HCL.HR

PROBLEM SPAJANJA 2 RUTERA

  • 3 Odgovora
  • 5355 Hitova
PROBLEM SPAJANJA 2 RUTERA
« : 21. Siječanj, 2019., 09:12 »
Pozdrav svima,
imam problem prilikom pokušaja spanja 2 rutera. Molim vas pomoć !

Ruter 1, ZyXEL, od iskona, IP 192.168.5.1 (spojen na net)
Ruter 2, Linksys wrt54GL v.1.1, na kojem je instaliran Firmware Tomato (zbog većih mogućnosti opcija), njegova IP adresa je 192.168.1.1
Win 7 koristim.

E sad, gledala sam razno razne youtube tutorial  :kava:, svima je vrlo jednostavno promijeniti IP adresu na Ruteru 2. Ono što pokušavam, je spojiti ga bez Ethernet kabela.(sa internetom i ruterom1)

1.Prvo sam resetirala Ruter br.2, LAN kabelom spojila na laptop ( LAN port na ruteru2).
2.Drugo sam na ruteru 1, unjela DHCP range od 192.168.5.1 do 192.168.254 ( ruter 1 spojen na laptop putem wifi)
3. Ugasila sam wifi (rutera1), spojila se Lan-om sa ruterom2. U postavkama mreže, pokazuje mi njegovu IP adresu i signal ok.
4. Ušla u postavke rutera 2, network IP adresu unjela 192.168.5.2, isključila DHCP.
SAD NASTAJE PROBLEM. U svim tutorialima, ruter se reboota i koristi novu IP adresu. Meni se reboota i kaže : "u might need to renew computers dhcp ip"
NEMOŽE SE SPOJIT NA 192.168.5.2, kad idem u IPCONFIG, pokaže neku sasvim drugačiju IP adresu, kad u CDM upišem IPCONFIG /relese, pa IPCONFIG /renew kaže "Cannot renew..." (isto tako u mrežnim detaljima rutera2 kaže neku žnj adresu.. 169.254.....)

Molim vas pomozite  :ave:, neznam dali negdje ja griješim ili je do windowsa. Na google sam našla neke stranice za Winsock errors, no ništa ne pomaže. U linku cu vam pokazat stranicu.
Ugl. luda sam. =)  :bonk:
Napomena, ruter 2, bez problema sam mu promijenila IP adressu sa 192.168.1.1 na 192.168.1.2

To je samo prvi korak, koji nemogu nikako uspješno odradit. Iako u postavkama Wireles( ruter2) nađem na kanalu svoju wifi mrežu, i ima različitih opcija rada rutera(2), tipo WDS, Network ethernet bridge, ...

link
https://helpdeskgeek.com/networking/how-to-fix-cannot-renew-ip-address-in-windows/

Odg: PROBLEM SPAJANJA 2 RUTERA
« Odgovori #1 : 30. Siječanj, 2019., 09:49 »
Nije ti to sa ovim Linksysom "samo promijenim IP"   :thumbs: Čitaj dalje.

Nisam shvatio, što želiš postići sa dva rutera? Proširiti bežičnu mrežu ili što? Ne vidim razlog zašto bi ti na mreži trebala dva rutera jer to izuzetno komplicira stvari (imaš dvostruki NAT za početak).  Ako samo širiš žičnu mrežu, kupi si jednostavno mali 8 portni switch. Ako pak želiš koristiti router2 isključivo kao ŽIČNI  switch, onda mu moraš iskopčati svu funkcionalnost routera. Ovisno o firmware-u, to nije tako jednostavno. Bez obzira na promjenu IP adrese, router2 i dalje želi routati mrežni promet i tu nastaje kratki spoj. Obzirom da se radi o linux based routeru, morati ćeš se malo igrati sa ručnim modificiranjem konfiguracijskih fajlica i ako se dobro sjećam, treba ručno podesiti  interfejse, bridge,  iskopčati firewall... imaš tutova po netu.

Uvedeš li u cijelu priču sa routerom2 wireless, imaš ove opcije:
  • router 2 koristiš kao repeater router 1 i router 2 su spojeni bežično.  (izvedivo ali nestabilno, u osnovi to radi dobro ako imaš dva ista modela rutera, ako su različiti,u tvom slučaju jesu, puno sreće želim)
  • router2 koristiš kao AP (seknundarnu WiFi pristupnu toču) router 1 i router 2 su spojeni žicom. Na ruteru 2 moraš podesiti WLAN(wireless) interface da radi kao AP,  svaki port na ugrađenom switchu možeš posebno podesiti, a ponašaju se kao LAN interfejsi. WLAN interface i LAN interface stavljaš u bridge, rutanje (NAT) i DHCP odrađuje  router1 dok je router2 samo "glupa" WiFi prisupna točka.
  • router2 je u klijent modu i bežično ga kačiš na router1, na  ruter2  žično spajaš računalo. Klijent mod također treba  imati podešeno da su WLAN i LAN interfejsi u bridge-u (mislim da je to čak po defaultu tako).
  • nabaviš neki jednostavniji WiFi router2...

Za  WRT54GL imaš cijelu hrpu custom firmware-a i vjeruj mi, svaki ima svojih specifičnosti. Više se ne sjećam svih detalja ali ovaj router je zvijer što se mogućnosti tiče... 
« Zadnja izmjena: 30. Siječanj, 2019., 10:26 moordrak »

*

hrv4tin4

  • Gost
Odg: PROBLEM SPAJANJA 2 RUTERA
« Odgovori #2 : 30. Siječanj, 2019., 09:54 »
@moodrak


2 routera koristiš kad si npr dio CarNet mreže jer puno operatera brani više od dva ili čak jednog uređaja koji su spojeni na istoj mreži.
1. router od providera je onda PPPoE koji se spaja na Carnet i ograničen ti je pristup na taj broj uređaja. Da to možeš riješiti spajaš drugi router koji onda distribuira sve dalje jer je DHCP. Tako da onda možeš imati neograničen broj uređaja na mreži u isto vrijeme...

Odg: PROBLEM SPAJANJA 2 RUTERA
« Odgovori #3 : 31. Siječanj, 2019., 10:18 »
@moodrak


2 routera koristiš kad si npr dio CarNet mreže jer puno operatera brani više od dva ili čak jednog uređaja koji su spojeni na istoj mreži.
1. router od providera je onda PPPoE koji se spaja na Carnet i ograničen ti je pristup na taj broj uređaja. Da to možeš riješiti spajaš drugi router koji onda distribuira sve dalje jer je DHCP. Tako da onda možeš imati neograničen broj uređaja na mreži u isto vrijeme...

Kada je T-com bio jedini DSL provider, onda su blokirali DSL modeme po MAC adresi. Sada rade blokiranje po usluzi,  odnosno direktno sa d-slama puštaju ili blokiraju signal prema tvojoj parici. Ako radiš sken DSL usluga, biti će dostupne više od jedne. Daje li netko Carnetu tvoju MAC adresu uređaja, neznam, ali ne vjerujem. Čak da je to tako, onda staviš postojeći ruter u  bridge. PPPOE prolazi kroz bridge, a rutanje odradiš na sekundarnom uređaju. Ponovno, ne trebaš imati dva rutera sa NAT-om i DHCP-om nego smo jedan, slažem se, u ovom slučaju treba imati dva uređaja: jedan "glumi" žicu, a drugi je router.   

Carent blokira korisnika na jednu PPPOE konekciju per user (čak MAC nije bio bitan kad su ga prije par godina moji doma koristili, kombinacija sa pppoe konekcijom sa kompa, mogli smo se spojiti ili sa laptopom). Carnet radi te majmunarije zbog kontrole kontenta, a znam da su godinama imali transparentni proxy (dugo više ne koristim Carnet pa neznam, imaju li još taj sustav nadzora).  Dobiju oni tickete za nelegalni sadržaj, bez brige, samo što nema efektivnog mehanizma kojim bi te ograničili doma. U ustanovama moraju imati nekakve limite :)
Što se WAN-a tič, niti od jednog providera ne dobiješ hrpu WAN adresa ako ih ne platiš. Dobiješ jednu. Uvijek se izlaz lokalnog LAN-a  rješava sa NAT-om samo što odmah u startu ljudi dobiju bezvezne rutere ili nemaju iskustva sa podešavanjem naprednih opcija.

Kupiš Mikrotika za par sto kuna i riješiš si problem. Gađaš verziju sa DSL modemom... Ako se skrivam iza NAT-a mogu mi staviti soli na rep što se zabrana tiče.  Prema WAN-u uvijek ide jedna MAC adresa sa jednim IP-om, a na LANU-u ih možeš imati 1000. Nebitno. PPPOE je samo još jedan protokol (Mikrotik ga tretira kao interface pa sa njim možeš raditi što god hoćeš), a jedina razlika je što PPPOE radi direktno na podatkovnom sloju ne na aplikacijskom zato tu nema muljaže. Drugi razlog je što su na PPPOE serveru provideri podesili jednu konekciju po korisniku.  Jesam li rekao da sa Mikrotikom možeš složiti vlastiti PPPOE server? Zapravo, ta funkcionalnost rijetko kome treba. Čemu podizati još jedan tunel na lokalnom LANU. PPPOE nije VPN i ograničen je fizičkim slojem, odnosno radi samo na istom segmentu mreže.

Može li ovaj uređaj (sa openwrt-om ili dd-wrt-om) kojeg ima bugywoogie biti toliko univerzalan, prema sjećanju, može ali nisam se upuštao u ove specifične carnet kombinacije.
« Zadnja izmjena: 31. Siječanj, 2019., 10:19 moordrak »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9