samo sto se sad dvoumim izmedu ovog 8096 i 9005 modela...
razlika je kao prvo u panelu. 8096 je IPS , ima 60Hz osvježavanje i ima dosta dobar pixel density. Crna je "iz kutije" malo bljedunjava pa je treba ručno dotjerati i onda je OK, IPS je više za dnevnu uporabu nego noćnu ali ponovno, uz malo osnovnog štelanja, sve se može fino podesiti . 9005 ima VA panel, 120hz, softversku interpolaciju više razine ("glumi" 1000hz) , ima 600 kandela/m2 svjetline što je super, a Dollby Vision je HDR u Dolby standardu :) Moj odabir bi bio 9005 bez rasprave.
Samo da malo pojasnim ovu softversku interpolaciju i gdje je ona bitna odnosno kada je treba iskopčati. Kada imaš neke brze scene, recimo u nogometu pratiš loptu po terenu, ova tehnologija omogućava vrlo čistu i oštru sliku što je poželjno.Kod brzih pokreta, ako nema dovoljno sličica po sekundi, dobijemo zamuljanu sliku. Drugim riječima, na umjetan način se povećava framerate pa slika izgleda možda čak i malo previše prirodno jer televizija "pogađa" sadržaj između dva frame-a . Neki to zovu "soap opera effect" i obično se savjetuje da se ta funkcionalnost iskopča kod gledanja filmova/serija jer mijenja doživljaj gledanog. Neznam, sjećam se recimo jedne scene iz filma 2012. snimane u potpalublju kada galvna ekipa prolazi korz štive koje se rapidno pune vodom. To je recimo bilo snimano u 60hz što se jako vidjelo jer je svaka kapljica vode da tako kažem, bila jasno vidljiva. Filmaši vrlo rijetko koriste visoki framerate. U nekim drugim slučajevima, kod sporta kojeg sam već spomenuo i igranja igara, ovo uopće nije loše jer su pokreti "glađi" odnosno vrlo oštri, bez motion blura.
Pomirim se da cu uzet Sonya i onda naletim na ovo... https://www.sancta-domenica.hr/qled-tv-samsung-qe49q6f-flat.aspx
Valja li ovo išta?
Vrijedi ali toga od 49" frende više nemaju na lageru koliko vidim. Ovi bez oznake N na kraju su prošlogodišnji modeli. Samsung je krenuo u borbu za tržište tako da im ta prošlogodišnja serija 6 Oleda nije loša. Ovogodišnja serija 6 je napredovala, recimo QE55Q6FN i još je bolji jer to više nije Oled nego Qled. Nema se tu što previše reći. Ovome su baš dropali cijenu u Sancti skoro 50% pa ih pitaj malo što je s tim. Nije baš uobičajen popust :) Super TV za odličnu cijenu. Ima žestoko mali input lag 15ms (super za gejming) , prihvatljivu svjetlinu 500 kandela/m2 i kako reko Qled je (dubok crna, svijetle bijele, raskošne boje, odlični kontrast, bolji HDR efekt ). 120 hz panel, bluetooth, Tizen 4.0 OS. Kako radi sa plejkom, neznam. Znam da je bilo nekih gluposti i prepucavanja na relaciji Sony- Visio-Samsung tko je kriv što automatika ne radi, ali rješenje problema je bila ručna promjena vrste siganala kojeg plejka šalje tv-u. Ne RGB nego neka druga opcija. Zaboravio sam detalje. Uglavnom, isto jako dobar odabir. Ako lova nije problem, ovaj Samsung je odličan izbor!