HCL.HR

Emulacija igara s Amige na PC-u

 • 6 Odgovora
 • 33802 Hitova
*

Ljenjak

 • **
 • 486
 • There's a tide in the affairs of men...
  • Hrvatska Cyber Liga(HCL jel)
Emulacija igara s Amige na PC-u
« : 24. Ožujak, 2008., 17:55 »
Kao što sam naslov kaže, u ovom topicu ću objasniti kako emulirati igre s Amige. Prvo, mali background check. Amiga je moj prvi doticaj sa gaming svijetom, i jedna od najboljih konzola ikada. Dovoljno je reći imena nekih igara poput
Monkey Islanda 1 i 2, Indiane Jonesa and the Fate of Atlantisa, Ruff'n Tumble, Lemmings da shvatite kakvu je revoluciju dovela.  Sada, pogledajmo prvo što nam treba.

Prva i najvažnija stvar je WinUAE emulator bez kojega ne možemo apsolutno ništa.
Download link----->http://sourceforge.net/projects/winuae/

Skinite ga i instalirajte. No, nemojte ga još pokrenuti.

Druga stvar je isto tako nevjerojatno važna. Radi se o romovima koji su neophodni za pokretanje. Oni inače koštaju dosta dolara, i ovim putem se još jednom zahvaljujem jednom članu sa jedne stranice koje ću kansije spomenuti. Ugl, download link za romove--------->http://uk.geocities.com/[email protected]/roms.zip

Kad ih skinite, extractajte u zaseban folder nazvan 'Roms'. Sada smo spremni za skidanje igara. Najbolja stranica na koju sam naišao je----->http://www.planetemu.net/index.php?section=roms&dat=257
Svaka igra koje sam se sjetio je ovdje. No, ako vam se ne da mučiti s francuskim jezikom( ja ne znam ni riječ francuskog, ali sam se uspio snaći), evo još par dobrih linkova-http://www.emuasylum.com/index.php?page=roms&type=list&system=Amiga&letter=0
http://www.server3-amiga-island.de/html/amiga-games_a.html

Nakon što skinete igre, predlažem exctractanje svih u jedan folder koji nazovite Amiga igre( veoma originalno). Bilo bi dobro da i napravite zasebni folder za svaku igru zbok saveanja kasnije.

Upalite WinUAE i pokrenite ga. Tu ima razno raznih opcija koje nemojte dirati, većina je u redu, stvari po kojima treba prčkati ću vam reći, ostalo nemojte dirati.

Slika emulatora---

Vrlo je jednostavan i pregledan. Floppy( u nekim verzijama je disc) drive, display, sound i Game & IO Ports jedino dirajte. Display podesite ekran, svjetlost i slično. Na soundu možete eksperimentirati, ali nemojte previše mijenjati prvobitne postavke. Game & IO ports. Ovdje podesite kakvu kontrolnu shemu želite. Osobno igram sa rasporedom strelice kretanje, alt i ctrl fire.
Iz nekog razloga meni stalno promijeni nazad na default shemu na numeričkoj tipkovnici, pa se svaki put treba ponovno promijeniti. Znači, Port 0, mouse, port 2, po vašem izboru.
Zadnja stvar je Floppy drive. Ovdje ćete pokrenuti igru tako da odredite lokaciju Floppy imagea( Amiga igre jel). Odredite lokaciju tako da stisnete one tri točkice. U slučaju da igra ima više dijelova, samo stavite kvačicu na df1,2,3 i odredite lokaciju drugog, trećeg i četvrtog diska. U slučaju da ima više od četiri diska, igrajte dok vas ne zamoli da promijenite disketu. Zatim stisnite F12 i otiđite pod Disk Swapping. Tamo zamijenite prva četiri diska sa iduća četiri i tako dalje.

Još jedna veoma bitna stvar je snimanje igre( pogotovo u avanturama). Za vrijeme igranja stisnite F12 i otiđite pod misc. Odaberite opciju save state i odredite gdje želite spremiti save(ako ste me slušali, stavite u folder u kojem je igra, ako ne, napravite ga sad :ementaler:)

To je sve, a sada koje igre odigrati? Evo par prijedloga;

The Mistery of Monkey Island, Monkey Island 2: LeChuck's Revengehttp://en.wikipedia.org/wiki/The_Secret_of_Monkey_Island
The Secret of Monkey Island, i njegov nastavak MI 2:Lechuck's Revenge. Sjajna Lucas Arts igra koja i danas stoji na samom vrhu avantura zajedno sa još jednim remek djelom iz radionice Lucas Artsa

Indiana Jones and the Fate of Atlantishttp://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_Jones_And_The_Fate_Of_Atlantis 
Riječi ne mogu opisati ovu igru. Svima ostaje u sjećanju kao jedna od najboljih, ako ne i najbolja avantura svih vremena. Avantura o o legendarnom Indiu u potrazi za Atlantidom. Ovo se mora odigrati, obavezno.

Ruff'n Tumble


http://en.wikipedia.org/wiki/Ruff_%27n%27_Tumble .
Zabavni platformer s dječakom naoružanim do zuba koji je u borbi s robotima. Ova igra je zasiugrno poznata svim sudionicima našeg Just 4 fun kviza.


North and South


http://en.wikipedia.org/wiki/North_%26_South_%28computer_game%29.
Legendarna strateška igra o Američkom građanskom ratu napete akcije, sjajnog humora koja je obvezno štivo svim ljubiteljima strategija.


The Chaos Engine, 1 i 2http://en.wikipedia.org/wiki/The_Chaos_Engine
Za mene najbolji arkadni shooter svih vremena. U co-opu zagarantirani sati i sati zabave. Istina drugi je znatno slabiji od prvog, ali i takvog ga se mora odigrati.
Evo to bi bilo par naslova koje se mora odigrati, smatram, pod svaku cijenu.
Stavljam još tri veoma korisna linka. Prvi je www.amigagames.com--- ako se ne možete sjetiti imena neke igre, trebate pomoć u vezi s emulacijom, ili samo želite popričati o starim igrama, obratite se bilo kome i sigurno ćete naići na velik odaziv. Jedan od boljih sajtova vezan uz retro gaming.
http://youtube.com/watch?v=hUoJBerFDsA--- video o 100 najboljih igara s Amige. U opisu su i imena svih igara, pa ako vidite koju koja vam se sviđa, skinite :ementaler:
http://www.amigagames.com/gage/oldindex.html--- enciklopedija o svakoj igri izašloj za Amigu. Opisi, a za neke i šifre. Mislim da bi svi gameri koji nisu imali prilike ništa igrati prije ere Playstationa obavezno morali isprobati starije naslove, zato jer pokazuju kako su nekad igre bile rađene za zabavu igraća, i nije bila bitna grafika ili slične stvari, samo zabava. Ako se netko izruguje ovakvim igrama zbog "smiješne grafike" i "glupih zvukova", onda se ne zaslužuje nazivati gamerom. Uživajte!
« Zadnja izmjena: 24. Ožujak, 2008., 19:51 Ljenjak »

Re: Emulacija igara s Amige na PC-u
« Odgovori #1 : 24. Ožujak, 2008., 18:15 »
 :thumbs:

Super. Svakako ću isprobati ali kada dođem sa Ekskurzije jer se sada idem spremat  :kava:

Sve u svemu hvala  \:D/

*

Ljenjak

 • **
 • 486
 • There's a tide in the affairs of men...
  • Hrvatska Cyber Liga(HCL jel)
Re: Emulacija igara s Amige na PC-u
« Odgovori #2 : 24. Ožujak, 2008., 18:49 »
Evo, još sam dodatno uredio post da bude preglednije.

*

Ementaler

 • Administrator
 • *********
 • 39805
 • Embrace the mountain
  • HCL.hr
Re: Emulacija igara s Amige na PC-u
« Odgovori #3 : 24. Ožujak, 2008., 19:44 »
GG za post Ljenjak, mnogo informativno  :piva:

Zaslušio si sticky  :hug

Odg: Emulacija igara s Amige na PC-u
« Odgovori #4 : 24. Studeni, 2011., 19:07 »
http://thecompany.pl/ - Amiga igrice u exe formatu

*

disc0

 • *****
 • 3260
Odg: Emulacija igara s Amige na PC-u
« Odgovori #5 : 06. Veljača, 2012., 15:52 »
Evo meni najboljih igara (vecinu sam ih igrao na winUAE i nesto kod bratica na A500+, ja sam u to vrijeme imao 486):

Ruff'n Tumble
Chaos Engine
Alien Breed (svi nastavci osim ovih 3d)
Superfrog
Project X
Gods
YO JOE!
Body Blows (svi nastavci)
Lotus (svi nastavci)
Cabal
SuperStardust

U amiga igrama mi je muzika i dan danas najbolja, postoji sajt amigaremix di su remixevi soundtrackova iz raznih amiga igara i ima ih odlicnih!
3DS FC: 4768-7805-4966
PSN: DiSkAcH

Odg: Emulacija igara s Amige na PC-u
« Odgovori #6 : 22. Travanj, 2012., 19:31 »
Ja sam na amigu presao poslje c64. NA amigi su mi uvjerljivo najbolje bile cinemawareove igre Defender of the crown, Three stooges, Rocket Ranger, Wings, It Came from Desert 1 i 2 bila je super i od EA The lost patrol, mnoge od tih igri su mi i dandanas plafon bez obzira na sve u medjuvremenu. Onda Sierrine avanture, Codename Iceman, Larry, Police Quest 1,2. Moonstone je bila ludnica ond Supremacy, ima stvarno desetak naslova takvih da se po igrivosti ni ove igretine danas ne mogu s njima mjeriti. Na kraju krajeva Cannon Foder je majka svih kraftova (Warcraft, starcraft) i njihovi klonovi. Eh Amiga

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23