HCL.HR

The Elder Scrolls Online

  • 121 Odgovora
  • 40029 Hitova
*

Shazaam

  • *****
  • 2278
  • But it was so artistically done...
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #45 : 25. Siječanj, 2014., 00:06 »
Smatram da igra ima veliki potencijal. To je zbilja čudo da možete vidjeti mene kako pišem da neki MMORPG ima potencijal ili gotovo nemoguće da me čujete kako to izgovaram. U tih par sati koliko sam igrao ESO osjećao sam se gotovo jednako kao nekada davno dok sam trčao po Elwynn Forestu na svom paladinu u prvim danima World of Warcrafta tj. vanille.

Svjestan sam da ni ESO niti jedan drugi MMORPG neće u potpunosti rekreirati te prve utiske. Zato što je to ipak jedinstveno i subjektivno iskustvo koje se događa samo kada igrate svoj prvi MMORPG. U mom slučaju je to bio WoW koji je postavio visoke standarde ne samo kod igrača nego i u industriji, a ovo drugo je uistinu čvrsta činjenica. Godinama gledam ljude kako se prepucavaju oko WoW-a - WOW SUCKA! NE WOW JE NAJBOLJI IKADA! WOW JE SMEĆE I SVI KOJI GA IGRAJU SU NO LIFERI! OVO JE WOW KILLER ONO JE WOW KILLER itd. 


Malo ljudi je ipak bilo u startu uz njega, nekada su dvije-tri milijunske brojke igrača bile velika stvar, ali što je to danas kada usporedite s jednim League of Legends-om koji broji oko trideset dva milijuna igrača, sad i više. U svoje vrijeme WoW je jednostavno bio savršen, od mehanike do dizajna, vizualnoga stila koji se pokazao nevjerojatno otpornim na zub vremena, spektakularnoga i raznolikog filmskog soundtracka koji je krasio svaku zonu i davao joj notu po kojoj je se pamti. Od PvE raid contenta koji je u početku jednostavno dominirao, a kasnije postao još i bolji, smisleniji, pristupačniji; do PvP-a u kojem je mehanika još bolje funkcionirala i imala smisla  - svaki skill je imao svoje mjesto, svaki CC element je bio bitan. Igra je u isto vrijeme bila dovoljno brza i spora, sistem koji je omogućio veliko taktiziranje što je vrlo bitno, a u gotovo svim drugim MMORPG naslovima vrlo loše izvedeno.

Ipak, došlo je vrijeme kada se ne može sjediti pred računalom kao nekada, više nismo školarci, za odrasle sada su i te ekonomske krize, države u krahu, povećane satnice na poslovima, ali prije svega i ispran sadržaj WoW-a koji je u svim novijim MMORPG naslovima bio prisutan - čisti copy-paste. Ironično je to da je preživio sve te 'Wow killere', a na kraju je samome sebi označio kraj ili je ljepše za reći da mu je vrijeme bilo jedini neprijatelj.

O ispranosti sadržaja, vrlo se malo treba i može reći. Danas kada mi netko kaže uzmi i LEVELIRAJ, jednostavno zamračim, ne mogu više, prerastao sam to. Uzmi quest, predaj quest, dobij experience, farmaj ovo, grindaj ono.... zastarjeli model koji trebamo napustiti i zaboraviti svakako. Guild Wars 2 je bio vrlo blizu, zapravo više idejom nego izvedbom koja je u principu 'leveling grind' samo sakrila i premazala s par masti, a to ipak nije bilo dovoljno. Nadalje bio je tu i taj 'vlakić koji je mogao'  tzv. NO TRINITY na koji su svi u početku se ukrcali, a kasnije iskakali s njega kao s Titanica. Vrlo loše osmišljen odgovor na standardni healer, tank, dps sistem koji jednostavno funkcionira, daje igračima svrhu i osjećaj posebnosti u grupi, ali u isto vrijeme je grozni kradljivac vremena iz nama svima poznatog razloga - tankanje i healanje je DOSADNO, nitko to ne želi ergo provedete tri sata samo da nađete dobrovoljce u tim ulogama pa tek onda možete krenuti na avanture  :wildboy:

U tom kratkom vremenu koje sam proveo uz ESO imao sam prilike vidjeti Zenimaxov pokušaj izmjene poznatih stvari. Kao i Blizzard, Zenimax je pažljivo proučavao ostale MMORPG naslove na tržištu te shodno tome izgradio svoj svijet, ali u isto vrijeme zadržao vrlo bitno temelje njihovog vlastitog singleplayer serijala Elder Scrolls kojemu je ESO online sin u svakom pogledu. Što je vrlo bitno naravno, imati svijet s kojim su već svi upoznati. Siguran sam da i na ovom forumu nema registriranog korisnika koji nije igrao Skyrim i/ili Oblivion barem pet minuta. No, Bioware je dokazao da poznati svijet nije uvijek formula za uspjeh, imali smo prilike vidjeti popriličan neuspjeh SWTOR-a koji se doduše lijepo izvukao prešavši na F2P model/mikrotransakcije. No ipak, Bioware je napravio blijedu kopiju WoW-a uz gotovo nevidljive izmjene, ali uz vrlo vidljive nedostatke koje je Blizzard riješio još davne 2004.

Zenimax se ipak povodio za onom uzrečicom "dobar umjetnik kopira, ali veliki krade" te shodno tome pokrao sve najbolje iz svih MMORPG-a i učinio još boljim uz njihov poseban dodatak koji daje okus jelu u ovome slučaju je to dizajn koji čini Elder Scrolls serijal. Isti model je Blizzard koristio, njihova žrtva u to vrijeme je bio EQ serijal i još pokoji MMORPG, nisu imali konkurenciju, ali iskreno u ovome trenutku ni ESO nema.

Da konačno se dohvatim i tog pitanja - bih li plaćao pretplatu?

Naravno, ako je igra vrijedna toga. MMORPG naslovi s pretplatom imaju filtrirani community koji je uvijek dobra stvar, a uz to svi su u igri JEDNAKI. Nema prednosti za nikoga, svi rade sve i dolaze do svega na isti način i samo zbog toga sam uvijek za pretplatu. No nisam samo konzumerističko oruđe i shodno tome smatram da pretplate imaju pretjeranu cijenu, ne samo kod nas nego bilo gdje. 15€ u našem slučaju što je uvijek nepošteno zato što Ameri i njima slični plaćaju 15$, a to je zapravo povelika razlika kada gledamo na veći plan - kopije igara također ne smijemo zaboraviti te ekspanzije. Razumna pretplata bi bila 5€/$, ali znamo da se to nikada neće dogoditi. Jedino što se može dogoditi jest da cijena ode gore to me uopće ne bi čudilo. U tom slučaju, kada bi pretplata prešla simboličnu stotku, ni ja ne bih više nikada kupio niti igrao MMORPG koji se plaća.   

Međutim uz sve rečeno i viđeno, postoji jedna kobna greška koju je ekipa iz Zenimaxa UGRADILA u ESO - nedostatak otvorenog svijeta. Da, nevjerojatno je da je WoW i dan danas samo jedan od par MMORPG naslova koji imaju u potpunosti otvoren svijet. OK, ekspanzije su donijele nove kontinente do kojih ste morali brodovima, zrakom i sl. pa su ipak bila prisutna učitavanja. No uz sve to, bili ste jednostavno slobodni (još uvijek jesu oni koji igraju). Jednom kada odete na neki kontinent sve njegove regije su vam na raspolaganju bez učitavanja, u svaku možete pristupiti po svojoj volji, prelaziti granice, odlaziti na mjesta GDJE VI želite levelirati. Trčati satima od jedne regije do druge kao da ste se odlučili u stvarnome životu odšetati iz svoje države do druge (ne toliko drastično, ali razumijete na što ciljam).

To je uistinu stvaralo vrlo impresivnu iluziju da se nalazite u nekom živućem, ne svijetu, nego planetu, a to je nešto što jednostavno ne razumije ni Bioware, ni SOE, ni Anet (iako su dosta blizu bili), a očito ni Zenimax, ali razumiju npr. Rusi koji su napravili smiješnu, ali vrlo kvalitetnu kopiju WoW-a po imenu Allods - igru koju su uništile nenormalane mikrotransakcije tj. F2P model. Za koju mnogi od vas nisu ni čuli, a vjerojatno bi ste je igrali da je bilo drugačije. Smješno je to da opet ponavljam, ali to je problem koji Blizzard riješio još 2004. godine s tadašnjom tehnologijom koja bi za današnje pojmove trebala biti predmet sprdnje.


TLDR;  MMORPG IN A NUTSHELL
« Zadnja izmjena: 25. Siječanj, 2014., 00:22 Shazaam »

Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #46 : 25. Siječanj, 2014., 00:38 »
e da je meni tako bit...temeljit i kreativan ko ti, shazaam. ukro si mi rijeci iz usta :ementaler:
TESO ima potencijal, al ono sto me najvise smeta jest, kao sto si reko, to sto nije otvoren svijet : kad sam igrao, imao sam osjecaj kao da su mi mogucnosti ogranicene i da je svijet zatvoren, a ako tog nema, to nije TES. isto tako i s combatom : ne osjecam da radim nesto, pogotovo s lukom i strijelom (a inace volim archera). kao da mi je automatizirano, nema onog "snipeanja" iz 2km u Skyrimu kad ubis nekog tamo bandita i njegovi drugovi skroz zbunjeni se pitaju otkud to i nervozni izvlace oruzja i traze te.
a i jos jedan problem jest onaj financijski: ko ce placat tolku pretplatu? nisam ja amer neki da mi je bacat pare, 5 eura bi bila postena cijena, ali to nece nikad doci.
''The curse of much knowledge is often indecision.'' - Paarthurnax, Skyrim

*

p3rica

  • n00b
  • 1
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #47 : 30. Siječanj, 2014., 13:26 »
jedno je sigurno biti ce onih koji ce igru odmah kupiti i igrati, oni koji ce malo pricekati i onih koji ce ju uvijek omalozavati. unatoc nedostacima otvorenog svijeta i jos nekim manjim, ja sam se odlucio za ovu prvu skupinu ljudi.

Vi ostali koji ste isto igru odmah narucili, sta mislite o nasem guildu, da se dogovorimo odaberemo frakciju i osnujemo nas guild, ima li to potencijala?

*

zg_rider111

  • ****
  • 1636
  • ಠ_ಠ
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #48 : 05. Veljača, 2014., 19:27 »
Dobio sam key za ovaj vikend. :ementaler:


*

Shazaam

  • *****
  • 2278
  • But it was so artistically done...
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #49 : 05. Veljača, 2014., 19:45 »
Dobio sam key za ovaj vikend. :ementaler:
Deadwalker i ja također. Igrat ćemo preko vikenda, pa ćemo vjerojatno javiti doživljaje. Za mene će to biti 2. put :)

*

zg_rider111

  • ****
  • 1636
  • ಠ_ಠ
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #50 : 06. Veljača, 2014., 15:41 »
Skinem 21gb sa njihovog clienta i onda mi kaže da nema dovoljno mjesta i izbriše mi sve što sam skinuo. :fpalm:


*

Gamer101

  • *
  • 28
  • _AxelF
    • Moj forum
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #51 : 06. Veljača, 2014., 15:42 »
Evo da vam se i pohvalim, i ja sam dobio Beta key :D Downloadam sada :D Nadam se da me neće razočarati! Dojmovi idu poslije! :D

*

koken44

  • *
  • 135
  • HCL Fan :)
    • Termor Games
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #52 : 07. Veljača, 2014., 10:18 »
Evo ja imam 1 viška.. pa ako netko nije ulovio
34DT3FYRDK43CA3N9R3M

Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #53 : 07. Veljača, 2014., 12:10 »
Dobio sam key za ovaj vikend. :ementaler:
Deadwalker i ja također. Igrat ćemo preko vikenda, pa ćemo vjerojatno javiti doživljaje. Za mene će to biti 2. put :)
ista stvar sa mnom. na komp cu tek moci navecer jer sam na praksi pa nemogu ranije skidat :wildboy:
shazaam kako ti je ime na TESO-u da zaigramo mozda zajedno? moje account ime je kmarkec, kao inace, pa me probaj nac
''The curse of much knowledge is often indecision.'' - Paarthurnax, Skyrim

*

SimeKZ

  • *
  • 128
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #54 : 07. Veljača, 2014., 22:08 »
Koji uzas i sprdacina za ovaj serijal, 55€ i 15€ pretplate :clap:

*

zg_rider111

  • ****
  • 1636
  • ಠ_ಠ
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #55 : 07. Veljača, 2014., 23:19 »
Da su barem išli kao Guild Wars, kupiš jednom i nema nikakve jebene mjesečne pretplate...


Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #56 : 08. Veljača, 2014., 03:19 »
Očekivao sam da će biti drljava igra, ali ovo je deprimirajuće užasno.

*

Vujkan

  • **
  • 501
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #57 : 08. Veljača, 2014., 09:02 »
ixy nazalost to je istina i ja odigrao iskreno smece od igre! iako igram samo mmo i rpg igre ovo je koma!!

Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #58 : 13. Veljača, 2014., 15:43 »
Sviđa mi se igra, dovoljno da sam nabavio Imperial Edition, tako da ako netko razmišlja o osnivanju guilda, svakako sam zainteresiran.
Ne bih u ovom trenutku uspoređivao igru sa već ukorijenjenim naslovima tipa GW2, WoW, Rift, jer ne bi bilo pošteno. Sad nakon zadnje bete, mislim da znam što mi je za očekivati, a s vremenom vjerujem da će postati i bolje. A ako ne postane, ili mi dosadi, prestati ću plaćati pretplatu. Mislim da je to ok i ne vidim razlog zašto ljudi toliko frkću na sistem pretplate. Ili je to samo na našim prostorima gdje nam već duži niz godina prodaju spiku da za pravu zabavu ne treba lova ;) /Flying Lizards: "Money don't get everything it's true
But what it don't get I can't use"/


*

xGAME

  • **
  • 250
Odg: The Elder Scrolls Online
« Odgovori #59 : 13. Veljača, 2014., 21:46 »
Elder Scrolls Online Crosses The Line

Igra tone sve dublje i dublje. I dalje sam mišljenja da će ta igra fejlat prije ili ubrzo nakon izlaska. Nema apsolutno ništa čime bi mogla bilo čemu na tržištu konkurirati.
Gigabyte Z97X-Gaming 5 | Intel i5-4690k @ 3.50GHZ + LC-CC-120 | Gigabyte GeForce GTX 970 Windforce 3x | Kingston HyperX FURY 16GB DDR3 @ 1866MHz (2x8GB) | WD Blue 1TB + Intel SSD 530 120GB | XFX TS 550W 80+ Gold | Acer G247HLbid 24"

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9