HCL.HR

Zlatni Dabar 2006 [Konzole]

Matej Majcenović 25.01.2007.   •   0 komentara


I ove godine organizirali smo glasanje za najbolje igre protekle godine. Naši posjetitelji su birali i dali svoj glas za najbolje konzolaške igre po različitim platformama.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Što se tiče konzolaških igara, te konzola općenito, 2006. godina bila je vrlo interesantna. Dok je Microsoftov Xbox 360 sve kvalitetnijim i kvalitetnijim naslovima polako učvrštio svoj položaj na tržištu, Nintendo je prvo u Japanu i Americi, a nedugo zatim i u Europi izbacio možda i najinteresantniju next-gen konzolu – Nintendo Wii. Sony je nas Europljane razočarao odgodivši izlazak Playstationa 3 u Europi za ožujak 2007. godine. Unatoč tome i PS3 je na radost svih fanboya izašao u 2006. godini, iako samo u Americi i Japanu, no i nije baš ostvario zavidne statistike prodavanosti. 2006 godina bila je pogodna i za Playstation 2, za kojeg je također izašle dosta zanimljivih igara, dok su na Xboxu izlazili tek poneki multiplatform naslovi, što je i razumljivo budući da je Xbox 360 već godinu dana u prodaji. Izašli su i mnogi interesantni naslovi za dvije najpoznatije handheld konzole – PSP i DS. Nintendo je sa svojim DS-om pogodio pravu žicu i zabilježio odlične statistike prodavanosti, dok je izlaskom GTA: Vice City Stories porasla i prodavanost Sonyevog PSP-a. Naši posjetitelji izabrali su najbolje igre po svim ovim platformama, kao i najbolju current-gen, next-gen i handheld igru. Koje su igre dobile najviše glasova provjerite dolje u tekstu.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Za razliku od Sonyeve next-gen uzdanice, PS2 je imao ponuditi mnogo, mnogo više toga. Mnogobrojne ekskluzive nisu dopustile da ova konzola sa izlaskom PS3 ode u povijest. Naprotiv, u kojem je stanju trenutno PS3, PS2 će biti popularan još mnogo, mnogo vremena.

Pro Evolution Soccer 6

Iako se sa ovim izborom ne bi mogli složiti, nije na nama da biramo, već na posjetiteljima sajta. Pa su tako oni, za najbolju ovogodišnju PS2 igru odabrali svima nam drag multiplatform naslov – PES6. Istina, i većina nas su PES fanovi, ali razmislite, koliko je novosti od petice donjela šestica da bi je mogli proglasiti najboljom PS2 igrom 2006. Na drugom se mjestu našlo još jedno remek-djelo gaming umjetnosti, Okami, igra zanimljive grafičke prezentacije i igraćeg iskustva koje nećete zaboraviti dugo, dugo vremena.

Gamecube Igra Godine

Iako je na ovogodišnjem E3 sajmu bilo najavljeno kako će Gamecube dobiti još ove godine dobiti nekoliko ekskluziva, koje će utješiti vlasnike ove konzola kad na tržištu već bude “revolucionaran” Wii, Nintendo je na GC poslao samo jednu od njih, srećom najočekivaniju. GC verzija nove Zelde nije razočarala, iako je ostala u sjeni Wii verzije. Super Paper Mario, Donkey Kong Bongo Blast prešli su na Wii. Osim Zelde, GC se godine 2006. ne može pohvalit niti jednom jačom ekskluzivom, Nintendo je čini se sve karte bacio na budućnost.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Kako nije imala nikakvu veću konkurenciju, GC verzija nove Zelde očekivano je pokupila nagradu najbolje GC igre 2006. Spomenuo bi i kako je Zelda ustvari jedina jača ekskluziva za GC a iza nje se smjestio kvalitetan dječji multiplatform naslov; Lego Star Wars 2.

Xbox Igra Godine

Kako je Microsoftova konzola nove generacije cijelu proteklu godinu bila na tržištu, nismo mogli očekivati nikakve jače ekskluzive za ”stari” Xbox. Nismo, očekivali, pa tako nismo ništa ni dobili, jer prošle se godine na istoj konzoli nije pojavio niti jedan jači naslov, osim već standardni nastavci multiplatformskih serijala.

Splinter Cell: Double Agent

Iako je izašla i na većini drugih platformi, ova igra ni po čemu nije posebna na Xbox-u, no kako po mišljenju posjetitelja boljih igara nije bilo na istoj konzoli nije bilo. Četvrti nastavak koji prati pustolovine tajnog agenta Sama Fishera, pokupila je nagradu za najbolju Xbox igru.

Sony PSP Igra Godine

Dok je prethodne godine uglavnom bio kritiziran od strane mnogih gamera gladnih onih vrhunskih naslova, PSP se po tom pitanju ove godine uvelike popravio. No, usprkos činjenici da mu kvalitetnih naslova nije nedostajalo, prodaja ove konzole Sony-u nije donijela nekih velikih prihoda, te je, bar što se ove godine tiče, izgubila bitku sa ”konkurencijom” zvanom NDS koji je zabilježio odlične prodajne rezultate ponajviše zahvaljujući redizajniranoj verziji zvanoj DS lite.

GTA: Vice City Stories

Kako je GTA jedan od najpopularnijih i najigrivijih PC/konzolaških serijala, a Vice City većini fanova slovi kao omiljen nastavak, nije bilo previše dileme oko izbora za najbolju prošlogodišnju PSP igru. Na drugom se mjestu našao Tekken: Dark Resurection, koji nam je uz već poznat zarazan gameplay, ponudio i ogroman broj bonusa i materijala uz igru.

Nintendo DS Igra Godine

Što se tiče handheld konzola, sada sa sigurnošću možemo reći da je 2006. godina nintendove “Touch screen powered” konzole. Osim velikom broju kvalitetnih igara, veliko zanimanje za ovu Nintendovu konzolu može se pripisati i redizajnoj verziji (DS Lite) koja je DS iz ružnog pačeta pretvorila u kul iPodiziranu i zgodnu patku. Ukratko, odlična godina za Nintendo.

New Super Mario Bros.

Bez imalo dileme, naši su čitatelji gotovo sve svoje glasove podjelili novom Super Mariu, reizdanju istog onog koji nas je uveseljavao prije nešto više od 20-ak godina… Ovaj je naslov pravi dokaz da 2D platformeri još uvijek mogu opstati, biti odlično prodavani i hvaljeni od publike i kritike u današnje vrijeme. Nova Castlevania: Portrait of Ruins, našla se iza Super Maria.

Xbox 360 Igra Godine

Jedina konzola nove generacije koja je imala godinu dana prednosti u odnosu na ostale dvije, Microsoftov se Xbox 360, ove godine se mogao pohvaliti velikim brojem hitova/ekskluziva/System Sellerima. No, za istu bi konzolu mogli reći da je upravo pred kraj godine dobila jednu od najboljih igara u posljednjih nekoliko godina, igra koja je uvećala sveukupni dojam o Xbox 360 konzoli.

Gears of War[/size][/b]

Igra čijih su 2 milijuna primjeraka po brzini prodaje ostali zabilježeni u povijesti gaminga, mora biti posebna. Gears of War je upravo to, nešto posebno, jedna od najboljih igara koje nam je ponudila ova godina. Iza Gears of Wara našao se Capcomov Dead Rising. Proizvođači Resident Evil-a ovog su nas puta gurnuli u trgovački centar pun zombija, i uživali smo.

Playstation 3 Igra Godine

Osim što su mu mnogi kao jednu od mana često isticali cijenu, PS3 se nije proslavio ni sa brojem i kvalitetom izdanih launch igara. Među njima su se našli tek nekolicina multiplatform sportskih naslova, treći nastavak Call of Duty-a i dvije ekskluzive od kojih je jedna uspjela dobiti epitet najbolje PS3 igre.

Resistenace: Fall of man

Prilično bučno najavljivan, Resistance nije uspio opravdati Hype. Ipak, ne možemo reći da igra ne valja, ona je ipak jedan iznadprosječan FPS. Nažalost, ne toliko iznadprosječan, koliko smo očekivali.

Wii Igra Godine

Kako je mnogi vole nazivati, najinovativnija Next Gen konzola, Wii je pomogao Nintendu da u velikom stilu zaključe uspješnu godinu koju im uljepšala odlična prodaja DS-a. Velik broj launch naslova, neki od njih manje, neki više kvalitetnih, ipak su nas pomalo razočarali zbog činjenice da su najveći potencijalni hitovi završili kao prosječni i ispodprosječni naslovi. No, Nintendove ekskluzive nisu ni ovog puta razočarale.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Igra koja je već dobila nagradu za najbolju Game Cube igru, sa posebnostima Wii gamepada uspjela je istu stvar učiniti i na Wii-u. Iako ni na ovoj konzoli nije imala neke veće suparnike, na drugom je mjestu zasjao Wii Sports, kolekcija od 5 sportova, koju je Nintendo prodavao zajedno sa konzolom. Iako su se svi složili kako je Wii sports ustvari više demonstracija moći Wiimote-a ova je igra prirasla srcu svim vlasnicima Wii konzole.

Najbolja Handheld igra

Zahvaljujući popularnosi koju uživa GTA serijal, nagradu za najbolju prošlogodišnju igru na Handheld konzolama, pokupio je GTA: Vice City Stories. Igra koja je mnogo napredovala od VIce City-a, doinjela nam je i promjenu glavnog lika. Tommy-a Verceti-a zamjenio je brat svima nam poznatog Lance Vance-a iz Vice City-a, Victor Vance. Radnja se odvija 2 godine prije one iz Vice City-a. Drugo mjesto pokupio je New Super Mario Bros. reizdanje orginalnog, više od 20 godina starog Super Mario Bros.-a, jednog od najboljih platformera ikad. Igra je opravdala sva očekivanja, i u fotofinišu izgubila prvo mjesto najbolje Handheld igre po izboru posjetitelja.

Najbolja Current Gen. Igra

Igra koja je već osvojila najveći broj glasova u kategoriji za najbolju Game Cube igru, bez veće konkurencije GC verzija igre Legend of Zelda: Twillight Princess, osvojila je i nagradu za najbolju igru na sada već prošlog generaciji igraćih konzola. Drugo je mjesto osvojila najbolja nogometna simulacija Pro Eevolution Soccer 6, koja ponavljam, nije donijela nikakve velike novosti u serijal i stoga po našem mišljenju i nije zaslužila da se nalazi na drugom mjestu. 2006. ionako nije bila tako loša godina, bilo je mnogo inovativnijih i kvalitetnijih igara.

Najbolja Next – Gen Igra

Igra koja je već proglašena kao jedna od najboljih igara u posljednjih nekoliko godina – Wii verzija Zelde Twilight Princess, u tijesnoj je utrci sa jednom od najbrže prodavanih igara u posljednjih nekoliko godina – Gears of War-om, pokupila nagradu za najbolju igru na Next-gen konzolama. Jedina stvar za kojom žalimo je izostanak Playstationa 3, kao konzole koja nam ove godine nije ponudila igru jednake kvalitete kao i već spomenute dvije, i time si onemogućila sudjelelovanje u natjecanju. Dogodine kad rat Wii, PS3 i Xbox360 uistinu počne, možemo očekivati mnogo kvalitetnih igara. Do tada, sve najbolje u tekućoj godini, želi vam HCL.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Provjerite i koje su PC igre naši posjetitelji
izabrali kao najbolje igre 2006. godine:

>> Zlatni Dabar 2006 – PC Igre

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?