HCL.hr forum

Gaming => Videoigre => Autor teme: kaisersephirot - 17. Rujan, 2013., 13:22

Naslov: Ryse: Son of Rome
Autor: kaisersephirot - 17. Rujan, 2013., 13:22
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c5/Ryse_box_art.jpg)

Ryse: Son of Rome je nadolazeća akcijska avantura koja stiže ekskluzivno za Xbox One. Na igri radi Crytek, dok je izdavač igre sam Microsoft, a sami naslov bi trebao izaći zajedno s izlaskom Xbox Onea.

U igri preuzimamo ulogu rimskog generala Marius Titusa. Ono što je diglo dosta prašine unutar ovog naslova je OGROMNA količina quicktime eventa, zbog čega je ova igra označena kao novi Resident Evil 6. No najnoviji videi pokazuju mnogo manje QTE, vjerovatno je to Crytekov potez na hrpu loših komentara.

Inače, jedna zanimljivost, igra će se pokretati na 900p rezoluciji (1600x900) koja će se rastegnuti na 1080p (1920x1080).

Evo i dva videa

Ryse: Son of Rome - E3 2013 Gameplay Demo (http://www.youtube.com/watch?v=MR8Z3O0Np_M#ws)

Ryse: Son of Rome Official gamescom Gladiator Mode Trailer (http://www.youtube.com/watch?v=uA88bWXUo_o#)
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Wyzard - 17. Rujan, 2013., 13:26
Interesantniji mi je bio dok je bio Kinect naslov. A to dovoljno govori.
I rendom tematika malo, po meni. Nek ubace neke mitske beštije.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: kaisersephirot - 17. Rujan, 2013., 13:29
Da, kao Kinect naslov je izgledao barem malo zanimljivo, nez mač i štit te probijanje kroz hordu neprijatelja mahanjem rukom, ovako izgleda generično, a također nemam ni neka velika očekivanja od priče budući da na igri radi Crytek :fpalm:
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: kaisersephirot - 21. Studeni, 2013., 15:54
Stigle su prve, pomalo očekivane, loše ocjene za Ryse. Evo najzanimljivijih recenzija:

Gametrailers    70/100 (http://www.gametrailers.com/reviews/r5idth/ryse--son-of-rome-review)

IGN   68/100 (http://www.ign.com/articles/2013/11/21/ryse-son-of-rome-review)

Polygon   60/100 (http://www.polygon.com/game/ryse-son-of-rome/12115)

Destructoid   50/100 (http://www.destructoid.com/review-ryse-son-of-rome-265770.phtml)

Eurogamer    50/100 (http://www.eurogamer.net/articles/2013-11-21-ryse-son-of-rome-review)

Joystiq   50/100 (http://www.joystiq.com/2013/11/21/ryse-son-of-rome-review-tedious-maximus/)

CVG   50/100 (http://www.computerandvideogames.com/439483/reviews/review-ryse-son-of-rome-has-epic-ambitions-but-is-no-classic-review/)

Gamespot    40/100 (http://www.gamespot.com/reviews/ryse-son-of-rome-review/1900-6415571/)
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: buby8992 - 21. Studeni, 2013., 17:29
Tipični Crytek, naprave igru impresivnog izgleda, ali lošeg gameplaya. Ryse je ništa više od tech dema za Xbox One kao što je Crysis bio za PC. Naughty Dog će njima pokazati kako se radi pravi tech demo sa odličnim gameplayem, pričom i svime ostalim.

Framerate u Ryseu pada ispod 30 fpsa do čak 18.

http://www.youtube.com/watch?v=i8Qib67ObcE&feature=c4-overview&list=UU9PBzalIcEQCsiIkq36PyUA (http://)

Izgleda da Xbone ekskluzive idu gore od multiplatformskih naslova.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 07. Kolovoz, 2014., 23:19
Igra je najavljena za PC platformu.

gameinformer (http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2014/08/07/ryse-son-of-rome-comes-to-pc-in-4k-resolution.aspx)

Nije da sam nešto posebno zainteresiran, no odigrat će se, čisto zbog atmosfere.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 11. Listopad, 2014., 12:53
Probao malo čisto da vidim kako igra radi, no vjerovatno ostavljam za iduću godinu.
Kod mene ide fino i glatko na maksimalnim detaljima, iako igra ne izgleda ništa posebno, pogotovo kada znamo da je od Cryteka.
Odigrat će se čisto radi atmosfere i settinga.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: alen1990 - 11. Listopad, 2014., 22:17
Počeo igrat , za sad izgleda obećavajuće!

Grafika odlična .
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 26. Listopad, 2014., 00:20
Meni osobno igra koja mi je podjelila dojmove te jako rastužila, jer je ovo mogla biti potencijalno najbolja igra ikad, naravno da je u rukama sposobnog developera koji bi ju napravio kompletnom.
Grafički je jedna od najimpresivnijih grafičkih dostignuća, no ono što rastužuje je neiskorišten potencijal, atmosfere, gameplaya, settinga, baš je mogla biti 90+ kategorija igre.

(http://i.imgur.com/FwukayW.jpg)

Osim grafičke perverzije ipak mislim da igra zaslužuje da se odigra zbog bolesno dobrog prikaza borbe, iako se igra loše, tj. također neiskorišenost na vrhuncu.
Kretanje, tj. kontroliranje glavnog lika Mariusa, je nezgrapno i loše. Automatsko preskakanje, penanje, saginjanje samo je jedna od zaglupljujućih stvari u igri. Velika šteta.
Igra konstantno vuče za rukav. Kod borbe me smeta, što već kada je nekakav polu QTE segment ubačen u igru, što ne kažnjava krivi potez igrača.

Tragikomična stvar je također u tome, što ako uđete u interaktivnu scenu, ma šta god pritisnuli, ta scena je isprogramirana i krivim odabirom, dobit ćete samo manje bodova, a ne i krivi potez.
Užas jedan, što se mene tiče. Još to nebi ni bilo toliko sve užasno, da prilikom borbe konstatno neprijatelj s kojim se borim ne svijetli u bojama tipaka koje igra želi od mene da stisnem.

Na stranu to što vas igra smatra za kretena, vrijedi igrat zbog vizualne perverzije i settinga, te zbog manjaka igra u Rimskom okruženju (barem igara ovakvog tipa).
Da su dali slobodniju borbu bez ikakvih pomoći, da su dozvolili igranje bez sugestivnih sranja, ovo je lako mogla biti apsolutno vrhunska igra, te pravo osviježenje u moru igara.

Trenutno sam prešao 4 "misije" od osam i mojem jadikovanju nema kraja.
Ovo je moralo biti bolje i beskrajno sam tužan radi toga...

Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: disc0 - 26. Listopad, 2014., 07:21
Klasicni Crytek, boli glava grafika i nikakva igrivost...steta sto njihov engine nije iskoristen kao UE na kojem je valjda 90% igara prosle generacije.

Dobro, ajd Far Cry, i Crysis 2 i 3 su mi OK igre, tj FC je odlican, a ove dvije nisu lose, ali nisu ni vrhunske, cak mi je i onaj dodatak za prvi Crysis isto igriv.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 26. Listopad, 2014., 08:51
Meni je Crysis serijal vrhunski, osim ovog zadnjeg, on je jako podbacio u gameplay segmentu, koji mi je bio najbolji od svega.
Šteta što im igrivost nije jednako važna, bili bi mnogo moćni...

:wildboy:
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Deadwalker - 26. Listopad, 2014., 17:46
Jel' vrijedi uopće investirati vrijeme u Crysis 3?
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: zg_rider111 - 26. Listopad, 2014., 17:49
Da isplati se. Bolji od crysis 2 sigurno.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 26. Listopad, 2014., 20:48
Po čemu?
Vizualima? Okej da.
Ali sve ostalo ne. Puno gori AI, broken stealth gameplay, plus igra ima puno više bugova nego dvojka.

Isplati se zbog vizuala i boss borbe na kraju.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: zg_rider111 - 26. Listopad, 2014., 23:17
Koliko se ja sjećam crysis 2 mi je bio glup jer su ga tolko srezali za konzole dok se crysis 3 još pokušao nekako izvuć. Ne mislim samo po vizualima nego i po gameplayu. Ali dobro ako gledamo realno obije  igre sakaju nasprem crysis 1.

A i ovo nije tema da bi o tome diskutirali.
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 28. Listopad, 2014., 08:44
Završio sam igru za nekakvih 6 sati i jako mi je drago da sam zaigrao ovaj naslov, jer bi bila velika šteta unatoč brojnim problemima, odnosno nedostacima, zaobić ovaj naslov. Svima je jasno kako je Ryse: Son of Rome, osmišljen i napravljen kao prezentacija moći nove XBoxOne konzole, no igra definitivno nije samo to, nego ima tu i krvi i mesa. Igrina priča i likovi nisu najbolje nešto ikad, ali su dovoljno kvalitetno napravljeni da vas zaintrigira i prikuje za monitor te da vas povuče da igru riješite za jedno slobodno popodne. Ono što me u tih šest sati najviše mučilo je što je suviše linearna i previše me je igra vukla za rukav. Šteta što ne postoji isključivanje hintova te pokazivača, isto tako i osvjetljavanje užasnom zelenom bojom svega što je interaktivno ili što se da pokupiti. No ima još jedna gora stvar od te, a to je crossbow, odnosno u igri - scorpio te koplje. I jedno i drugo oružje prilikom ciljanja ima lock on neprijatelja, što vam ubija svaku volju za igranjem te uzima najobičniji gušt u igri kao sad će vam igra pokazat koliko ste retardirani i nanišani vam NPC-a. Nezz čija je to odluka bila, no tim glupostima zamalo su ili su sigurno uništili potencijalno vrhunsku igru.

(http://i.imgur.com/p31t0Sl.jpg)

Izuzev svih tih gluposti ima i popriličan broj pozitivinih stvari u igri. Pod prvo spomenuo bi tu audiovizualnu perverziju kakvo skoro pa da i nije viđeno. U nekim segmentima onaj istinski next gen se osjeti kao smrad ljudskog znoja. Nažalost igra u cijelosti ne izgleda najbolje ikad jer ima par stvari koje sam primjetio (što je apsolutno nevažno, no ona nije u cijelosti 10/10) da nisu na razini ostalih grafičkih detalja. Radi se o blatu i vodi, da bi igra išla na mojoj konfiguraciji poprilično jako dobro i uglađeno, očito su to bile stvari koji su žrtvovali da bi dobili na performansama. No dobro, vjerovatno nije stvar u PC-u, nego u zahtjevnosti XBoxOne konzole. Sljedeća prepozitivna stvar i ono što najviše oduševljava je mimika lica, lip sync. U niti jednoj igri nije toliko impresivno i prelijepo to izvedeno. Na pamet mi pada Beyond: Two Souls, no ovo je bolje - siguran sam. Vizualna prezentacija, izgled likova, voice act, glazbena podloga, level design i vjerno prenešen RIM, čudesnom kvalitetom tvore jedno jako ugodno iskustvo, koje je prevareno na tako jeftin i ružan način, oskvrnujući igru gorespomenutim problemima. Na trajnost i nemam previše kritike, no da je igra bolja, vjerovatno bi htio provesti još par sati, ovako je to jedna solidna trajnost u usporedbi kupljeno/dobiveno.

Moja najveća tuga leži u tome, da je ovo mogao lako biti potencijalni GOTY naslov iz više razloga. Atmosfera i setting antičkog Rima su za čistu desetku, level design je brutalan i svaki kamen je fino isklesan, lokacije predivne i vjerodostojne i cijelo to polje tvori imerzivnost te taj svijet oko igre dijeluje organski. Borba je u kasnijem stadiju igre puno bolja i da nije bilo hintova pri istoj bila bi važan adut igre, jer je sigurno bolja, dinamičnija i teža nego iti jedna u AC igrama. Boss borbe su priča za sebe i tu nema button mashanja (udaranje po tipkama za napad), kako prema njima, tako i prema svim malo manje važnim neprijateljima treba pristupiti s taktikom i malo više razmišljanja. Egzekucije i njihova animacija, sljedeći su adut igre i to je također jedan vrhunski odrađen segment. Dakapitacija ljudskih udova i krv te razno razne bolesne scene su odrađene besprijekorno. Samo ponavljam šteta je šta u trenutku završnog udarca, kod tih egzekucija, igra sugerira tipke koje da stisnem, kako bi dobio što više bodova, što je glupo i nepotrebno, jer što god stisnuli ishod animacije će biti isti. No nasreću netko tko neće htjet gledat te QTE završne udarce, neće morati ni ući u njih, pa je u tom smislu to dobra stvar. Lokacije su kao što sam već rekao predivne, a prava stvar dolazi poslije trećeg chaptera, ima ih sveukupno osam. Nemogu sakriti da sam uživao u igri, jer su neke stvari ipak s emocijom urađene.

Ono što mene malo muči je kontrola lika Mariusa. Dok hoda još to i izgleda poprilično uvjerljivo i organski, no čim potrči, saginje se ili preskače razne prepreke vidi se nezgrapnost, neuglađenost i osjeti se da se radi čisto o igri. Šteta taj segment je morao biti bolje riješen. No postoji jedna sitnica, koja mi napokon štima, a nije u niti jednoj igri ikad. To je penjanje na ljestve ili bilo kakvu povišenu površinu. Točno se osjeti sporina i težina tog podhvata, pa mu često treba sekunda do dvije da se popne. Mala i nebitna stvar, no meni je jako zapela za oko. Kontrola svojih suboraca u pojedinim stadijima igre su pun pogodak i tu je mali dašak sviježine. Srećom sve to ima svrhu pa će vaše taktičke zamisli stvarno budu li uspiješne biti sproveden u dijelo i imati utjecaj na lakoću bitke ili će povremeno baš uspiješna kontrola svojim rimljana biti razlog vaše pobjede u toj bitci. Scene kada vatrene gromade padaju u vašoj blizini ili kada prema vama lete goreće strijele su 10/10. U tom segmentu gdje je borba, taktika i izbjegavanje prijetnje važna jednako kao i izvršavanje zadataka je besprijekorna. Žalim malo što nema sporednih zadataka i što je igra suviše linearna, što ipak nebi bio problem da ovih negativnih stvari ima manje ili da ih uopće nema što nitko sretniji od mene nebi bio, da je to tako. Ostatak igre ne želim komentirat osim da sam bio jako jako sretan sa zadnjih četiri chaptera, gdje priča se zahuktava i prezentacija iste doseže vrhunac. Kraj igre kao i zadnji trenuci te svi boss fightovi su mi još za koplje digli ukupan dojam igre, za koju tvrdim da izuzev njezinih mana i ozbiljnih problema koji osakaćuju igru ipak vrijedi probati, odnosno završiti. Jer iako je početak jako odbojan, ima tu stvari koje su gotovo savršene.

(http://i.imgur.com/pdu4f6U.jpg)  (http://i.imgur.com/BhCxDvk.jpg)


(http://i.imgur.com/FPZRl4F.jpg) (http://i.imgur.com/lRqFfSR.jpg)
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: nasty-rabbit - 29. Listopad, 2014., 16:32
Cole igras li sa kontrolerom ili (pitam pod predpostavkom da je imas za komp)?  :ementaler:
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 29. Listopad, 2014., 17:06
X360 kontroler za PC :)
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: Cole - 01. Studeni, 2014., 07:24
http://youtu.be/NAJWEY2sTJI (http://youtu.be/NAJWEY2sTJI)
Naslov: Odg: Ryse: Son of Rome
Autor: disc0 - 24. Studeni, 2014., 09:49
Evo da ja iznesem dojmove sada kad sam odigrao cca pola igre, dakle neki dan kupio x1 kontroler za PC, pa reko da probam sa igrom koja je radjena bas za njega :ementaler:

OT: Kao prvo kontroler je ODLICAN (imam i DS4, i X360 gpad); tako da sam ih probao dosta. Lezanje u ruci je savrseno, d-pad je x puta bolji od onog sa x360, tj ovo se moze nazvat d-padom a ono bi bilo nesto sto samo lici na d-pad, kliktav je kao kod 3DS-a sto volim, iako DS4 (ili bilo koji drugi DS) d-pad je IMHO najbolji d-pad ikad. Gljive su dosta sicusne, ali su ful udobne, ono prst savrseno legne u njih jer su udubljene kao i na x360, plus imaju debeli, nazubljeni, gumeni obrub i nema klizanja, smeta me malo jer su labave, tj mekane kao i kod DS4. Trigeri ti ostale tipke odlicni, fora mi je i bijeli svjetleci xbox logo, a i jedna sitnica mi je zapela za oko, kad se otvori poklopac za baterije, unutra pise ''hello forme Seattle'', odlican easter egg ;) . Inace, ako se tko pita, gamepad radi samo preko micro USB kabela (ja sam iskoristio onaj od DS4 :D ), ne trebaju mu baterije, a driveri se skinu sa microsoftove stranice, i radi najnormalnije sa svim igrama koje podrzavaju x360 gamepad. Da moram birat izmedju DS4 i x1 kontrolera, neznam koji bi izabrao, oba su odlicna na svoj nacin. Kupio sam ga u Italiji za 50€.

A sada Ryse, u pocetku kada sam samo probao igru, cinila mi se totalno bezveze... a sada kada sam odigrao malo veci dio igre, moram priznat da mi se svidila i to dosta!
Zna biti naporna i znaju me ruke zabolit od lupanja po tipkama, ali mi se svidja sto borba bar donekle ima smisla, dakle nije bas cisti ''button mashing'', nego treba znat kada blokirat, kada se izmaknut, razbit obranu pa napast...
Ima i jedna gadna mana IMHO, igrao sam Batman serijal i tamo su kontrole savrsene, tj tajming istih, kad nesto stisnem, to se tada i dogodi, ovdje.... i ne bas. Neznam jel to samo do mene, ali trebate racunat na 1-2 sek lag inputa (npr borba sa prvim Bossom me psihicki unistila :ementaler: :wildboy: ). To me zna bas izzivcirat, prakticki svaki potez morat planirat unaprijed i s vremenom vam to postane navika, ja to sada radim bez razmisljanja.
Mozda je ovo samo do mog trulog kompa, neznam... Imam u planu kupit novu grafiku, pa kad ju upogonim, bas cu probat opet odigrat. I da, kad sam isao probat gamepad u igri prvi put, proba se zavrsila nakon 4 chaptera jer sam morao ici na posao, tako da je ocito da mi svidja igra. Ovih dana cu je odigrat do kraja :thumbs:

Dakle Ryse :hug


EDIT: Evo zavrsio igru, i igra je bas dobra, bas mi je fino sjela, a i svidjela mi se rimska tematika.
Mislim da je ovo prve ne strategijska igra sa tom tematikom.
Definitivno cu odigrat jos jednom kad kupim novu graficku :thumbs: