC i ne razumijem te zašto bi na konzoli igrao nešto sa mišem i tipkovnicom ako to već možeš na PC-u

    • Dragan[MKD]

      @darijoman, 14.05.2017 - 02:16

      Da ali PC je “ponekad” malo skuplki od konzolu, evo PS4 moze sa naci za nekih 200+$, ja planiram se cjelosno prebaciti na Skorpio, i planiram koristiti laptop za neke stvare i Skorpio za Gaming, i puno bi mi znacilo da ima podrsci za mouse+keyboard. Ali pitanje je podrsci developera, znam da Blizzard nisu bili pretjerano srecni sto ljudi igraju overwatch sa neki 3rd party uredgaja. A i kako bi izgledalo to tzv. “couch gaming” iskustvo, sa nz k+m kombinacija, naravno hardcore FPSeri postavice svoj Skorpio, PS4 na radni stol spojice na monitor i koristiti ga kao gaming racunalo, a sta je sa ostali casual gameri koji igraju sa controlerom na svoj couch, a OW je relativno usporen na konzolama kao sto je rekao Igor kad je igrao Betu, pa kako bi to funkcioniralo. Nz, ja kao primarno PC gamer se radujem ovu vjest, ali malo be brine egzekucija u praksi. Ili nekih PRGova gdje imas hrpu tipke memorirane na tipkovnici kako bi olaksao gameplay.

    • darijoman

      @Dragan[MKD], 14.05.2017 - 02:28

      Istina da je skuplji PC od konzole to stoji, ali ovi koji već imaju PC ne znam zašto bi spojili miš i tipkovnicu na konzolu i igrali FPS pored PC-a. To je moje pitanje ? Ok je ako nemaš PC-a pa onda improviziraš sa konzolom na taj način ako ti je draže igrati sa mišem i tipkovnicom. Ne bi to bilo loše nisam rekao, ali čisto sumnjam da će to zaživjeti u punom sjaju ubrzo. Overwatch je bolji na PC to i pticu znaju ali ok pustimo sad to.

    • baDarmageddoN

      @darijoman, 14.05.2017 - 05:51

      Pa neće taj PC biti zauvijek, zar ne? Neće niti konzola ali lakše je platiti 4000 nego 12000kuna.

  • GTA222

    13.05.2017 - 21:08

    Ako dopušte miševe i tipkovnice na konzolama onda bi se i odlučio na kupovinu, ovako dok je kontroler glavni baš i ne.

  • josipk

    13.05.2017 - 21:21

    ma pc is the best

  • invictum

    13.05.2017 - 23:09

    Mozda bih i kupio konzolu da mozes igrati s misem. Fps naslovi bez misa mi nikako ne pasu:)

    • darijoman

      @invictum, 14.05.2017 - 01:42

      Ne kužim te zašto bi kupio miš i tipkovnicu i igrao na konzoli i to pitanje je kako bi to funkcioniralo kad imaš PC

    • invictum

      @darijoman, 14.05.2017 - 11:39

      Radi toga sto neke odlicne igre nisu napravljene za PC 🙂

    • darijoman

      @invictum, 14.05.2017 - 13:56

      Ma znam ali te ekskluzive su uglavnom neke avanturice koje ćeš igrati sa gamepadom jer su prilagođenije gampadu. Nije sad u pitanju neki ekstra shooter pa da ti je potreban miš i tipkovnica

    • invictum

      @darijoman, 14.05.2017 - 14:53

      Ok, moguce. No ima recimo RDR i sl, no ne znam kako to radi na konzoli, vjerovatno ima neki sustav za pomoc pri ciljanju. Ili recimo GTA5. No nisam takve igre nikada ni igrao na konzoli pa ne znam u biti kako to i funkcionira:)

    • Texas Flood

      @darijoman, 14.05.2017 - 12:08

      Ili zato što mu npr. Battlefield 1 na PC-ju na medium ima 15 fps 🙂 Čovjek može za ne znam, 1000 kn kupiti miš, tipkovnicu i igru za ps4, dok za taj novac može kupiti lošu grafičku. A gdje su još ostale komponente…

    • darijoman

      @Texas Flood, 14.05.2017 - 14:01

      E kod njega nije taj slučaj da će mu Battlefield 1 ići u 15fps. To stoji za one koji idu od samog starta, pa radi financijske strane im je isplativije to kao što navodiš

    • Texas Flood

      @darijoman, 14.05.2017 - 19:14

      Eh, još jedna stvar. Cheateri… Nisam upoznat da li ih ima na konzolama, ali uvijek sam mislio da nema. I 100 puta sam poželio kupiti konzolu samo zbog toga što mi na PC-ju ubijaju želju za igrom.

  • FaZe JEZ

    13.05.2017 - 23:27

    A sta je sa ps4?Budu dali podrsku za mis a ne i za tipkovnicu

  • esse

    14.05.2017 - 00:32

    prvenstveno zast preferirqam pc je tipkovnica i mis, jednostavno je bolja kontrola .. reccimo ds3 nisam mogao igrati bez kontrolera dok nisam skuzio koliko zapravo kontroler ogranicava kontrolu , bzvz jel 😀
    to je tako radi prodaje kontrolera nista vise .. brave new world ..

  • Oblakoder

    14.05.2017 - 09:28

    Ja sam mislio da nikad necu nauciti da igram sa kontrolerom, pa sam ipak naucio i nekako mi je bas zanimljivo i izazovno igrati sa njim,za nijansu je teze jer ja uvek iskljucim auto aim.Po meni treba omoguciti obe stvari ali obavezno razdvojiti igrace jer bi bilo neposteno da u multiplayeru igraju zajedno ,igranje sa kontrolerom bi u tom slucaju izgubilo smisao.Ja slabo igram multi ,a i kad igram to su ekskluzivne igre, tako da stvarno nisam u toku kakva je trenutna situacija kad su u pitanju igre za sve platforme kao sto je Battlefield.Bas me zanima da li su igraci razdvojeni ili svi zajedno igraju?

    • darijoman

      @Oblakoder, 14.05.2017 - 14:04

      Razdvojeni su prijatelju. Pa ne mogu komunicirati Steam ili Origin sa PS Storom

    • Oblakoder

      @darijoman, 14.05.2017 - 14:38

      Hvala na odgovoru 🙂

  • BaDly

    14.05.2017 - 10:15

    Moram priznati da mi je nije jasna ova rasprava….pa već postoji official podržani miš sa tastaturom (ok, dijelom tastature :-)) za PS4….TAC Pro….nadalje, postoje razno razni adapteri za spojiti u konzolu u koje onda idu bilo koji miševi i tipkovnice i to sve radi (npr. XIM4, ..). Postoji i more miševa još sa PS3 ere koji uredno rade na PS4….dakle ?? Što nam na PS4 još nedostaje ?

    • darknes5

      @BaDly, 14.05.2017 - 20:15

      nedostaje to sto nijedna igra na ps4 ne podrzava ni mis ni testaturu..sam je koristis u glavnom izborniku..

    • pleto

      @darknes5, 15.05.2017 - 11:31

      BaDly ti fino napiše da postoji oficijalni miš i tipkovnica i ti onda komentiraš da ga igre ne podržavaju. Odakle ti ta informacija?

      https://www.playstation.com/en-us/explore/accessories/tac-pro-for-playstation-4/

    • darknes5

      @pleto, 15.05.2017 - 17:48

      nis ja vas ljudi nekuzim kog vi obmanjujete…upravo taca imam i apsolutno nijedan fps nije podrzan..nepricajte gluposti…

    • darknes5

      @darknes5, 15.05.2017 - 19:46

      zapravo podrzava neke sugave igre i bf1 ali je totalno neigrivo…

    • pleto

      @darknes5, 16.05.2017 - 14:26

      Nebitno je kolko je kvalitetan i kolko je igrivo s njim, znam i ja da je lošiji od prosječnog gamerskog miša ali bit je u tome da postoji. Miš možeš zamijenit s bilo kojim drugim mišem i radit će ti još bolje, ja baš razmisljam da si ga uzmem jer mrzim igrat na kontroleru.
      Trebao bi podržavat sve igre ne samo bf1

  • Cro-Stiven

    15.05.2017 - 15:13

    ljudi ja koristim miš i tipkovnicu na PS4 više od 2 godine i sve normalno radi,rade apsolutno sve igre koje posjedujem,od FPS-a pa nadalje…nikad problema.kontroler uopce ne koristim.

    • Zoran Žalac

      @Cro-Stiven, 15.05.2017 - 15:28

      Ne obmanjuj ljude lažima.

    • darknes5

      @Zoran Žalac, 15.05.2017 - 19:40

      hahah…zanimljivo..ja to jednostavno zovem antipropaganda..

  • Cro-Stiven

    15.05.2017 - 15:54

    Zorane nisu nikakve laži,neznam dal smijem pisati u detalje,ali nek si dečki malo proguglaju.sve je na netu.

  • Cro-Stiven

    15.05.2017 - 22:07

    nema nikakve antipropagande,samo hocu pomoci ljudima koji su u nedoumici kupiti PS4,jer im ne leži kontroler.stvar šljaka ovako,barem kod mene(kupio plejku jer mi PC jednostavno zadnjih desetak ,petnajstak godina samo siše lovu…ali nije to glavni razlog,mada i sad imam solidnu kantu,ali večinu vremena provodim uz plejku iz jednog razloga,nema cheatera,jer mi cheateri doslovno ubijaju užitak igranja,mada na plejki umjesto njh ima hrpa gamera koji iz njima znanih frustracija samo rade team kill,a nema bog zna kakve kazne za takve)znači kupio sam za plejku HAMA mouse/keyboard converter (postoji još i key mander,ali mislim da nije dostupan u europi,nije ga bilo prije par godina) na njega se spaja periferija(tipkovnica,miš,headset) i stvar radi,tipke na tipkovnici se daju extra programirati,hrpa opcija…kod mene je ASUS echelon periferija,osim miša jer asusov ne radi,al zato solidno radi na kanti.kupio drugi miš,jer nisam čitao one hamine upute(tamo piše koju sve periferiju podražava,ma tko jos čita upute?) kupio drugi miš i to je to.malo je skuplji ASUS,ali da se proči 3x jeftinije,eto to bi bilo to ,nadam se da sam uspio malo pomoči gamerima.inače VAS pratim godinama,i super ste,vrh vrhova,što u video recenzijama,posebno tekstualnim recenzijama,treba za to vremena a i truda i to jako cijenim,a vjerujem da se s time slaže velika večina članova.eto to je to ,lijep pozdrav.

    • Zoran Žalac

      @Cro-Stiven, 15.05.2017 - 22:35

      To su sve zaobilazni neslužbeni putevi jer vrlo malo igara na PS4 zapravo podržava tipkovnicu, a kamoli miš. Primjerice, to ti na tipkovnici emuliraš kontrole gamepada, ali ako je igra dizajnirana za konzolu, ne možeš ju igrati onako kako bi ju igrao s tipkovnicom na PC-u. Evo, uzmi Prey za primjer – u PS4 verziji nemaš hotkey tipke kao u PC verziji i za to nema zaobilaska jer je igra tako dizajnirana. Nijedan konverter tu ne pomaže.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?