HCL.hr forum

Gaming => Videoigre => Autor teme: Saren - 01. Veljača, 2020., 20:58

Naslov: GTFO
Autor: Saren - 01. Veljača, 2020., 20:58
                                                                                                                                                                        (https://thegamerhq.com/wp-content/uploads/2019/10/free-download-GTFO-pc-game-full-1.jpg)   


Nisam vidio temu za ovu igru pa reko da popricamo malo o tome ako jos itko igra ili planira zaigrati. Igra je vani odprilike sad mjesec i pol dana u early accessu na Steamu i ujedno ovo je nova igra kreatora Paydaya. O cemu se radi ovdje ? Dakle ovo je FPS horor igra i kooperativna pucačina u kojoj se konstantno izmjenjuju akcija, stealth i prezivljavanje te rjesavanje manjih zagonetki. Igra ima onaj feel Alien Isolationa mijesan sa SOMA-om i manjim elementima Left 4 Dead serijala i funkcionira za sad poprilicno dobro u docaravanju napetosti i horora. Svaka misija da ju tako nazovem pocinje sa odabirom vaseg loadouta i doslovce uskakanja, tj. spustanja letecim liftom prema podzemnom nivou u kojem ce Vas docekati misija tj. objective koji imate za napraviti.
Sto se loadouta tice nema nekih klasa niti odabira lika kao takvog pa ste svi (ako igrate sa jos 3 frenda ili solo) genericni. Svi odabiru glavno oruzje koje varira od kojekakvih SMG-a, Assault riflea, pistolja i revolvera, pa do sekundarnog gdje su u prici razne strojnice, snajperska puska i slicno (sto se potonje tice i naravi neprijatelja ne savjetujem njeno koristenje bas). U odabir jos spadaju i naprave koje su nuzne za lakse prezivljavanje pa tako imate shotgun turret, machine gun turret, bacac pjene koji sluzi ili za usporavanje neprijatelja kada branite vrata ili privremeni ukop neprijatelja na mjestu tako da se nemogu micati, iako zbog naravi neprijatelja to ne funkcionira bas najlakse, a ni najbolje i bioskener - naprava koja Vam omogucava da vidite i oznacite gdi su neprijatelji, te to mozete iskomunicirati suborcima ukoliko ne nose taj uredaj. I za kraj svi dobivaju po jedan dobri stari malj u loadout, koji ce Vam biti najbolji prijatelj kroz vecinu levela kroz koje putujete. Zasto malj ? Zbog naravi igre (iako se to mozda malo poboljsa u buducnosti) i zato jer ne idete punih ruksaka sa streljivom u boj.
Resursi u igri su rastrkani te ih je kao takvih iznimno malo, pa bezglavo puskaranje svega sto se mice je vrlo losa ideja jer neprijatelji itekako reagiraju na to.
Sto se samih resura tice, tako ce te uglavnom nailaziti na med packove, glow stickse, sakupljace magle (da i toga ima), municiju za spomenute turrete i municiju opcenito - i to u vrlo limitiranim kolicinama. Igra Vas u velikoj vecini slucajeva stavlja pred dosta neprijatelja, tako da cete morati promisljati itekako sto radite i kako pristupiti kojoj lokaciji, a pogotovo kako zelite zatamaniti neprijatelje. Nekad je sukob naime nemoguce izbjeci, jer ce Vas igra traziti da primjerice hakirate vrata koja imaju alarm, a taj alarm se nemoze iskljuciti pa u tim trenutcima je doslovo secure area kada Vas napadaju sa svih strana.
Sto se neprijatelja tice ima varijacija pa tako imate obicne gole (masta programera je otisla daleko sa izgledom neprijatelja xD) screamere, koje je pozeljno srediti maljem, takodjer pulsiraju crveno kada disu i ako se pomaknete dok se suljate dok su u tom stanju - pocet ce Vas napadati, takodjer ce biti isto ako ih osvijetlite sa svjetiljkom koju imate na svim oruzjima, tako da zbog takvih stvari - stealth i zajednicko planiranje uklanjanja neprijatelja je u vecini slucajeva - must thing, takodjer ponekad cete morati ko-ordinarti stealth napad ilitiga maljem u celo junacko u isto vrijeme, sto dovodi do smijeha, a nerijetko i frustracije ako Vam kolege zaribaju. Takodjer ti screameri su itekako pametni, pa ce Vas vrlo brzo sustici kad pocnete trcati, a ne pomaze ni penjanje ljestvama na vecu poziciju jer se znaju i popesti i spustiti, a imaju i ranged napad nekakvih svjetlecim projektilima koji Vas malo prate, tako da ni tzv. side-step ne pali uvijek, a kad napadnu napadaju kao roj i to u velikom broju. Screameri imaju jos i pod varijaciju svoje nevidljive rodjake (do toga nivoa jos  nisam dosao sa kolegama) koji se kriju u magli pa ih nije lako uociti. Uz njih postoje jos i veliki Screameri koji Vas napadaju ha ajmo reci pipcima i potrebno je vise udaraca maljem ili par preciznih pogodaka u glavu (da ala Resident Evil) da ih sredite. Uglavnom se na istom mjestu znaju maksimalno naci 2-3, u vise slucajeva po jedan sa manjim screamerima. I za sad neprijatelj koji je najiritantniji za sredit jest tzv. hobotnica teta - (neznamo joj ime, ako se uopce moze nazvati ona), naime ova frikusa u "sobi" u kojoj jest pusta pipke kojima "osjeca" gdi se tko nalazi, nemoze se sredit jednim potezom malja jedne osobe (iako nismo probali sva cetvorica u timu to jos), a kad Vas "nanjusi" ispusti puls u okolne sobe i tada neprijatelji pocnu navirati na Vas u valovima, takodjer je potrebno vise metaka da ju se smiri sto nije uvijek najlaksi nacin. Jos da se dotaknem interijer tj. mjesta gdje igrate.
Sve se odvija u nekakvom rudarskom industrijskom kompleksu u nekakvoj neo buducnosti pod zemljom, koji je razdvojen nivoima, tako imate primjerice A1, pa B1, B2 i slicno. Sami interijeri imaju onaj Alien, RE, SOMA, i slicni horori feel i podosta su veliki i u 90% slucajeva u totalnom mraku, a koristenje spomenute svjetiljke zna biti opako lose ukoliko osvjetlite neprijatelja, tako da cete se sluziti umjerenim svjetlom a nerijetko glumiti "vlakic" za onim najblizim do Vas da se pokusate prosuljati kraj neprijatelja. Iako se igra moze igrati i solo (sto ne preporucam jer je jos veca muka, pa ako ste fan igre tipa DS serijala i njegove tezine - ovo nije daleko od toga), ekipa i ja igramo od prekjucer i mogu reci da je tezina igre stvarno poprilicna cak i sa poprilicno dobro koordiniranim timom. Na kraju valja spomenuti da se sakupljeni resursi mogu dati drugom igracu ili iskoristit na Vama samima, kao i mogucnost revive-a od strane suboaraca kad Vas neprijatelj pokosi sto Vas dovodi u "Down but not out" stanje dok svi ne poginu, u tom slucaju tada morate cijeli nivo ispocetka, a neprijatelji ni resursi nikad nece biti na istom mjestu ukoliko se to dogodi.
 Sto se same optimizacije tice, igra ima trzavica povremenih, ali za razliku od vecine Early Accesss igara je poprilicno dobro optimizirana. Ono sto igra ne voli jest instanto zvanje svih prijatelja u tim jer se tada dogodi bug da ne vidite suborca u igri ili ostale u samom pocetnom ekranu prije pocetka misije. Jedan od nekad nazalost vise iritantih bugova jest da se screamer zna probuditi dok se nitko nije ni pomaknuo i tada pogadjate krece kaos. No u mom slucaju u zasad 10 provedenih sati u igri to se dogodilo svega jednom. No developeri se koliko vidim trude pa ce i to bit vjerojatno brzo ispravljeno. Uglavnom igru se isplati kupiti ako Vam nije dosta horora, nemogucih tzv. suicid misija, puskaranja sa frendovima il jednostavno stealth elemenata i poprilicne tezine same igre.


Trailer za igru : https://www.youtube.com/watch?v=-vSYJckIfi8 (https://www.youtube.com/watch?v=-vSYJckIfi8)
20 minuta gameplaya od strane IGN-a ako tko zeli vidjeti kako to izgleda : https://www.youtube.com/watch?v=sTvJUyWEtAA (https://www.youtube.com/watch?v=sTvJUyWEtAA)