HCL.hr forum

Gaming => Platforme za gaming => Xbox konzole => Autor teme: zg_rider111 - 20. Lipanj, 2013., 00:56

Naslov: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: zg_rider111 - 20. Lipanj, 2013., 00:56
Microsoft upravo objavio vijest da će Xbox ONE neće imati online drm, igre će se moći preprodovati,posuđivati itd, konzola nije regijonalna zaključana.

Evo linka vijesti za njihove stranice - http://news.xbox.com/2013/06/update (http://news.xbox.com/2013/06/update)Mislim da je očito zašto su to napravili. Vidjeli su da se konzola neće tako dobro prodati i odma su promjenili politku.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: Ementaler - 20. Lipanj, 2013., 01:33
Odeš s kompa na dva sata i eto što se desi :)

GG Microsoft, lijepo odigrano. Sad su veliki pozitivci koji slušaju svoju publiku, a nitko nece ni plakat za onim family sharingom cijele biblioteke igara koji zbog nove politike ne moze postojat... jer nitko nije ni znao za to. Jer su loše komunicirali svoje poruke - ne samo javnosti već i svojim zaposlenicima. Mah, gluposti... A iako Hrvatsku ovo i dalje ne dodaje na listu službeno podržanih igara za Xbox One, valjda je sada jasno da će raditi u Hrvatskoj i praktički bilo gdje drugdje, baš kao i Xbox 360.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: Freddy - 20. Lipanj, 2013., 03:30
Kako su dobro ovo odigrali :hiha: gg Microsoft.

Izgleda da ipak uzimam misterioznu kutiju, a ne prebacujem se na PS :ementaler:
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: disc0 - 20. Lipanj, 2013., 08:20
Doslo iz dupeta u vugla :thumbs:
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: perisimus - 20. Lipanj, 2013., 09:01
Otpočetka mi je to smrdilo na dil sa Sonyem gdje MS preuzima ulogu lošeg momka da bi Sony bez otpora mogao progurati bezobraštinu nazvanu "naplačivanje online MP".  Dirljiivo je bilo vidjeti forumske hvalospjeve Sonyu (kao da nisu uveli dodatni harač nego besplatno dijele hitove) pa sam samo čekao da MS "odustane" od objavljenih restrikcija zbog "mišljenja zajednice". Stara igra, uvijek nove budale.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: Ementaler - 20. Lipanj, 2013., 09:35
Teorije zavjere? Sony i MS zajedno smislili sve ovo da bi se prikrio Sonyevo naplaćivanje onlinea? Stvarno? Dobro čovječe od kud vadiš takve zaključke? :wildboy:
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: perisimus - 20. Lipanj, 2013., 09:48
 Nevolja sa "teorijama zavjere" je ta što se večina od njih prije ili kasnije pokaže točnima (ili bar dobar dio elemenata u njima). Od kuda sam ovo izvadio? Pa kako ne trebaš biti liječnik za saznanje da te boli glava, za neke stvari koje pretpostavljaš ne moraš imati neosporne činjenice. Pogledaj kako se je sve lijepo posložilo, pogledaj vremenske intervale kako su se plasirale vijesti. Da sam planirao rulji uvaliti nešto što se plača te pobrati pljesak za to (firma 1) istovremeno mameći uzdahe olakšanja za nešto što se u isto vrijeme neće ostvariti (firma 2) napravio bi baš tako. Win - win situacija. Osim za raju koja će sve to debelo platiti i još biti zahvalna na tome.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: Ementaler - 20. Lipanj, 2013., 10:05
Ma nema to nikakvog smisla čovječe, cijela teorija je blesava.

Naplaćivanje online multiplayera kao usluge postoji već nekih 8 godina u taboru Xboxa, nije to neka nova ideja na tržištu koju su sada ovi iz Sonya pokušavali prikriti jer je jako zla i podmukla zapravo... pogotovo ne uz pomoć Microsofta. Tržište se već naviklo na postojanje takve usluge, ljudi su je naučili cijeniti jer je Xbox Live kao plaćena usluga bio bolji od onoga što je Sony nudio besplatno.

Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: perisimus - 20. Lipanj, 2013., 10:19
Cijela ideja o plačanju MP i jest ustvari zla i podmukla. Plačaš ono što si (za skupe pare) kupio sa igrom, zapravo te ogule ko najblesaviju ovcu. MS Live jest bolja zato što rade ono što bi trebali i bez plačanja, održavaju bazično funkcioniranje sustava i servera, a što Sony - zbog škrtosti, lijenosti ili zbog čega već - ne radi. Čitava stvar oko plačanja MP jest jedna velika prijevara i to Sony dobro zna. Kao kompanija koja se hvalila sa svojim "ljudskim licem" (za rzliku od MS, jelte) morala je prebaciti pažnju na nešto drugo da bi ljudima mogla uvaliti, kako si ti dobro rekao, zlu i podmuklu stvar.
No kako nemam za to nikakva dokaza, osim što mi po instinktu sve smrdi na dogovor, dalja rasprava je bespredmetna. Uvijek će se naći argumenti za i protiv te ideje.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: kaisersephirot - 20. Lipanj, 2013., 11:29
Jedini logičan potez Microsofta koji je mogao učiniti. Kao što je se uvijek i govorilo, sve su ovo softwareska rješenja, dakle mogla su se izmijenuti bilo kada.
E sada, o velikoj pobjedi Microsofta i pozitivnosti je malo teško pričati, budući da su gameri ovo primarno vidjeli kao njihovu pobjedu, a ne pobjedu Microsofta. Baš listam stranice NeoGAFa i gledam blagi pomak o percepciji Xbox Onea, no igračima je još ostao gorki ukus poslije svega ovoga. Sada je Microsoftu potreban poslijednji potez kojim bi zbilja pridobio igrače i opravdao puno veću cijenu svoje konzole u odnosu na Sony.

Za nas, obične gamere ovo je win-win situacij, jer se ponovno stvara zdrava konkurencija koja pomiče granice naprijed, jer nitkome nebi koristio Sonyjev monopol nad zajednicom, sjetimo se prijelaza sa PS2 na PS3 (khhmm, khhmmm).

I da, o belosvetskim teorijama zavjere, masonima i sličnom, nezz :wildboy:
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: progabbeing-ixy - 20. Lipanj, 2013., 11:42
Vidiš, u mojim očima je ovo dosta suprotno win-win situaciji.

Kako se granice pomiču naprijed ako baš sve ostaje točno gdje je i bilo?
Ono što je prvotno najavljeno nije bilo savršeno, ali uz par izmjena i ostvarenje svega onog o čemu se pričalo (jeftinije igre, veliki popusti a la steam i slično), XB1 bi zapravo bio dosta velik korak naprijed za konzole.

Ovako se nastavlja ovo neodrživo stanje. xDDDD
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: kaisersephirot - 20. Lipanj, 2013., 11:49
Da, ixy, ali vidio si prodaju PS4 i Xbox Onea u Americi (inače glavnom tržištu Xboxa) gdje je PS4 imao ogromno veću prodaju preko Amazona i sličnih servisa, zamisli kako bi tek bilo u ostatku svijeta koji je malo više naklonjen Sonyjevoj konzoli. Dakle stvorila bi se situacija s jednim velikim proizvođačem koji bi nametao vlastita pravila budući da bi posjedovao ogromni kolač gaming svijeta. I da, ova priča o jeftinijim igrama i steam obliku nikad nije ni bila potvrđena, pogledaj intervju od Angry Joea s Major Nelsonom i kako on vješto izbjegava to pitanje i tvrdi da Microsoft na svome storeu već sad ima odlične ponude i popuste?!
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: progabbeing-ixy - 20. Lipanj, 2013., 11:53
Da, dok je isto tako rekao da o dosta stvari još ni ne smije pričati. xDDDD

Nisam rekao da bi se to sigurno dogodilo, al hej, ovako sigurno neće.
Plus, sudimo o pobjedi cijele generacije na temelju broja prednarudžbi. xDDDDDD
Jer svi znamo da je PS3 propao. xDDD
Jelda? xDDDDD
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: Ementaler - 20. Lipanj, 2013., 12:01
Evo i naše vijesti o svemu ovome, objasnio sam malo i koja je pozitivna strana prijašnje politike umrla zbog ove promjene:

VIJEST: Microsoft se predomislio - Xbox One ipak bez novih ograničenja (http://www.hcl.hr/vijesti-microsoft-se-predomislio-xbox-one-ipak-bez-novih-ogranicenja-8743-15.html)

Ukratko, umrla je mogućnost prodaje i dijeljenja digitalnog sadržaja - to je bila više-manje glavna prednost toga da konzola zahtjeva instalaciju svake igre i da zahtjeva internet konekciju.

Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: kaisersephirot - 20. Lipanj, 2013., 12:03
pa vjerovatno nije smio pričati da ne izvali nešto u stilu njegovog kolege: idi kupi x360 ako nemaš internet :ementaler:
ali kažem ti, nije isto rasprodavati igre na PC-u i konzoli, budući da na PC-u ti nisi dužan nikome plaćati određene procente od svoje prodaje, eventualno manji dio kolača ako odlučiš svoj produkt plasirati preko određenog servisa (Steam, Origin etc), dok je na konzolama daleko drugačija situacija. Što misliš zašto se konzole uvijek prodaju u početku s zanemarivom ili nikakvom zaradom :wildboy: Jer ako ćemo ići tom logikom i očekivati da dobijemo popuste kao na steamu, idemo očekivati i da nam Nvidia prodaje svoje grafičke kartice ispod cijene proizvodnje, a ne 5x više ;)
Ne sudimo cijeloj generaciji, no da su ostali na trenutnom modelu, misliš da sony nebi zauzeo veći dio domova od xboxa, pogotovo s onom politikom 21 zemlje :hiha:
i da, smanji broj xDDDDDD, malo mi nezgodno pratiti poruku :piva:

EDIT: da, ovo što igor navodi je jedini veliki minus ove promjene, a mogućnost rasprodaje je samo naša želja, ne realnost
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: progabbeing-ixy - 20. Lipanj, 2013., 12:30
Vau, DANAS PEDER SUTRA PEDOFIL skokovi u logici, ne čitanje, hipotetski argumenti. Sve u jednom postu.

Daj sačuvaj nešto za DLC. xDDDDD
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: kaisersephirot - 20. Lipanj, 2013., 12:37
Dobio si jednostavno pitanje: misliš li da je jednako (finacijski) izvedivo napraviti rasprodaju na Steamu i na konzolama? I prije bih zaključio da ti hipotetski argumentiraš, spominješ ukidanje nečega što uopće nije bilo najavljeno :approve
No hej, nemoj ni ovaj put odgovoriti, stavi svoju lajaonica masku i dobaci još jedan cool bro komentar ;)
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: progabbeing-ixy - 20. Lipanj, 2013., 12:57
Onda bi krivo zaključio. :approve xDDDDDDDDDDDDD
Jer, ako slučajno pročitaš moje postove, vidjet ćeš da to nisam nigdje rekao. =)
Nego sam rekao da bi, uz određene promjene i uvođenje tih stvari koje su se spominjale (za koje sam spomenuo da su hipotetske =)), Xbox 1 mogao biti u skroz okej poziciji.

Zašto bi bilo financijski neizvedivo ostvariti Steam na konzolama? Tvoj argument je išao otprilike NA PCJU JE TO OKEJ ALI KONZOLE SU DRUGA STVAR SKUPLJE JE NEŠTO LICENCE  ADAKSJKJ NEŠTO NVIDIA.


Recimo, u normalnoj raspravi bi ti možda malo detaljnije argumentirao ovo:
na PC-u ti nisi dužan nikome plaćati određene procente od svoje prodaje, eventualno manji dio kolača ako odlučiš svoj produkt plasirati preko određenog servisa (Steam, Origin etc), dok je na konzolama daleko drugačija situacija.

Primjerice, napisao bi po čemu se situacija baš TOLIKO razlikuje da je neusporedivo.
Možda plaćaš još nekom osim Microsoftu/Sonyju ako objavljuješ igre na PSN-u/XBL-u?
Joooooj, čekaj, pa to si zaboravio reći!  #-o

Ili možda misliš na činjenicu da se konzole u početku ciklusa uglavnom prodaju ispod cijene? =)
Da, vjerojatno si na to mislio. =)
Iako, vidiš, nisi baš objasnio kako to utječe na išta.

Jerbo, xDDD, ako pričamo o Steamu, uoči da nove igre na Steamu nisu odmah baš prejeftine. xDDD
Isto tako, u toj hipotetskoj situaciji =), digitalne igre na XBL-u ne bi bile odmah baš 5$ LOL!
Ali. Hipotetski. Recimo. Možda.
Zamisli da iziđe igra X. I igra je skroz okej, dobiva okej ocjene i solidno je prihvaćena među igračima. Ali se proda u milijun primjeraka i onda prodaja praktički stane.

Što je financijski isplativije za Microsoft i izdavača u tom trenutku:
a) ostaviti igru na toj cijeni i toj prodaji
b) u jednom trenutku staviti igru na rasprodaju po dosta niskoj cijeni
?

xDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ne znam, ovo nije jedini primjer ili način, ali zašto uopće moram objašnjavati Steam model? xDDDD
Pls objasni točno kako je financijski neisplativo imati takav sustav? =)

No hej, nemoj ni ovaj put koristiti mozak, dobaci još ovakvih argumenata:

pa vjerovatno nije smio pričati da ne izvali nešto u stilu njegovog kolege: idi kupi x360 ako nemaš internet :ementaler:

xDDDD
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: nije_zvone - 20. Lipanj, 2013., 13:36
Ovo je dosta bijedno od microsofta. :wildboy:
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: kaisersephirot - 20. Lipanj, 2013., 13:47
Dragi Ivane, ajmo to onda jednostavno sumirati na sljedeći način:
zašto sličnu opciju Microsoft/Sony/Nintendo/kurcipalci nisu ponudili na sadašnjim vlastitim e-shopovima? Pa ovo je se moglo uraditi i na X360 ili PS3, dakle govorimo na (ras)prodaju digitalnih kopija videoigara. I sada se prodaju te igre digitalno, što bi to trebalo biti imalo drugačije od prodaje digitalnih primjeraka na Xbox One? U tome i je sva bit, te rasprodaje se i dalje mogu ostvariti, no neće. Zbog čega bi bila veća vjerovatnost da će se to dogodilo da su se držali DRM plana od prije?
Što se tiče Microsoft/Sony vs Steam, razlika je u procentu koliko uzima jedan Steam, a koliko jedan Microsoft/Sony. Prvo si postavi pitanje zašto su fizičke kopije konzolaških videoigara skuplje od PC verzija. Zbog boljeg omota možda :mrgreen: razlika je upravo u tome što Microsoft i Sony pune svoje blagajne primarno uzimajući veće marže na prodanim igrama za njihove sustave, zato i jesu u stanju ponuditi konzole ispod cijene proizvodnje. I stoga jednom Sonyju, koji je npr prodao konzolu 50$ isod njegove vrijednosti nije u cilju prodati jednu videoigru za 5$. OK, nakon određenog vremena cijena digitalnih kopija se blago smanji, tu su i platinum izdanja, no ne možeš očekivati rasprodaje kao na Steamu, budući da Valve nije poslovao u minusu da bi prodao igre iz svog kataloga. On je obični preprodavač, dok Sony/microsoft imaju puno veće uloge.
Dakle, suma sumarum je to da Sony i Microsoft nemaju namjeru živjeti od prodaje konzola, nego upravo od prodaje videoigara za njihov sustav. Zbog toga je nerealno očekivati ultra niske cijene poput Valvea, koji se ne mora brinuti za budućnost konzole
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: progabbeing-ixy - 20. Lipanj, 2013., 17:28
Okej, ajmo prvo izbaciti ovo potpuno izjednačavanje konzolaša i Steama. Malo je gej da spominješ OMG ONI MORAJU PRODAVATI KONZOLE A PRODAJU IH S MINUSOM, a ne spominješ kontrolere, ostalu periferiju, online usluge, multimedijalne usluge tipa Netflix, trenutne konzole koje se još uvijek solidno prodaju i tisuću ostalih izvora profita. Nije baš da ISKLJUČIVO igrama pokrivaju te troškove.

Plus, nije da itko od njih lovi profit od prvog dana. Obje kompanije si mogu dopustiti i nešto slabije kvartale u gejming diviziji jer imaju hrpu ostalih proizvoda koji će to pokriti.
Tak da ono. Prd.

Zašto nisu već ponudili sličnu opciju? Misliš, zašto jesu?
Jer, osim što PSN+ (a odsad i XBL) nudi besplatne igre, rasprodaje (http://majornelson.com/2013/02/22/the-xbox-live-ultimate-game-sale/) postoje (http://www.gameranx.com/updates/id/14792/article/psn-ultimate-editions-sale-discounts-10-ps3-game-bundles/).

To su baš prva dva rendom linka na koje sam naišao guglanjem.
S DRM-om bi bila i veća vjerojatnost za rasprodaje (TEORETSKI LOL!) jer bi Microsoft imao... DRM? Izdavačima je dosta bitan DRM. O tome valjda ne moramo raspravljati, to je valjda dosta očito. ;)
A budući da bi Microsoft u tom slučaju njima "dobacio kost" i kontrolirao prodaju korištenih igara (što je svima također dosta bitno), mogli bi više uvjetovati cijene. Plus, tu je činjenica da će na XB1 sve igre dobiti istovremeni digitalni release, što na trenutnim konzolama nije tako.

Da opet ponovim, jer očito dosad nije bilo dovoljno jasno, ne kažem ja da bi se to sigurno tako dogodilo. Niti da bi Microsoft išta tako napravio. Samo da je vjerojatnije da bi tako ispalo da se nisu povukli.


Uostalom, postoji još dosta razloga zašto nisu trebali povući ovaj potez. IMO, ovo je najgluplji potez koji su dosad povukli vezano za XB1.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: kaisersephirot - 20. Lipanj, 2013., 18:15
i opet kažem, postoje, i igre mogu pasti cijenom do 20$ kao što već jesu, no teško da mogu činiti rasprodaje poput Steama, to tvrdim od početka. I manje bi bile šanse s DRM-om na popuste, jer hej, onda bi netko kupio videoigru za par dolara, a usput omogućio još 10 članova "obitelji" da igraju tu igru koju je on kupio za zanemariv novac. Slažem se, izdavačima je jako bitan DRM, i njima bi to značilo oooogromne prihode. Što se tiče digitalnog releasea, zar i PS4 nije rekao da će sve igre MORATI biti dostupne i na PSN, koliko se sjećam.
Mislim, diskutiramo oko nebitne teme čiji ishod nikada nećemo saznati :hiha: no mišljenja sam da je ovaj potez dobar općenito za sve gamere, budući da će malo balansirati potražnju Xbox/PS i samim time stvoriti uvijek zdravu konkurenciju.
Naslov: Odg: Xbox ONE bez online DRM-a
Autor: Deadwalker - 22. Lipanj, 2013., 12:56
Vidiš, u mojim očima je ovo dosta suprotno win-win situaciji.

Kako se granice pomiču naprijed ako baš sve ostaje točno gdje je i bilo?
Ono što je prvotno najavljeno nije bilo savršeno, ali uz par izmjena i ostvarenje svega onog o čemu se pričalo (jeftinije igre, veliki popusti a la steam i slično), XB1 bi zapravo bio dosta velik korak naprijed za konzole.

Ovako se nastavlja ovo neodrživo stanje. xDDDD

Ovo indirektno potvrđuju i zadnje informacije iz Sonyjevih krugova koje zadržavanje trenutnog poslovnog modela objašnjavaju lošim stanjem na britanskom tržištu igara. Budući da je Europa kao tržište iznimno važno za Sony, posebice britansko koje je jedno od najjačih, ima smisla. Sonyju (a i drugim izdavačima) očito je u interesu da retail lanci opstanu - za razliku od Microsofta, vjerojatno nisu imali "muda" mijenjati zastarjelu distribucijsku politiku iz očiglednih razloga.