HCL.HR

3. Filmski Klub - INSPIRATIVNI UČITELJI/PROFESORI - ožujak, 2014.

  • 4 Odgovora
  • 1650 Hitova
*

black_out

  • ******
  • 4118
  • #IgračVrata
INSPIRATIVNI UČITELJI/PROFESORI
KOJI PROBUDE I RAZGALE SUBJEKTIVNOST U SVOJIM NEMARNIM UČENICIMA
...ILI IM SAMO RAZBIJU PIČKU LEL...

Prva stvar koju želim i koju sam dužan napraviti jest ponuditi razlog, opravdanje i ispriku za ovakvo neozbiljno shvaćanje ovako ozbiljnog zadatka. Dakle, osim moje legendarne lijenosti, u ovaj slučaj su se uplele i sestre Suđenice i poigrale mojim najboljim prijateljem, prijenosnim računarom. Kvar je odgodio moju mogućnost ne samo gledanja, nego i DOLEUČITAVANJA potrebnog materijala (čitaj: filmova). Nije mi imalo smisla otvarati temu bez da dam ikakav osobni dojam o stvarima koje namjeravam preporučiti za gledanje, pa eto... Nadam se da će neprikosnoveni vladari Hrvatske Cyber Lige, akademski obrazovani članovi i ostatak ekipe sa kakvom takvom reputacijom biti milosrdni i empatični prema mojoj nesreći.

No dobro, da se pozabavimo temom. Dakle, ovaj mjesec ćemo se baviti učiteljima, profesorima, pa čak i (iako to nije navedeno u naslovu) i samim ravnateljima. Sve su to (isto vrijedi i za vrtićke tete, ali vidjet ćemo koliko će takvih filmova biti), htjeli mi priznati ili ne, osobe koje na određeni način utječu na razvoj sve djece koja prolaze kroz nekakvu inačicu organiziranog obrazovanja. Što znači da su utjecali i na nas, korisnike ovog prestižnog foruma. Koliko su to utjecali je sad manje bitno, na to ću se osvrnuti u drugom dijelu ovog teksta. Vrijeme je da se osvrnemo na pravu svrhu ove teme, a to su, pogađate, FILMOVI!

PREPORUKE

Dead Poets Society (1989)

ISKORISTI DAN je mantra ovog sranja, a jače je za toliko što i sam film prakticira poruku koju nam šalje. Počne možda malo sporo, ali od trenutka kad vrckasti profesor književnosti (Robin Williams) prošeta kroz učionicu veselo fućkajući melodijicu jasno vam je da će ovo biti odlična vožnjica. Da sam barem ja imao ovakvo obrazovanje, sigurno se ne bih ubio. Mislim, kako ne biti oduševljen mladim pretencioznim glupacima koji si daju šašave nadimke (Nuwanda) i u tajnoj spilji Mrtvih Pjesnika bare picice svojim improviziranim pjesmuljcima. Vrh.

Lean on Me (1989)

Mislim da čak ni sam redatelj nije shvatio količinu ironije kad je snimio onu scenu gdje hrpa delikventnih kmica prolaze kroz školu dok u pozadini svira Dobrodošli u džunglu od Pištolja i Ruža. Uglavnom, Morgan Freeman više manje izgleda isto danas kao i prije 25 godina, samo što je onda imao malo više energije. I dosta posjeduje kao ravnatelj, ja osobno bih se bez beda OSLONIO NA NJEGA.

SERIOZNO

To Sir, with Love (1967)

Ovo nije najstariji film o PROFAČIMA, ali je definitivno najstariji kojeg sam ja gledao. I sasvim je solidan. Crni inženjer, u nemogućnosti zapošljenja u vlastitoj struci, se odluči na malo predavanja. Naravno, jedina škola koja ga prihvati je u poprilično sjebanom stanju. Ali jebiga, impozantan kakav je, frajer dovede te bijelce u red kao što su njihovi preci njegove. I naravno, mlada mačkica se počne zanimati za njegovog crnog pitona, ali on se, uzoran kakav je, ne dopusti zavesti.

P.S. glavna glazbena tema je totalno neloša.

Stand and Deliver (1988)

Možda i najrealnije djelo koje sam ogledao, barem kad pričamo u sklopu filmova ODGOJNE TEMATIKE. Što nije ni čudno, s obzirom da se radi o ekranizaciji stvarnog događaja, je l'. Uglavnom, neka ciganska škola ima ogromnih problema sa užasnim učenicima i samo nekom čudnom igrom sudbine to sranje ima priliku popraviti Jaime Escalante. Koji je očito bio jako kul osoba i profesor. Mislim, naučiti klipane koji nisu u sposobnosti prebrojiti one gigantske kratere od akni na njegovom licu približnoj aproksimaciji vlasi na njegovoj proćelavoj glavi definitivno nije malen pothvat. Klinci su solidno okarakterizirani i prije svega uvjerljivi, nešto što se baš i ne može reći za većinu filmova sličnog kova. Njihova borba protiv korupcije je pomalo ironična, posebno ukoliko se informirate o događajima nakon filma.

The Emperor's Club (2002)

Najmanje vrckast od svih, The Emperor's Club se bavi nečim što mi se konstantno protezalo kroz misli - isplati li se uopće biti učiteljom? S jedne strane se radi o uistinu plemenitom zanimanju - da nema tih osoba tko zna kakvi bi smo bili i što bi uopće znali. S druge - radi se o dosta nezahvalnom zanimanju - potplaćenom i lišenom ikakve velike slave i moći. Nezzzzz.

FANNIE MOVIEZZ xD

The Principal (1987)

DŽEJMS BELUŠI, i prije skoro 30 godina jednako iritantan u svojoj loše odglumljenoj šašavosti, kao nagradu za divljaštvo dobije unaprijeđenje iz PROFESORA u RAVNATELJA. Gledatelju je odmah jasno da je u pitanju nekakva SPAČKA, kao što i ubrzo saznamo kad vidimo o kakvoj školi se radi. Dosta generična fabula za ovakvu vrstu filma, što i ne bi smetalo da su likovi malo zanimljivije razrađeni. Ali dobro, što je tu je, barem imamo priliku gledati gorenavedenog jadnika kako vješto spaja svoju krizu srednjih godina s odgojem delikvenata. Frajer hvata dilere i spašava žene od silovanja, i to ni više ni manje nego dok se motorom vozi po stepenicama škole. Tvrdo sranje ako se mene pita.

Class of 1984 (1982)

Sasvim prosječan i dobronamjeran PROFA dobije premještaj u školu kojom vlada banda SREDNJOŠKOLACA. Oni dilaju drogu, bave se prostitucijom, siluju žene, pale automobile i čak naručuju ubojstva. Policija im ne može ništa jer su, eto, maloljetni. Očito ne postoje domovi za delikventne klince u toj distopijskoj Orwelovoj budućnosti LEL. Uglavnom ništa posebno, premalo gradnje odnosa između profesora i učenika da bi se gledatelj dovoljno UDUBIO u radnju, ali ima zadovoljavajući kraj. I mawog bucmastog Michael J. Foxa ajme kako je swatki. <33

The Substitute (1996)

Ovaj film je pravi razlog zbog kojeg sam i krenuo u gledanje ovog OBRAZOVNOG MARATONA. Davno gledao, ali zaboravio ime. Iako definitivno najzabavniji i najapsurdniji od svih, ovo ipak nije dobro koliko bi vam se moglo činiti iz premise. Koja je sljedeća - vođa nezaposlenih plaćenika se, nakon što mu jeb-frendicu razbiju njeni učenici, prijavi za rad u školi. Kad vidi u kakvom sranju se našao, ubrzo iskoristi sve svoje vještine i znanja pa tako počne hvatati leteće papire i vraćati ih smećarima koji su ih bacili ravno u glavu, razoružavati bande svojim kung-fu potezima i stjecati poštovanje svojim pričama o motorima i Vijetnamu. Uz nezaobilazne pametnoguzne komentare, naravno. Kasnije se počne rasplitati zavjera u pozadini, a film se pretvori u klasični akcić pa bude malo dosadnjikavo. ;(

NISAM (RE)WATCH

Blackboard Jungle (1955)
To Sir, with Love II (1996)
Class of 1999 (1990)

Slobodno dodajte i nešto za što ste vi čuli i za što smatrate da odgovara ovoj temi, čak i ako niste gledali niti ne namjeravate sudjelovati. =)



VAŠA ISKUSTVA I MIŠLJENJA
:hiha: CUMING SOON :hiha:
Ne, ozbiljno, biti će još večeras. :hiha2:
hardcore gamer | rapist | nerd | cis scum | misogynist |

*

Seengeer

  • ******
  • 4945
  • ︻デ═一 not srs
Odg: 3. Filmski Klub - INSPIRATIVNI UČITELJI/PROFESORI - ožujak, 2014.
« Odgovori #1 : 06. Ožujak, 2014., 16:50 »
:hug

I ja se moram ispričat što nisam sudjelovao u prijašnjim temama jer sam naišao na neke poteškoće u volji xDDD, ali ću biti bolji ovaj put :hiha2:

Evo još jedan noviji film koji je 100% što ova tema traži, ali upozoravam, vrlo lako možete dobiti slom živaca. :hiha2:

Freedom Writers (2007)

Odg: 3. Filmski Klub - INSPIRATIVNI UČITELJI/PROFESORI - ožujak, 2014.
« Odgovori #2 : 06. Ožujak, 2014., 17:19 »
He he. Priželjkivao sam - čak štoviše, potajno sam se nadao - da ćeš uvrstiti Principal na listu. :hiha:

Men' definitivno jedan od najdražih filmova osamdesetih (lajkam humor u njem)... i jedini s liste koji sam gledao. :wildboy:

Vjerojatno ću se ''baciti'' na 'Class of' ovih dana; fala na preporuci.

*

Seengeer

  • ******
  • 4945
  • ︻デ═一 not srs
Odg: 3. Filmski Klub - INSPIRATIVNI UČITELJI/PROFESORI - ožujak, 2014.
« Odgovori #3 : 28. Ožujak, 2014., 22:27 »
Dead Poets Society (1989)

ISKORISTI DAN je mantra ovog sranja, a jače je za toliko što i sam film prakticira poruku koju nam šalje. Počne možda malo sporo, ali od trenutka kad vrckasti profesor književnosti (Robin Williams) prošeta kroz učionicu veselo fućkajući melodijicu jasno vam je da će ovo biti odlična vožnjica. Da sam barem ja imao ovakvo obrazovanje, sigurno se ne bih ubio. Mislim, kako ne biti oduševljen mladim pretencioznim glupacima koji si daju šašave nadimke (Nuwanda) i u tajnoj spilji Mrtvih Pjesnika bare picice svojim improviziranim pjesmuljcima. Vrh.

Nažalost, samo sam ovo pogledao od predložaka. Jako fin film =) Mislim da sam ovo i prije nekada gledao kao bebač, jer mi je poznato to društvo mrtvih pjesnika ili kako je već hrvatski prijevod i neke stvari su mi deja vu. Kao što blekijev opis kaže, polazište ovog filma je taj latinski aforizam carpe diem! iltiti GRABI DAN! To je forsala i moja profa iz latinskog a i više manje mnogi profesori kad bi započeli sa svojom filozofijom kako je znanje >moć<. Jednom prilikom, profesor filozofije Josip Milić koji je inače predsjednik unije neovisnih sindikata FBiH lel, je postavio pitanje da li je znanje zaista moć ili se u nečemu drugom krije... Da bi nas dodatno motivirao, obećao je ocjenu 5  :hiha: onome tko rekne koja je to prava moć (po njemu barem, pisao je neku knjigi ili što već pa eto u skladu s tim). I tko će drugi nego fabulous sunđer. A TOČAN odogovor je -----> LJUBAV!!!!!!!!!  :hiha:  Zašto baš ovo spominjem? Zato što film nije generično postavio to carpe diem kako to većina ljudi doživljava kada se nešto takvo (najčešće mrljavo) spomene. Naprotiv, inspirativni profesor (Robin Williams) uči svoje učenike da misle svojom glavom, što prva ili druga scena u učionici to lijepo ilustrira na primjeru plebovske definicije/razumjevanja poezije i deranju stranice na kojoj se ista nalazi, i kako se, parafraziram, poezija čita i piše jer smo dio ljudske rase, da su medicina, ekonomija... plemenita zvanja potrebna da bi održali život, no poezija, romantika, ljepota, ljubav je zbog koje živimo.  :hiha: Uglavnom, treba pogledat. Nije plošno, zabavno je, srednjoškolici su u igri i tako. Kraj ima dobar impact isto. I neki moj zaključak bi bio - ono zašto živiš je upravo tvoja poezija.  :hiha:

EDIT: zaboravih reć da imam i ja jednog inspirativnog profesora, odnosno profesoricu. Predavala hrvatski u srednjoj. Nezz, najbolja prof. ikada <3
« Zadnja izmjena: 28. Ožujak, 2014., 22:40 Seengeer »

Odg: 3. Filmski Klub - INSPIRATIVNI UČITELJI/PROFESORI - ožujak, 2014.
« Odgovori #4 : 29. Ožujak, 2014., 00:38 »
Đejms beluši xd
dobar opis ravnatelja :ave:
općenito dobri opisi
gledah sve funny movies i dead poetse a mislim da ću si pogledat ovaj s morganom freemanom i kmicama xd

@Seengeer ja bi Miliću odogvorio da je prava moć ona u rukama onoga koji je obećao motivaciju tj peticu lol


Lista odigranih:2015,2016,2017,2018,

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9