HCL.HR

Postali smo nova teniska nada u igri Matchpoint – Tennis Championships!

Dominik Vadas 11.06.2022.   •   9 komentara


Matchpoint – Tennis Championships nova je teniska igra koja idućeg mjeseca izlazi na tržište. O kakvom je tenisu riječ i može li ova igra s trona konačno skinuti Top Spin, pročitajte u ovoj najavi.

Matchpoint – Tennis Championships nova je teniska igra koja za nešto manje od mjesec dana (7. 7.) dolazi na tržište. Kalypso Media, izdavački tim odgovoran za igru, obećao nam je dostaviti vjernu i zabavnu simulaciju modernog tenisa. Nakon druženja s igrom možemo uistinu potvrditi kako je Matchpoint – Tennis Championships zabavno iskustvo. No, tenis je ipak nešto više od igre na terenu, a upravo bi na tim segmentima Matchpoint mogao izgubiti ključan set.

Sva sreća pa je Matchpoint čvrstog forehanda kada je u pitanju igra na terenu. Nekoliko okršaja na terenu bilo mi je sasvim dovoljno da shvatim na koji način cijela stvar funkcionira. Matchpoint je intuitivan i fino odrađuje i segment raznolikosti, jer čini se kako ne postoji favorizirani način igranja, već sve ovisi dosljednosti vašeg taktičkog pristupa. Kakav god stil odabrali, čini se kako je najvažnije odmah preuzeti inicijativu na terenu. Baš kao i u pravom tenisu, i ovdje ćete se teško othrvati konstantnim protivničkim udarcima, a jednom kada ispadnete iz ritma, možete zaboraviti na lako osvajanje izmjena.

Općenito govoreći, borba na terenu odrađena je dobro, samo nemojte od Matchpointa očekivati novi nastavak Top Spin franšize, već ga radije gledajte kao ponešto vjerodostojniju i moderniziranu adaptaciju Virtua Tennisa.

Nažalost, gameplay je jedini segment koji vjerno ocrtava pravu akciju tenisa. Prvi veći problemi vidljivi su puno prije no što zamolite nekog da vam dobaci čist ručnik. Naime, ražalostit će vas omalen broj licenciranih sportaša. Postojeća ponuda jedva da može zadovoljiti probnu verziju s kojom smo se družili, dok će za konačno izdanje to predstavljati problem. Ukratko, zaboravite druženje s Nadalom, Đokovićem ili sestrama Williams.

Doduše, Matchpoint je nedavno potvrdio suradnju s legendom sporta Tommyjem Haasom pa možemo očekivati kako će još neki velikani slijediti primjer ovog poznatog Nijemca te postati dio sastava. Ipak, najvjerojatnije je kako ćemo takav sadržaj morati nabavljati dodatno, putem posebnih izdanja ili plaćenih DLC-jeva. Slabu ponudu poznatih lica prati i ispodprosječna prezentacija.

Premda se kretanja sportaša izvode dosta dobro te znaju djelovati prirodno, prečesto se događaju situacije u kojima je jasno vidljiv šav između prijelaza u različite animacije. Prečeste su i različite situacije poput onih u kojoj se vaš tenisač praktički teleportira na drugu stranu terena kako bi stigao vratiti udarac, što razbijaja dojam autentičnosti.

Iako teniski tereni nisu poznati po vatrenim i rasplamsanim navijačima, oni koji na tribinama prate vaše virtualne okršaje u Matchpointu mogli bi se okarakterizirati kao mrtva puhala! Osim što su identični i sastavljeni od točno dvije animacije, većinu vremena uopće ne gledaju u smjeru terena, već bezglavo bulje negdje iznad njega. Zbilja je neugodno kad nakon osvojenog poena začujete pljesak punog stadiona ljudi kojima su ruke čvrsto stisnute uz tijelo.

Naravno, glavna stvar u Matchpointu je karijera u kojoj, po već prokušanom koncpetu, pokušavate od anonimca doći do teniskog vrha.. Izrada vašeg sportaša/ice uvijek je zadovoljavajuć i zabavan segment, iako je posveta detaljima pri kreaciji mogla biti i izraženija. U karijeri možete trenirati kako biste poboljšali svog asa, otključavati raznu opremu i odjeću, mijenjati trenera te se natjecati u brojnim mečevima i turnirima. Neke igrače i ovdje će zasmetati manjak licence jer većina najprestižnijih teniskih turnira nosi nešto izmijenjen naziv.

Na vašem putu do teniske slave i statusa pomoći će vam vaši treneri. Osim što ih možete mijenjati i na taj način neprestano napredovati, pomoći će vam da lakše pobijedite protivnika tako što će vam detektirati njegove slabosti. Matchpoint predstavlja svoju “strength and weakness” mehaniku u kojoj, za vrijeme meča, dobivate korisne informacije o vašim protivnicima. Koliko je ova mehanika kompleksna vidjet ćemo kad izađe puna verzija, no dojma sam kako se ne radi o ničemu posebno važnom.

Matchpoint – Tennis Championships ima potencijala. Slabosti prezentacije i službenih licenci mogli bi nadomjestiti solidni temelji za izvrstan tenis na virtualnom terenu te zabavna karijera. Još jednom podsjećamo, Matchpoint – Tennis Championships izlazi 7. 7. 2022. za sve dostupne konzole i PC.

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • Darcoolio

    11.06.2022 - 10:57

    Odavno ništa kvalitetno nema na ovu temu.
    Izgleda da ostaje tako i dalje.

    • Zoran Žalac

      @Darcoolio, 11.06.2022 - 11:10

      Priča se da je novi Top Spin u pripremi.

    • Darcoolio

      @Zoran Žalac, 11.06.2022 - 15:14

      Za to sam čuo, treba dočekati.

    • Tomislav88

      @Zoran Žalac, 11.06.2022 - 16:00

      Eh da je to bar istinito… nadamo se da je

  • geza23

    11.06.2022 - 11:14

    Probao sam AO i onaj drugi što je izašao prije njega (koliko je bitan da sam čak i naslov zaboravio) i ro je bilo užasno i neigrivo. Tenis nije dobio igru kakvu zaslužuje još od Top Spina i ne znam na čemu i zašto je zapelo.

    • Jurex

      @geza23, 11.06.2022 - 13:16

      Virtua Tennis?

  • PppPP

    11.06.2022 - 19:23

    ako je sudit po nazivu – smećence 🤣

  • NikolaR

    12.06.2022 - 21:40

    Jedina Teniska igra koja bas docarava realnu fiziku je Tennis Elbow iz 2013 igra izgleda zastarelo ali fizika definitivno ispred vremena.

    • Gogy

      @NikolaR, 13.06.2022 - 13:04

      Dream Match Tennis iz 2006. je po meni najrealnija igra… izgleda užasno ali dobiješ dojam da igraš tenis a ne neku arkadicu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?