HCL.HR

Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?

  • 7 Odgovora
  • 1308 Hitova
*

n00b

  • ****
  • 1663
Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« : 09. Studeni, 2012., 17:01 »
Shitpostanje? Dušbegstvo? Rantanje? Čak i besmisao možda, al me muči lately.

Enivej, vanja me 'potakao' na ovo...

A kao kratak film, onako. Zanimljivo posloženo valjda, ti ćeš znati bolje. :wildboy:

Trgnulo me kad sam ovo pročitao jer se dosta lomim oko ovoga u zadnje vrijeme, oliti, znanja i kreativnosti.

Daklem.

Više ne vjerujem u 'znanje' kad je u pitanju neka forma umjetnosti ili ajde, kreativnog izražavanja. Sve se uvijek svede na ukuse. UVIJEK. Vjerovao sam da postoje objektivno dobre stvari, ali kad malo razmislim, zapravo je to nemoguće.

Baš čitam Tolstojevu kritiku na Shakespeara. Frajer ga je toliko popljuvao da ono. Smatra ga 'čak ni prosječnim piscem'. Obrušio se na njega ko sokol na... nešto.

Hoću reć, mislim da je to opet stvar ukusa. Jednom Tolstoju koji je čitao djela od ovoga na tipa 5 jezika ne odgovara neki dramski element bla i sad sere po ovome. Nekom je šekspir jednostavno nerazumljiv. Nekom dosadan. Nekom je genijalan.

Isto i za film. Nekako vjerujem u ono kako se netko osjeća dok nešto gleda. Ako ti paše, dobro je. Ako ne, nije dobro. Sve ove pizdarije o kvalitetnoj strukturi priče, dobroj režiji, super kameri ili glumi... Sve je užasno podložno slobodnom tumačenju. I mislim, wtf. Što sad ako je neki film super režiran, a meni dosadan do boli i dosadan. Ili ikom drugome. Je li taj film i dalje objektivno dobar?

Bazično je uvijek isto - je li mi ugodno nešto gledati ili ne. Sviđa li mi se. Razmišljam li kasnije o tome što sam pogledao. Želim li s nekim prokomentirati neku kul scenu iz filma ili ne. Takve stvari.

Sjebano je. Kako onda ikad znati jesi li dobar u tome što radiš? Što ako si recimo, pisac, užasno loš pisac, i igrom slučaja sva tvoja publika je jednako retardirano loša ko ti i čitali su to što napišeš i sviđa im se jer su jednako retardirani i bezvezni i štogod. A kao, loš pisac iz ugla nekakve struke i osnove dramaturgije jel. 

Kužite? Sjebano je. :/

Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #1 : 09. Studeni, 2012., 17:39 »
Top 10 filmovi su manje - više uvijek objektivno dobri, naravno, tu ne mislim na neke random liste, već sa popularnih sajtova poput IMDB-a.

Ako ti se ne sviđa nešto što je pokupilo gomilu nagrada i Oscara, vjerojatno je najbolje da odustaneš od kompletne kinematografije.

Isto vrijedi i za sve ostalo - nećeš dati 10/10 NGE-u, napuštaj anime, nije za tebe.

Uglavnom, popularno - objektivno dobro, nešto za uživanje.

*

progabbeing-jadran

  • ******
  • 5293
  • abrah cadabrah
Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #2 : 09. Studeni, 2012., 17:48 »
ako knjigu/film ocjenjujemo objektivno ne možemo ubaciti subjektivan dojam.

to jest ako nam je objektivno dobar film dosadan i smeće, on će još uvijek biti objektivno dobar.  :hiha:  i šta onda?!
Bowie je definitivno najveći umjetnik svih vremena.

Support your local gamers >>> Pro GABBEing Klan

*

kaisersephirot

  • Suradnik
  • ******
  • 6514
  • "Estuans interius ira vehementi, Sephiroth!"
    • HCL.hr
Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #3 : 09. Studeni, 2012., 17:50 »
Po meni ne postoje najbolji filmovi, više bih to nazvao "postotno najbolji" filmovi, jer realno gledano najbolje ocjenjeni filmovi na imdb-u ili sličnim servisima su upravo to, filmovi koji su od svih gledatelja pokupili najbolje ocjene. No realno gledano niti jedan film, kao ni glazba, video igra i sl. nije ukupno ocjenjen 100% na nekom servisu, uvijek se nađe osoba kojima se taj film zbog načina snimanja, izbora glumaca ili ine stvari ne sviđa. Tipičan primjer toga jest da sam u pola Shindlersove liste (7 na imdb) zaspao, dok mi je Donnie Darko najdraži film (172 Imdb)

Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #4 : 09. Studeni, 2012., 18:04 »
Mislim da ne postoji baš neka >>objektivnost<< nit univerzalni kriteriji. Dosta ovisi o nama samima, našoj FAZI ŽIVOTA, trenutnom raspoloženju, ljudskom okruženju, onome što je sada >IN<.
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #5 : 09. Studeni, 2012., 18:09 »
Pa mislim da nije sporno da ne postoji nešto "objektivno" dobro, ali da postoji nešto realno "bolje" od ostalog. A pod realno ne mislim na onaj Grga/Karlo realno kojeg svi forsamo svugdje nego na onaj kežualni život realno.

Mene to više toliko ne muči. Recimo, popularne stvari, od muzike do filmova, su dobre na nekoj razini, odlične čak, ali jednostavno struktura im je takva da je pristupačna, probavljiva, zanimljiva, zabavna itd. I iako jesu odlični, filmovi ajd kad si u ovaj podforum smjestio, jednostavno nemaju ono nešto umjetnički u sebi recimo i REALNO ne mogu biti bolji od ne znam, Cowboy Bebopa, kojeg sam nedavno pogledao.
Mislim da je u tome ključ, jer ono, film je medij u umjetnosti kao što je i forma za zabavu. Ovisi koja publika što gleda. Ovisi što je redatelj imao u glavi kad je snimao film. Niti je umjetnost apsolutna kategorija koja je samorazumljiva. Tolstoj je odgojen u sasvim drugačijim socijalnim/umjetničkim krugovima od Shakespera.
Mislim, meni osobno, kako STARIM i znam neke stvari, neki filmovi/knjige/animei/igrice mi toliko više znače nego prije. Ne u nekom emocionalnom smislu nego jednostavno više toga se uspije iščitati iz nekih filmova nego li iz ne znam, STAROG JAMES BONDA.

I nije da možeš znati da si dobar u onome što radiš, povjerovat ćeš u to ako ono što želiš reći i način na koji to govoriš dospiju do nekoga. A ti >neki< su kakvo takvo mjerilo kvalitete. Je da zvuči malo snobovski, ali opet kažem, i "obične" stvari mogu biti jednako genijalne kao one visko umjetničke. Bla :wildboy:

I da, ono "ti ćeš znati bolje :wildboy: " se odnosilo na to kako je filmić montiran i to. :wildboy:
Ja sam definitivno najveći racio svih vremena.

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #6 : 10. Studeni, 2012., 18:56 »
Iako su svi odgovori ok i rado bi se nadovezao, topik je idejno glup. Otvorio sam ovo jer sam počeo propitivati svoju (ne)kreativnost pa me uhvatila panika.  :wildboy:

Odg: Postoje li objektivno dobri filmovi/priče?
« Odgovori #7 : 10. Studeni, 2012., 19:19 »
Tako je meni uvijek.


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9