HCL.HR

Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]

  • 1432 Odgovora
  • 582889 Hitova
*

andrash

  • ******
  • 5939
Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« : 19. Srpanj, 2014., 01:34 »
Evo napokon otvaramo i ovu sveobuhvatnu temu o kupovini laptopa. Prije bilo kakvih prijedloga ključno je da odgovorite na 3 pitanja:

1. Koji max iznos planirate potrošiti?

2. Dali plaćate u gotovini ili ratama, kojim karticama, online ili u poslovnici?
Pitanje je bitno jer cijena može biti 10% u jeftinija u korist gotovinskog plaćanja, kao i za odabir pogodnog shopa. Ako kupujete gotovinom, nije vam prepreka ako shop nije iz vašeg mjesta jer postoji dostava (cca 40 kn, a u mnogim shopovima je iznad 2000 kn besplatna), također se kod nekih shopova ne morate zezat s prethodim uplatama te možete platiti kešom kad vam dođe laptop na vrata (pouzećem). Ako se pitate što je s reklamacijom - nemate brige, laptop šaljete dostavom nazad, ionako vam vrlo vjerojatno nebi bilo ranije riješeno pitanje reklamacije ni u nekom lokalnom shopu - jer ionako sve mora ići ovlaštenim serviserima (u pravilu u Zg). Čak štoviše ozbiljniji shopovi su poznati i po bržem rješavanju takvih pitanja

3. Za što planirate koristit laptop?
Dali je za igre? Ako samo određene igre imate na umu navedite ih, ako je za fax definirajte preciznije - dali je samo za office & net & fimove i serije ili je i za neke zahtjevnije programe?

Također dobro preispitajte dali vam je nužna prenosivost?
Budući da je HCL stranica pretežno o gamingu pretpostavka je da vas zanimaju igre  - u tom slučaju (ukoliko vam nije potrebna prenosivost) stolni pc je definitivno bolje rješenje (pogledati dolje), naravno ako studirate u drugom gradu, često putujete, živite na više lokacija, potreban za nošenje na posao i sl. laptop je logičan izbor.

STOLNI PC vs LAPTOP

Prednosti stolnog računala:

-bolji omjer cijena/performanse (čak i sa uključenim monitorom, bez monitora razlike postaju još drastičnije)
-lakše održavanje i popravljanje
-monitor (veći, u pravilu i bolja razlucija, a i kad je rezolucija ista bolje je npr. imati 1080p na 22" monitoru nego na 15" ili 17" laptop ekranu)
-mnogo više opcija za nadogradnju i razna kombiniranja u budućnosti
-često dužu garanciju (određene komponente, kao i monitori mogu imati po 5,3 ili 2 god. garancije, a u slučaju određenih RAM-a i 10 god., čak i doživotne granacije, dok laptopi uglavnom imaju 1 ili 2 god. garancije, iznimno po 3 - koja se uz nadoplatu može i produžit)

Prednosti laptopa:

-prenosivost (što mu je ključni feature i glavni razlog zbog kojeg se treba uzeti)
-manja potrošnja struje
-zauzima manje prostora, kompaktnost, manje žica i sl.
-sa svakim se dobiva wireless & kamera (ovu točku nemojte gledati kao nešto bitno jer se lako ubaci u stolni pc usb wireless stick ili pci kartica, kao i kamera za relativno male novce)

Više o tome

Kod uspoređivanja komponenti u laptopu i za stolni pc važno je znati da unatoč tome što se određene komponente zovu slično - nisu istih performansi !
Npr. procesor (cpu) i5 u laptopu nije podjednak i5 u stolnom. Grafička kartica (gpu) npr. gtx 760M u laptopu nije ni blizu gtx 760 u stolnom. Uzmimo to na primjeru i5-3320M (gdje M implicira da se radi o mobilnoj verziji za prijensnike) je slabiji od recimo stolnog i5 3330, te je blizu stolnom i3. Stolna verzija i5 je čistokrvni quad core, dok je i5 mobilna verzija dual core + HT (2 cores 4 threads) - poput i3 stolne verzije...

Također ne zavaravajte se raznim brojkama, jezgrama i imenima jer je sve relativno - provjerite na dolje navedenoj notebookcheck listi. Nije svaki npr. i5 isti. Osim što postoje generacijske razlike (koje su uglavnom nezamjetne), postoje različiti tipovi procesora - recimo U na kraju označava ULV (štedljivi procesor) te je takav npr. i5 bliže "običnom" i3 M negoli "običnom" i5 M. ULV i7 je bliže običnom i5 negoli i7, ULV i3 je bliže običnom pentiumu itd. Također niti broj jezgri ništa ne znači - jer ovisi kakve su jezgre. Npr. novi celeroni - Intel Celeron N2920 QuadCore - koji je ultra štedljiv, ali slabašan procesor - dovoljan za surfanje, office i osnovne radnje, ali ne i gaming...

Isto vrijedi za primjeru stolne i mobilne grafičke:

Citat:
3DMark 11
760: 8720
760m: 3302

3DMark Vantage
760: 30200
760m: 11757

Also, the GTX760 outperformed the GTX780m. The GTX780m had more than twice the FPS on every game than the GTX760m did, so you can see that the regular GTX760 will have more than twice the FPS.

Kako znati što je jače tj. gdje uspoređivati snagu komponenata?

Odlična stranica za takve stvari vam je npr.
notebookcheck - rang lista za procesore
notebookcheck - rang lista za grafičke

Na toj stranici stisnite crtl + f  te kopirajte ime procesora/grafičke radi lakšeg snalaženja.
Da biste znali kako određene igre rade na određenoj grafičkoj kartici - kliknite na nju i skrolajte skroz dolje do testova u igrama, također svaki kvadratić fps-a postignut je na drugačijem laptopu - najvažnija stavka cpu (slika dolje), pa kako bi dobili dojam kako bi radilo na određenom laptopu potražite što sličniji procesor svome (ukoliko ima više testiranih laptopa). Ali u globalu to je to, male su razlike u fps-u između različitih procesora ako je ista grafička. U pravilu su laptopi sastavljeni tako da neće staviti prejaku grafičku i neki preslab procesor za nju



Za one koji ne znaju fps (frames per second) označava sličice u sekundi, o njima ovisi dal igra "šteka", radi solidno, ili veoma fluidno. 25/30 fps se uzima kao minimum fluidne igrivosti, što nekom može biti i premalo, ali ukoliko niste ni čuli za fps to vam je vrlo vjerojatno dovoljno :mrgreen:
Znači na primjeru gore, sa osnovnom "buđet" gt 720 jedna od najzahtjevnijih igara - metro je neigriva, starcraft 2 radi poprilično dobro, dok je bioshock također igriv na medium, pogotovo na low uz navedenu rezoluciju.

Koliko je određena igra koja vas zanima zahtjevna lako saznate googlajući njene system requirements (po mogućnosti službene, a ne neka "game debate nagađanja"). Min i preporučena konfiguracija je uglavnom označena u komponentama za stolni pc, pa usporedbe radi, uz gore navedenu listu možete koristiti i ovu listu.
Naravno uvijek možete koristiti youtube = potražite ime laptopa + ime igre, u protivnom ako ga nema grafičku + ime igre (ili općenito gaming). Naravno yt uzmite sa zrnom soli jer ne mora biti istinito, al u većini slučajeva je to to, nemaju razloga lagati, a u dobro napravljenim klipovima uploaderi i pokažu hardver (sa cpu-z, gpu-z i sl. programima). Naravno ako imate nejasnoća u vezi toga pitajte na ovoj temi.

Važno! Baterija i održavanje laptopa


Baterija ne traje uvijek jednako, te što je starija (ciklusima punjenja) sve kraće traje. Pogotovo ukoliko igrate igre na laptopu - jer joj toplina skraćuje vijek trajanja. Idealno je da uopće ne igrate igre sa baterijom, nego ju fino izvadite (laganoća) i budete spojeni na struji. Naravno sa baterijom nebi dugo niti mogli igrati - jer takva operacija više cijedi hardver nego da npr. surfate ili čitate word. Kao što i više struje troši gledanje filmova/serija nego word, desktop radnje i sl. Također je važno znati da bateriji skraćuje vijek i kad vam je potpuno puna (dakle na 100%), a laptop stalno spojen na struju. Nebriga o bateriji nakon nekog vremena može dovesti do toga da će vam trajati max 10-15min, u ekstremnim slučajevima i do par sekundi. Više o bateriji i čuvanju iste možete pročitati ovdje, te ovdje (update za non-removable)

Također se oko laptopa mora voditi mnogo više brige negoli o stolnom kad je o održavanju riječ. Laptop se MORA čistiti (recimo jednom godišnje) i ponekad promjeniti termalna pasta. To je neizbježno, te se mora obavljati na SVAKOM laptopu. Znači treba ga rastaviti i očistiti sistem hlađenja iznutra. To se može raditi pomoću kompresiranog zraka (ili kompresorom ukoliko imate) - ispušete slojeve prašine u rebrima aluminija (hladnjak) koji blokiraju protok zraka, te i ventilator očistiti, termalnu pastu  sa procesora promjeniti. Zvuči kao neka zavrzlama, ali to bi mogao svatko obavit na novim laptopima - jer se jednostavno dolazi do tih djelova (samo skidanjem zadnjeg poklopca). Evo primjer na običnom laptopu klik

Upute u rastavljanju svog modela laptopa možete naći službene na netu (pdf), knjižici svoga laptopa, općenito na googleu, vjerojatno i na youtube-u, kao i neke općenite radnje poput npr. kako nanijeti termalnu pastu i sl. Naravno ako se ne želite baviti time nađite nekoga poznatog tko zna ili odnesite na servis.

Čiji laptop uzeti?

Ovime se nemojte previše opterećivati. Nemojte biti robovi brandova i gledajte što vam najviše paše za vaše potrebe, financije ili ukus s obzirom na trenutnu ponudu u shopovima. Sve do nekih 6000kn je ionako nekakva jeftina/mainstream kategorija i tu nema nekih drastičnih razlika u kvaliteti kao što neki ljudi misle. Sve ili gotovo sve marke laptopa prave i/ili sastavljaju iste tvornice u Kini i ostatku azije. Naravno svaka firma (popularna i manje popularna) ima laptope više klase i osnovne jeftinjakere - tako da su usporedbe po brandovima jako relativne. Može vam odmah krepati iz čistog mira i skupi laptop velikog branda, a nekakav jeftini laptop firme sa slabijom reputacijom je znao radit godinama bez problema (naravno uz održavanje). Pravila nema, to je stvar čuvanja i održavanja (faktor korisnika) i stvar sreće. Za takve stvari postoji garancija, pa nije loše (ukoliko su laptopi između kojih se dvoumite tu negdje po performansama) uzeti onaj sa dužom garancijom. Također nije loše niti platiti produljenje garancije.

Kakve je kvalitete određeni model je najbolje provjeriti u recenziji (review) - recimo gorespominjani notebookcheck je odličan za to ukoliko ste sretni da su napravili recenziju modela koji vas zanima. Problem je što postoj ogroman broj modela svake kompanije, kao i raznih varijacija istog modela - pa mnogi nisu pokriveni recenzijama. Probajte tražiti feedback od korisnika po internetu. Ako nema recenzija baš određenog modela možete pogledati od nekog sličnog laptopa npr. iste serije koja ima isto kućište, ekran, tipkovnicu i sl. Naravno dal su neki novi modeli izdržljivi odnosno kvarljivi, dal određena serija ima nekih problema i sl. će pokazati tek vrijeme - ali sve uzmite sa zrnom soli jer uvijek postoji faktor korisnika. Ako nekom prokuha laptop zbog toga što ga nije čistio, ili mu padne - sam si je kriv. Ali ako neka serija ima redoviti problem - onda je do modela. Naravno što vam je veći buđet (pogotovo visoki) - možete više izmišljati (pa i gledati brandove), specijalizirane serije za gaming, za lakše nošenje, poslovne serije, više za multimediju i sl....

Evo vam nekakva statistika o pouzdanosti (manje je bolje):



Uzmite u obzir da je istraživanje skoro 2 god. staro pa je upitno koliko je danas relevantno (internetom uglavnom kola iz 2009. god. istraživanja), te o koliko se starim laptopima radi u vrijeme istraživanja. Također je pitanje kakvi su kriteriji istraživanja, dal se odnosi na sve laptope (čim su proizvođaći s većim brojem prodanih laptopa u nepovoljnijem položaju - jer ih je jednostavno više, te su u pravilu jeftinije klase) ili se radi o nekakvom uzorku (broj pokidanih/reklamiranih na 100/1000 laptopa XY firme).

Cijene u raznim shopovima možete provjeriti na nabava.net (kopirate točno ime modela), jer isti laptop negdje drugdje može biti drastično jeftiniji. Naravno nemojte se voditi isključivo sa cijenom, gledajte i kvalitetu shopa (mada svi iole poznatiji koji drže laptope su OK), dal vam odgovara način plaćanja i sl. Provjerite pri tome i na samoj stranici shopa dal je baš isti model i po komponentama (jer postoje razne varijacije istog modela). Kvalitetu usluge shopa možete lako izguglat (ime shopa + iskustva). Ako je nov shop ili nepoznat - vjerojatno nema svoju temu po forumima

To bi bile ukratko neke smjernice, nek slobodno netko nešto nadoda...

« Zadnja izmjena: 09. Studeni, 2017., 23:02 andrash »

Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #1 : 20. Srpanj, 2014., 12:47 »
Vidim nitko te nije pohvalio :mrgreen: Lijepo slozeno, korisno i po mom ukusu :thumbs:

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #2 : 20. Srpanj, 2014., 21:09 »
Hvala :thumbs:

E sad kad budu po 100 put prožvakana pitanja stolno ili laptop samo ga na prvi post uputimo :hiha:

BTW - Možemo i mijenjati i nadodavati npr. možda nešto o ekranima (mat i glossy) i sl...

Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #3 : 22. Srpanj, 2014., 08:48 »
hvala... sve si objasnio  =D>=D>

*

Ozzy

  • n00b
  • 1
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #4 : 22. Srpanj, 2014., 12:46 »
-jel se isplati ovo http://www.niko.com.mk/2013-02-17-10-42-24/asus-notebook-g56jr-cn141d-15-6-fullhd-detail  (inace san i hrv al mi je sestra trenutno u makedoniji)+ potrošija bi još 1000kn na SSD
- http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=G56JR  ,a 54000 den = cca 6500 kn
(uziman laptop jer PC neman di stavit,iman jedan stol koji mi treba za ucenje , ako stavin comp tamo mogu se slikat :P)

*

kR1pt0n1t3

  • n00b
  • 1
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #5 : 22. Srpanj, 2014., 13:27 »
Da sve to stoji samo sto osim toga ima hrpa drugih stvar na koje se treba pazit na laptopima. To su pozicije dijelova, hlađenje, itd.. Susreo sam se sam sa problemima tog tipa kad sam kupio DELL XPS 16, gledam dijelove i sve super, na kraju ga i kupim, a onda iznenađenja...

1. Totalno los dizajn hladenja. Otvor za hladenje nalazi se iza laptopa i kad se otvori ekran da se normalno gleda u njega vise od pola prekrije otvor koji je predvidena za ventilator. Zbog toga laptop se cesto poceo pregrijavat i doslo je do te granice da mi je graficka pregorila 3 tjedna nakon sto sam laptop kupio. Naravno poslao na garanciju i cekao sam mjesec i pol dana da dobijem novi laptop isti takav.

2. Tvornicke pogreske. Na tom isto laptopu bila je tvornicka pogreska u nekom od dijelova ( mislim u procesoru ) zbog kojeg je laptop blokirao u windowsima. Probao sam druge windowse stavit, memoriju mijenjat, i na kraju sam naisao na nekom dellovom forumu cijeli thread o tome. Serijska greska u proizvodnji i svi laptopi koji su iz te serije imaju isti problem. Naravno da se to popravi trebao bi slati laptop u dellovu tvornicu pitaj boga gdje, a nakon sto sam cekao mjesec i pol da mi zbog pregorene graficke vrate ga, nisam bas bio zainteresiran ponovno ga slati. Nakraju sam naisao na nacin da zaobidem to blokiranje tako da sam uplatio winamp, stavio pjesmu da se vrti non-stop i smanjio volume na 0.

Moje iskustvo u 6 godina koliko sam laptope koristio izbjegavaj ih u dugom luku. Sad sam si kupio stolno, sam ga sastavio i vec godinu i pol radi bez ikakvih problema.

Dobro si to napisao, ali kod kupovine laptopa treba sve provjerit, a ne samo gledati na performanse laptopa. Ako ikad budem kupovao laptop prvo sto cu napraviti je ici na forum i vidjeti sto su neke osobe koje se vec koriste sa tim laptopom napisale za njega.

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #6 : 22. Srpanj, 2014., 15:12 »
-jel se isplati ovo http://www.niko.com.mk/2013-02-17-10-42-24/asus-notebook-g56jr-cn141d-15-6-fullhd-detail  (inace san i hrv al mi je sestra trenutno u makedoniji)+ potrošija bi još 1000kn na SSD
- http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=G56JR  ,a 54000 den = cca 6500 kn
(uziman laptop jer PC neman di stavit,iman jedan stol koji mi treba za ucenje , ako stavin comp tamo mogu se slikat :P)

Naravno da se isplati, samo nek ti sestra provjeri porez, carine i sl. šemice da nebi ispalo i skuplje. Također nek pita kakav je support odnosno garancija, dal je world wide da nebi morao u slučaju reklamacije u makedoniju. Inače što se tiče ssd-a, taj laptop ima hibrid tj. sshd tako da razmisli o ssd-u, probaj barem ovako za prvu ruku...

BTW evo vam o ubacivanju ssd-a u laptop putem ladice (koja se stavi umjesto dvd-rw)

http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-laptop-upgrade-optical-bay,3102.html
http://www.extremetech.com/computing/131697-ivy-bridge-ivy-schmidge-how-to-replace-your-laptop-dvd-drive-with-an-ssd

kR1pt0n1t3
Istina, znači kao što sam pisao provjeriti iskustva, feedback korisnika, recenzije i sl. je uvijek dobra ideja. Hlađenje i općenito temperatura su problem kod nabrijanijih laptopa...

Evo da i ja podijelim nešto (nisam htio prozivat nijednu seriju i model u uvodnom, informativnom općenitom postu) - ako kupujete lenovo (pogotovo buđet kategoriju) provjerite dal ta serija odnosno model ima tzv. hinge problem:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-3000-and-Essential/Problem-with-Hinges-on-G570-model-laptop/td-p/683175
https://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U-V-Z-and-P-series/Z580-hinge-Problem/td-p/1121659
http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U-V-Z-and-P-series/Y-560-Left-Hinge-Issue/td-p/368867
https://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U-V-Z-and-P-series/Y510-Hinge-Problem/td-p/39066/page/66

Problem je u sistemu zatvaranja (šarki) odnosno glupoj uštedi na plastici/kućištu. Šarafi koji drže šarku idu u običan maleni plastični utor koji nakon određenog vremena/otvaranja pukne - pa više ne dižete ekran kako treba, ili vam čak "zine" jedna strana na spoju gornjeg i donjeg dijela kućišta. Meni se to dogodilo nakon isteka garancije od 1. god., al ja sam svoj problem na sreću riješio (hvala bogu stari ima svakakvog alata, matica i sl.). Pitaj boga koliko bi se to u servisu naplatilo - vjerojatno bi se stavljala nova donja polovica kućišta + ruke...



Jednostavno se probije kućište bušilicom s donje strane i stavi matica na taj šaraf što drži šarku.



Naravno to ne mora značit da se to baš svakome mora dogoditi, al kažem čest problem čak i kod skupljih Y serija. Znam tipa koji ima identičan laptop mome (kasnije kupljen) i nije mu ništa, sve je relativno. Ovi najnoviji modeli tih serija malo drugačije izgledaju izvana, al nisam siguran dal su to riješili iznutra. Ne mora ni značiti da su po tom pitanju modeli drugih proizvođača bolji, iz prve ruke samo mogu reći da je po pitanju plastike/kućišta budget asus > budget lenovo. Model - asus x55a čak ima dolje šarafić ispod šarke poput onoga što sam ja na G lenovu napravio (samo jedan i manji, te naravno ljepše napravljeno i udubljeno u plastiku). Od primjera kojih još znam, taj dio unutrašnjosti kod šarke je čak bolje riješen i kod 6 god. starih HP-a sa komadom željeza...



« Zadnja izmjena: 22. Srpanj, 2014., 15:29 Andrash »

*

Sultanis

  • n00b
  • 1
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #7 : 27. Srpanj, 2014., 20:13 »
Zdravo svima, pridružio bih se temi. Najprije da odgovorim na ova prva 3 pitanja:

Koji max iznos planirate potrošiti?

Do 7k kuna, nije neki okvir otisnut u kamenu.

2. Dali plaćate u gotovini ili ratama, kojim karticama, online ili u poslovnici?
Gotovina iako i obročno plaćanje dolazi u obzir.

3. Za što planirate koristit laptop?
60/40. Programi koje koristim za posao i fakultet nisu toliko zahtjevni, koliko uvijek imam puno toga na alt+tab dohvatu što je jedan od razloga zašto sam se odlučio za kupovinu zamjene. Od igara tu i tamo emulatori do PS2, ako je moguće i poneki MMO i moba. Nisam toliko vičan AAA igrama zadnjih godina. Zapravo jedan od nedostataka sadašnjeg laptopa i njegovih slabih performansi se pokazala kao i mala "prednost" jer sam se morao okrenuti indie igrama što mi je otkrilo pregršt vrlo kreativnih naslova koje bih možda zaobišao. 

Također dobro preispitajte dali vam je nužna prenosivost?
Prenosivost je važna, ali nije imperativ. Ne bih uzimao nešto manje od 17" i životni vijek baterije mi nije važan jer ju vrlo rijetko koristim.

Jedan od modela zbog kojih sam se zapravo i registrirao na forum zbog ove teme jest ovaj Acer. Naime za ovu cijenu mi se čini malo predobrim da bi bilo istinito, pogotovo ovaj i5 mobilni procesor mi ne ulijeva povjerenje. Ako je netko uzimao ovaj laptop ili ima kakav komentar na sam procesor i/ili kvalitetu hlađenja na istom bio bih vrlo zahvalan. Nisam baš naišao na neke pouzdane recenzije do sad.

Hvala!  ;)


*

Zorro

  • *
  • 77
  • FORZA MILAN
    • Cro-Manager
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #8 : 27. Srpanj, 2014., 21:54 »
Trebao bi si kupiti laptop budući da ću na fax na jesen. Ništa pretjerano, dovoljno da može pokrenuti Football Manager  :mrgreen:
Budžet mi je 3000kn, ali nemam ništa protiv da mi nešto i ostane   :kava:

Windowsi mi ne trebaju, a ako nema nekakve posebne preporuke onda dajte neke općenite smjernice. Koliko sam skontao HP je sranje, to se ni ne isplati uzimati, ima nešto drugo toga tipa da se treba obratiti pozornost  :hiha2:

P.S. Kakvi su sada ovi novi Intelovi Celeron procesori? Treba ih izbjegavati kao i prije ili su nešto popravili?
« Zadnja izmjena: 27. Srpanj, 2014., 21:55 Zorro »

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #9 : 27. Srpanj, 2014., 23:55 »
Sultanis

Za te novce ti je to to, evo ti detaljna recenzija V3-772G acera

http://www.notebookcheck.net/Review-Acer-Aspire-V3-772G-747A321-Notebook.93916.0.html

Naravno zanemari ako su drugačije komponente unutra, laptop je u ostalom isti (ekran, touch, keyboard, kućište). Snagu njegovih komponenta lako provjeriš kao što je u uvodnom postu napisano

Ako ideš full do 7K, meni ovo dobro izgleda:
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=Asus+N750JK-T4050D

Zorro

pr. 1, pr. 2  do 3000kn nemaš bogznakakav izbor, bilo kakva zasebna grafička jača od integruše je premija, pogotovo 2god garancije



« Zadnja izmjena: 28. Srpanj, 2014., 00:29 Andrash »

*

Zorro

  • *
  • 77
  • FORZA MILAN
    • Cro-Manager
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #10 : 28. Srpanj, 2014., 00:47 »
www.instar-informatika.hr/notebook-dell-inspiron-3537-156-intel-2955u-2-gb-ddr3-500-gb-hdd-intelhd-4400-akcija/DI3537CEL-2-500-HDVGA-09

Evo gledam ovaj što po meni i ne bi bilo loše jer ne treba mi nešto pretjerano, dovoljno ovako za miran studentski život, da imam office i da mi rade programi tipa NetBeans i slično budući da idem na Informatiku.
Ovaj Football Manager sam spomenuo čisto zato što uz njega tratim slobodno vrijeme, a mislim da je ova konfiguracija dosta za to. Za nešto više i bolje da nemam jer bi onda taj fax na svašta ličio.

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #11 : 28. Srpanj, 2014., 01:05 »
bolje jedan od ona 2 što sam gore linkao ako imaš 3 soma, taj cpu je jako slabašan (pročitaj uvodni post), 2gb ram mi je malo (doduše lako se nadogradi), 4gb je već standard čak i za jeftine laptope

Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #12 : 01. Kolovoz, 2014., 23:23 »
Trebam kupiti laptop za gameing.

Buđet:3500 kn

Hvala
Amen

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #13 : 02. Kolovoz, 2014., 13:49 »
Nešto ovako

*

swagatron

  • n00b
  • 4
Odg: Preporuke za kupovinu laptopa [pročitati prvi post]
« Odgovori #14 : 06. Kolovoz, 2014., 14:05 »
Pozdrav, planiram kupiti laptop koji bi koristio najviše za gaming. Raspolažem sa 6500kn (par stotina kn gore dole nije bitno), plaćanje bi bilo na rate. Bilo bi idealno da laptop ima windowse, iako nije ključno
Najviše planiram igrati CS:GO ali volio bi odigrati i neke od zahtjevnijih naslova.

U oko mi upada ovaj:
http://www.instar-informatika.hr/notebook-asus-x750ln-t4051-i78gbhdd1tbgt840173sivi/asus-x750ln-t4051

Eto, predložite ukoliko postoji bolja alternativa za moj budžet


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9