HCL.HR

Mafia: Definitive Edition

  • 0 Odgovora
  • 866 Hitova
*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Mafia: Definitive Edition
« : 28. Rujan, 2020., 06:18 »
Oni koji su je igrali 2002. godine reći će vam da prva Mafia igra spada među najbolje igre svih vremena pa ni ne čudi da se remakeu ovako ozbiljno pristupilo.



Postoje ti neki bezvremenski naslovi, dragulji gaminga, koji ne blijede iako su stari gotovo 20 godina,  Mafia: The City of Lost Heaven je ta igra, a Definitive Edition je najljepša moguća oda ljubavi toj legendarnoj igri.


Ove godine sam napravio dvije impulzivne kupnje igara za koje sam bio siguran da će biti TOP proizvod i da ih želim imat u svojoj digitalnoj kolekciji - The Last of Us Part II i Mafia: Definitive Edition. Oko potonje je bilo bojazni, jer remake je najavljen od meni ne baš predragog Hangara 13, koji je po meni uništio potencijalno novo remek djelo iz serijala MAFIA. Trojka je imala neviđen potencijal, no zaista neiskusni Hangar 13 napravio je vrhunski posao s pojedinim elementima igre i uz premalo resursa ostatak igre je ispao jako traljavo. Pri najavi remake-a prve igre srce mi je prokucalo brže, no optimizam mi nije bio nešto visok. Srećom vidio sam na par promotivnih materijala, da se tu krije možda nešto više od poluproizvoda od igre kakva je bila grubim riječima MAFIA III. Mafia: The City of Lost Heaven je po mojem nekom emotivnom razmišljanju osobna TOP 10 igara svih vremena. Zasigurno kao nešto najdraže iz mojih gaming početaka, a sada je dobila i nekakav director's cut touch u smislu da produbi pozadinu i prezentaciju priče. 







Već sam ranije spomenuo, da kada sam startao s igrom, da me uvodna špica raspametila, zasuzile su mi oči te sam se osjetio kao onih dana bezbrižnog tinejđerstva kada je škola bila jedina briga, a prvo igranje Mafie posebno iskustvo koje se pamti doživotno. 18 godina kasnije pere me ista nostalgija te s oduševljenjem krećem u igru. Animacije, novi glumci poznatih uloga su toliko dobri da je ova igra u tom segmentu i bolja od originala; fantastično odglumljeno, ako se to može nazvat glumom. Likovima je udahnuta svježina i moram priznat da me Hangar 13 oborio s nogu oko prezentacije. Svaka poznata misija djeluje osvježeno, poznato, ali opet osjećajem kao da igram prvi put. Likovi su toliko karatkerno jači u odnosu na original, što možemo zahvaliti savršeno istaknutim emocijama "glumaca" te što je tekst napisan genijalno. Ovo je jebo me pas u rangu najboljih filmova o mafijašima. Da ne kažem koliko sam bolje povezan sa svim likovima koje toliko dobro pamtim, ali sada i kudikamo bolje razumijem i doživljavam.







Posebno mi je drago što je bolje razrađen odnos Sarah i Tommya, što smo dobili više od njih, što je u originalu bilo ne toliko opipljivo. Sarah mi je odlično odglumila i odmah sam se zaljubio u njezin lik; fantastičan posao od strane Bella Pope koja je utjelovila Sarah. Ostali likovi su me također oduševili. Don Salieri je vrhunski, što je u originalu bio nekako mlak. Paulie je savršen onako piskutavog glasa i dosta se razlikuje od originalnog. Ljudi koji se nisu susreli s originalom, ne znaju koliko je sadašnji doticaj meni i drugim fanovima prve igre važan i emotivan te kako smo doživjeli ponovno se vratiti među te likove i Lost Heaven. Mislim da je Hangar 13 napravio fantastičan posao, gdje me je dotakao emocijom te da će mnogi drugi fanovi isto razmišljati. Od početka do kraja igre u meni je svakom misijom kolao osjećaj koji imaš kada maksimalno uživaš radeći ono što voliš, bilo da je riječ o hobiju, familiji ili nešto deseto što čovjeka veseli. A sada u nastavku malo i o tehničkim stranama igre kao i o gameplayu. 







Pri najavi igre načuo sam da je gameplay jako blizu onom iz trojke te da je u tome pokretaču, iako dosta modificiran te sam bio dosta skeptičan. Jasno mi je da Hangar 13 ne može isporučit gameplay jednog Rockstara koji je briljirao s RDR2 i GTA V naslovima te da mogu zaboraviti na tu razinu gameplaya, no napravili su solidan posao. Vizualno izgleda prelijepo, posebno u noćnim i kišnim uvjetima. Na dnevnom svjetlu nešto lošije izgleda igra, no opet ponavljam čisto solidan posao. Napucavanje je moglo biti bolje, kao i hit detekcija, često treba tri pogotka u tijelo bez obzira na mjesto pogotka i to je dosta jeftini trik i vidi se da resursi nisu potrošeni u tom smjeru u dovoljnoj količini. Vožnja je sasvim solidna te uz elemente koji su krasili prvu igru je bilo ponovno zabavno poštivat ili ne poštivat zakone policije Lost Heavena. U kasnijoj fazi igre napucavanje mi je već nekako se uvuklo pod kožu pa mogu reć i da sam uživao u tom "solidno" odrađenom poslu što se tiče akcije. Fora su mi bili set pieceovi kojih original nije imao te se tu malo pokretač igre pravio važan, pa palac gore Hangaru 13 za taj detalj. Igra izgleda perverzno dobro kada pada kiša i kada je noć, onda level design posebno dolazi do izražaja i uz vremenske uvjete stvarno nudi unikatnu atmosferu koja je s ovom igrom najbolja u serijalu. Ima jedan DLL file koji se skine i stavi u igrin folder, kako bi igra radila u više od 60 FPS-a pa kome treba neka me kontaktira privatnim kanalom. Besprijekorno izvođenje igre na PC-u, jedino da je unlockan refresh rate bio po defaultu bilo bi još bolje. Kako sam igru igrao pod prednaručivanjem day one, moram pohvaliti kako nisam naišao na nešto bugova. 







Ne podilazim masama nikad u nijednom mediju, bilo da je riječ o igri, filmovima ili serijama. Ako me medij maksimalno zabavi, ja ću ga nagraditi visokim ocjenama, pa nekad čak možda kada igra kao ukupan proizvod realno i objektivno nije ispunila očekivanja u svim segmentima te kada nisu svi igrini elementi na visokoj razini ili su dosta ispod ostalih, na kartu emocije i ono što za mene taj medij prestavlja, nekad zaradi maksimalnu ocjenu. Takva je Mafia: Defintive Edition. Uzela mi je nešto više od 12 sati, vratila u prošlost, ispunila srce radošću i iznjedrila suzu na oku krajem igre. Uvela nove djelove priče koja je sada osebujnija i posebnija. Kada igra u tebi probudi leptiriće u trbuhu, znaš da igraš jedno posebno remek djelo. Ne igra nije savršena, nije ni blizu nekih vrhunskih naslova koji baš i nemaju mane, no ova igra kao i njen original imaju jednu posebnu dušu. To je igra kakvih nema baš u današnje vrijeme i tako linearni naslovi su stvarno rijetkost te su u današnje vrijeme financijski gledano ne isplativi. No ovo je igra za našu dušu i nas fanove tih old school igara, gdje je nekakav COOP, multiplayer i mikrotransakcije nepoznat pojam. Hvala Hangar 13 što je ova igra dostojna originala. 

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9