HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Softver i internet => Internet i umrežavanje => Autor teme: Dexol - 12. Svibanj, 2015., 16:39

Naslov: YouTube pitanje
Autor: Dexol - 12. Svibanj, 2015., 16:39
Ok, ne znam gdje moram postavit pod koju kategoriju ovo moje pitanje, pa ću onda ovdje unaprijed se ispričavam.
Ovako dobio sam jednu opciju kod YouTuba za koju nisam siguran čemu služi ili kako ona radi (http://i.imgur.com/ihht3WY.png) pošto sam još uvjek nov na youtubeu i ne znam kako to sve funkcionira, može li mi tko objasniti?
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: yubs-d-rsc - 12. Svibanj, 2015., 16:46
Pa jesi pročitao te 'smjernice i informacije'? :tired:

Ukratko ne planiraš zaradivat s YT videaima - znaci posvetiti se tome tjedno izbacivati izmedu 3-7 videa vlastitog sadrzaja itd itd, zanemari.
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: Unknown User - 12. Svibanj, 2015., 16:50
Stvarateljima originalnog sadržaja na YouTubeu se nudi sudjelovanje u monetizacijskom programu gdje primaju mizerni dio profita od reklama koje se vrte ispred, za vrijeme i nakon video zapisa. Otprilike 99% stvaratelja sadržaja nemaju ništa opipljivo od prisustva u danom programu. 0.9% mora uz njega okrenuti se crowdfunding platformama tipa Patreona i 0.1% obično živi poprilično dobro od YouTubea, neki zarađuju milijune dolara.

Uz "pogodnosti" dolazi i odgovornost, YouTube (Google) traži da sav monetiziran sadržaj bude čist od tuđeg intelektualnog vlasništva. Ukoliko nije, video se ukloni i dobiješ opomenu. Nakon 3 opomene, gubiš pravo na sudjelovanje u profitu od monetizacije tvojih video zapisa. Vrijedi spomenuti da unovčavanje video zapisa će potencijalno tjerati korisnike koje živciraju reklame (praktički svi), tako da moraš imati nešto genijalno. Isto vrijedi spomenuti da svi sa pola mozga koriste AdBlock, tako da je mizerni dio profita još mizerniji nego što je originalno napisano.

Drugim riječima, ne trebaš se zamarati time. Kako znam? Pa pitao si ovdje.
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: Dexol - 12. Svibanj, 2015., 18:28
Pa, svakako bi volio dobit da tako kažem novac s youtube-a ako je to naravno moguće (čuo sam samo o tome),  i koliko sam skužio to su kao neki oglasi koje ja moram plaćati (AD words ili tako nešto).
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: l)oolvl - 27. Studeni, 2015., 03:38
Imam i ja jedno pitanje, na koje bi mi dobri ljudi iz HCL-a vjerojatno mogli dati dobar odgovor:
imate li pravo monetizacije za videe koji prikazuju igre  kojima je izdavač EA    (npr. novi Star Wars Battlefront)   ?

i pitanje za Unknown Usera:
znaš li možda otprilike, koliko bi pogleda trebalo imati mjesečno da bi se moglo izvući minimalnih $100 od monetizacije ?

unaprijed hvala na odgovorima 
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: Ementaler - 27. Studeni, 2015., 10:07
Tema premještena u odgovarajući podforum.

Snimke gameplaya iz neke igre možeš uredno monetizirati, ali sve ti to ovisi o kojoj igri/sceni u igri se radi. Moguće je da za generalni gameplay ne dobiješ nikakav "ukor" (u obliku ukidanja monetizacije), ali za cutscenu iz iste igre dobiješ (cutscene su uvijek iste i lakše ih je automatski detektirati, a i moguće je da imaju prave glumce, da su posuđene iz nekog filma ili slično).

Postoje i partnerske mreže s kojima dijeliš eventualnu zaradu od videa, a oni te promoviraju po svojim društvenim kanalima (Facebook itd.) i važnije od toga - brinu za to da ne dobiješ takve "ukore". Po mom iskustvu, svejedno ćeš ih dobit ako se radi o onim najtežim slučajevima poput Nintenda koji ima svoje posebne uvjete za to kome želi dopustiti da išta zaradi od videa na YouTubeu (moraš biti u njihovoj posebnoj partnerskoj mreži i bavit se više-manje samo Nintendo sadržajem na kanalu). U tim partnerskim mrežama možeš dogovoriti i uvjete zarade bolje od onih što sam YouTube nudi kroz adsense.

Što se zarade tiče... ako su ti gledatelji iz ovih naših prostora (Hrvatska, Srbija, BiH), računaj da ti za 100$ treba milijun pregleda videa. Zapravo ti za taj iznos treba oko 700-800 tisuća pogleda, ali nije svaki pogled monetiziran jer ne gledaju svi gledatelji tvoj video s platformi na kojima se vide oglasi - npr. netko će ti pogledat video na svom Smart TV-u - oglas se ne prikaže, prikaz videa se zabilježi. Tako da na milijun prikaza računaj da imaš između 600 i 800 tisuća "monetiziranih prikaza", što je oko 100$ za ovo naše područje.
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: l)oolvl - 28. Studeni, 2015., 17:06
Hvala na odgovoru,
pitam zato jer na svom kanalu imam jedan video iz igre Bejeweled 2, koji traje samo 33 sekunde, a kroz nekoliko godina je skupio 15ak tisuća pogleda, međutim kad sam malo bolje proučio taj video, piše da EA ima copyright na to i piše "Cannot be monetized",  što mi je iskreno rečeno izgledalo pomalo jadno da baš toliko paze na taj copyright, a izgleda da nisam zapravo ni blizu neke monetizacije.  :fpalm:

Ali eto, izgleda čak kad bih i imao šanse, pare idu EA...        zato me interesiralo kakva je vama situacija sa videima poput novog Star Warsa, ili recimo Simsa 4 itd, jer imate dosta pogleda a to su isto EA igre, pa me zanimalo jesu li i vama stavili claim iz EA na takve videe...
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: Dexol - 02. Prosinac, 2015., 19:39
(http://i.imgur.com/0IUbLtf.jpg) Ovo sam danas primjetio da piše za moj youtube kanal. Ne znam ni što bih pitao sad he he, pa neka neko onda piše tko zna "odgovor".
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: zvucnjak - 03. Prosinac, 2015., 00:21
Koliko ja znam, gameplay i bilo kakav sadržaj iz igre je u svakom slučaju copyrightovan i mora se ići preko partnerske mreže da bi se uredno monetizovao.
Što se cutscena tiče, to je već osetljivije pitanje, toliko da čak neke strožije mreže i neće da potpišu ugovor s vama ako imate cutscene u videima...
Naslov: Odg: YouTube pitanje
Autor: SulzYee - 09. Prosinac, 2015., 01:49
Po meni, najbolje ti je spojit se sa nekom tvrtkom, FS,BBTW,MG bilo kojoj i slat dnevno viewse sa TE, tako da ti zarada moze rasti... Ako zelis vise o tom, kontaktiraj me objasnim ti :)