HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Softver i internet => Internet i umrežavanje => Autor teme: donmate - 07. Kolovoz, 2019., 16:28

Naslov: Bežično povezivanje 2 rutera
Autor: donmate - 07. Kolovoz, 2019., 16:28
Pozdrav,
Naime, želim povezati svoj ruter (Optima) i drugi bežično tako da mi taj drugi služi kao pojačivač signala. Taj drugi ruter je TP-LINK model: TL-WR841N. Pokušavao sam već nešto podešavat uz pomoć videa na yt te ruter bi se aktivirao i radio internet preko njega da bi za 2-3 min javljao da nema internetske veze.
Pa evo ako netko možda zna sve što i kako se treba konfigurirat bio bih zahvalan :)
Naslov: Odg: Bežično povezivanje 2 rutera
Autor: moordrak - 08. Kolovoz, 2019., 13:59
Naime, želim povezati svoj ruter (Optima) i drugi bežično tako da mi taj drugi služi kao pojačivač signala.

Za to postoje posebni uređaji ilitiga range extenderi ali ajde. Uz malo nagovaranja, vjerojatno se  može i ovo natjerati na zajednički rad.  Neću ti previše soliti  jer neznam kakav je softver u oba no generalno, moraš napraviti ovo:

1) Zakači se žicom na prvi ruter (od optime) i zapiši ssid šifre,  tip enkripcije, IP adresu i network mask . To će ti trebati kasnije.
2) zakači se žicom na drugi ruter i podesi mu IP adresu u istom rangeu kojeg ima prvi ruter, naravno za broj veću  (recimo prvi ruter ima IP 192.168.10.1, ti podešavaš na drugome 192.168.10.2, netmaska je ista na oba i glasi 255.255.255.0 )
3)  na drugom ruteru nađi u softveru opciju  rada repeater modu. Kada to pronađeš, kačiš se na prvi ruter tako što podesiš sve što te pita ( ssid, šifru mreže, tip enkripcije, uostalom, isto kao sa bilo kojim drugim wifi urađajem) .  Čisto da ne bude zabune, ovaj drugi ruter istovremeno radi kao klijent i kao AP.
Znači, kači se na optimin uređaj i onda  "glumi" da je on  optima  :) 
4) To je to.
 
Nemaju svi ruteri mogućnost rada u  repeater modu nego samo rade samo kao AP-ovi , zato sretno!
Ako se ne varam, može se na ovog tvog tplinka uvaliti i neki drugi softver ali to je već advanced tema :) 
Naslov: Odg: Bežično povezivanje 2 rutera
Autor: striborino - 08. Kolovoz, 2019., 14:47
Meni je ovaj video pomogao.
https://www.youtube.com/watch?v=L9zEDcdGtTI (https://www.youtube.com/watch?v=L9zEDcdGtTI)

Naslov: Odg: Bežično povezivanje 2 rutera
Autor: moordrak - 08. Kolovoz, 2019., 16:50
Meni je ovaj video pomogao.
https://www.youtube.com/watch?v=L9zEDcdGtTI (https://www.youtube.com/watch?v=L9zEDcdGtTI)

Da, ovo je u osnovi ono što sam ja napisao sa time da nakon spajanja, ručno moraš iskopčati DHCP na drugom ruteru (blesavo izvedeno softverski).  Inače, ovakav modus rada je teška drkica za podešavanje, ako uopće proradi jer je WDS implementaciju svaki proizvođač izveo malo drugačije.

Malo OT. 
Ja sam to sebi rješavao "pješke" tako što bi oba rutera povezao žicom, a na drugom ruteru bih iskopčao DHCP i podesio isti SSID sa istom šifrom kao na prvom ruteru. Razvukao sam mrežu tako na tri kata kuće bez potrebe za promjenom SSID-a na kojeg se kačim. Komp ili mob ili tablet se jednostavno kači na onaj AP koji ima najbolji signal :)  Ovako sve radi bez greške bez obzira na brend rutera.