Upravo prešao igru i još sam pod dojmom. Za prelazak mi je trebalo 14 sati što je za ovaj žanr iznadprosječno dobro. Prvo da nahvalim 4A Games i izdavača Deep Silver koji je spasio nekako projekt koji je skoro i bio ugašen zbog propasti THQ-a. Sa skromnim budžetom u odnosu na konkurenciju napravili su remek dijelo, koje je posramilo i pomelo svu konkurenciju u većini segmenata koji čine cijelinu kvalitetnog FPS naslova. Kapa do poda ekipi zaduženoj za igru, zbog tehničkih dostignuća i za trud oko toliko detalja koji čine ovaj za mene najatmosferičniji šuter ikada.
Kada bih morao usporedit vizualnu prezentaciju sa Crysisom 3 (mnogi kažu da je to najljepša igra na planeti), rekao bih da je prezentacija Metro: Last Lighta za dva koplja bolja, a u nastavku ću objasniti i zašto. C3 je sve žive očarao sa svojom grafikom no ona je pored svih tih stvarno impresivnih detalja i kvalitete prikaza ništa drugo nego šminka, šminka i šminka. Sjećam se da sam kao i mnogi svršavao na neke scene kao i na izgled Psiha u toj igri (rekao bih da je on najkvalitetniji lik ikada napravljen u jednoj igri), no ta igra kroz vizualnu stranu nema šarma, atmosfere i nije toliko podkovana dobrim gameplayom. Ovdje briga za sitnice ima posebnu važnost. Brisanje zamazanog vizira gas maske, opcionalno - ubijanje ili onesvještivanje stealthom, razgovori između obitelji, likova, neprijatelja. Pred kraj igre sam shvatio da nisam niti jednog lika vidio dva put, kako u drugim igrama imamo generirane face likova pa ih ima više istih, odvje to nije slučaj, barem nisam sreo, a pazio na taj detalj. Sve to pridonosi nevjerovatnoj imerzivnosti ovog naslova. Metro: Last Light ima neviđenu atmosferu, audio vizualnu prezentaciju na najvišem nivou, odlično napucavanje i sjajne gameplay elemente koji ovu igru čine dostojnu GOTY-a.
Predhodnik je bio jako dobra igra koja je visoke ocjene zaslužila također odličnom atmosferom i settingom, ali je fejlala u mnogočemu, pa zato ju je rijetko ko svrstavao u 90+ kategoriju. Na sreću to sa Last Lightom nije slučaj i igra je dobila unaprijeđenje u svim poljima. Od atmosfere, napucavanja (koje je zaista kvalitetno napravljeno), pametnijeg korištenja gas maski i tajmera, boljih oružja i gotovo savršenog stealtha (noževi <3) do igrine priče. Baš puno bolja i kvalitetnija igra u globalu. Kako sa grafičke strane tako i sa strane gameplaya rekao bih da smo na PC-u dobili pravu next-gen igru u žanru (čak sam negdje pročitao da je to i službena izjava 4A Gamesa). Igra s obzirom kako izgleda nevjerovatna je činjenica, da igra gotovo leti na većini konfiguracija na pristojnim postavkama. Dovoljno govori koliko su dobro modificirali engine kada se vrti bolje nego original stariji 3 godine. S tehičke strane savršeno. Što se tiče prelaženja, gotovo 90% igre kada sam mogao, prelazio sam polako i šuljajući se, no isto tako kada bih mi malo dosadilo koristio bi rambo pristup i jednako je zabavan moram priznati. Bombe su jako korisne i u rijetko kojoj igri su dobro balansirane eksplozije kao u ovoj. Baš je sve što se tiče akcije i napucavanja zadovoljavajuće dobro.
Da napokon prestanem toliko hvalit igru, da spomenem i negativnosti. AI neprijatelja dosta je bolji nego u predhodniku, odnosno originalu. Ali opet ima svoje glupave trenutke pa dolazi do izražaja koliko je loš. Na sreću ima dosta izazovnosti na većoj težini, pa se to dosta izgubi i ne smeta toliko. Druga stvar je Artyom. Taj lik je savršen, ali ne priča, tj. priča, ali ne tamo gdje bi mi htjeli. Dosta je zbunjujuće zašto su se u 4A Gamesu odlučili na potez gdje protagonist za vrijeme igranja je nijem, no svoje misli i iskustva dijeli s nama dok čekamo učitavanje sljedećeg levela, dosta čudna odluka moram priznati.
Nakon što sam nahvalio cijelokupnu prezentaciju, brigu za detalje, gameplay i atmosferu igre, moram spomenuti priču, koja je fantastična. U skaldu sa postapokaliptičnom Moskvom i njenim savršenim settingom, priča nas najviše tjera da igru privedemo kraju i saznamo kompletnu pozadinu. Sviđa mi se što su unjeli mogućnost odabira što ćemo napravit u pojedinim situacijima i koga ostaviti na životu, daje osjećaj nelinearnosti, koliko god to glupo i smješno zvučalo. Igra je linearna, ali svojim fantastičnim designom u mnogim situacijama daje nam mogućnost različitih pristupa akciji i riješavanju pojedinih segmenata, koridora i otvorenih prostranstava. Kraj igre mi je osobno jedan od najdražih/najboljih krajeva. Čak pomalo neočekivan, no epičan na kvadrat. Da su malo uanprijedili AI bilo bi nestvarno savršena igra, ali držim se one; da je bolje nebi valjalo.
9.6