HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Hardver i gadgeti => Autor teme: Aerys Targaryen - 13. Veljača, 2020., 15:48

Naslov: Nepoznati problem
Autor: Aerys Targaryen - 13. Veljača, 2020., 15:48
Dakle, problem je nenadjebiv.

Prije 2-3 mjeseca, prilikom paljenja PCa, primjetio sam da ponekad zna zaštekati pri paljenju, odnosno, kada pritisnem tipku za paljenje, opale se svi ventilatori, grafička, ali monitoru samo crnina. U početku je to znajalo trajati po nekoliko sekundi, pa se produljivalo po nekoliko minuta, da bi rezultiralo da mu treba dva dana da se upali. Nekada se upalio nakon 10ak minita, nekada se doslovno nije htio upaliti 2 dana nakon što stisnem gumb za paljenje. Kada bi se upalio, komp je radio besprijekorno sve dok ga nisam ugasio, danima ako treba. Na kraju se više nije htio uopće upaliti.

U vrijeme tih problema, mjernim uređajem je izmjeren izlaz iz napajanja koji je pokazivao normalne vrijednosti, sve komponente su isprobane na drugoj matičnoj (proc, rami, grafička) i sve uredno radi. Pokušaj spajanja drugog napajanja na moj komp nije urpdio plodom, i dalje se nije htio upaliti. Sumnja je, naravno pala na matičnu. Jučer kupim novu matični, proc i rame, namontiram, ostavim grafičku diskove i napajanje i sve radi savršeno do danas. Naime, upalio komp, prenio sve na prijenosni sa ciljem stavljanja novih windowsa, pošto mi stari otišli sa matičnom, ugasim komp te uštekam molex adapter kako bi dobio prostora za još dva kulera, pošto sam kupio radijator od ryzena. Zatvorim kutiju, upalim komp, kad ono stari problem od prekjučer. Reko, votafak. Maknem molex adapter, neće upalit. Probam drugo napajanje, neće. Ištekavam jedan po jedan dio iz matične (sve sate, ventilatore) stanje isto. Ventilator na procu vrti, grafička upaljena, napajanje radi, slike na monitoru nema. I da, ne radi ni kada isključim monitor i spojim grafu na tv preko hdmi. Ni prije ni sada. U očaju probao i drugu utičnicu. Stari proc i5 3550, novi ryzen 3600 sa kingstonovim 2x8gb na 3200 mhz.

Šta mu je?
Naslov: Odg: Nepoznati problem
Autor: andrash - 13. Veljača, 2020., 19:41
Manje više si sve probao...

Daj vidi da što od periferije nije krepalo - meni se jednom dogodilo da nije htio bootati zbog neispravne tipkovnice... Znači tipkuša, miš, wifi adapter, odspojiti diskove...

Također provjeri dali dobro spojiš eps kabel od napajanja (onaj pored cpu-a)
Naslov: Odg: Nepoznati problem
Autor: Chux - 14. Veljača, 2020., 09:44
Povadi sve van i sastavi komponente na stolu pa probaj opet. Također poištekavaj svu periferiju i bilokaj iz USBova za svaku slučaj. Začudio bi se kolko često su power/reset switchevi u banani ili da se neki kratki spoj u kučištu događa pa ti komp ne POSTa iz tog razloga.
Naslov: Odg: Nepoznati problem
Autor: Aerys Targaryen - 14. Veljača, 2020., 11:20
Pokušao bez periferije, još sa jednim monitorom, ponovo sve povadio, spojio i nije htjelo sve dok... NISAM FLASHSO BIOS. LOL.Nakon toga ide sve ko po špagici, čak planiram testirati i staru matičnu. I da, ok, našao sam rješenje, ali koji je bio uzrok, stvarno ne znam što ga je zbrikalo. Možda negdje probija na kučište iz napajanja, ili stvarno ti power-reset switchevi. Svaki put se preznojim kada ih ciljam, a nerijetko nisu ni označene + i - vrijednosti. Zašto to ne pojednostave i standardiziraju :/

U svakom slučaju, hvala na savjetima <3
Naslov: Odg: Nepoznati problem
Autor: delight353 - 14. Veljača, 2020., 14:46
Bas sam ti htjeo sugerirati flashanje BIOSa. Naime, ja imam 3700x. Pri paljenju na 2-5 sekundi zafitilji cpu vent na 100%, zatim se cuje klasican BEEP, pa se sve pocne buditi. Mislim da ce to popeglati narednim BIOS updateovima. Ali mogu si zamisliti tvoju frustraciju...  :bonk: