HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Hardver i gadgeti => Autor teme: Etoxicmast - 28. Prosinac, 2014., 23:59

Naslov: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: Etoxicmast - 28. Prosinac, 2014., 23:59
Kako kupujem novi gamerski PC, potrebna mi je dobra tipkovnica. Zapravo mi odabir tipkovnice zadaje puno veće glavobolje nego slaganje komponenti za novo računalo zbog različitih vrsta switcheva, inputa i raznoraznih dodatnih opcija, a pri tome većina naših online shopova ima poprilično nejasne informacije, pa bih trebao vjerojatno za svaki model zasebnopitati točne detalje budući da isti model tipkovnice dolazi u različitim varijantama pozadinskog osvjetljenja i Cherry MX switcheva.
Bilo bi lijepo kad bi mi netko skratio muke navodeći točan model i link do shopa gdje se određena tipkovnica može kupiti. Volio bih proći ispod 700-800kn (ako se isplati dati više za neku određenu tipkovnicu, onda neka tako bude) za tipkovnicu sljedećih karakteristika:
OBAVEZNO:
-Mehanička tipkovnica
-Hrvatski layout (po mogućnosti s većim enterom)

POŽELJNO:
-Pozadinsko osvjetljenje
-Multimedijske tipke
-Hand rest

Izgledom bih volio što jednostavniju tipkovnicu bez nekih dodatnih makrosa, što manja to bolje (ali da uključuje num pad) i da bude nekakav balans između gaminga i tipkanja (cherry brown ili blue switch). Osobno sam oko bacio na Cooler Master Storm Quickfire TK, Func KB-460, ali i za te ne znam koje switcheve imaju budući da u infou shopa nije jasno istaknuto.
Valjda su to sve potrebne informacije... :mrgreen:
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: mrmuscolo - 30. Prosinac, 2014., 16:51
Osim navedenih pogledaj i Gamdiasov mode (http://www.links.hr/?naziv=tipkovnica-gamdias-hermes-cherry-mx-mehanicka-eng-usb&option=artikl&id_artikl=101.201.088)l.

Ja nisam previse in sto se tice meh. tipkovnica posto  se rijetko bavim tom temom (znam okvirne modele koji su ok) pa ti predlazem da malo zasukas rukave i istrazis sam jer ima dovoljno informacija. Par linkova za pomoc pri odabiru:

Func (http://www.pcekspert.com/clanak/func-kb-460-test/), CM Storm (http://www.bit-tech.net/hardware/peripherals/2014/03/10/cm-storm-quick-fire-tk-stealth-review/1), opcenito o tipkovnica (http://www.bug.hr/forum/topic/periferija/savjetnik-odabir-odgovarajuce-tipkovnice/149072.aspx), usporedba tipki (http://www.pcper.com/reviews/General-Tech/Mechanical-Keyboard-Switches-Explained-and-Compared).

Predlozene modele mozes naci u sljedecim ducanima: FUNC (http://www.futura-it.hr/katalog/periferija/tipkovnice/gaming/func-kb-460/),  Gamdias ti je gore linkan, a za CM se raspitaj kod Linksa jer je ona trenutno nedostupna i upitno je kad ce i da li ce uopce vise dolaziti.
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: andrash - 30. Prosinac, 2014., 17:58
Ja isto periferiju (keyboarde, mišonje, slušalice i zvučnike) baš nešto ne doživljavam, ali mogu reći da mi je lik koji je sav u tome rekao da proper mehaničke tipkovnice sa hrvatskim layoutom - ne postoje, eventualno imaju crappy naljepnice - koje se mogu lako i brzo izlizati...
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: Etoxicmast - 08. Siječanj, 2015., 22:27
Ako sam već prisiljen koristiti neki od stranih layouta, da li netko ima iskustva s narudžbom preko Amazona ili neke slične stranice? Po mogućnosti Amazon.uk ili neki europski shop (preferiram UK layout zbog velikog entera :mrgreen:). Naplačuje li se dodatan porez? Kod nas je ponuda katastrofalna što se tiče ovakvih mehaničkih tipkovnica. Ako i nađem layout koji mi paše, neću naći switcheve i obrnuto :tired: .
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: peacewalker93 - 09. Siječanj, 2015., 18:53
Ako naručuješ iz UK, odnosno iz EU ne plaćaš ni carinu, ni PDV. Za ostale zemlje možeš pogledati ovdje (http://www.hcl.hr/forum/hardware/pomoc-oko-pc-konfinguracije/).
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: Etoxicmast - 09. Siječanj, 2015., 21:05
To je odlično. Kod nas je zaista poprilično loša ponuda, a cijene su najviše u europi... Zaista mi nije jasno zašto mi imamo toliko skupu tehniku u odnosu na Amere koji imaju 5 puta veće prosječne plaće od naših, a cijene za tehnilku (bar na Amazonu) su čak 40-50% niže nego u HR. U čemu je caka? :mrgreen:
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: andrash - 09. Siječanj, 2015., 22:21
Kod nas je porez 25% + carina ako je iz USA. Također je mislim u nekim shopovima u USA cijena bez poreza napisana (to ti je ono VAT included ili bez)

Od stranih shopva pogledaj češki alzashop (brz i dostavljaju u hr), te njemački computeruniverse...

Također možete poslati mail uzishopu dal vam određenu tipkovnicu može nabaviti i koliko bi koštala
Naslov: Odg: Mehanička tipkovnica - kupovina
Autor: Etoxicmast - 09. Siječanj, 2015., 23:40
Što je najgore, VAT included je i opet 30% jeftinije. Vjerojatno je kod nas visoka cijena zbog pustih shippinga, poreza i dodatnih troškova, a i dućani trebaju zaraditi nešto :hihi:... Kako god bilo, mislim da je najpametnije naručivati izvana sad kad smo u EU jer je puno veći izbor i za nevjerovat jeftinije, pogotovo Njemačka npr. Hvala na preporučenim shopovima.