HCL.HR

Zlatni Dabar 2017: Najbolja društvena igra

Bruno Barkić 27.12.2017.   •   5 komentara   •   HCL objave


Protekla godina je donijela nekoliko impresivnih gorostasa i par neodoljivih bombona među društvenim igrama! Pogledajte koju su društvenu igru Gameri Okruglog Stola odabrali za pobjednika!

najbolja društvena igra

Godina na izmaku donijela je neke zaista bogate boardgaming naslove na stol. S obzirom da smo tijekom 2017. na HCL-u ugostili Gamere Okruglog Stola koji se bave upravo takvim igrama, po prvi puta u povijesti Zlatnog Dabra priredili smo i nagradu za najbolju društvenu igru. U ovoj kategoriji za početak smo odluku o pobjedniku odlučili prepustiti stručnom žiriju. Oni su vijećali nekoliko dana kako bi odlučili o pobjedniku, a među potencijalnim kandidatima za titulu najbolje našle su se društvene igre poput Azula; srednji i izrazito zanimljivi naslovi poput 7th Continent i Near and Far; te giganti Gloomhaven i Gaia Project.

No, pobjednik je mogao biti samo jedan…a bez previše galame, igra zvana Gloomhaven je doslovno pomela konkurenciju!

U ovoj zaista slojevitoj društvenoj igri, svaki igrač kontrolira jednog od plaćenika koji je došao u grad Gloomhaven potražiti priliku za dobrom zaradom. Dakle, svakom pojedinom igraču će u prosjeku trebati oko 15 sesija po 2-3h igranja da bi uspješno ispunio quest, a zatim poslao svog lika u penziju.

U ovoj igri nećete susresti Elfove ili Dwarfove, već zasebno osmišljene rase. Isto tako nećete zaigrati s generičnim klasama kao što su warrior, wizard ili rogue. Sam dizajner igre je posvetio dosta vremena ne bi li pomno osmislio nove i zanimljive klase, od kojih mnoge nude osebujan stil igranja, dok su ostale dobro osmišljene multiklase. Nećete utjeloviti sad već svjetski popularnog Khajita, ali sigurno ćete se zabaviti kroz Orchid Spellweavera ili Inox Bruta.

Igra dolazi s velikom kartom svijeta koji se sastoji od 95 lokacija – igrivih scenarija, a svaki se sastoji od prethodno osmišljene mape i predefiniranih NPC-jeva,  dok se vaš cilj razlikuje od scenarija do scenarija. Za razliku od sličnih igara, koje sve vrste konflikta vole rješavati bacanjem kocki, Gloomhaven vam u ruke daje zaseban špil karata, koji sadrži razne napade i sposobnosti, specifične samo vašem liku. Trik je u tome što potrošene karte ne možete koristiti dok niste potrošili cijeli špil, tj. dok niste koristili akciju odmora koja vam vraća sve karte u ruku. Time igra izvrsno simulira postepeni pad energije vašeg lika i tjera vas da pametno kombinirate svoje poteze, umjesto da bezglavo koračate tamnicom.

Ova grdosija od skoro deset kilograma sigurno će vam pružiti na stotine kvalitetno utrošenih sati u jednom posebnom i nezaboravnom iskustvu, no nemojte se ustručavati istražiti i naše nominirane naslove.

 

Komentari (5)

  • karlod1997

    27.12.2017 - 18:03

    svaka čast, i board igre su igre, jasno druga kategorija od računalih ali i tu ima jako kvalitetnih i složenih igara koje zaslužuju pažnju (dobar potez šta ste uveli članke “Gameri okruglog stola”, da budemo i tu bar malo u koraku sa tom vrstom igara) tako da je jako dobar potez i uvođenje kategorije za dodjelu nagrade najbolje board igre.

    • Sonjo

      @karlod1997, 27.12.2017 - 18:14

      hvala na podrsci Gamerima okruglog stola 🙂

  • sparki2004

    28.12.2017 - 19:47

    meni se boardgaming mnogo svidja.
    po meni najbolja drustvena igra fallout board game.

  • Filipina

    29.12.2017 - 04:10

    Azula je najbolja drustvena igra

    • Sonjo

      @Filipina, 29.12.2017 - 11:58

      bio je svakako medju nominiranima. a vjerojatno ce osvojiti i spiel des jahres

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?