HCL.HR

Xbox One iza sebe ima najuspješniji mjesec ikada, a opet se prodaje slabije od ostalih konzola

Zoran Žalac 12.01.2018.   •   33 komentara


Xbox One X pomogao je Microsoftu da ostvari najbolji prodajni rezultat prošlog mjeseca otkako je Xbox One platforme. No, ni to nije bilo dovoljno da završi na prvom mjestu najprodavanijih konzola tog mjeseca.

xbox-one-x-scorpio-edition

Microsoft već dvije i pol godine ne otkriva koliko je Xbox One konzola isporučeno na tržište, odnosno prodano korisnicima. Prema procjenama tržišnih analitičara, do kraja 2017. spominje se broj od 33 milijuna primjeraka kombinirano prodajom starog Xboxa One, S modela i X modela. Od toga su Xbox One konzole u 12. mjesecu imale najuspješniji mjesec do sada. Na tržištu Sjeverne Amerike, Xbox One je u prosincu bio prodavaniji čak i od PlayStationa 4.

Međutim, ni taj rekordni rezultat nije bio dovoljan da bi Microsoft mogao likovati na ulasku u 2018. godinu jer je vrlo brzo potvrđeno kako je Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego “najmoćnija konzola na svijetu”. Da stvari budu problematičnije za Microsoft, rezultat vjerojatno ne bi bio takav kad se u obzir uzme prodaja konzola diljem svijeta, nakon čega bi Xbox One na kraju opet završio na trećem, odnosno posljednjem mjestu.

Komentari (33)

  • battery992

    12.01.2018 - 17:41

    Microsoft je sebe zakopao odmah u početku, najavljivanjem konzole kao “all in-one entertainment system” onda ona fora o spajanju na net svaka 24 sata… Tu su izgubili momentum, a nedostatak ulaganja u nove ekskluzive ih je zabetonirao na to treće/zadnje mjesto.

  • Fry

    12.01.2018 - 17:41

    I kad im ide dobro opet su zadnji.

    • BoneDigger

      @Fry, 12.01.2018 - 21:43

      I dalje zaraduju milijarde.

    • Fry

      @BoneDigger, 13.01.2018 - 22:36

      I zaradivat ce i dalje.

  • GAMEmaher

    12.01.2018 - 18:35

    A isto su tako izgubili i sa windows phone… odličan mob i sustav al ga reklamiraju kao biznis klasu. Dali par dobrih ekskluziva igrica na windows phone 7 nakon toga sve banana i da im gameloft nije uletio ništa se ni ne bi imalo… tamo vode brdo sastanaka i mozgaju program ovaj program onaj kompatibilan s PC. …Ma kog briga za to krajnjeg korisnika? 1 od 100 možda koristi tu neku biznis klasu a ostali na mob nisu mogli Clash Royale i pokemon Go npr. instalirat :) tiho su se sa scene sa windows phone povukli i nestali u sjeni… Tako i sa xbox mudruju a nek prvo misle podršku i na manje zemlje kao što je hrvatska. Ma ps4 zakon. Jedino sony i ps Vita i njihov micro sd…uhhhh.

  • bigZ

    12.01.2018 - 19:38

    ovaj microsoft opasno poceo da gubi u svemu. jos uvijek se drze na prvom mjestu sto se tice operativnog sistema ali kolko sam ja upucen i tu je sve vise onih koji koriste neke druge os. iskreno i da kupujem neku konzolu prioritet bi mi bio playstation.

  • Rakun

    12.01.2018 - 20:19

    MS bi davno propao da nije praktično monopolist što se tiče operativnih sustava. Toliko failova…Vista, Win 8, Windows Phone, upropaštavanje i kupnja Nokie… da dalje ne nabrajam.

    • Dragan[MKD]

      @Rakun, 12.01.2018 - 22:21

      To je ona budala Steve Ballmer za sve kriv, hvala bogu pa je otisao u Clipersima. Sad sa ovaj indijac Nutela na celu, vidi se neka promjena, neki zaokret na svim poljama, sve vise fokus na cloud, veci fokus na hardver, Surface Laptop, Surface Studio itd. Cak bi rekao da je Xbox kao platforma dosta bolja od PS, posebno u vidu MP komponenti, e sad kad pricamo o MS kao publisher, izdavac igre tu nastaje problem jer jednostavno nemaju tako dobrih studija kao sto ima Sony Interactive Entertainment, jednostavno taj dio Sony, je dosta snazan, rekao bih i najbolji u cjeloj korporaciji, cak bolji i od samu PS diviziji. Za to da treba konkurencija na polje OSova tu se slazem, a to moze samo Apple uciniti sa Mac Os, sto nije vjerojatno.

    • funky0308

      @Rakun, 13.01.2018 - 12:22

      Monopolizam ili ne tesko je reci. Windowsi jednostavno nemaju prave konkurencije, podjelili su trziste medju sobom i nista se nije slucajno dogodilo. Koliko god su svi ti giganti jaki, veliki i samostalni, koliko god su ljuti neprijatelji i konkurenti koju su cesto na sudu zbog kojekakvih patenata i ideja, toliko se i dogovaraju i dijele trziste. Google bi bez ikakvih problema mogao napraviti OS za PC koji bi mogao parirati Windowsima i Mac OSu (ili kako se vec zove) ali iz nekog razloga taj se dio trzista ne radi. Apple se nece zajebavati time jer jednostavno ne mora ali ostali bi mogli i morali. Vjerujte, imamo fantastican OS s obzirom na okolnosti (o win10 pricam). Bez gotovo ikakve konkurencije mogli smo i gore proci. Linux ne mozemo racunati kao konkurenta jer velika vecina ljudi ne zna sto je sudo naredba, a ne nesto kompliciranije… MS radi na Win, sustav OS kao usluga ide za sada dobro i zapravo rade poprilicno dobar i stabilan OS, uvijek moze bolje ali kao sto rekoh, konkurencija ne zeli u borbu za PC OS pa ja i dalje smatram da imamo jako dobar OS s obzirom na okolnosti.

    • moordrak

      @Rakun, 13.01.2018 - 18:35

      Nisu oni monopolisti nego 99% ljudi voli koristiti ono što dobro poznaje. Zašto mijenjati konja koji pobjeđuje?

      U korporativnom svijetu kao korisnički OS isključivo se koristi Windows. Uz windowse, naravno, dolazi paket Office. Office dolazi u 365 verziji, što će ga reći, vezan je za cloud service. Microsoftov cloud service koje se plaća na godišnjoj bazi. E sad, njihov Office 365 radi i na drugim platformama. Samo nam treba neki browser. U prijevodu, ako ekipa odluči prijeći na neki alternativni OS, i dalje imaju Office kompatibilnost koji je defacto standard za kreiranje dokumenata na globalnoj razini.
      Međutim, zašto bi prelazili na drugi OS kad su nam svima besplatno gurnuli Windows10. Kao slučajno je bio više od pola godine besplatan. Mo’š misli’t. Igra MS jako pametno. Već duže vremena oni ne žive od Windowsa nego od Offica i cloud servisa.
      Što se samih windowsa tiče, na tržištu za običnog korisnika ne postoji ništa bolje. MAC? Pa i mackentosh je odavno prešao na intela i više nije tako unique kako bi to Apple htio. Istini za volju, njihov OS se vizualno nije mijenjao 30 godina. Ispod haube je bilo svega. Googleov ChromeOS? Jebeno dobra stvar. Radi k’o urica. Na tosteru ako treba. Što će gameri reći? Može li se na tome vrtiti Crysis? E ne može. Ok. Žalim slučaj. Razno razne linux distribucije niti neću spominjati jer ih ima na stotine tisuća, doslovno i svi pate od istog problema: krajnji korisnik mora znati nešto više od natjerivanja strijelice miša po ekranu i klikanja na da ne pitanja. Zato, go MS! Userete tu i tamo nešto, neste baš najjeftiniji ali i dalje imate nenadjebiv softver kojeg svi volimo koristiti.

  • JokeZ

    12.01.2018 - 21:12

    Kako i nebi kad ima lošu podršku svugdje osim u americi, pogotovo NA

  • L3gi0naR

    12.01.2018 - 21:15

    Od kad su tih par ekskluziva prebacili i na PC,više nemaju ništa za prikazat.

  • darkness666

    12.01.2018 - 21:43

    ..dobro te analiticare i nije bas drzati za rijec…recimo ovo je najmanji broj koji sam od njih vidjeo(33milion)..neki su zbrajali mjesecne prodaje pa su dosli do broja od 53 prodanih i 70 mil isporucenih…al kako god bilo x se prodavao na veliko i bilo je jako tesko doci do njega ovih blagdana jer je svud bio rasprodan…uglavnom odlicno napravljena konzola i spram nje je moj ps4pro kao ves masina gledajuci velicinu i buku koju pro proizvodi…i mogu reci da se vidi dobro razlika u igrama..jos da pocnu izlaziti igre koje ce ga malo oznojiti bit ce pun pogodak…

  • vragec25cro

    12.01.2018 - 23:30

    Meni xbox uvjek bio draži od ps sve dok nisam kupio pc,od onda samo pc pošto niti jedna konzola nema neku eksluzivu da bi me privukla.Al ako bi kupovao opet konzolu uzeo bih xbox

    • blacklist0907

      @vragec25cro, 13.01.2018 - 09:37

      Onda nemas dobar ukus za igre….plejka je puna ekskluziva koje su uvijek među najisckivanijim naslovima godine

    • darkness666

      @blacklist0907, 13.01.2018 - 12:05

      zapravo po meni xbox ima bolje ekskluzive…ja sam ljubitelj pucacina i tu xbox ima veeliku prednost…kao sto rekoh nioh horizon zero dawn i uncharted zajedno imaju trajnost kao jedan naslov gearsa…xbox radi manje al zato kvalitetnije naslove…

    • YeYa

      @darkness666, 13.01.2018 - 17:38

      Cek, zar si ti sad rekao da xbox ima kvalitetnije ekskluzive od PS? Midlim da si nesto pobrkao.

    • SanKa

      @darkness666, 15.01.2018 - 13:25

      hahahahha, koji vic. koje to eksluzive ima xbox da su bolje od ps ovih ? Halo je bio solidan prvih par nastavaka i to je to.

    • darkness666

      @SanKa, 16.01.2018 - 20:43

      pa recimo gears of war mi je bolji od uncharteda i horizon zd zajedno…te dvije plejkine exkluzive traju 10tak sati a ja u gearsima imam vec 20 dana igranja…gran turismo nije ni sluga forzi..a i plejka nema zabavne igre poput sunset overdriva i recora..
      al opet kako ljudi kazu sve je to stvar ukusa…

    • SanKa

      @darkness666, 17.01.2018 - 09:45

      definitivno stvar ukusa, ali i nije. samo pogledaj nominacije za game of the year awar. horizon zero dawn dere u svakoj kategoriji. uncharted je isto spektakl za sabe. ali stvar je ukusa, da…tvog lošeg ukusa :p

    • vragec25cro

      @blacklist0907, 13.01.2018 - 16:16

      Svatko ima svoj ukus i o ukusima se ne raspravlja :)

    • SanKa

      @vragec25cro, 17.01.2018 - 09:45

      najveći bullshit ikad izrečen. zašto ? ukusi su tu da se baš raspravlja o njima

    • tomica0310

      @vragec25cro, 13.01.2018 - 11:33

      ako ti se ne sviđaju ps ekskluzive, koje su poslije rockstarovih igara najbolje sto gaming trenutno nudi, onda si totalno zagrizeni igrac LoL-a ili DOTE ili WOT-a

    • vragec25cro

      @tomica0310, 13.01.2018 - 16:17

      Ne igram niti dotu niti lol wot tu i tamo.Večinom mmorpg-jeve kojih nema dobrih niti na ps niti na xbox.Zato se prebacio najviše s konzola na pc

    • tomica0310

      @vragec25cro, 13.01.2018 - 16:45

      pošteno

    • SanKa

      @vragec25cro, 15.01.2018 - 13:24

      “konzola nema neku ekskluzivu da bi te privukla” ? šta ti igraš bajo moj. jako si u krivu

  • Virty

    13.01.2018 - 00:56

    Indijanac Nutela 😁

  • Lino

    13.01.2018 - 15:30

    Uvjek volim vijesti ovakve prirode i Xboxa generalno. Sekcija komentari i inferiorna ograničenost na djelu. 😂

    • movie

      @Lino, 13.01.2018 - 22:23

      Lino, dok ti ovdje komentiraš ode ti duvnjak k vragu. Daj malo više koncentracije i posveti se poslu a ne komentiranju.

    • Lino

      @movie, 14.01.2018 - 09:26

      U redu

  • SanKa

    15.01.2018 - 13:23

    imaju stravično loše ekskluzive, mogu napraviti 7 puta bolju konzolu od sonya, ali nikad neće steći takav renome i following.

    • darkness666

      @SanKa, 16.01.2018 - 20:45

      ti se drogiras…ocigledno niti jednu tu ekskluzivu nisi ni uzivo vidio kad netko igra…

    • SanKa

      @darkness666, 17.01.2018 - 09:44

      ja se drogiram ? lol…ajde mi navedi xbox eksluzive koje su odlične i da su bolje od ps-ovih?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!