HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Hardver i gadgeti => Autor teme: Dudekio - 23. Veljača, 2018., 23:25

Naslov: Problem sa zvučnicima ( Blue Screen of Death?)
Autor: Dudekio - 23. Veljača, 2018., 23:25
Lijep pozdrav svima,

u zadnje vrijeme sve mi češće windows izbacuje "blue screen" tokom gaminga. Dali uzrok ovoga može biti novi zvučnici koje sam kupio prije mjesec dana.Zvučnici za razliku od prošlih imaju USB napajanje pa me zanima da li zvučnici sa usb napajanjem opterećuju previše matičnu ploču?
Naslov: Odg: Problem sa zvučnicima ( Blue Screen of Death?)
Autor: andrash - 25. Veljača, 2018., 23:58
Čisto sumnjam da je do zvučnika, ali to si mogao lako eliminirati da si probao igrati bez njih

Nego što ti piše tokom blue screen?
Naslov: Odg: Problem sa zvučnicima ( Blue Screen of Death?)
Autor: moordrak - 26. Veljača, 2018., 01:14
A o kojim se zvučnicima radi? Ako se radi o aktivnim zvučnicima i ako nema nikakvih dodatnih kablova osim USB-a, onda ti zvučnici u sebi imaju USB zvučnu karticu sa pojačalom. Windowsi obično sami prepoznaju što treba instalirati od drivera. Zvučnici se pojave kao novi audio device i mislim da se defaultno nasade kao primarni izvor zvuka. Moguće je da driver za te zvučnike radi probleme u nekim igrama. Kako ti je kolega andrash rekao, iskopčaj zvučnike i probaj bez njih. Ako i dalje imaš blue screen, treba kopati dalje. Probaj prepisati/ uslikati kod greške i pošalji ga tu. Može biti 100 razloga zašto se događa ispad.
 
Što se drugog pitanja tiče,  ako tvoj komp  nije iz 43', USB 1.x / 2.0 port mora dati 500mA s i 5V (crne je ili bijele boje iznutra), dok USB 3.0 port daje 900mA i 5V (plave je boje iznutra). Neki proizvođači dodaju poseban allways on USB priključak za punjenje koji može dati do 2000mA (ili više, ovisno o proizvođaču)  i 5V ( žute je boje iznutra). Svi proizvođači USB periferije se drže tih standarda što znači da matična ploča ne pati. Ako slučajno dođe do preopterećenja nekog USB porta, taj port se jednostavno gasi i windowsi javljaju grešku kako nema dovoljno snage. Ovo se obično događa kod USB hubova bez napajanja. Eventualni problem možeš imati sa USB HDD-ovima jer oni "piju" dosta struje pa veliki kapaciteti diskova traže jači USB port (3.0). U svakom slučaju, ništa štetno za MB. 
Naslov: Odg: Problem sa zvučnicima ( Blue Screen of Death?)
Autor: Dudekio - 01. Ožujak, 2018., 22:07
Hvala Vam svima na odgovoru, radi se o zvučnicima koji imaju samo usb-a te nemaju dodatnih kablova.
Pokušat ću s drugim zvučnicima pa ću vidjeti što će biti.

Ne znam točno što piše jer sam bio isključio opciju da mi izbaci plavi ekran dok sam koristio nekakve metode sa interneta. Ponovno ću uključit tu opciju te ću testirati igranje sa drugim zvučnicima kad ih nabavim.