Horizon Zero DawnIgrano na: PS4
Dostupno na: -
Igrano: U 8. mjesecu
Broj provedenih sati: 50
RECENZIJAPlaystation 4 konzola je od svog službenog lansiranja pa sve do ove godine imala široku lepezu ekskluziva. Neke od njih su bile vrlo dobre, neke ne tako dobre, a neke, kao što su Uncharted 4 i Bloodborne, su bile pravi dragulji u gaming industriji. U 3. mjesecu ove godine ovom tandemu se pridružio i treći član - Horizon Zero Dawn iz Guerrilla Games-a.

Horizon Zero Dawn je smješten u post-apokaliptični svijet (a koja novija igra nije?) nakon što su se neke misteriozne stvarčice desile sa ljudskom rasom i njihovim svijetom. Zemljom sada vladaju mašine ili, kako ih u narodu popularno zovu, ogromni robo-dinosaurusi. I da prvo preduhitrim sve skeptike koji će pomisliti da igra ima banalnu, već sto puta prežvakanu i nemaštovitu priču, vjerujte mi - nema. Priča je u nekim momentima, makar meni, stvarno odlična i puna intriga. Tome svakako pomaže i činjenica da igrate u ulozi Aloy, odbačenice plemena Nora, koja, kao ni vi, nema pojma šta se dogodilo sa civilizacijom Old Ones-a, te ćete zajedno prolaziti put "preko trnja do zvijezda" kako biste našli odgovore na raznorazna pitanja koja muče Aloy. Dublje u samu priču neću zalaziti, jer ne želim da bilo kome pokvarim doživljaj prelaska iste.

Karakterizacija glavne junakinje mi se, što kažu "na prvu", odmah dopala. Pisci iz Guerrilla Gamesa su odlično pogodili nit svojevrsne mržnje koju Aloy gaji prema praktično cijelom svijetu, a pogotovo svom plemenu. Nerijetko će Aloy izraziti svoje mišljenje kroz sarkazam ili ironiju koji samim dijalozima daju jednu privlačniju i zanimljiviju notu. Takođe, kroz samo igranje Aloy će upotrebljavati one-linere, koji su, usudiću se reći, na nivou onih Natea Drakea iz Uncharted serijala, što je svakako jedan veliki plus.
Međutim, iako je Aloy odlično napisana, svi drugi likovi koje susrećemo su nekako mlaki i nezanimljivi. Istina, skoro svaki pojedini lik ima neke svoje želje, htjenja i ambicije, koje najbolje saznajemo odigravanjem sporednih misija vezanih za te likove, ali jednostavno prilikom igranja nisam stekao utisak da to što radim znači nešto za njih, već da su prosto ubačeni "da bi popunili normu".
Grafički gledano, HZD mogu slobodno ubrojiti u neke od najljepših igara ove generacije. Od prvog momenta kada uskočite u njegov svijet uvidjećete svu njegovu ljepotu. Preko snježnih i pustinjskih regija do džungli i gradova, uvijek će vas okoliš i predivna priroda vući da je razgledate i pritom upalite neizostavni Photo Mode. Ali, naravno, kao što ni sve stvari u životu nisu savršene, tako nije ni grafička prezentacija HZD-a. Tu i tamo ćete naletiti na pojedine bugove ili nešto slabije teksture, ali kada se sagleda šira slika te sitnice stvarno ne igraju nikakvu ulogu.
Što se, pak, samih likova i njihove prezentacije tiče jedine primjedbe imam na poneke prenaglašene facijalne ekspresije koje su mi u par navrata zasmetale, ali i preko njih se lako može preći.
A sada dolazi na red gameplay, vjerovatno najbitniji aspekt Horizona. Gameplay se može opisati kao jedna hibridna vrsta, s obzirom da su njegovi elementi "posuđeni" iz nekih drugih serijala video igara. Tako ćete, na primjer, imati skill tree i crafting sistem skoro pa identičan onome iz Far Cry igara, melee borba će vam ličiti na onu iz The Witchera 3, a gađanje lukom i strijelom će vas sigurno asocirati na Laru Croft. Ipak, ovo nije minus, jer je Horizon sve ove elemente savršeno uklopio u jednu funkcionalnu cjelinu koja će vas držati prikovanima za ekran.
Sem klasičnog koplja i luka i strijele, na raspolaganju imate i još mnoštvo drugih oružja kao što su Tripcaster, Ropecaster, Sling i mnogi drugi. Ovome još treba dodati i činjenicu da na svako oružje možete dodati i posebne modifikacije koje će poboljšati neke parametre tog oružja. A svako oružje ima svoju svrhu koja je povezana sa različitim vrstama neprijatelja.
Ovdje dolazimo do još jednog maestralnog dijela Horizona, mašina. Imate 25 različitih vrsta mašina, od kojih svaka ima svoje pokrete, napade, prednosti i mane. Od najslabijih, kao što su Watcher-i, pa do onih ogromnih koji podjećaju na T-Rexa, kao što su Thunderjaw-i, svakom tipu se morate prilagoditi odgovarajućim oružjima. Primjerice, jednom prilikom sam se našao u borbi protiv Thunderjaw-a bez strijela ili konopaca, pa sam se morao koristiti jedino Slingom, tj. "bacačem bombica", a da sam se recimo odlučio na borbu kopljem vjerovatno bi me prožvakao za par sekundi. To je samo jedan primjer koji vam može pokazati kako pravilan ili pogrešan odabir oružja može uticati na ishod borbe.
Još jedna bitna stvar vezana za mašine jeste njihovo pripitomljavanje, tj. overriding koji vremenom proširujete učenjem odgovarajućih skillova. Tako recimo možete pripitomiti par živuljki i natjerati ih da umjesto vas odrade prljavi posao.
Osim mašina imaćete okršaje i sa ljudskim protivnicima. I njih, kao i mašine, možete savladati potiho ili pak u otvorenoj borbi.
Ranije sam spomenuo i skill tree, pa da kažem par riječi i o tome. Imate na raspolaganju 3 "rubrike" skillova - Prowler, Brave i Forager, tj. po jednu rubriku za stealth, combat i pasivne sposobnosti. Skillove otključavate skill poenima, a skill poene dobijate napredovanjem u igri ili rješavanjem pojedinih misija.
Što se samog koncepta misija tiče, imate na raspolaganju glavne i sporedne misije, kao i mnoštvo drugih misija koje uključuju rješavanje kampova, korumpiranih zona ili Training groundsa. Ukoliko se odlučite na rješavanje svih ovih misija, lagano ćete ostati uz igru 40-50 sati.
Tehnička strana je skoro pa savršena. Kažem skoro jer se u par navrata znalo dogoditi da FPS opadne za par brojčica, ali isključivo u situacijama kada se na ekranu nađe izuzetno veliki broj protivnika. I to je praktično jedini tehnički problem koji HZD ima. Trebalo bi se još dotaći glasovne glume i zvučnih efekata i reći da su i oni takođe odrađeni na vrhunskom nivou.
Za kraj ove recenzije mogu reći da kroz 50 sati koje sam proveo u igri, niti jednom nisam osjetio dosadu ili potrebu da zaigram nešto drugo. HZD je definitivno moj prvi kandidat za igru godine i svakako još jedan dodatni razlog za sve vas koji niste još uvijek nabavili PS4, da se napokon počastite istim. Jer uz Bloodborne i Uncharted 4, a vjerujem i nadolazeći God of War i The Last of Us 2, Horizon Zero Dawn predstavlja sam vrh onoga što PS4 a i gaming industrija mogu ponuditi.
Za:+priča i karakterizacija glavne junakinje
+zarazna i izazovna borba
+odličan dizajn mašina
+predivan svijet
+grafička i tehnička strana na zavidnom nivou
Protiv:-poneki grafički nedostaci preko kojih se lako može preći
Ocjena: 96/100