Igra koja svakako zaslužuje vlastitu temu na forumu. Nakon više od deset godina donosi onaj pravi osjećaj starih Settlers igara, u modernom ruhu i moglo bi se reći sa određenim next-gen mehanikama.
Meni je osobno ovo savršen tip city-builder igre jer vas igra ne vodi za ruku kao mnoge takve i daje vam potpunu slobodu u rješavanju zadataka i prelasku misija. Naoko jednostavno a zapravo jako duboko, pogotovo po pitanju planiranja i risors-menadžmenta. Tek kada "zapnete" u određenoj situaciji ta kompleksnost razmještaja građevina i korištenja ljudske snage dolazi do izražaja.
Igra već sada u Early Accessu nudi jako puno i djeluje dovršeno. Trenutno postoje tri dostupne verzije na steamu:
-
Bazična igra za 19,99 €
-
Premium Edition za 29,99€ koji sadrži soundtrack, digitalni art book, nekakve wallpapere, dev video i dva specijalna in-game itema
-
Contributor Edition za 49,99€ koji sarži sve navedeno iz premium editiona + još 5 specijalnih itema, vaše ime na credistima, prvi (još nenajavljeni) DLC i dvije igre -
Cultures - 8th Wonder of the World,
Cultures - NorthlandJa sam imao tu sreću da sam dobio ovaj Contributor Edition, ali iskreno nisam još u igri "osjetio" sve što ta verzija nudi. Vjerojatno još nisam došao dovoljno daleko da se otključaju ti specijalni itemi, prešao sam svega par misija.
Inače, meni je VH preskočila
Banished na tronu najboljih city buildera izašlih zadnjih godina. Iz jednostavnog razloga što je manje nemilosrdna, nadasve šarenija i sa boljom premisom priče, sadržajnija i sa više opcija u gotovo svemu što nudi.
Za svaku pohvalu je optimizacija (u early accessu!) gdje na mojoj kanti automatski sve radi na ultra bez trunke trzanja i pada frejmrejta. Uz to igra izgleda apsolutno prekrasno i tranzicije između dana i noći (zore i sumraka) su fantastično izvedene.
Do sada sam igrao otprilike 4 sata i pohvatao osnove, kako misije prolaze tako mi se konstanto otključavaju nove građevine i dodaci istima, a pošto developer skoro pa svakodnevno izdaje dev-blogove i updateove na steamu čini mi se da će proći još deseci sati kada ću moći tvrditi da znam igrat ovu igru.
Znam da ovdje ima publike za Valhalla Hills, i ovih 20€ se možda čini kao puno, da ne govorim o 50€, ali vjerujte mi vrijedi svakog centa. Pogotovo ako tražite neku strategiju malo opuštenijem tonu, a istovremeno sa dobrom dozom izazova.
Tople preporuke svim ljubiteljima ovakvih strategija i Catana pogotovo. Napišem pravi dojam kad odigram kak spada.