HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Hardver i gadgeti => Televizori, mobiteli, tableti i ostali gadgeti => Autor teme: Dragster - 22. Prosinac, 2010., 12:02

Naslov: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 22. Prosinac, 2010., 12:02
Citat:
Pocele su kruziti price kako bi se uskoro mogli na trziste plasirati Nokia smartphone uredjaji sa Windows Phone 7 operativnim sustavom.

Za sad Nokia nema sluzbenog komentara na glasine, no popularni Eldar Muratzin kaze da se zadnjih mjesec dana vrlo intezivno pregovara izmedju Nokije i Microsofta.

Mnogi vec duze vrijeme smatraju kako Symbian jednostavno nije rijesenje za top smartphone uredjaje iz Nokije, i da jednostavno Symbian ne moze konkurirati modernim platformama. Iako novi Symbian^3 donosi velika poboljsanja i dalje ima ogranicenja. Andy Rubin iz Googlea je nedavno izjavio na Dive Into Mobile konferenciji kako se nadaju suradnji sa Nokijom.

Ovakva glasina iako dolazi iz usta Eldara i nije tako nemoguca, naime novi Nokijin CEO Stephen Elop upravo dolazi iz redova Microsofta, i nije nemoguce da nije u kontaktu sa bivsim sefom Steveom Balmerom CEO-om Microsofta.

Prema rijecima Eldara koji je vec prije dokazao da ima dobre izvore u Nokiji, Nokia i Microsoft planiraju napraviti posebnu liniju Windows Phone 7 uredjaja.

 

Iako Eldar misli kako bi takvo udruzenje sa Microsoftom ozbiljno nastetilo neovisnosti Nokije, mi smo misljenja kako bit o zapravo bilo ozbiljno partnerstvo za dominaciju mobilnim trzistem.

Kako smo imali prilike vidjeti Windows Phone 7 u mnogim high end smartphone uredjajima, mozemo reci da takav OS na Nokijinom hardwareu i iskustvu bi znacilo jedno predivno partnerstvo i ozbiljnu prijetnju Googelu.

Ujedno, moramo uzeti u obzir i cinjenicu kako za svaki Windows Phone7 uredjaj potrebno je platiti licencu Microsoftu, a tu se ozbiljno povecavaju troskovi proizvodnje pa tako i krajnje cijene uredjaja, a Nokija se oduvijek klonila placanja licenci, vec je sama bila vlasnik platformi (MeeGo, Maemo, Symbian).

Sto god se ova dva giganta dogovorila, mi se nadamo da bi mogli vidjeti Nokia Windows Phone 7 smartphone uredjaje, i smatramo da bi partnerstvo ova dva giganta ozbiljno uzdrmalo mobilnu scenu.

http://mobile-place.info/home/content/view/755/88/

Konačno.  :tired: Ako to prođe, možda će mi čak i sljedeći mob biti Nokia. Symbian više nema smisla ni svrhu postojanja.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 22. Prosinac, 2010., 12:10
Ako to bude bir će svega par uređaja. Možda par skupljih uređaja.
A ak skroz pređu na w7 platformu onda RIP Nokia.  :wildboy:


Zašto hejtaš symbian?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 22. Prosinac, 2010., 12:31
Djeluje nedovršeno jednostavno. Nešto klikaš dvaput, nešto jedanput. Spajanje na wifi sa zaštitom (securew2) je u kurcu. Svakih 10 sekundi pita za šifru. Na mobitelima koji nemaju WiFi (samo 3G/EDGE) stalno pita kojom metodom se spojiti.  :wildboy:

Skrolanje šteka, inače je OS dosadan i sam po sebi zadovoljavajuće brz. Ovi store siše kurac. Puno puta se desi kad instaliravaš neku veću aplikaciju, klikneš na download i ništa se ne događa. Na ekranu. Apsolutno nikakva naznaka bilo čega, već moraš blejat par minuta i sačekat da on odradi svoje. Ono, mali tekstić "Downloading..." ili nešto ne bi trebao bit problem stavit.

Po defaultu mobitel ima tisuću foldera koji nemaju svrhu, ali ih se može otvarat. Mislim, ako su neki sistemski, neka budu skriveni onda. Retardirano je vidjeti system, nokiaxtr foldere u kojima nema ničega.

Slike, video, sve u jednu bačvu baca, bilo to uslikano aparatom ili skinuto s neta. Tek poslije sam jednom aplikacijom s beta labsa to sredio.

Tu i tamo se jave neki biseri, poput Active divert calls pri svakom pozivu. Pogledam u opcijama, sve je disableano, a nikad to nisam ni čačkao. Onda na netu nađem da je to nešto što ti daje do znanja da ti to imaš ili neki kurac. WTF  :wildboy:

Ne razumijem zašto bi bilo RIP Nokia ako prijeđu na W7? Svi ikad znaju da je symbian najgora stvar u nokijama...

edit: mislim na ove skuplje, jel. Za jeftinije poput mog je symbian OK, al opet, nađe se i koji android za iste pare. Retardirano je da mob od 3000 kn i 1000 kn imaju isti procesor i isti OS (5230 i 5800)

Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 22. Prosinac, 2010., 12:36
Vidiš, slažem se. Hejtao sam svaku minutu provedenu na bilo kojoj nokiji.


No, ak pređu kompletno na w7 onda postaju samo jedan u nizu proizvođača. Ništa posebno. Ničim se neće izdvajati. Ukratko, postaju generična firma kao HTC i LG. A ono, to je Nokia Izumili mobitele skoro jebemu. :wildboy:

Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 22. Prosinac, 2010., 12:38
Nema boga isusa da će preći potpuno na WP7.

WP7 ima minimalne hardverske zahtjeve. Netko stvarno očekuje da Nokija počne proizvoditi samo modele s procesorima od 1Ghz naviše i potpuno ukinuti entry i mid level uređaje?  :b_wildy:
Naravno da ne.

Al da pređu, to bi vjerojatno bilo katastrofalno za njih. Oni bi praktički bili potpuno novi "igrač"  ;) na tom tržištu. A WP7 je novi i nedokazani OS.
Kao što faca kaže, izbacit će vjerojatno par WP7 uređaja.

Za Symbian se u potpunosti slažem. Uz sve lickanje i apdejtove, to je još uvijek praktički isti OS kao prije pet godina. ;(
I loše je prilagođen za touch uređaje. ;(
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 22. Prosinac, 2010., 12:44
Vidiš, slažem se. Hejtao sam svaku minutu provedenu na bilo kojoj nokiji.


No, ak pređu kompletno na w7 onda postaju samo jedan u nizu proizvođača. Ništa posebno. Ničim se neće izdvajati. Ukratko, postaju generična firma kao HTC i LG. A ono, to je Nokia Izumili mobitele skoro jebemu. :wildboy:

Pae, ali iskreno symbian^3, a pogotovo symbian s60v5 nema šta radit među iOS-om ili androidom. A stalno ga se trpa u isti koš s njima. Meni to nema smisla.

Nek onda barem dignu top liniju mobitela na W7, čisto da budu u toku i da se održavaju na životu :wildboy: Uvijek će se izdvajati kao proizvođač, jer su, kao što kažeš, izmislili mobitele. Sumnjam da je razlog popularnosti nokije symbian  :wildboy:

Nema boga isusa da će preći potpuno na WP7.

WP7 ima minimalne hardverske zahtjeve. Netko stvarno očekuje da Nokija počne proizvoditi samo modele s procesorima od 1Ghz naviše i potpuno ukinuti entry i mid level uređaje?  :b_wildy:
Naravno da ne.

Možda sam krivo negdje napisao da mislim kako bi bilo zgodno da se to aplicira na cijelu gamu nokie, ali nisam to mislio. Samo je symbian kao OS sramotno nekvalitetan za top liniju mobitela... IMO  :hiha2:



Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 22. Prosinac, 2010., 12:47
Pae, to je čru. Slažem se da Symbian nema što raditi među ovim boljim OS-ovima. ;(
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 22. Prosinac, 2010., 13:17
Ixy, da ima min zahtjeve sad. Odnosno, za godinu dve ti zahtjevi će biti smješni jer će i enty level mobiteli imait takve specifikcije. Možda jel. Osim ak ovi iz MS iz random raloga ne odluče dizati zahtjeve svakih nekoliko.


Sumnjam da je razlog popularnosti nokije symbian  :wildboy:

Vidiš, zašto su onda popularni? Ne računajući E serije koje imaju svojih prednosti i koje kupuju iole ozbiljni poslovnjaci, fkors.
Jebeš i najbolji hardver ako je softver u kurcu. Ilitiga Sony škola.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 22. Prosinac, 2010., 13:42
Jebiga, ne znam zašto je nokia popularna  :hihi: Zbog 3310 vjerojatno  :hiha: I imaju svoj dizajn neki, kolko god nedorečen bio
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 22. Prosinac, 2010., 16:07
Čisto sumnjam da je Nokia popularna zbog Symbiana.
Mislim da je to više zbog pedigrea. Ipak, Nokia. U doba 3310 i to svi su imali Nokije.
Pouzdane su i blabla.

Većina ljudi koje znam da imaju Nokije ne znaju što je Symbian. Ili znaju, ali ne znaju imaju li ga na svom mobitelu. ;(

@Facaa:
Da, za dvije godine današnji zahtjevi vjerojatno neće biti ništa posebno. I entry level smartfonovi će imati takav hardver vjerojatno.
I možda Microsoft neće dizati min hardverske zahtjeve, ali bi se mogla dogoditi fragmentacija softvera. Slično kao na Androidu i iOS-u.

Ne znam, vidjet ćemo.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Syzygy - 22. Prosinac, 2010., 18:06
Neće

Zašto su u SAD-u organizirali natjecanje u izradi aplikacija za Ovi Store, gdje su potrošili 10 milijuna dolara na nagrade i sve?
Zašto kod nas promoću Ovi?
Zašto ulažu u promociju nove N serije i zašto imaju planove u sljedećoj godini uz mobitele dostavljati predinstalirane aplikacije?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: HaZz - 22. Prosinac, 2010., 18:58
Zašto?  :D
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 23. Prosinac, 2010., 03:42
Neće sygy, al je isto tako očito da symbian nema budućnost. U trenutnom stanju.  :wildboy:
Mego i ino derivati nikako da dođu.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 27. Prosinac, 2010., 13:30
Glavni razlog neuspjeha novih Nokijinih modela u odnosu na konkurenciju, pogotovo iPhone, operativni je sustav i čim su u finskoj tvrtki to prepoznali, u jednom su danu otpustili 560 programera zbog "dokazane nesposobnosti", otkriva njemački Spiegel.

Zbog rušenja sustava novog modela N8 i odgode izlaska smartphonea E7 sve snage u Nokiji ulažu se u razvoj operativnog sustava MeeGo. Do pravog odgovora konkurenciji novim smartphoneom Nokia se može tješiti činjenicom da i dalje prodaje najviše mobitela na svijetu, no onih jeftinih, i to u zemljama u razvoju.

c/p business.hr http://www.business.hr/hr/Naslovnica/B.IT/Digitalni-marketing/Nokia-otpustila-560-programera-zbog-dokazane-nesposobnosti

Ovo je prvi koliko toliko službeni članak u kojem sam našao isto mišljenje kao što ja, a i bilo tko imalo inteligentan misli o tom jebenom symbianu. Po ovome bi Nokia rulala boga isusa i krista da ima DOBAR operativni sustav, meni recimo itekako bi, i nokia bi mi uvijek bila u užem izboru za kupnju...

Najjače su mi recenzije u kojima kažu nešto u stilu, pa hajde, nije taj symbian toliko ni loš! I to pogotovo ovi hrvatski kljasti recenzenti, mislim koji kurac. Moraš biti slijep ili retardiran da takvo nešto kažeš. Sve ok za niži segment, tamo neka i ostane, jer tu nema baš konkurencije kad su za te pare sve ostalo uglavnom glupavi telefoni... Nokiji je trebalo previše vremena da skuže kako za symbian na vrhu nema mjesta
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 27. Prosinac, 2010., 13:58
Pa svima je jasno, osim fenbojima i kriplima, da je iPhone uspješan zbog OS-a i eko sustava. Ono.
I da Nokia živi na staroj slavi.

Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 05. Rujan, 2012., 20:59
STVARI SE MIJENJAJU 5.9.  :hiha:

Djevojka na bicikli... se smije u kameru. Fantastično.

Uglavnom, Nokia World Event. Predstavljaju Windows Phone 8, nove Lumie itd.

http://press.nokia.com/ (http://press.nokia.com/)

http://conversations.nokia.com/ (http://conversations.nokia.com/)

Nokia Lumia 920 - first hands-on video (http://www.youtube.com/watch?v=8Q8tlSDpVDI#ws)

Colors =)
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 05. Rujan, 2012., 21:08
Ne znam, bla.
Microsoft je retardiran. Nokia je retardirana.

Ali. Da ne zaboravim.

>wireless charging
Krste da. Da da DA,,,.,
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 05. Rujan, 2012., 21:15
prerula mi smjer u kojem je nokia krenula, pogotovo sa lumia serijom.

Prekrasni su mobači  :ementaler: :ementaler:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 05. Rujan, 2012., 21:21
Ane, drago mi je jako zbog boja konačno...a bome i ekran mi se sviđa, proučim kasnije kakva je to tehnologija...mislio sam prvo da je rezistivni digitizer ispod kapacitivnog il nešto, al staklo je gore pa to ne bi išlo... Sve im visi na OS-u sad i pun kurac tržišnih varijabli, inovacija imaju, kvaliteta je tu oduvijek...
Zadovoljan lagano =)
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: WEAPONX - 05. Rujan, 2012., 23:46
Ja sam zaljubljen. Ovo punjenje  :ave:

Jel se znaju kakve cijene?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Syzygy - 06. Rujan, 2012., 01:13
Smijesno mi na koji način targetiraju aziju.

Al da, kul je, malo debeli, ali kul.

Ono sto mi je dobro sto je onako, direktni opposite iphonea, sto je uvijek odlicna stvar.
Sad jos cekam blackberry OS update
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 07. Rujan, 2012., 00:02
http://www.theverge.com/2012/9/5/3294545/nokias-pureview-ads-are-fraudulent (http://www.theverge.com/2012/9/5/3294545/nokias-pureview-ads-are-fraudulent)

Bu.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 07. Rujan, 2012., 00:09
Da mi je vidjet ekipu koja se uvrijedila zbog toga  :wildboy:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 07. Rujan, 2012., 01:31
Pa ono. Nije lijepo lagati.

Edit:
Verge je mrtvo smeće.

Edit2:
Na dnu članka je link na drugi članak u kojem ima video stabilizacije na Lumiji.
Izgleda,,,,, nez, više manje isto kao što već mobiteli imaju. Tipa 4S.
Meni to izgleda malo loše jer izgleda čudno. Očito je zašto.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 07. Rujan, 2012., 01:42
Jer, naime. 100% voćni sok. Čips od pravog krumpira!1 iPad 3 ima LTE podršku za cijeli svijet! Siri je čarobna i radi savršeno! Rezultat toga je sljedeći:

Ljudi ne kupuju 100% voćni sok - proizvođač laže. Ni čips. Ni iPad 3 u Australiji (paralela je refundiranje Australcima kao što se i Nokia ispričala za ovaj "skandal").

Ili ne?

uozbiljite se...

ured: mislim tu sad bičam na ekipu koja se našla uvrijeđenom, lol. masu postova sam pročitao... ne znam što da kažem  :wildboy: otkad je to bitno toliko?  :hihi:

reklame su tu da lažu i pretjeruju i tjeraju ljude da kupuju nešto što im ne treba, bar što se tehnike tiče, čija se strategija u zadnje vrijeme temelji na emocijama, odnosno, bez visokorezolucijske kamere sa stabilizacijom slike nećete moći zabilježiti krštenje djeteta na pravi način! Ja se jebeno ježim od toga.

Pureview kamera ionako fuša što se videa tiče podosta i ne daje baš najbolje rezultate, ako sam dobro vidio; N8 daje neusporedivo bolji video... Slike su, onako, savršene.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 07. Rujan, 2012., 02:29
Zasto branis?

Jer imo je ovo dosta velika razina laganja/muljanja.
Posebice s obzirom da im je to glavni selling point.
Tj nije bitna kolicina voca vec je upitno dal uopce ima vode lol.


Dobro nije, al pokazuje odredjenu razinu nepovjerenja u vlastiti proizvod. Sto nikako nije dobro za brand.

Ixy; ima neki kvitetniji tehno govna sajt od the vergea? Share plox.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 07. Rujan, 2012., 10:38
branim zato što smatram da su muljanja sastavni dio reklama, koje uvijek treba uzimati sa masnom rezervom i gledati na njih čisto kao na prezentaciju nekog novog featura.

Plus, fenboj sam lol. Ovo će biti moje <3
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 07. Rujan, 2012., 12:34
SVI LAŽU PA JE OKEJ
Ne znam, eto, meni je gej što se toliko laže. Al ae.

@faca
I ne baš. Engadget? Lol

Ali dizajn Vergea je abizmalan.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 07. Rujan, 2012., 13:28
Dizajn je jez. Al najbolje tekstove imaju. Posebno specijali i to.
A engadget je bio nekad dobar. Sad je mehhehehejehh.

Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Syzygy - 18. Rujan, 2012., 15:28
Ne znam, ova Lumia 920, što ju više gledam to ju više želim :(

Po mogućnosti crvenu, ne znam zašt, prejebeno mi izgleda i sam WP mi je prepre fluidan.

Od jada bi uzeo i Lumiu 920 i ajfon pet  :wildboy:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 18. Rujan, 2012., 15:36
Privlačni mi WP8 mobiteli, al baš svaki mi nekako... ima bar neku stvar po kojoj ga želim manje od ajfona. :hiha:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Facaa - 18. Rujan, 2012., 22:54
Rula mi lumia. WP8 isto, al hejtam ikonice. Baš me, totalno iracionalno, živciraju.

Vezano, ima lega N9. Jebeno prelep mobitel. Plus, totalno lep i kežualan os.
Šteta što je rip. I poprilično bugovit. :wildboy:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 20. Rujan, 2012., 12:25
Što je problem s ikonama?
Meni izgleda solidno.

Nego, jeste li vidjeli nove HTC vindovs foune?
Microsoft odjebao Nokiu. lol
Odnosno nije, al skoro.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 20. Rujan, 2012., 23:53
Napisao je da ga iracionalno živciraju.  :wildboy:

Što je s HTC-om, kako je MS skoro odjebao Nokiu, ne berem?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 21. Rujan, 2012., 01:40
Pa dobro, iracionalno, da, al me svejedno zanima što točno. Koji aspekt, jel.

HTC je predstavio 8S i 8X, WP8 mobitele.
Koji izgledaju skoro identično kao Lumia. I predstavljeni su kao flagship WP8 uređaji.

Mislim, kao što je Faca rekao prije par mjeseci, time Nokia postaje samo jedan u nizu.
Dapače, oni baš nemaju neku... sigurnosnu mrežu derp.
HTC radi masu Android mobitela pa im je više manje svejedno.
Nokia ima puno više za izgubiti ako (odnosno kad, budući da je neizbježno  :hiha:) WP8 fejla.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 25. Rujan, 2012., 18:12
sutra ujutro dolazi lumia 800 na kućnu adresu. Nabrijan sam ko križ  :hiha: :hiha2: :ementaler: :ementaler: :))))) :ementaler: :ementaler:

bit ću vjerojatno zaokupljen njome do teretane, pa kad se vratim doma oko 23 il nešto (ponoć - jedan - #nikadsenezna) bacim neke prve dojmove ako koga zanima iz prve ruke amatera i bivšeg višegodišnjeg korisnika ajfona
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 27. Rujan, 2012., 17:01
Onda?  :hiha:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 27. Rujan, 2012., 17:03
zaigrao se :)
ae sad ću napisat ukratko, UREDIT ću post.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 27. Rujan, 2012., 17:31
Počnimo s konstrukcijom. Mališa stvarno odaje dojam ČVRSTOĆE. Užasno je lijepo dizajniran mob, ekran je prekrasan, i držim ga uglavnom na low ili medium brightness jer stvarno ubija oči na najjače. Mislim prekrasan je, žive su boje i sve, al baš boli za oči. Touch rula, očekivano, al valja naglasit da apsolutno rula.

OS je,,, u jednoj riječi – brz. Ono svi znamo da je brz, svi smo to sve vidjeli bla, ali ovo je stvarno brzo, bez ikakvog laga, intuitivno, jednostavno i lijepo izgleda. Stvarno OS izgleda impresivno i moćno pri uporabi.

Pisanje poruka/mailova/društ. mreže su vjerojatno bolje napravljene stvari nego na ijednom drugom mobitelu. Tipkovnica na prvu izgleda nepovjerljivo jer ima uske tipkice, al nakon prvih 20-tak poruka sam shvatio da rula tipkovnica. Vrlo je brza i lako je pisati bez grešaka.

Kamera je.... samo dobra. Ustvari prilično je dobra, al nikad joj ne bih DAO 8mp. To za fotoaparat govorim, kamera snima stvarno dobro, ALI ne može se zumirati tijekom snimanja (nez najgluplja stvar ikad), osim tog minusa, snimanje mi apsolutno rula.  Možda kakve semplove bacim.

Aplikacije. Svi seru po marketplaceu, ali sasvim je dobar. Ima igara koje rulaju, ima apova koji rulaju. Ima dosta besplatnog sadržaja, a ono što nije besplatno (npr. Igre s Xbox livea) se sve može besplatno isprobati, tj. skinuti trial verzija koja je ograničena u nekim game modeovima, ali za razbibrigu to ionako nije previše bitno jel. Nokia i office appovi rulaju.

Internet. Brz, lijep, pregledan, ne osjeti se nigdje nedostatak flasha, bez laga i do 5 tabova (ili kolko već). Aplikacije preko neta se brzo vrte i sve u svemu sam time zadivljen. Wi-fi je valjda najbrža stvar ikad. Brži mi je od kompa u surfanju netom i polako ga preferiram kao nešto s čime sam na netu i mogu biti gdje god hoću u kući (tipa kuhanje, vožnja sobnog bajka, štogod.......)

Baterija traje razmjerno ok. Punio se od 2 ujutro do 6:30. Od tada: škola – dosta neta, muzika, desetak minuta igrica, muzika na putu do doma i sad je upaljen već 3 sata i na wi-fi, na fpl-u sam. Kaže mi da ima 72% baterije i da će trajati još do jedan dan i 5 sati.

Neka konkluzija a.k.a. tl;dr . Prekrasan mob, stvarno brz i efektivan. Marketplace je bogat i sve više se širi i to brzo. Kamera je solidna ili recimo prosječna. Ispunjava sve potrebe prosječnog korisnika, ali isto tako i bez problema zadovoljava zahtjeve NAPREDNIJIH  :hiha: korisnika. Baterije sam se bojao, na kraju je bolja od mog starog iPhonea (a i njegova mi je bila ok).




eto nezz, ako nekoga zanima nešto specifično il neš nek pita, rado ću podijelit detalje i dojmove. glupo mi se raspisivat dodatno za nikoga il neš.

EDIT: nakraju nisam uredio post  :hiha2:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 27. Rujan, 2012., 18:04
zašto nisi uredio post?  :wildboy: :hiha:

gdje si kupio, je bio neki deal poseban il? jer ne znam, čekam 920 da dođe, ako uspijem složit neku dobru cijenu nekako uzet ću to, ako ne onda jeftiniji onaj model sigurno... ili 800... nervira me ovo što su zeznuli WP7 nokie da ih se neće dat upgradeat na WP8... vjerojatno apsolutno nebitno, al hej... NFC.  :hiha:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 27. Rujan, 2012., 18:13
preko,, PREPRODAVAČA iz Pule. Zapakirana, neotvorena s garancijom, sva oprema, dekodirana i to jel. Dobra cijena me najviše privukla.

taj upgrade je i mene malo mučio, al rula sedmica i ko što kažeš ne znam koliko će to biti potrebno/bitno. A i x20 modeli će vjerojatno biti preskupi za neki rang cijena na koji sam ciljao pa ono.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 27. Rujan, 2012., 18:16
sačekat ću i ja,, PREPRODAVAČA iz Pule, ako bude preskupo i kod takvih - nezz.

Može cijena na PM.  :hiha:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 27. Rujan, 2012., 18:30
a nebi smjelo, meni je dosta skinulo cijenu. Imaš PM uostalom.

EDIT: uredit ću  :hiha: kasnije post sa video i FOTTO sadržajem. Samo da se to sve uploada i da skočim do Plodina pa neke namirnice.

URED1:
(http://www.zaslike.com/files/7byrqe799jfyekc2ld0m.jpg)

(http://www.zaslike.com/files/knl1uxcrx9cufwn2aczr.jpg)

Bolje fotke inače ispadaju puno, ove su malo grainy i presvijetlo/pretamno ispale jer sam se igrao nešto balansom bijele i opcijama pa nisam vratio nazad. Ustvari samo hoću prikazat makro fokus. E da Drag, ovo je tap focusom slikano, pitao si za to. Dobro radi taj fokus sve u svemu. Sad je noć pala pa možda i koju sa blicom opalim, a sutra ako bude lijepše vrijeme u gradu nešto uhvatim pa samo polinkam.

EDIT2: video :)

lumia 800 proba (http://www.youtube.com/watch?v=gi8fRSQE7ec#ws)
Uključiti 720p svakako!

uploadao sam preko nekog zune movie makera il neš NEMAM POJMA ZAŠTO, a to je spremilo u nekom čudnom formatu pa još konvertalo za yt. Nezz koliko je utjecalo na kvalitetu videa, al čini mi se da nije neki značajan gubitak kvalitete.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 27. Rujan, 2012., 21:08
Fino. Slike jesu malo grainy, da, al solidno.....

Video sam očekivao mrvicu bolji. Nekako mi ne djeluje > HD <  :wildboy:

brada 0/10

Nokia Lumia 800 720 HD video sample (http://www.youtube.com/watch?v=xWp9C9pf7CI#ws)

ovo djeluje nekako... bolje. Da nije do 7.5 updatea il nečeg?  :wildboy:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 27. Rujan, 2012., 21:11
Opalim sutra u gradu ako stignem par više.... panoramskih slika. I na auto postavkama.

Može bit da je maalo izgubio na oštrini, radi tog converta jel, al tako nekako i inače izgleda. U čišćim vremenskim uvjetima i bolje.

 :ave: ne puštam bradu mrljeon, brijao sam se u ponedjeljak. To izgleda nešto tamnije jer je presvijetlo iza mene :))
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 27. Rujan, 2012., 21:17
eno edit gore

uglavnom

In Germany, the Lumia 920 will retail for €649 ($836), while the Lumia 820 will go for €499 ($645). However, if you are living in Italy, you can grab the Lumia 920 for €50 less at €599 ($771). The pricing there for the Lumia 820 remains unchanged. (http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_920_and_lumia_820_pricing_unveiled_up_for_preorder-news-4867.php)

 :wildboy: mnogo, al očekivano
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 27. Rujan, 2012., 21:20
kriste, 820 će biti 3k+ i u Puli garant.  :wildboy: :wildboy:

a tako nekako i meni izgleda. U boljim uvjetima i bez konverta. Updateo sam mob na najnovije pa nez.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: kaisersephirot - 03. Listopad, 2012., 12:56
http://www.youtube.com/watch?v=Zjrv9-Botx8&feature=player_embedded

rula video  :ementaler:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 06. Listopad, 2012., 15:58
Dojmovi nakon nekog vremena korištenja, Freddy?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 06. Listopad, 2012., 17:12
svakako,

Sve što me na početku zadivilo se pokazalo opravdanim. Mob je intuitivan, jednostavan i nudi sve što je potrebno u lijepom i brzom paketu.

Glupo mi je opet navodit sve pluseve i sve što mi se svidjelo jer većinu već i sam znaš.

Ono što mi se nije svidjelo u jednu ruku je music player. Kvaliteta zvuka je super, i na slušalicama i na zvučnicima, ali sučelje music playera mi još uvijek nije jasno. Previše se tu kompliciralo, u previše se stvari ulazi/izlazi/otvara, moglo je biti puno jednostavnije i na koncu efektivnije. Ovako nikad nisam siguran jesam li u albumu ili samo u jednoj pjesmi itd. Scrollanje kroz pjesmu ( npr. ako želiš doći na određenu sekundu u pjesmi ili videu) je malo prebrzo jer se izvodi držanjem "next" tipke, nema finog podešavanja toga ko na ajfonu. I također ako slušaš na zvučnicima moba, nema prevelike razlike između 1/30 i 30/30 glasnoće. Ne znam, ima razlika u tome što je jedno umjereno, a drugo preglasno. Sve između nema nikakve razlike,, blesavo. Rula ona intergrirana aplikacija što ti automatski skine pozadinske slike za player i bio svakog autora kojeg imaš (kažem svakog iako nije baš SVAKOG jel,, nez Bromheads Jacket naravno nemaju takvo nešto). Taj SmartDJ ti odmah i pokaže related glazbenike i linka ih na marketplace i otvaraš ih kao da ih imaš na mobu (osim što plaćaš za pjesme ako ćeš kupovat, logično). Fora je napravljeno, lijepo izgleda i praktično je.
Inače taj cijeli player je nekako razočaravajuć malo. Dobar je, ali eto, ajfonov je bio bolji.

Rekao sam da neću govorit pluseve, al ustvari oću jebemu. Ukratko ću se ponovno osvrnut na IE. Rula pretraživač, net je brz, sve brzo učitava, podržava sve osim flasha, ali to nisam nigdje ni primjetio. Da se fino radit s njim. Baš je zadovoljavajuće surfat netom dok nisi doma (škola/faks/bus).

Od kad sam zadnji put pričao o mobu skinuo sam par igrica. Fora su, rade fluidno i dobro izgledaju. Besplatne su bile i cijele su. Spomenuo sam već da one koje nisu besplatne možeš skinut trial, ali nađe se i free igara koje su dovoljno zabavne i imaju dobar replay value što je meni ustvari najbitnije.

Snimao sam nešto jaako malo s mobitelom, al su dobre snimke, izgledaju HD i sve. Jedino me malo nervira nemogućnost zumiranja dok snimaš. Koji kurac ono  :wildboy:
ALI, slikao sam dosta, neću linkat jer su PRIVATTE slike, al ispale su super slike. Neke koristim za pozadinu i sve dobro izgleda. Rula fotoaparatić (računaj da sam se prebacio s iPhone 3g pa bi mi vjerojatno i SE k770i rulao, al ne znam čini mi se da su stvarno dobre slike).

Mailovi, poruke, pozivi. Sve je brzo i lako se odrađuje. Šaljem par mailova i 150+ poruka dnevno i eventualno poneki poziv, pa sam to dosta isprobao i nikad nikakvih problema. Mrrrvicu mi smeta što se poruka ne savea kad izađeš iz nje (ko na ajfonu, jel), al c/p prilično dobro tu uskače.

Eh da, ekran. Imao sam ga prilike gledati u raznim uvjetima i stvarno preporučam staviti brightness automatic. Osim što čuva bateriju, pamento ti namješta svjetlinu i ekran je uvijek savršeno vidljiv. U mraku ne boli za oči, na suncu se sve jasno vidi.

A ta baterija,, nez ni sam. Neke dane rula apsolutno. Punim preko noći (iako se napuni u 2 sata) Dosadna predavanja = igrice i surfanje netom 14 - 19:30h (na preskoke naravno, ne u komadu). Još slušanje muzike do doma i u 8:20 u teretanu idem sa 50% baterije što je dostatno za još kojih 12 sati. Time sam zadovoljan.

a nekad se nakon istog punjenja i užasno malo korištenja tokom dana baterija jednostavno prazni na ništa valjda. Dođem doma u 8 navečer i baterija je na 60% s time da ga nisam koristio osim za poruke nez. Stvarno nekad me razočara totalno, a ponekad kad joj je dan je nebih mjenjao ni za što na svijetu.

OVERALL
sam zadovoljan mobom. Koristit ću ga još dugo jer ispunjava sve što trebam i više i stvarno stvarno rula i sviđa mi se. Izvrstan mobač za kupit i moja preporuka za one koji traže isto što i ja od moba. Možda bi valjalo pričekat x20 modele, al opet bit će ista stvar samo jača i brža, tako da za njih ide još veća preporuka.

EDIT 1:
Onaj click/push and slide poklopčić za punjač i sim na vrh je stvarno BOL U GUZICI, al stvarno jebote. Super ideja, krasno izgleda, još kolko tolko za karticu, al za punjač kvragu, pol minute mi treba samo da otvorim to.

Silikonska maskica je rulaone i mob s njom > mob bez nje.   :hug
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 28. Listopad, 2012., 16:42
(http://i.imgur.com/VjUlW.jpg)

Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 28. Listopad, 2012., 17:45
:))))))))))))))))))))))))))
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 14. Studeni, 2012., 21:41
Nokia Lumia 920 Hammer & Knife Scratch Test (http://www.youtube.com/watch?v=yDEahsoa_N4#ws)

impresivno  :wildboy:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: progabbeing-ixy - 14. Studeni, 2012., 21:56
Testiranje mobitela.  :hihi:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 16. Svibanj, 2013., 12:24
Jel moguće u HR igdje kupiti Lumiu 720?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: kaisersephirot - 16. Svibanj, 2013., 12:39
Jel moguće u HR igdje kupiti Lumiu 720?
misliš preko operatera ili općenito u shopu?
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 16. Svibanj, 2013., 12:51
> igdje <

operateri, slobodna prodaja, bilo gdje



Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: SnesMaster - 07. Studeni, 2013., 15:08
Ima li itko iskustvo sa lumiom 920,razmišljam da je kupim :ementaler:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 07. Studeni, 2013., 16:13
iskustva s čime, što te zanima... OS je identičan na svim nokiama te generacije tako da je velika vjerojatnost da ce ti i tipa 620 biti ok, osim ako nisi #fotto picajzla
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: SnesMaster - 07. Studeni, 2013., 16:23
#fotto picajzla jesam :hiha: ,kvaliteta kamere mi je dosta važna.
Zanima me brzina mobitela,brzina interneta i trajanje baterije ponajviše.
I zanimaju me bilo kakve negativne stvari o mobitelu.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: kaisersephirot - 07. Studeni, 2013., 16:48
Nez, što se tiče brzine, WP operativni sustav je užasno brz, zbog toga se sigurno ne moraš bojati, kao i za brzinu interneta. Sad za bateriju nisam siguran, no ne očekuj da će ti trajati 5 dana.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: SnesMaster - 07. Studeni, 2013., 17:28
Ne očekivam baš 5 dana,sa prijašnjim mobitelima sa imao grozna iskustva sa trajanjem baterije,
Samo da nemoram punit svaki dan i sve je dobro.
Kupujem mobitel,javim dojmove kad stigne :ementaler:
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Freddy - 07. Studeni, 2013., 19:06
Moraš punit svaki dan.
Naslov: Odg: Nokia i Windows Phone 7
Autor: Dragster - 07. Studeni, 2013., 19:08
ženina 520 izdržala 2 dana jedva isključen 3g/wifi i slaba osvjetljenost ekrana, no fotto

za normalno korištenje bez ŽRTVI ćeš ga tarit svaki dan