"Retina, jel"
Retina je čisto marketinški potez Applea koji je zamolio LG da uzme već svima poznatu LCD tehnologiju s IPS matricom i unaprijedi ju za 30%, konačni proizvod je zatim prozvan Retina zaslonom. Retina u samom smislu riječi nije nikako povezana s tehnologijom koja se u samom zaslonu koristi, nego čisto recikliranje postojeće. Zamisli Retinu kao jedan komadić novog 27" Cinema monitora, kojeg, isto kao i "Retina zaslon" proizvodi LG.
Kad kažeš zamolio misliš uložio parsto milijuna dolara da za njih naprave nešto što ne rade za nikog drugog? Po posebnim zahtjevima i specifikacijama. Nešto do tad ne viđeno i još uvijek ne prevziđeno?
Super što je svima poznata tehnologija..al zašto ju nitko ne koristi? Alternativno, koja je to neka mega super ne reciklirana tehnologija kojoj se smijemo diviti? super amoled? Mega super amoled?
I retina nije nikako komadić cineme. Ne znam uopće odakle ti takav zaključak.

"Retina, jel"
Po pitanju gustoće onda možeš isto tako nazvati i zaslone unutar Apple računala Retina zaslonima, kako je opće poznato da je gustoća pixela u IPS panelima koje koristi Apple znatno gušća od one koja se koristi u regularnim računalima drugih proizvođača. Primjera radi, Apple Cinema 27" posjeduje 3,686,400 piksela, od čega proizlazi rezolucija od 2560 x 1440.
Nikako ne možeš nazvati cineme i ostale Apple ekrane retinama. Ni približno. Pače, mislim da brkaš neke pojmove.

Jer ono što definira retina ekran je odnos rezolucije i veličine ekrana. Ne samo rezolucija. Retina je marketinško ime, dakako, i odnosi se na sve što je kakti iznad 300 ppi-a. Jer, oko nemre raspoznat razliku u pikselima iznad 300 ppi-a. Preciznije, ovisi i o udaljenosti s koje se gleda. Pa kad bi recimo iPad2 imao 260-ak ppi-a (duplu rezu nego sad jel) prozvali bi ga retina ekranom jer, eto, gleda se s veće udaljenosti neg mob. Ne bitno sad.
Čist informativno,
gore spomenuta cinema ima tek bijednih 109 ppi-a.
iPad ima 132.
rendom 22 inčni monitor sa 1680x1090 rezom 90 ppi-a.
50 inčni full hd televizor tek 44 ppi-a.
42 inčni 52 ppi-a.
Apsolutno niti jedna UI slika ili animacija na bilo kojem iOS-u do sada nisu rađene za rezoluciju koju bi gore spomenuta rezolucija mogla prikazati čisto. Ako bi se pak ikojim slučajem ostvario model s tom rezolucijom i da Apple odluči buduće iOS-eve prilagoditi takvoj količini piksela, izgubili bi kompatibilnost iOS-a s prethodnim modelom iPada - a to bi bio overkill.
A ovo me najviše muči jer ne razumijem zašto to misliš.
Jer, iPhone 4 ima duplo veću rezoluciju od iPhonea 3. I nije se izgubila kompatibilnost. Dapače. Nije bio overkill.
I, za kraj, najviše smisla ima ili ostaviti postojeću rezluciju (1024x768) ili isfurati novu 2048x1536 rezu za iPad2, s time da sam ja za ovo zadnje.
Usput, prouči malo vektore i vektorsku grafiku. Eh, i pojam rezolucijske neovisnost.
edit;
Osim što bi Apple samim time razjebao svoju strategiju poslovanja (implementiranje novih tehnologija "na kapaljku"),
Ti to ozbiljno il podjebavaš kao?