HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Softver i internet => Internet i umrežavanje => Autor teme: BrunoHP - 26. Prosinac, 2013., 03:52

Naslov: Legalan način širenja vijesti
Autor: BrunoHP - 26. Prosinac, 2013., 03:52
Pozdrav, radim na jednom malom projektu koji će pisati novosti iz gaming svijeta i tako to (nikakva konkurencija HCL-u, kao da uopće i može biti xD) i zanima me kako funkcioniraju copyright prava što se tiče toga.

Je li dopušteno na nekoj engleskoj stranici pročitati vijest, te je na svom blogu napisati vlastitim riječima i stilom na hrvatskom jeziku? Zanima me kako veliki portali poput HCL-a dolaze do informacija i kako se oni nose s tim copyright pravima. Hvala unaprijed!
Naslov: Odg: Legalan način širenja vijesti
Autor: eagle222 - 12. Lipanj, 2014., 21:18

Je li dopušteno na nekoj engleskoj stranici pročitati vijest, te je na svom blogu napisati vlastitim riječima i stilom na hrvatskom jeziku?
naravno da mozes uzeti ali naravno moras apisati svojim rijecima i obavezno izmjeniti naslov.
a sta se tice tog kako sakupljaju informacije to vjerovatno znas i sam,jer im stizu informacije sa svih strana i prate vijesti na drugim forumima,blogovima,etc...ajde napravi taj forum pa cemo vidit kako ti ide :clap: :piva:


Naslov: Odg: Legalan način širenja vijesti
Autor: malimicek - 16. Lipanj, 2014., 02:58
Mislim da ti ne postoje copyrightovi na "vijesti" jer zapravo nebitno koju temu ti prenosiš/opisuješ ljudima događaj iz svijeta, dakle nešto nad čemu ti nemaš individualno vlasništvo nisi ti izmislio vijest ili napravio nešto. Uzimaju se "aktualne" vijesti i prevodi ih se, preoblikuje imijenja naslov iako je to zapravo ista vijest ali malo drugačija.

Šta misliš kako jutarnji ili neki drugi naši portali nalaze vanjske vijesti ? Zuje po CNN-u, Reutersu ili drugim "razvijenijim" informatičkim portalima koji stvarno budu negdje u svijetu par min nakon kaj se dogodi nešto.
Bitno je da je vijest na tvoj način svojstvena u onom obliku što imaš na umu za svoj forum. I da nije doslovce copy/paste i umetni u gugl prevoditelj.