HCL.HR

Zlatni Dabar je gladan, evo kada ćete ga moći nahraniti

Zoran Žalac 07.12.2017.   •   42 komentara


Doznajte sve o ovogodišnjem izdanju najvažnije regionalne dodjele nagrada za najbolje igre. Našem Zlatnom Dabru otvara se apetit i uskoro će mu trebati vaši glasovi!

primjer-dabra

Još od začetka HCL.hr gaming portala prije 12 godina, na ovim se prostorima pojavila rijetka i zaštićena životinjica – Zlatni Dabar. Legenda kaže da su ovdašnji ljudi ostali zatečeni kad je Dabar uzeo gamepad u ruke, nabio šljem na glavu te zaigrao tadašnji Call of Duty 2. U euforiji je odlučeno da će Zlatni Dabar postati ljubimac odabranim članovima društva koji ga zasluže svojim predanim radom na najboljim proizvodima interaktivne zabave.

Slavlje Zlatnog Dabra godinama je kroz različite formate okupljalo posjetitelje našeg portala i foruma, te evoluiralo od narodne pohvale do respektabilne nagrade koja odlazi u ruke tvoraca nagrađenih igara. S obzirom da je naš Dabar najdugovječnija gaming nagrada na ovim prostorima, prema njemu imamo dužnost i odgovornost. Želimo ga aktualizirati i učiniti pristupačnijim što širem krugu ljudi, a u isto vrijeme želimo zadržati izvorni, tradicijski oblik Dabra i njegove zajednice. Samim time, Zlatni Dabar 2017 imat će nekoliko značajnih promjena u odnosu na prijašnje godine, a u ovom ćemo vas članku upoznati s njima.

Što je novo u Zlatnom Dabru 2017?

Svi dosadašnji Dabrovi održavali su se na našem forumu. Na toj tradiciji ustrajali smo i nakon što su forumi izašli iz mode pojavom društvenih mreža. Ove godine, međutim, Zlatni Dabar izlazi iz tih okvira i bit će dostupan na više mjesta, uključujući naslovnicu portala. Forum će kao izvorno glasačko mjesto Zlatnog Dabra imati određene prednosti i služit će kao centralno mjesto svih kategorija za glasanje, ali u njega nećete morati zalaziti da biste dali svoj glas.

Znajući kako nisu svi posjetitelji našeg portala registrirani na isti, a dobar dio naših pretplatnika na YouTubeu još uvijek ni ne zna za portal, za glasovanje u Zlatnom Dabru 2017 nećemo tražiti da budete registrirani korisnici HCL-a. Umjesto toga, trebat će vam Googleov račun, isti onaj koji koristite za prijavljivanje na Chrome, YouTube, Gmail i sve ostale Googleove usluge. Ako nemate Googleov račun ili ste zaboravili prijavu na isti, stignete ga napraviti/oporaviti čitavog ovog mjeseca, koliko će Zlatni Dabar 2017 i trajati. Kako će ankete izgledati i funkcionirati, možete provjeriti na sljedećem primjeru:

Registrirani račun na HCL-u trebat će vam samo ako planirate sudjelovati u nagradnoj igri povodom Zlatnog Dabra 2017. Ona će pak biti vezana samo uz jednu kategoriju, a ta kategorija je i novitet ove godine. Po prvi put u povijesti Zlatnog Dabra glasovat ćete za igru godine po izboru HCL zajednice, što znači da ćemo imati dvije nagrade za najbolju igru 2017. godine – jednu koju će odabrati redakcija HCL.hr portala i jednu koju ćete odabrati vi. U toj kategoriji nećete pronaći ponuđene nominacije nego ćete sami nominirati igru po svom izboru.

U svim ostalim kategorijama pronaći ćete po pet, ponegdje i deset unaprijed nominiranih igara za koje možete glasovati. Za razliku od prethodnih godina, broj kategorija u Zlatnom Dabru 2017 se povećao jer imamo nekoliko novih, a neke postojeće kategorije rasporedili smo drugačije. Prošle godine tako ste glasovali u 12 kategorija, a ove godine imamo ih čak 20. Među novima je, između ostalih, kategorija „Najbolja VR ekskluziva“, a po prvi puta birat ćete i najbolju nedovršenu igru.

Nominacije, kriteriji i pravila

Sveukupno smo nominirali 76 različitih igara kroz 19 kategorija (ne računajući jednu za „Razočaranje godine“). Od toga dvije igre imaju šansu osvojiti maksimalno četiri nagrade; četiri igre imaju priliku osvojiti po maksimalno tri nagrade; 26 naslova natječe se za dva Dabra, a 44 igre mogu osvojiti samo po jednu nagradu. S obzirom da smo se ograničili na fiksan broj nominacija po kategorijama, moguće je da među nominiranim igrama nećete pronaći naslov za koji mislite da bi možda trebao biti nominiran. U našu obranu, cilj nam je užim brojem nominacija učiniti borbu za Zlatnog Dabra što ravnopravnijom. Kada bismo nominirali sve igre koje su izašle, glasovi bi se previše raspršili, zbog čega u nekim kategorijama veći broj igara ne bi imao šanse protiv „favorita“ za osvajanje nagrade.

Pri biranju nominacija vodili smo se sličnim pravilima kao i do sada. U Zlatnom Dabru igra, primjerice, ne može biti nominirana u dva žanra i više. Premda smo uveli kategoriju „Najbolja nedovršena igra“, za sve ostale kategorije u obzir nismo uzimali igre koje su još uvijek u beta fazi, Early Accessu, Game Previewu i sl. Nominirane su samo igre koje su službeno izašle tijekom ove godine. Nisu nominirani remasteri, ekspanzije niti igre koje su izašle prije ove godine, a u 2017. su portane na nove platforme. Prednost pri odabiru davali smo novim imenima na sceni i ograničili smo se na fiksan broj nominacija po kategorijama tako da nemamo sedam nominiranih igara za pucačinu godine, a tri igre za najbolji strateški naslov.

U Zlatnom Dabru 2017 moći ćete ostaviti jedan glas za jednu igru u svakoj kategoriji. Nakon glasanja, svoj izbor više nećete moći mijenjati. Rezultati glasovanja neće vam biti vidljivi dok glasanje ne završi.

Kad hranimo Dabrove?

Zlatni Dabar 2017 svečano otvaramo 11. 12., a glasovanje će trajati sve do nove godine, odnosno 01. 01. 2018. U zasebnom dijelu našeg foruma od prvog ćete dana pronaći svih 20 kategorija za glasanje, te kategoriju za igru godine u sklopu koje možete sudjelovati u nagradnoj igri. Nagradni fond otkrit ćemo nedugo nakon početka Zlatnog Dabra 2017.

Na samom portalu svakog dana istaknut ćemo po jednu kategoriju Zlatnog Dabra 2017 pa možete glasovati i direktno s portala, ako vam je tako draže. Tijekom trajanja Zlatnog Dabra 2017 objavit ćemo i nekoliko vezanih video sadržaja u sklopu kojih ćemo nagraditi igre po posebnim kategorijama. Rezultate glasanja u Zlatnom Dabru 2017 objavit ćemo početkom 2018. godine.

Ovim povodom pozivamo vas da obavite svoju gamersku dužnost i nahranite Dabra kada se on pojavi idućeg tjedna. Bez obzira na to kakvu ste gamersku godinu imali, tradicija je da najbolje igre nagradimo po zaslugama, uz nadu da će nam Dabrov pečat kvalitete u budućnosti donijeti još zabavnija iskustva igranja.

Označeno sa: ,

Komentari (42)

  • Fr3dY

    07.12.2017 - 21:25

    Hoho jedva cekam

  • Wolfboy

    07.12.2017 - 21:29

    Valjda će sw battlefront 2 pokupit zlatnog dabra za igru s najviše opelješenja po đzepu;)

    • Oblakoder

      @Wolfboy, 07.12.2017 - 22:22

      Jako dobar predlog za jos jednu kategoriju zlatnog dabronje 🙂

    • TeroXCro

      @Wolfboy, 07.12.2017 - 22:35

      Kao netko ko je igrao betu mogu reć da je gemplay vrhunski pogotovo u svemiru,nažalost ispao je skandal i propadne dobra igra.

    • Wolfboy

      @TeroXCro, 08.12.2017 - 08:35

      Kolko god igra bila dobra nije dobra s EA-om

  • funky0308

    07.12.2017 - 21:49

    Nahranite dabra : D lol 😀 . Poprilicno kompliciran clanak ali OK, jasno je sve . Jel se vratila “podrska” za Tapatalk mozda? (Za forum pitam, naravno)

  • BeLLicus

    07.12.2017 - 22:02

    Opcenito jedna od najgorih godina za igre ikada. Horizon Zero Dawn lagano uzima sve bitnije nagrade. Od jos kvalitetnih igara izvojio bih Nioh, Personu 5 i Nier. 🙂

    • Dragan[MKD]

      @BeLLicus, 07.12.2017 - 22:20

      Mislim da ce Nintendo da uzme sve, ali po mom misljenju to najvise zasluzuje Divinity, kao najbolju igru i mozda eto Wolfenstain.

    • Czar

      @Dragan[MKD], 07.12.2017 - 22:36

      Di to, na golden dabrinju da će Nintendo nešto pobrat??
      Pa oni su 5 i po konzola prodali na cijelom Balkanu.?
      To eventualno možda nešto pokupe ako im uredništvo baci kost, ali realno od Glasa Naroda nagrade kupe jedino igre s piceka i plejke.?

    • Sackboy

      @Dragan[MKD], 08.12.2017 - 02:15

      Upravo sam završio HZD+DLC a prije njega zeldu+DLC i iako je zelda super i u nekim stvarima malo bolja (shrienovi, zagonetke, istraživanje) od HZD u svemu ostalome HZD ubija (priča, grafika, borba…) pogotovo ako imaš sreće da je igraš na 4k HDR.

    • Dragan[MKD]

      @Sackboy, 08.12.2017 - 15:12

      Ne bih se slozio, prica je bila bolja kod nekih linearnih igara kao Uncharted i TLOU, a RPG mehanike su pateticne usporedbi sa Witcher i Skyrim, a borba je prilicno nespretna, ali opcenito kao cjelina igra funkcionira bas dobro. Cjelo vrijeme sam imao taj neki osjecaj kao da igram neku open world igru ala Ubisoft, i taj osjecaj me drzio kroz cjelu igru, e sad priznajem da Zeldu ne sam presao cjelu ali ono malo koe sam igrao kod frienda me odusevilo, takav gameplay dizajn, takvu intinuitivnost ni sam vidio u ni jednoj igri do sad. Ali opet ako bih morao da biram onda svakako Divinity i Personu bi stavio ispred ovih igara jer subjektivnost jbg, fan sam tog zanra, jedino tih igara zasluzuju rijec RPG s velikih slova.

    • Slim1992

      @BeLLicus, 07.12.2017 - 22:21

      Slazem se…ne pamtim goru godinu

    • Oblakoder

      @BeLLicus, 07.12.2017 - 22:33

      Al si lupio ne mogu da verujem! U ovoj godini su izasle neke od najboljih igara svih vremena i jos mnogo jako dobrih igara, stvarno me mrzi da ti ih sve nabrajam, a ti kazes najgora godina u istoriji 😀

    • BeLLicus

      @Oblakoder, 07.12.2017 - 22:41

      Za mene osobno da, možda netko smatra neke igre dobrima ali ja osobno smatram da je ovo bila grozna godina, zaboravio sam na Zeldu ali je nisam imao prilike zaigrati pa ne mogu previše ni pričati o njoj 😀

    • vlatko2003

      @Oblakoder, 07.12.2017 - 22:41

      losa godina,slazem se i ja..osim divinitya

    • Oblakoder

      @vlatko2003, 07.12.2017 - 22:57

      Sta znam dosta zavisi i na cemu se igrate, jer ima dosta dobrih igara razvucenih na vise platformi pa jednostavno nismo u situaciji da igramo sve sto valja. Prosto mi je neverovatno reci za godinu da je najgora, a u njoj imamo igre poput Divinity: Original Sin 2, Super Mario Odyssey, Horizon Zero Dawn, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Prey, Wolfenstein II: The New Colossus, Nioh, Nier: Automata i jos bih dosta igara mogao nabrojati. Ima tu dosta kvalitetnog materijala ali ukusu su razliciti pa ne vredi raspravljati o tome 🙂

    • baDarmageddoN

      @vlatko2003, 08.12.2017 - 07:53

      Taj Divinity. Meni iznenađenje godine. Strašno dobra igra. Igretina čak

    • vlatko2003

      @baDarmageddoN, 09.12.2017 - 02:40

      iznenadenje je bila i jedinica i rasturila,vrhunska

    • Czar

      @BeLLicus, 07.12.2017 - 23:10

      Možda tebi, meni je jedna od boljih.
      Ima tu od RE7, preko Tormenta i Divinity, xcom2 fantastičnog expa, Horizona, novog lotra i coda, pa dve do sad novog assassins creeda…
      Ovo je godina gdje je izašlo brdo dobrih naslova i nadam se za sljedeću da će biti barem ovakva ako ne i bolja.

    • Texas Flood

      @Czar, 08.12.2017 - 09:35

      Uf, mislim da je War of the Chosen dosta podcijenjen kod gamera…

  • IloveCRO

    08.12.2017 - 02:12

    2.1.2018 naslov u novinama: Veća izlaznost za zlatnog dabra, nego za parlamentarne i predsjedničke izbore! podnaslov: gameri obavili svoju gamersku dužnost, Belan zadovoljno trlja ruke, EA se žali na nepravilnosti tijekom izbora: traže prebrojavanje glasova 😉

    • Lucija

      @IloveCRO, 08.12.2017 - 11:34

      SW: Battlefront II (2017) za razočaranje godine, hvala 😀

    • moordrak

      @Lucija, 08.12.2017 - 22:28

      Ima tu još par kandidata. MA Andromeda je uvjerljivo najveći flop, GR Wildlands opasno parira , a For Honor, e taj nam je pokazao što stvarno znače čari mikrotransakcija….

  • rotkvica45

    08.12.2017 - 02:14

    Kakva god gamerska godina bila, Zlatni Dabar me uvijek veseli!

  • Alkaram

    08.12.2017 - 03:45

    da mogu glasati za The Witcher III glasao bih, ali ove godine nista sto je zasluzilo moju paznju tako da i ove godine odustajem od glasanja… 😛

  • Alkaram

    08.12.2017 - 03:52

    Hrdžavi edit: sugestija na kraju 2019-e godine mora te imati igru desetljeca kao najzlatniji od svih zlatnih dabrova sa zlatnim plastom i zlatnim šuzama od adidas-a

    • McChombe

      @Alkaram, 08.12.2017 - 04:45

      2020. je zadnja godina u desetljeću

    • funky0308

      @Alkaram, 08.12.2017 - 16:32

      Zlatno prase 🙂

  • L3gi0naR

    08.12.2017 - 05:58

    Dabar jedan dan ! :p
    Ove godine moj favorit je niti jedan.

  • baDarmageddoN

    08.12.2017 - 07:54

    Glasat će se. To svakako.

  • delko

    08.12.2017 - 08:15

    Mislim da je ipak fer da se bar ljudi registriraju na HCL ako hoce glasati ali ok – vas sajt vasa odluka 🙂

    Btw po meni je u ovoj godini bilo dosta dobrih igara, na moju zalost nemam Switch da odigram najbolje ali bar se moze Divinity, CoD i tako 🙂

  • BornaCro

    08.12.2017 - 09:07

    Ako bude razocarenje godine, za mene definitivno SW Battlefront 2. Inace jedva cekam

  • chupacabra1

    08.12.2017 - 09:22

    Najbolja nedovršena igra, ne uskacite u taj vlak ko boga vas molim

    • _Someone_

      @chupacabra1, 08.12.2017 - 09:47

      Ova kategorija stvarno nema smisla. Kad igra bude gotova, imat će priliku biti u konkurenciji. Ovako se samo daje poticaj da nastave s praksom uzimanja para za nedovršeni proizvod.

    • Zoran Žalac

      @_Someone_, 08.12.2017 - 10:00

      Bit će u toj kategoriji i F2P igara. A i nije da ćemo priliku dati onima koji su u Early Accessu već sto godina. Nominirane su samo one igre koje su 2017. krenule u Early Access, a ne neki DayZ-jevi, Rustovi i sl. Također, nominirane su većinom igre koje imaju skoro pa kompletiran sadržaj, a ne Star Citizen i sl.

    • funky0308

      @chupacabra1, 08.12.2017 - 16:35

      Pa opet SW BF2…tu dileme nema. Sve sto ne valja ove godine ide EAu za vrat 🙂 . Stavi mikrotransakcije, makni mikrotransakcije i tako mjesec dana 😀

  • Texas Flood

    08.12.2017 - 09:50

    Ovo hranjenje i tekst su odlični.

  • kuky90

    08.12.2017 - 12:36

    Me: Pa jel zlatni, Igore?
    Igor: Da bar!

  • SanKa

    08.12.2017 - 15:20

    ništa EA ne osvaja. Logično

  • vlatko2003

    09.12.2017 - 02:47

    srot godine je mass effect,toliki pad u odnosu na prva 3 nastavka je nemoguc…obozavao prva 3 nastavka i jedva cekao andromedu ali to je toliko smece da ja to ne mogu opisat,10 sati besplatnog traila nisam uspio iskoristit koliki debilizam od igrice(moje skromno misljenje) i jos se u taj debilizam moze pridodat nfs novi smrad od smeca

  • Greyjoy

    09.12.2017 - 17:43

    U ovoj gaming godini je veoma tesko naci igru koju nisu okaljale mikrotransakcije

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?