HCL.hr forum

Off-topic => Lajaonica => Autor teme: seedorf - 07. Veljača, 2017., 03:35

Naslov: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: seedorf - 07. Veljača, 2017., 03:35
Prije skoro nekoliko dana poceo sam osjetiti bolove u desnoj ruci koje nikad nisam osjetio za 17g koristenja PC-eva. A razlog tome je nepravilno koristenje misa i ruke koja nije u polozaju kakvom bi trebala biti, nego je odignuta i zategnuta "iskosa povis" misa i naslonjena na odmarac za ruke.

(http://i.imgur.com/QPdVZTR.jpg)

moj polzaj ruke je prvi lijevo, ne bas skorz pod takvim uglom al tako nekako

Nemojte me pitati zasto, ali jednostavno tako sam se osjecao najbolje i nisam imao problema.

Ali moguce je da drzim takav polozaj jer sam kao mali imao prelom desne podlaktnice i vrsio sam operaciju ruke gdje su mi ugradili "sipku" i dva sarafa da bi kosti mogle zarasti jer nije bilo druge. Doktori su rekli jos jedan lom i ruka ce ostati nesposobna do kraja zivota.

(http://i.imgur.com/2XkAMX8.jpg)

(http://i.imgur.com/b6Y6dC4.jpg)

Desna ruka mi je malcice tanja od lijeve, jer kad sam nosio gips 5 mjeseci imala je dosta salbu cirkulaciju.

Ruku nisam mogao pomjerati jer je ostala ukocena i nepokrenta jer je dugo bila u jednom polozaju, pa mi je stari svake noci polijevao vrelom vodom i lagano presavijo prema laktu dok se nije vratila u normalan polozaj uzas uzasa.

Eh sad kako sam guglao "PC egronomics" znam sta trebam da radim,ali problem u tom je sto nemogu nikako da nadjem njaudobniju poziciju za sjeditit, stalno dizem stolicu gore-dole mjenjam pozicije misa i tastature i sve me to frustira i samo vece bolove stavaram.

Volio bi ako neko ima vremena i ako mu nije mrsko, da odmjeri metrom, visniu stolice od poda pa do bokova, znaci ne do vrha drzaca za ruke  nego samo do guzice. I visinu od poda pa do mjesta  tastature i misa.

Znam da ovo sve zvuci beginerski,al tako je kako je, volio bih da mi Vi, a i ja da sam sebi pomognem i da izbjegenm doktore koji mi nista nece pomoci.




Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: des3iny - 07. Veljača, 2017., 10:32
Pročitaj si ovaj (http://web.zpr.fer.hr/ergonomija/2002/kovac/seminar.doc) dokument. I, što je najvažnije, počni ga primjenjivati :D

Osobno imam užasnih problema s rukama zbog godina krivog sjedenja, do te granice da sada nakon svega nekoliko minuta osjetim ako sam u krivom položaju.
Primarni problem je što se prilagođavamo radnom mjestu jer želimo biti u što udobnijem položaju.

Prilagodi si radno mjesto, počni raditi vježbe i sjediti pravilno. Biti će teško u početku ali kako će ti mišići jačati tako će ti biti udobniji položaj.

Također bi preporučio prilagođavanje veličine teksta/ekrana svojem vidu, kako se ne bi automatski približavao ako ne vidiš dobro.

Sretno!

P.S. ako ti ostane bol i nakon nekoliko mjeseci pravilnog korištenja znači da je došlo do nekog oštećenja i da bi trebao posjetiti doktora. Ali prvo počni pravilno sjediti :)
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: seedorf - 07. Veljača, 2017., 19:35
Nasao sam ovo sve na jutjubu, osim ovo za visinu misa 68-74, podesio sam na 68, ali sad kad se izleveliram sa stolicom i rukom imam osjecaj da sjedinm prenisko, nezz ovo sranje je presmijesno odjebat cu gaming na duze vrijeme.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: dilo_trasul - 07. Veljača, 2017., 19:48
Odi doktoru jbt,kazes imas ozbiljne probleme i onda pomoc trazis po yt...
Ortopedu odes trazis 2 tjedna fizijatrije i ajd bok.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: X-Plosiv - 28. Ožujak, 2017., 23:27
Potpis na ovo što je napisao des3iny (osim što mi ne otvara onaj seminar). Dosta ekipe kada shvati da ne sjedi pravilno (niti ja u većini slučajeva) proba sjesti pravilno, a onda je problem čudnosti. Nekome ne paše visina, netko misli da je neprirodan položaj, nekome se svidi i nakon kratkog vremena nesvjesno se vrati na stari način sjedenja. Ja sam prošle godine pokušao zamijeniti miš. Koristio sam Sharkoon Drakonia, a uzeo sam Roccat Kone Pure Military jer sam u tom trenutku bio u potrazi za drugim mišem, a svi su ga hvalili. 2-3 dana sam pokušao sa njim, nije išlo. Nakon 10 minuta korištenja počeo bi me boliti zglob, užas. Prebacio sam se na Logitech g502 koji kao da je stvoren za mene.

Ove slike koje si postao, po tvojm postu mislim da imaš jako malu podlogu za miš. Trebaš kretati ruku sa mišem, ne samo sa zglobom. Zahtijeva malo prilagodbe, ali mislim da će ti se isplatiti.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: seedorf - 29. Ožujak, 2017., 23:19
X- plosiv jbt, kolko te nije bilo 10g. lol, btw hvala ti na postu.

Nasao sam neku odgovarajucu visini ili barem mislim, 76cm visinia misa i tastature, dok je stolica podesena na 52cm. Korisitim ovu ladicu sto se moze izvlaciti jer mi je desk previsok. Sad imam novi problem, odmaraci za ruke ili mjesto gdje mi se naslanja lakat nisu vise mekani, osjeti se metal ispod i jako zulja.

Probao sam skinuti odmarace za ruke, ali se onda stolica rastavi jer je sve povezano omg. Planiram kupiti novi desk a mozda i stolicu pa ako bi mi ko mogao preporuciti neki dobar.

Zanimljiva stvar sto sam jos naletio na netu kod postavljanja visnie stolice, stanite uspravno, priblizite stolicu prema sebi, postavite je na visinu tacno "ispod" vasih koljena ni manje ni vise, i to bi trebala biti idealna visina stolice.

Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: X-Plosiv - 30. Ožujak, 2017., 00:16
Ma, tu i tamo sam bio postao. Čitam ja svako toliko, samo ne komentiram :)

Anyway, ovo je trenutačno moj setup koji meni odgovara: http://imgur.com/a/wpcn2 (http://imgur.com/a/wpcn2)    ...stol je od žene star cca 26-28g, a stolica ima svoje isto. Moram je zamijeniti nekom novom, budem pitao u temi ubrzo samo da se skupi nešto para, dolazi mi mini TNT ovo ljeto   :mrgreen:

Pazim da mi ruka leži na stolu, kojih 5cm+ od zgloba, kao što vidiš na drugoj slici. Visinu monitora si podešavam ovisno što radim, npr ako peglam PES dosta često spustim i stolicu i monitor jer igram sa gamepadom. Kada igram FPS obično mi je podešeno ovako kako je na slici, tj. da kada gledam "opušteno" oči mi padaju na malo iznad sredine monitora.

Što se tiče ladice za izvlačenje, stvarno ih ne volim i ne koristim, jer nisu fiksirani, a ta klimavost me ubije u pojam. Sljedeći stol bude jednostavno 2 daske na kojoj je ploha, i od iza jedna daska koja spaja bočne stranice + gornju plohu. Naravno, poprilično debelo tako da niti potres ne može zatresti.

P.S. Sada kada vidim sliku, ispada da je stol čist. To valjda jer sam ga jučer nakon mjesec dana očistio malo  :ave:   ...i za koji mjesec ide laminat, ne shvaćam bivše vlasnike stana koji su imali pločice u dnevnom.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: seedorf - 30. Ožujak, 2017., 22:44
U mene su isto plocice ali imam tepih ispod, tako da mi stolica ne klizi i da se kotaci ne rune od fuge. Brijem da ce mi novi desk pomoci rijesit problem, i da cu se konacno vratit gamingu. Samo se nadam da nemam RSI ili carpal tunnel, iako nisam stvarao pritisak na zile ispod zglobova.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: Wyzard - 14. Travanj, 2017., 09:29
Također nedavno imao sličan problem kad sam promijenio stol. Jedan dan me toliko boljela podlaktica da ništa u ruci nisam mogao držati. Uzeo si ovo, većinom je riješilo situaciju.

(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/715EY0e0wwL._SL1500_.jpg)

Sad mi se povremeno stvore "blokade" na toj desnoj ruci, ali to se za sada još uvijek može razbiti masažom.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: Freddy - 14. Travanj, 2017., 11:09
Također, baš isti bolovi u podlaktici nedavno. Nabavio novi stol koji je i viši i širi i duži tako da mi ruka lijepo legne na njega. Gore gledam Zidovu ruku na slikama i čini mi se da mu je stol preuzak i potencijalno prenizak, pa ju drži neprirodno. Meni je stari stol bio prenizak i prekratak pa sam stalno zapešće desne ruke držao pod ružnim kutem na rubu. Obavezno srediti stvari prije nego pravi bolovi počnu! :(
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: seedorf - 14. Travanj, 2017., 23:08
Kupio si novi desk, opet si uzeo sa ladicom jer je jednostavno visina 76cm previsoka za mene, iako je to standardna velicina nezz.

(http://i.imgur.com/pKu23Bw.jpg)

sirina 146cm, visina 76cm, dubina 60cm.

Ovo mjesto gdje ja budem sam je doslovno vikendica, tu su moji spavali dok se druga kuca ispod gradila, sad ja tu zivim sam, dovedem picku nekad tu i tako  :hiha:

(http://i.imgur.com/cLR5Kfl.jpg)

(http://i.imgur.com/QH7Xd60.jpg)

Gle sta sam uradio od stolice  :loludara: samo da ruka ne boli, vise me nista ne zanima.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: Freddy - 15. Travanj, 2017., 01:20
Vidiš meni je ovo bivši stol (http://i.imgur.com/KjxCBuj.jpg) dok sjedim pred njime na stolici. Ruka mi je pod groznim kutom i nabijam zapešće na rub jer je jako kratak (61x41 ploha), zamisli zvučnike, monitor i tipkovnicu na 41 cm. :hihi: Sad sam ga stavio po boku uz novi da mi printer bude otprilike u visini stola, a i dobro dođe za odložit kavu ili nešto nakratko.

Ovo mi je novi stol (http://i.imgur.com/skZYuzC.jpg) (87x64), baš lijepa prostrana radna ploha i potpuno sam se preporodio otkad sam ga nabavio. To je točno jedna od onih stvari ko kad kupiš dobar madrac ili jastuk pa ti potpuno promijeni život.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: c0bra123 - 15. Travanj, 2017., 02:55
Zašto se ne kupi stolica koja se može spuštat/dizat?  Problem sa zglobom riješen. Neće bit podlaktica nakošena, već ravna.  :kava:

Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: Freddy - 15. Travanj, 2017., 03:42
Imam takvu stolicu naravno, ali stari stol mi je bio toliko nizak da čak ni sa spuštenom stolicom nisam bio u ravnini. A ne samo to nego je bio i kratak, pa se nisam mogao niti nagnut i naslonit ju na stol nego je stvarno uvijek zapešće bilo na rubu. A nije dobro ni što kad spustim stolicu do kraja grčim noge i nije baš udobno na koljena i kukove. Novi stol je pak dosta visok, pa sam ju morao dignut do kraja, ali je srećom to taman po mjeri. :)
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: c0bra123 - 15. Travanj, 2017., 13:17
A to, to je već problem stola.  Npr. kod mene stol za "kompjuter".

Alo za kompjuter očekivano je da će bit desna strana duža za kućište, jer kad je dolje u onom prostoru pokriva mi ventilator, ne daj Bože veće kućište. Sad mi zjapi kućište pokraj glave i slušam Hard disk kako radi.

Druga stvar- odma do mene ljevo gdje mi je kućište, oni zamislili da ja tu stavim monitor malo u više nekih 10cm,da mi se išijas skroz iskrivi dok gledam u monitor.

Treća stvar je- dolje ona ladica za miš i tipkovnicu ko naime. Jedva stane tipkovnica + pre nisko ne mogu onda namjestit ruke da mi iđu ravno na stol + moram se spustit da koristim kompjuter, što mi ne priliči za ruke, osim kad igram GTA V na gamepadu.

To je problem kod naših proizvođača ne misle na detalje.

Sebi kad budem kupovao bit će po naružbi, jest košta ali koga. Što se tiče sad zglobova, ja nisam imao takvih problema, jer sam namjestio kako meni paše nisam htio trpit ništa, a ne kako su oni zamislili i patit se,(ti neki, jeli, što su pravili stol). Da koristim komp kako su zamislili, davno bi se ja raspao.
Naslov: Odg: Ozbiljan problem (bolovi u desnoj ruci/saki/dlanu/ramenu)
Autor: seedorf - 16. Travanj, 2017., 00:55
@freddy

Ae uzasan kut, takav je kod mene bio uff kad se sjetim,sad se samo treba privikavati.

Ova tema se jako malo spominje u gejmingu, milioni igraca danas sjede ne pravilno iako to ne osjete,pogotovo kad vidim one profesionalne igrace omg pa to je katastrofa.

Ali sve do jednom, sve to stigne, eto mene je za 17g godina provedenih za kompom.

Citao sam uzasne price ljudi koji imaju RSI (Repetitive strain injury) i carpal tunnel, a to je nesto sto definitvno ne zelimo, uglavnom ne pritiskati arterije ispod zglobova na duzi period.

Opet mi gejmeri ne mozemo sjediti onako kako nam preporucju, jer se naprazemo, nervozni smo, ne pravimo velike pauze izmedju, grcimo misice, priblizajemo glavu previse monitoru pogotovo kad igramo mulitplejer igre.  Jer vecina onog sto oni preporucju je vezana za kancelarije.

Poceo sam dizat tegove lol, malo da ojacam ruke iako konstantno radim sa masinom za stemanje i derem ruke sa strujnim kablovima. Sad idem 3 puta tjedno rekreativno igrati nogometa,radim neke joga vjezbe OMFG  :fpalm: POBJEDICU JA OVAJ PROBLEM!!  :mrs: :hug