HCL.hr forum

Off-topic => Lajaonica => Glazba => Autor teme: Ne Znam - 01. Rujan, 2017., 19:31

Naslov: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: Ne Znam - 01. Rujan, 2017., 19:31
Za početak da kažem 'sorry' jer pitanje vezano uz muzičku produkciju postavljam ovdje, a ne u namijenjeni podforum. Razlog je što ondje nema žive duše, rijetko tko uopće gleda tamo, a kamoli tek da odgovori, a ovo je ionako lajaonica di ima svega i svačega. Iskreno se nadam da razumijete i hvala na tome!

...Radim na jednom muzičkom projektu i za isti bi mi trebao 'instrumental' (matrica) i vokal, oboje odvojeno. Već sam tražio na yt al ne mogu nać, tako da se čini kako ću morat sam iz pjesme razdvojit to dvoje, znači oboje individualno. :(

Ima li neko iskustva kako da to izvedem? Na yt ima samo beskorisnih tutorijala za Audacity, ali on je free software tako da je i za očekivat da to neće bit kvalitetno odrađeno. Neko pomoć?

Super ste ekipa i hvala što mi pomažete!  :clap:


Naslov: Odg: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: Seengeer - 02. Rujan, 2017., 01:59
Googlaj ili idi na neki glazbeno-muzički forum xD
Naslov: Odg: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: Ne Znam - 02. Rujan, 2017., 13:45
Ma googlao sam, al sve su tutorijali za Audacity i software je totalno sr*nje, a ovdje, kao i što sam rekao, nema žive duše. :/
Naslov: Odg: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: hrv4tin4 - 02. Rujan, 2017., 13:52
Ti da bi dobio takvo nešto moraš imati višekanalnu snimku, odnosno studijsku, koju nećeš naći nigdje na netu.


Dakle postoji više načina kako se snima album, pjesma u studiju i u live izvedbi.
Ti tražiš zapravo studijski izrežiranu snimku gdje se svira instrument po instrument i nadodaje jedan na drugi i na kraju dolazi vokal.
Znači koliko instrumenata - toliko kanala + na kraju vokal.


Takvih stvari po netu baš i nema pogotovo ako nema instrumentala... Niti jedan program na svijetu (za koji ja znam ili s kojim sam radio) nije u mogućnosti u potpunosti izloirati samo instrumental ili samo glas jer to nije višekanlana snimka nego je sve spojeno u jedan.
S takvim snimkama možeš donekle napraviti neke stvari i mrvicu "mutirati" glas da bi dobio "instrumental (i/ili obratno), ali zapravo samo distorziraš snimku i izobličiš ju.
Možeš probati sa starim, al solidnim programom tipa Cool Edit Pro (mislim da se tako zvao...) ili jedan od onih DJ programa tipa Tractor DJ ili Virtual DJ, jer i oni bi trebali imati takve postavke.


Kažem ti sam, ako nije višekanlna snimka nećeš moći kvalitetno napraviti ništa po pitanju izolacije glasa ili instrumentala.
Naslov: Odg: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: Ne Znam - 02. Rujan, 2017., 14:59
@Hrv4tin4 hvala :)
Naslov: Odg: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: skipp - 02. Rujan, 2017., 17:23
Kao što je rekao Hrv4tin4 - ne postoji apsolutno nikakav način da iz obične snimke (mp3, wav, štagod) dobiješ neovisne trake. Postoje filteri po određenim frekvencijama s kojima možeš djelomično izolirati određene FREKVENCIJE (ne intsrumente) al to nije ono što ti želiš.

E sad - ako se radi o nekoj komercijalnoj pjesmi, onda ti preporučam ovo (http://www.karaoke-version.com/custombackingtrack/). naravno - košta par dolara po pjesmi, al možeš sam odabrati koje trake želiš.

Imaj na umu da ovo nisu ogirinalne trake već je doslovno skupina raznoraznih studijskih bendova i glazbenika snimila cover pjesme i uploadala trake.

Evo i primjer (http://www.karaoke-version.com/custombackingtrack/eric-clapton/wonderful-tonight.html) - s desne strane imaš kanale koje možeš "mixati" ili u potpunosti ugasiti
Naslov: Odg: Treba mi pomoć oko muzičkog projekta
Autor: Ne Znam - 07. Rujan, 2017., 23:07
čini se kao odličan site, hvala :)