HCL.hr forum

Gaming => Platforme za gaming => Xbox konzole => Autor teme: Freddy - 26. Prosinac, 2013., 17:52

Naslov: Xbox One - prvi dojmovi i iskustva
Autor: Freddy - 26. Prosinac, 2013., 17:52
(http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/05/Xbox-One-logo.png)

Ostavio sam nekoliko slika u ovoj temi (http://www.hcl.hr/forum/xbox-one/otkrivanje-next-gen-xboxa-21-svibnja-informacije-i-live-stream-ovdje/225/), pa ću ovdje samo tekstualno.
Konzola je stigla prije nekoliko dana, tako da se već neko vrijeme igram s njom. Dovoljno dugo za neke konkretne prve dojmove.

Što se hardwarea tiče, konzola je iskreno manja nego što sam mislio da će biti. Vjerojatno je sva ta pompa oko njene golemosti prenapuhala moja očekivanja. Kinect je pak veći nego što sam mislio da će biti. Meni je osobno taj setup konzole i kinecta uz moj TV privlačan. Stvarno je lijepo, konzola NE IZGLEDA kao stari VCR player; izgleda novo i moćno. Kontroler je savršen, doslovce savršen, ali više o tome u temi za kontroler.

Sada ono puno bitnije - software. Nakon kratkog i jednostavnog setupa (u kojem morate mrvicu lagati kad vas se pita u kojoj zemlji se nalazite) dočekat će vas update. Da, drito u facu, odmah jedan update, malo treba pričekati da se to skine, nestrpljenje na vrhuncu, al sve je to neka zdrava nervoza, jer hej - dobili ste Xbox One. Tu je, pred vama je, updatea se.
Na svu sreću, update je kratak i jednostavan, a nestrpljenje potpuno opravdano. Od prvog trenutka Xbox One odaje dojam next-gena. Baš se osjeti taj neki osjećaj napretka, taj neki osjećaj nečeg novog, modernog, snažnog. Kinect vas brzo prepozna i zapamti, ta se tehnologija krasno predstavi i malo vas zadivi. Ja sam se u početku dosta igrao s kinectom i moram reći kako je iznenađujuće dobar. Brz, responzivan, točan, kada upravljam dashboardom mahajući rukom stvarno radi ono što želim i kako želim, ponekad je čak to i praktično, a ponekad služi samo kako biste zadivili prisutne, jer stvarno izgleda zadivljujuće. Osim tog načina kontroliranja (i izuzev kontrole kontrolerom, naravno) postoje i te glasovne naredbe, koje isto rade preko kinecta. Nešto sam manje bio "nabrijan" na te glasovne naredbe, ali su na kraju još jedna stvar koja me pozitivno iznenadila. Što je najgore, sada ih stalno koristim i treba maksimalno petnaestak minuta prilagodbe na njih.

Neke negativne stvari koje sam primijetio su stvarno sitnice. Primjerice, kada dobijete konzolu, toliko vam se toga nudi, hrpa aplikacija i gluposti za isprobati, ali ništa od toga nije instalirano, tako da morate u svaku posebno ući i instalirati. Mislim, instalacije traju minutu-dvije, ali svejedno, očekivao sam da će to već sve biti na njemu. Također kad sam kod aplikacija, smeta mi što većina njih zahtjeva Xbox Live Gold pretplatu kako bi radile. Ok, ja imam Xbox Live Gold i imat ću ga, ali znam da neki ljudi nemaju niti ih zanima multiplayer igranje koje Gold pruža, ali sad su na neki način natjerani na kupnju Golda, jer puno više stvari ide preko toga nego što je to bio slučaj s 360 konzolom.

Evo, toliko ovako za početak o prvim dojmovima o hardwareu i softwareu. Malo ću više o igrama u temi za igre (http://www.hcl.hr/forum/xbox-one/sto-se-trenutno-igra-na-xbox-one/).