HCL.HR

Zlatni Dabar 2007

Igor Belan 09.01.2008.   •   6 komentara


Provjerite koji su naslovi osvojili Zlatnog Dabra u jednoj od 11 kategorija koliko smo ih ove godine odlučili predstaviti. Što ćemo iz 2007. pamtiti još mnogo godina, doznajte upravo ovdje.

Još jedna gamerska godina je iza nas. Objektivno, možda jedna od najbogatijih kvalitetnim naslovima u povijesti gaminga. Bila je to godina u koju smo ušli sa sve tri konzole nove generacije. Doživjeli smo nekoliko odgoda igara za koje smo mislili da će ući u konkurenciju za igru godine 2007. Bilo je iznenađenja, razočaranja, najava dugo očekivanih igara i velikih događaja. I baš zato: Zlatni Dabar 2007.

Ove smo godine odlučili promijeniti sam koncept glasovanja. Kako smo ove godine jednaku pažnju posvetili konzolaškim naslovima, u glasanju su jednako bile zastupljene PC i konzolaške igre. Glasovanje po kategorijama, trajalo je od 25.-31. prosinca, nakon kojeg smo dobili pobjednike po žanrovima. Po dvije najbolje igre iz svakog žanra ušle su u konkurenciju za igru godine za dotičnu platformu. 1.1. 2008. otvoren je podforum nazvan Ultimativni Zlatni Dabar u kojem ste osim za najbolje igre na određenim platformama glasali i u četiri posebne kategorije. Odluka za igru godine 2007. ostala je na nama. Osim standardnih članova tima koji su pomogli u stvaranju ovog teksta, posebno se moramo zahvaliti članu foruma čiji je nick toliko vulgaran da smo morali cenzurirati određene dijelove. Dakle, zahvaljujemo P*čkici koji je pomogao u slaganju anketa te nam pomogao da se uspijemo sjetiti svih događaja i naslova koji su bili značajni po nečemu u protekloj godini. Zavalite se u fotelju i pogledajte što je bilo najbolje od najboljeg u 2007!

PC igra godine: Call of Duty 4

PC platforma prošle se godine mogla pohvaliti velikim brojem kvalitetnih FPS naslova. Upravo su ti isti naslovi bili u užoj konkurenciji za osvajanje nagrade za PC igru godine. Za prvo mjesto borila su se tri naslova: Call of Duty 4: Modern Warfare, The Orange Box i Bioshock. U fotofinišu, prvo je mjesto ipak zauzeo četvrti nastavak Call of Duty serijala. Igra možda nije donijela neke velike promjene u žanr, no radi se o naslovu koji će ponajprije zbog odlične igrivosti i multiplayera mnoge igrače za ekranom zadržati sate, dane a možda i godine. Ili barem dok se na tržištu ne pojavi peti nastavak…

Pucačina Godine ( FPS, TPS ): Call of Duty 4: Modern Warfare
RPG Igra Godine: The Witcher
Avantura Godine: Sam & Max Seasone One
Sportska Igra Godine: Pro Evolution Soccer 2008
MMO Igra Godine: Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar
Strategija Godine (RTS, TBS ): Command & Conquer 3: Tiberium Wars
Utrka Godine: Test Drive Unlimited
Ekspanzija Godine: World of Warcraft: The Burning Crusade

Xbox 360 igra godine: Mass Effect

Microsoft se pred sam kraj prošle godine morao pomiriti s činjenicom da su nakon dvije godine na vrhu, izgubili prvo mjesto u ratu konzola nove generacije. Barem što se tiče broja prodanih primjeraka konzola. Što se tiče broja kvalitetnih naslova, na tom području Microsoft još uvijek uvjerljivo vodi. A kao najbolju igru na X360 konzoli, naši posjetitelji nisu izabrali ni Halo 3 ni Bioshock koji su bili favoriti u većini izbora za igru godine, već Bioware-ov dugo očekivani RPG Mass Effect. Trilogija je započela sa jednom uistinu izvanrednom igrom, a ukoliko posjedujete dotičnu konzolu, naša je preporuka da se u to uvjerite sami.

Akcijska igra godine: Bioshock
RPG godine: Mass Effect
Utrka godine: Project Gotham Racing 4
Tabačina Godine: Virtua Fighter 5
Sportska igra godine: SKATE

PS3 igra godine: Uncharted: Drake’s Fortune

Iako nije zabilježio neke zavidne rezultate što se prodaje tiče, Playstation 3 konzoli je krenulo pred sam kraj godine. Upravo onda kad je Sony odlučio spustiti cijenu određenih modela. Dok su jedan problem djelomično uspjeli riješiti, drugi je još uvijek aktualan. PS3 u godini 2007. što se tiče broja kvalitetnih naslova, jednostavno nije mogao konkurirati Wii i X360 konzolama. Naši su posjetitelji među odabranim igrama odabrali igru Third Party proizvođača Naughty Dog-a – Uncharted: Drake’s Fortune. Radi se jednoj od najboljih avantura izišlih prošle godine, pravo malo osvježenje u gaming svijetu. Ukoliko još niste, preporučamo vam da zaigrate i uvjerite se kako tvorci Crasha još nisu za mirovinu.

Akcijska igra godine: Uncharted: Drake’s Fortune
Tabačina Godine: Tekken 5: Dark Resurrection
Sportska Igra Godine: SKATE
Utrka godine: Motorstorm

Wii Igra Godine: Super Mario Galaxy

Bila je ovo velika godina za Wii konzolu. Uspjeh koji je konzola postigla, malo je tko mogao predvidjeti. I sa godinu dana zaostatka za X360 konzolom, Nintendova je konzola uspjela svrgnuti Microsoftovu konzolu s trona. No, sav taj uspjeh imao je i svojih loših strana. Nintendo jednostavno nije mogao proizvesti dovoljan broj konzola. Kako namjeravaju taj problem riješiti u 2008. ostaje da vidimo. Osim izvrsne prodaje same konzole, Wii konzola je ove godine dobila jednu od najočekivanijih igara godine – Super Mario Galaxy. I igra nije razočarala. Bez ikakve veće konkurencije, ova je igra gotovo svugdje pokupila nagrade za Wii igru godine. I ne samo tu…

Akcijska igra godine: Resident Evil 4: Wii Edition
Platformer/avantura godine: Super Mario Galaxy
Sportska igra godine: Mario Strikers Charged
Party igra godine: WarioWare: Smooth Moves

PSP Igra Godine: Silent Hill Origins

Sony je za godinu 2007. najavljivao veliki uspon PSP konzole, no to se na žalost nije dogodilo. Ono što se dogodilo bio je redizajn. Svijetlo dana ugledao je PSP Slim, i uspio zainteresirati kupce za manju i lakšu verziju dotične konzole. Iako po prodaji ali i po ponudi kvalitetnih naslova još uvijek zaostaje za NDS konzolom, jedna je igra ipak zapela za oko posjetiteljima. Silent Hill: Origins prva je SH igra koja je svijetlo dana ugledala na PSP konzoli. Ako ste zainteresirani što je prethodilo događajima viđenim u prvom nastavku, imate našu preporuku da odigrate Origins. Vjerujemo kako vas neće razočarati.

NDS Igra Godine: Zelda: Phantom Hourglass

Na isti način na koji je Wii obilježio godinu kod konzola nove generacije, NDS ju je obilježio kod prijenosnih konzola. Ruku na srce, možda ni NDS konzola nije imala dovoljan broj kvalitetnih naslova, no imala je Zeldu. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass, prva je igra iz dotičnog serijala koja se pojavila na NDS konzoli, i po mišljenju mnogih, ispunila sva očekivanja i bez velike konkurencije pokupila nagradu za NDS igru godine.

Najveće Iznenađenje godine: Portal

Kao i svake godine, i ove su se pojavile neke igre od kojih nismo očekivali previše, a one su se ipak dokazale. Vlasnici Wii konzole pokušat će vas uvjeriti da je to bila igra Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure, oni koji posjeduju PS3 konzolu zakleti će se da je iznenađenje godine Uncharted: Drake’s Fortune, no naši su posjetitelji izabrali nešto drugo. Ili da se bolje izrazim, nešto treće. A izabrali su Portal. Možda igra nije iznenadila na isti način kao jedan relativno nepoznat projekt imena The Witcher, no malo tko je očekivao da će Portal biti najzanimljivija igra u The Orange Box paketu. A po mnogima jedna od najoriginalnijih i najboljih igara u posljednjih nekoliko godina.

Najveće razočaranje godine: NFS: Pro Street

Razočaranja. Uvijek ih ima i svugdje su prisutna. Ove godine (kao i svake) bilo ih je poprilično. Naše su posjetitelje najviše razočarali sljedeći naslovi: Hellgate: London, Pro Evolution Soccer 2008, Heavenly Sword, Kane & Linch, Area 51… No, kao i u svakoj kategoriji, jedna je igra morala odnijeti pobjedu, a to je u ovom slučaju NFS: Pro Street. EA je obećavao velike promijene u serijalu, no mješavina simulacije i arkade jednostavno nije zadovoljila, kako fanove serijala, tako ni one rijetke pridošlice.

Najbolji glavni glumac: Mario

Vjerojatno ste bar jednom u životu odlučili zaigrati igru samo zbog glavnog lika, radilo se o nekom nabildanom i divljem muškarcu ili prelijepoj djevojci prekrasne plave kovrčave kose. Ili ste ipak gledali nešto drugo? Protekla godina nije nam donijela mnogo novih likova, a ti novi likovi nisu mogli konkurirati starom liscu… Gordon Freeman, Desmond Miles (Assassin’s Creed), Travis Grady (SH: Origins) ni Chell iz Portala nisu se mogli nositi sa popularnošću talijanskog vodoinstalatera Maria, koji je svoju nagradu zaslužio za ”ulogu” u igri Super Mario Galaxy. Iskustvo je čini se presudilo i u ovom slučaju…

Događaj godine: Super Mario Galaxy postao najbolje ocijenjena igra

Godinu 2007. obilježili su mnogobrojni zanimljivi događaji, a na nama je da vas podsjetimo na one najzanimljivije. Nintendova Wii konzola postala je najprodavanija konzola nove generacije, Ken Kuturagi odstupio je s mjesta izvršnog direktora u SCEI-u, Blizzard je najavio drugi nastavak Starcrafta, Rockstar odgodio po mnogima najočekivaniju igru 2007. – GTA 4, AMD kupio Ati, poginuo Colin Mcrae… No, niti jedan od ovih događaja po mišljenju naših posjetitelja nije bio toliko značajan koliko izvanredno ocijenjena igra Super Mario Galaxy, koja je nakon dugo vremena sa prvog mjesta najbolje ocijenjenih igara ikad skinula Zeldu. Na žalost, baš kad su svi pomislili da se poredak više neće mijenjati, nakon nekih mjesec dana i još nekoliko recenzija, SMG je ipak pao na drugo mjesto. Hoće li 2008. godina donijeti igru koja će se uspjeti približiti Zeldi kao što je to uspjelo i ovom naslovu, ostaje da vidimo…

Igra godine 2007: Bioshock

Mislim da nije na odmet još jednom ponoviti kako je ovo bila uistinu velika godina za gaming. Dobili smo toliko kvalitetnih naslova da izbor igre godine 2007. uistinu nije bio lagan. Dok su neki tražili da se za igru godine odabere četvrti nastavak Call of Duty serijala, neki pak inzistirali da to bude Super Mario Galaxy, mi smo se ipak odlučili za nešto treće. Možda nije bilo puno izbora na kojima je nagradu za igru godine pokupio Bioshock, no mi smo odlučili biti alternativni i nagradu svečano uručiti nečemu što je po mišljenju mnogih jedna od najboljih igara u posljednjih nekoliko godina. Oni koji ovaj naslov još uvijek nisu zaigrali, mislim da bi bilo krajnje vrijeme, jer nastavak je na vidiku…

Komentari (6)

  • mr_solidus

    11.01.2008 - 10:53

    Izbor je pravi. Možda mi malo igra godine šteka, al ajde.

  • Ementaler

    11.01.2008 - 14:17

    Trebali smo staviti još i kategoriju overall pobjednik godine il nešto takvo i dat Mariu nagradu :)… Pokupio je nagradu za najbolji Wii platformer/avanturu, Wii igru godine, Glumca godine, Događaj godine… sve

  • Ljenjak

    11.01.2008 - 23:09

    Pouka za iduću godinu:)

  • [proGABBEing] Ixy

    16.01.2008 - 13:08

    Sviđaju mi se pobjednici, ispalo je fer…
    I drago mi je da je BioShock igra godine. 🙂

  • Prince-Artas

    30.01.2008 - 07:45

    hm za najveće razočaranje godine ste izabrali NFS: Pro Street
    smiješno je da ste uopće imali ikakava očekivana od te “igre”

  • Ementaler

    31.01.2008 - 20:43

    Pa i ti si bio među posjetiteljima koji su glasali ne? 🙁 . Da se mene pitalo vjerojatno bi nagrada za razočaranje godine išla Jerichou.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?