A opet treba uzet u obzir danasnje astronomske zahtjeve za izradu AAA igara, kolko je vec velikih developera/publishera propalo?
I tu opet dolazimo do financijskih problema s obje strane...
Ako bi igre možda bile jeftinije - više ljudi bi ih kupovalo. Onda možda i ne bi propali. Danas je svima cilj brzo se obogatiti...
Ajmo bit realni to je ista stvar kao i politika jedne zemlje.
Povećaj poreze i nitko ništa više neće kupovati, nego će štediti jer se boji. Pada potrošnja, a pada zarada i ne puni se kasa - hrpa obrta/firmi i itd. se zatvara i propada.
Omogući ljudima male poreze i marže i kreće potrošnja, s povećanjem potrošnje i potražnje se otvara tržište i dolaze novi proizvodi, nova radna mjesta i velik profit i zarada.
Moj iskren stav je ako su igre jeftinije onda će definitivno i profitirati. Zadnji primjer je MKX!
Što je od zlata da sa svim "DLCovima" (pod navodnicima, jer otključavanje Crypte je isto dlc...) vrijedi 80€?!?!
To je čisti primjer gore navedenog pokušaja stjecanja bogastva (da se razumijemo, imam MKX na Steamu, ali ne vrijedi ni 40€, a kamo li 80!!)
Igra nije ništa specijalna, ultra kratki Story mode, manje likova nego li prije (ok, varijacije, ali varijacije nisu likovi)...
A na akciji im je zadnji nastavak bio 5€.
To što si naveo da se igre kasnije mogu kupiti duplo jeftinije je čisti primjer pokušaja velike zarade preko noći. Jer koji je smisao prodavati igru koja je koštala 50€ za 5€?
Nisu oni to napravili radi nas, nego radi sebe - ponovno da prodaju što više, jer im nitko normalan više neće dati 50€.
Prema tome sve igre mogu siguno skresat za barem 1/3 njihove sadašnje cijene....
I evo jedna mala matematička usporedba.
GTA V u development i oglašavanje je utrošeno
250.000.000 $
Prodanih igara je:
52.000.000 (ne znam jesu li tu i digitalne kopije uračunate)
Što znači da bi cijena igre bez zarade po jednom primjerku bila:
4,81$
Niti 5$!!!! Što znači da bi imali ogromnu zaradau i da igra košta samo 20$, a ne 60$!!!!
Znači da je Rockstar uprihodio čistih cca 2.860.000.000$!!!
Sad mi recite da to nije pljačka? OK. Uložiti će se u razvoj novih igara i itd... Ali ovo je najskuplja igra ikad napravljena! A ovaj iznos koji su zaradili je 10 puta veći od bilo koje proizvodnje i marketinga zajedno...
Pa da im i porez odbijemo i da im za 50% skrešemo (radi poreza) dobit, opet su uprihodili čistih 1.430.000.000$