Čitajući vijesti naišao sam na zanimljiv
članak koji postavlja isto pitanje. Da možete nekako obrisati sjećanja na jednu igru i odigrati je ponovno od nule, koja bi to igra bila?
Zašto baš ta? Mislite li da bi vam ponovni čisti prelazak bio isto iskustvo kao i prvi put?
U mom slučaju to bi bio Final Fantasy VIII, prvi JRPG koji sam odigrao. Igru sam dobio na poklon od prijatelja čiji je komp nije mogao pokrenuti.
Bilo je to prije interneta i lako dostupnih informacija tako da ni on ni ja nismo znali o kakvom tipu igre se radilo. Pokrenuvši igru prvi put,
očekivao sam neku vrstu FPS-a, (ni sam neznam zašto danas) tako da sam u prvi mah bio razočaran fiksiranim scenama,
kretanjem i činjenicom da moram toliko čitati jezik koji poznajem tek površno. Kako mi tada nije bilo dostupno pregršt igara,
nastavio sam igrati i u nekoliko minuta ostao zapanjen imerzivnošću, settingom i CGI animacijama. Kako sam upoznavao svijet kroz lore i dijaloge,
ta imerzivnost postajala je sve veća i činilo se kao da veličina istoga nema granica. Ovo je i prva igra u kojoj sam iskusio karakterističnu JRPG borbu na poteze
i detaljan sustav napredovanja likova. U odnosu na igre koje sam do tada igrao, ova je imala neviđenu dubinu po pitanju karakterizacije likova i dijaloga koje su vodili među sobom.
Mnogo puta tijekom igranja znao sam se konzultirati sa riječnikom kako bih u potpunosti shvatio priču i dijaloge. Uzela mi je na stotine sati i znam je i danas tu i tamo sa guštom zaigrati.
Da li bi moj dojam bio drugačiji da je sada odigram prvi put, nakon što sam odrastao i imam iza sebe dosta gaming iskustva? Vjerojatno bi,
ali ne sumnjam da bi mi se igra ponovno svidjela (pod uvjetom da ovako razmažen uspijem prijeći preko grafike :]). P.S. Oprostite na zidu teksta.