HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Softver i internet => Internet i umrežavanje => Autor teme: Dishonored - 19. Siječanj, 2013., 22:12

Naslov: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Dishonored - 19. Siječanj, 2013., 22:12
Vidim da mnogi ljudi imaju probleme sa PP-om, i zato otvaram temu da bismo takvim ljudima pomogli.

Što je PayPal?

PayPal je internetski orijentirana kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim „papirnim“ metodama kao što su čekovi i novčani ugovori. Od ožujka 2011., u Hrvatskoj je moguće i primanje uplata, odnosno prodaja putem sustava Paypal.
PayPal je vrsta „klijent-klijentu (person-to-person, P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Inicijalizator transakcije preko paypala se mora prvo registrirati na paypal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novaca na svoj korisnički račun (account). Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne kartice/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od paypal –a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prijenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava. Ovo ovisi o korištenoj valuti, vrsti odabranog prijenosa, zemlja pošiljaoca, zemlja primaoca, iznosu koji je poslan te o vrsti korisničkog računa na koji se šalju sredstva. 3. Listopada, 2002., PayPal je prešao u potpuno vlasništvo eBay –a. Uprava korporacije se danas nalazi u San Joseu, Kalifornija, SAD; u eBay –evom “North First Street satellite office” kampusu. Također kompanija ima veće poslovnice u Omaha, Nebraska; Scottsdale, Arizona i Austin, Texas u SAD –u; te u Indiji, Irskoj, Njemačkoj i Izraelu nakon akvizicije izraelske firme FraudSciences. Od Srpnja 2007., diljem Europe PayPal djeluje kao banka sa sjedištem u Luksemburgu.

Kako radi PayPal?

Paypal korisnički račun se najlakše uspoređuje sa tekućim ili žiro računom bilo koje druge banke. Najčešće se uz takav račun veze određena debitna ili kreditna kartica (VISA, MasterCard, Visa electron, American Express). Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Ako se kasnije odluci na brisanje te kartice, njegov račun ce biti strogo ograničenih mogućnosti. Sam PayPal razlikuje tri vrste računa:

Osobni račun
Koristi se za osobnu uporabu, nekomercijalnu. Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Unatoč tome osobni račun može i primiti novac ali u posebnim i limitiranim uvjetima.

Premier račun
Koristi se u privatne svrhe ali za primanje i slanje novaca. Vrlo je sličan privatnome ali može primate veće iznose, te se sukladno tome i određene naknade vezu uz njega.

Poslovni račun
Ovaj je račun namijenjen za poslovne korisnike. Ako zanemarimo to, vrlo je sličan Premier računu, sa određenim pravnim razlikama.

U pravilu za sve podružnice paypal–a slanje novca je besplatno i ne podliježe nikakvim naknadama. Primanje novca se naplaćuje od nekih 1% do 3% uz fiksnu naknadu. Zavisno o zemljama od kuda se šalje na ovo se može nadodati taksa za internacionalnu transakciju. Iznimka je privatni račun koji može primati novčane iznose besplatno ukoliko su oni poslani direktno sa paypal računa ne koristeći kreditne kartice. Kako primatelj ne može znati dali ce mu iznos biti prebačen sa kartice ili sa paypal računa možemo slobodno reci da je za primanje neophodan premier račun.

PayPal zaštita transakcija:

PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy”pravila. U tim pravilima zaštite on ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja. To se odnosi na slučaj da kupac nije nikada primio ono što je platio ili da je primljeno primjetno i u većoj mjeri različito od onoga što je prodavatelj istaknuo. Ako se prigovor prihvati kupac dobije svoj novac nazad putem prevaljivanja troškova između paypal –a i kartičnih kuća.
Isto tako dakle, slična zaštita postoji iza prodavatelje, trgovine koje obavljaju svoju djelatnost putem paypal –a. Ona je usmjerena na zaštitu od zlonamjernih prigovora od strane kupaca. Tu se primarno misli na prijevare u kojima kupci šalju prigovor da nisu dobili pošiljku a dobili su. U tom slučaju ako prodavatelj ima potvrdu o poslanoj pošiljci ili o isporuci naravno kupac neće dobiti povrat novaca. Ovo pravilo je dosta polemizirano na internet pošto unutar samog “Seller Protection Policy”pravila dosta toga je izuzeto. Tako su nematerijalne usluge, te prigovori vezani uz neprimjereni opis pri prodaji potpuno izuzete. Također postoje i određene restrikcije koje se odnose na zemlje koje su sudjelovale u transakciji, načinu plaćanja, mehanizmima praćenja pošiljke i slično.

Tekst kopiran sa:
http://hr.wikipedia.org/wiki/PayPal (http://hr.wikipedia.org/wiki/PayPal)

-------

Ako imate kakva pitanja o PayPalu postavite ih u ovoj temi.
Naslov: Odg: PayPal-Pitanja i Odgovori
Autor: Garamel - 20. Siječanj, 2013., 01:03
Fino napisan tekst. Mislim da ce pomoci mnogima :)
Naslov: Odg: PayPal-Pitanja i Odgovori
Autor: Cole - 20. Siječanj, 2013., 01:04
Wiki. :hiha2:
Naslov: Odg: PayPal-Pitanja i Odgovori
Autor: Syzygy - 20. Siječanj, 2013., 02:18
http://hr.wikipedia.org/wiki/PayPal (http://hr.wikipedia.org/wiki/PayPal)
Naslov: Odg: PayPal-Pitanja i Odgovori
Autor: Dishonored - 20. Siječanj, 2013., 09:55
Sto jest, jest!
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Ementaler - 20. Siječanj, 2013., 10:05
Dobra je ideja za temu, ali daj čovječe malo koncentracije kad otvaraš teme i pišeš postove općenito :wildboy:

Ne možeš samo kopirat tekst s wikipedije i predstavit ga kao svoj. Sredio sam ti malo prvi post teme pa ćemo ovo koristiti svejedno za generalnu PayPal diskusiju.

I daj čovječe prestani stalno uskličnike stavljati na kraj svake rečenice... nije normalno :wildboy:
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Cole - 29. Siječanj, 2013., 11:28
"We wanted to remind you to confirm your debit or credit card.

On Dec 29, 2012, you authorised a $1.95 USD or equivalent charge to your Visa X-1302 card so we know it's yours. The charge creates a unique 4-digit code on your credit card or bank statement (for debit card), which you'll need to enter on the PayPal website. When you've confirmed your card, we'll refund the charge into your PayPal account."

Koji je to kod? :solidus:
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Ementaler - 29. Siječanj, 2013., 11:37
imaš netbanking? Ako imaš odi provjeri ulaze/izlaze tog računa s kojim ti je PayPal povezan i vidjet ćeš taj 4-digit code kod te 1.95$ isplate.
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Cole - 29. Siječanj, 2013., 12:33
Tnxač :hug
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: kris13 - 22. Veljača, 2013., 06:30
Mogu li primati uplate na svoj PayPal racun od drugih korisnika i trositi ih bez da registriram svoju karticu?
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: kaisersephirot - 22. Veljača, 2013., 12:03
ne
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Syzygy - 22. Veljača, 2013., 12:13
Mogu li primati uplate na svoj PayPal racun od drugih korisnika i trositi ih bez da registriram svoju karticu?

Odi u hypo banku i traži prepaid karticu, oni ih imaju upravo za takve slučajeve gdje ne želiš registrirat svoju primarnu karticu.
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: NOT GOOD - 22. Veljača, 2013., 15:29
Mogu li primati uplate na svoj PayPal racun od drugih korisnika i trositi ih bez da registriram svoju karticu?

Odi u hypo banku i traži prepaid karticu, oni ih imaju upravo za takve slučajeve gdje ne želiš registrirat svoju primarnu karticu.

Na PayPal možeš dodati bilo koju karticu koja na sebi ima security code (http://i.imgur.com/rFBOCBb.jpg) (3 broja na poleđini ili 4 na prednjoj desnoj strani za AmEx kartice) i sa takvom možeš kupovati na netu.
Ako želiš primati uplate (http://i.imgur.com/q9Pe0mx.jpg) na svoj račun moraš prvo dodati (http://i.imgur.com/rNU4XJ6.jpg) svoju debitnu ili kreditnu Visa karticu i potvrditi ju (http://i.imgur.com/sHMfZxu.jpg) (sa "link and confirm" također podižeš novčane limite (http://i.imgur.com/WCdfO2c.jpg)):
moraš imati minimalni iznos od $1.95 na njoj jer će taj iznos PayPal skinuti sa kartice te sačekati nekoliko dana i provjeriti izvod/transakcije na svojoj kartici putem neta ili u banci
a pošto prepaid kartice (poklon kartice) nisu vezane za ime i prezime i neki račun općenito, nemaš uvid u to ALI možeš nazvati informacije i reći broj kartice te da ti treba za PayPal,
možeš i otići osobno u banku sa karticom i reći istu stvar i sigurno će ti tete na šalteru reći 4 znamenke koje se nalaze kod PayPal transakcije.
Kad tih 4 brojeva ukucaš u PayPal račun i potvrdiš karticu, oni će ti vratiti tih $ 1.95 unutar 24h od tada.
Imam Visa Electron karticu u RBA banci i vezana je za tekući račun ali ima one 3 znamenke na poleđini pa ju koristim na netu kao kreditnu i na PayPal računu.

Na početku novac koji dobiješ (tuđe uplate) nećeš moći koristiti 30 dana od uplate i tako neko vrijeme a kasnije će ti sve uplate biti odmah na raspolaganju.
Ako novac sa PayPal računa želiš staviti na kreditnu (withdrawing funds (http://i.imgur.com/4lALsQ6.jpg)) pa da karticu koristiš negdje drugdje
npr. za plaćanje u trgovini (ne na netu), svako "premještanje" novca sa PP-a na Visu naplaćuju $ 5 USD + naknada za konvertiranje valuta

RBA ima ePoklon kartice (http://www.rba.hr/my/bank/services/product.jsp?product_type=Citizen&path=/usluge/epoklon&language=HR) i dovoljno je da imaš osobnu i 25kn za trošak izdavanja kartice i naravno odmah daš novac kojeg želiš staviti na kreditnu, novac je dostupan unutar 24h za korištenje
a transakciju možeš provjeriti preko telefona 062 62 62 62 (kažeš svoj broj kartice i što ti treba) ili osobno u banci (ovo vrijedi za Hr, neznam za ostale zemlje)

:hug

(ovo nije reklama za RBA :mrgreen: )
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Cole - 23. Veljača, 2013., 01:22
Svača čast. Savršen post realno.
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: koala - 01. Ožujak, 2013., 18:21
Pozdrav!
dali možda netko više zna što je pay pal bussines i kako funkcionira
Htjeli bi otvoriti obrt za posredovanje preko svjetskih internet trgovina ( vecinom sa ebaya), te me zanima dali se izvod sa poslovnog pay pala može iskoristiti u knjigovodstvu kao ulazni račun,?
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Syzygy - 03. Ožujak, 2013., 07:15
Pozdrav!
dali možda netko više zna što je pay pal bussines i kako funkcionira
Htjeli bi otvoriti obrt za posredovanje preko svjetskih internet trgovina ( vecinom sa ebaya), te me zanima dali se izvod sa poslovnog pay pala može iskoristiti u knjigovodstvu kao ulazni račun,?

PayPal je samo način prebacivanja love, dakle ti i dalje izlistavaš račune/fakture.

Primjerice, ja sam u USA, ti si u Zagrebu.
Ti meni izdaješ fakturu na kojoj imaš izlistane sve podatke na engleskom jeziku, način plaćanja je PayPal, a prema članku xy na ino posredovanje nema PDV-a.
Ja tebi uplatim preko paypala, ti tu istu fakturu pošalješ klijentu i pošalješ knjigovodstvu.

Jedino što moraš napravit je odmah te novce withdrawat na bankovni račun obrta (mislim, unutar mjesec dana, da se vidi obračun).

Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: koala - 04. Travanj, 2013., 19:25
dali netko možda zna koliko paypal uzima proviziju na poslovnom racunu
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Syzygy - 05. Travanj, 2013., 12:06
5.4% + $0.30 USD
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: ThePlague - 22. Lipanj, 2013., 17:21
Pozz svima   

Neznam baš puno u paypal a vidim da ovdje ima dosta onih koji znaju.

Zanima me par stvari:

1. Koji "paket" paypala uzeti , premium ili poslovni, jer želim da mogu i primati i slati novac preko paypala... (promet max 3 000 - 4 000 $ mjesečno, bez firme regsitrirane i sl.)

2. Dali su iste provizije i naknade na oba paketa od paypala?

3. Dali isto novca uzimaju za transakcije sa paypala na kreditnu karticu sa oba paketa, ikakve bitne razlike, ograničenja?

4. Recimo, ja sam iz HR i dali netko iz recimo USA ili bilo koje zemlje može uplatiti na moj paypal account preko svoje kartice (ne preko paypala)?
    Ima li ikakvih dodatnih troškova tu (ako je moguće naravno)...

5. Čitam provizija 5.4% kad hoću da skinem novac sa paypala na karticu +0.3$ (jel to po transakciji ili ukupno provizija za bilo koju cifru novca? ) ?
    Znači na 100kn, uzmu 5.4kn + 0.3$ ? Malo previše mi se to čini..

6. Ako je moguće ovo pod 4, dali treba išta kao recimo IBAN i takve slične stvari za međunarodne transakcije i sl...?

7. Nadam se brzom i kvalitetnom odgovoru od nekoga tko se razumije u to :clap:


Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Zorro - 23. Listopad, 2015., 15:04
Pozdrav,

jel moguće koristiti PayPal bez povezivanja kartice na račun?

Uspio sam se registrirati i dobio sam onaj početni zaslon gdje piše PayPal balance koji je naravno 0 $ i tako to, ali me zanima mogu li primati i slati pare bez povezivanja sa karticom.

Jel takvo što moguće?  Znači primanje novaca od drugih PayPal korisnika i onda iskorištavanje tih novaca na internetu?
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: imagineak - 23. Listopad, 2015., 15:21
Pozdrav,

jel moguće koristiti PayPal bez povezivanja kartice na račun?

Uspio sam se registrirati i dobio sam onaj početni zaslon gdje piše PayPal balance koji je naravno 0 $ i tako to, ali me zanima mogu li primati i slati pare bez povezivanja sa karticom.

Jel takvo što moguće?  Znači primanje novaca od drugih PayPal korisnika i onda iskorištavanje tih novaca na internetu?

Ne jer ti je PayPal samo posrednik između transakcija sa jedne kartice na drugu.
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: yubs-d-rsc - 23. Listopad, 2015., 15:26
O čemu ti imagineak pričaš?
Koristio sam Paypal u slučajevima i s karticom i bez, samo moraš dobro pročitat policies na bazi je li ti basic ili premium account (tako nešto se zovu) naravno jedan ili drugi ovise kakav si korisnik, imas li karticu ili nesto. Ako zelis primit uplatu neku PREKO interneta, mislim da mozes ali i da postoji limit - opet kazem, procitaj ima lijepo objasnjeno - iako je moj savjet da se to izbjegava sa PP jer su poznati sa zamrzavanjima acc sa visokim balansima, i slicnim zavrzlamama. Ako ti netko posalje novac na PP ti ga mozes poslat na svoj ziro naravno uz proviziju. Ako je netko tvoj poznat, radije direkt na banku, a ovako samo PP profitira. Sretno:thumbs:
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: romeplayer - 24. Listopad, 2015., 22:48
ne
Pozdrav
Da li mogu uzeti samo visa electron ili neku drugu bez paypal-a, i sa npr visa electron kupovati igre na battle.net g2a...
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Mzehn - 10. Veljača, 2016., 12:59
Znači istekla mi je stara kartica, i sad kad sam dobio novu i ukucao sve podatke u paypal ne želi mi ju potvrdit.
Kad stisnem ovaj plavi OK pojavi se ova error poruka gore.
Zna netko kako da to riješim? Ni google ni Paypalov support nemaju odgovore.

(http://i.imgur.com/wx8rgTV.jpg)

Već mi je 2 puta skinuto po 2,49$ koji bi trebali biti refundirani. Mladić u banci se kune da ovaj "4 digit code" nije onaj kod koji se pokupi u banci nego onaj broj kartice (XXXX-XXXX-XXXX-XXXX).

Neznam jel bitno u ovom slučaju ali ću napomenut svejedno, ovo je nova (devizna debitna) kartica za ISTI račun u Erste banci
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: hrv4tin4 - 10. Veljača, 2016., 16:48
Paypal ne prihvaća sve debitne kartice. Samo neke poput Visa Electron i itd.
Koju si debitnu karticu sad dobio? Ako si dobio Maestro, a prije imao Master ili Visu onda se ni ne trudi...
Sve ovisi koja je kartica sada u pitanju jer, nažalost, ne radi paypal sa svim karticama.


Ja sam poradi tog problema uzeo Visa Web karticu jer mi nije želio prihvatiti debitnu od Mastera.
U principu prihvaća sve kreditne i web kartice, a dobar broj debitnih uopće ne prihvaća...
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Mzehn - 10. Veljača, 2016., 17:05
Ma Visa Electron da, identična kao i ona koja mi je istekla.

Upravo sam se vratio iz banke opet, nikom nije bilo jasno u čemu je problem pa čak se i neka baba iz uprave spustila dole pogledat kaj se događa.
Nakon dobrih 10 minuta njihovog debatiranja ispada da pri dodavanju nove kartice na Paypal na svom Erste računu treba biti uplaćeno minimalno 60 kuna (bez onih 35 "bazičnih" kn kako oni vele) da bi se nova kartica mogla verificirat u sustav.

Sad sam uplatio tih 60 kuna i proradilo je instantno.

Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Big Boss - 31. Kolovoz, 2017., 12:53
Izvinite sto pisem u ovoj temi, ali glupo mi je bilo da otvaram novu.

Kad pokusam da se ulogujem na svoj paypal acc dobijem gresku: "Sorry, we can't log you in. If you think there's an issue with your account, contact us and we'll help resolve it."

Kontaktirao sam paypal support i oni su mi rekli da moram da ih pozovem da bi verifikovali moj identitet i vratili nalog. Zanima me, da li postoji neki drugi nacin da se ovaj problem resi i ako nema, da li se ovaj poziv naplacuje i koliko?
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: hrv4tin4 - 31. Kolovoz, 2017., 13:41
Nemaš drugog izbora nego ih nazvati i potvrditi svoj identitet.
Ili si zaboravio password ili nešto krivo upisuješ. Ne vjerujem baš da ti je netko hakirao PayPal, a ako je onda javi odmah u banku da ti zablokiraju karticu koja je registrirana na PayPal pošto u tom slučaju tko god ima tvoj acc i pass može nesmetano kupovati što god želi.


Na kraju krajeva postoji ispod login screena i have a problem signing in ili forgotten password.
Tamo upišeš mail s kojim si registriran gore i dobiješ novi pass, barem mislim da je tako.


A poziv se naplaćuje koliko tvoj ISP ili mobilni operater naplaćuje pozive prema toj zemlji. Pogledaj koji je predbroj pa ćeš vidjeti zemlju koju pozivaš i odi na stranice svog providera i vidi cijene ili ih nazovii pitaj koliko košta minuta prema XY zemlji.

Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Armin44 - 31. Kolovoz, 2017., 13:51
Poziv se naplaćuje,ali sjećam se da je meni prekinut razgovor nakon minutu jer mi je brzo skinulo sve sa računa i onda su oni mene zvali tako da su po tom pitanju prilično korektni.
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: Big Boss - 31. Kolovoz, 2017., 15:10
Kad pokusam da resetujem sifru i ukucam svoj email izadje mi greska: "
Sorry, something went wrong on our end. Please try again.", i tako svaki put.
Naslov: Odg: PayPal - pitanja i odgovori
Autor: hrv4tin4 - 31. Kolovoz, 2017., 15:38
Pa onda pričekaj malo ako je do njih. Možda imaju frku sa serverom il nečime. Probaj sutra ako ti nije hitno.