HCL.HR

Najbolji ženski likovi iz videoigara

Zoran Žalac 08.03.2024.   •   130 komentara


Povodom dana žena odabrali smo 19 ženskih likova koji su nam se najviše svidjeli u modernim videoigrama. Na temelju karaktera, naravno.

Danas je Međunarodni dan žena i za tu prigodu u HCL-u odajemo počast ženskim likovima u gamingu. Smatramo kako u videoigrama definitivno ima ženskih likova koji mogu inspirirati i gamere i gamerice, a upravo to ovim člankom slavimo.

Epitet “najbolji” može se tumačiti različito kada govorimo o nekoj nemjerljivoj kategoriji poput likova. Zato želim naglasiti da je ovo prije svega izrazito subjektivan odabir. Uz to smo u (pro)biranju imali nekoliko smjernica pa se na popisu nalaze samo:

  • igrivi ženski likovi
  • likovi koji su unaprijed definirani (ne kreira ih igrač)
  • likovi ženskog roda koji su ljudske rase
  • odrasli ženski likovi

Imajte također na umu da će ova lista s vremenom biti proširena, ali za sada dan ima 24 sata i te fore. Molimo Rayne, Ayu Breu, Faith Connors i druge da nam oproste.

Alyx Vance (Half-Life serijal)

Neki kažu da je Half-Life 2 bio dvostruko bolja igra od prve zbog Gravity Guna. Mi kažemo da je to zbog Alyx Vance. Koliko god je Gordon Freeman bio šutljiv, toliko je Alyx bila brbljava – ali na ugodan i koristan način. Širi svijet Half-Lifea upoznali smo upravo kroz njezine komentare, no Alyx nije bila samo nadopuna za svijet, što smo vidjeli u njezinoj samostalnoj avanturi Half-Life: Alyx iz 2020.

Alyx je snalažljiva i domišljata, spremna na šalu, ustrajna u tome da zaštiti ljude do kojih joj je stalo. Takav razrađen i čvrsto definiran karakter čini ju simpatičnom bez igranja na kartu seksipila, a to je nešto što je postignuto samo s rijetkim likovima u svijetu videoigara.

Nina Williams (Tekken serijal)

Budimo realni, svi su likovi u Tekkenu bliži karikaturama nego ozbiljnim osobama, ali kad govorimo o ozbiljnosti nema ozbiljnije od Nine Williams. Fatalna plavuša je među rijetkim borcima koji su se pojavljivali u svakoj Tekken igri do sada, a posebna je po tome što je dobila i vlastitu igru (Death by Degrees). Kako to da je uspjela očuvati ljepotu svih ovih godina? Jednostavno – zamrznuli su ju i odspavala je 15 godina u komadu!

Nina je hladna i odrješita, zbog čega je i vrlo efikasna u svom poslu kao plaćena ubojica. Međutim, kao lik nije jednodimenzionalna pa u kratkim navratima možemo vidjeti da nije od kamena nego pokazuje majčinski instinkt prema drugima. Nadamo se da se nikad neće umiroviti!

Nico Collard (Broken Sword serijal)

Ne volite clickbait naslove? Nico Collard ih mrzi još i više. Ova Francuskinja definirala je pojam istraživačkog novinarstva – još nismo vidjeli nijedan Broken Sword u kojemu je njezina potraga za istinom ne dovede u nevolju. Nico dobro funkcionira u tandemu sa svojim američkim kolegom Georgeom i njihov je odnos uvijek bio pun međusobnog poštovanja, čak i kad su nisu slagali oko nekih stvari.

Sarkazam je jedna od kvaliteta kod Nico, a njezini komentari nasmijavali su nas u svim Broken Sword igrama. Zanimljivo je da je Nico u svim igrama zvučala drugačije jer joj je glas posuđivalo pet različitih glumica. No, najveći fanovi vjerojatno u glavi imaju upamćen njezin francusko-engleski izgovor bez obzira u kojoj izvedbi on bio.

Morrigan (Dragon Age serijal)

Vjerojatno mrzite ovu vješticu, ali ju zapravo volite mrziti. Morrigan je vrsna spletkarošica, arogantna i tajanstvena. Odgojena je u izolaciji pa nije sklona druženju s ljudima, ali na to pristaje kako bi njima mogla manipulirati. Za razliku od brojnih drugih likova u Dragon Ageu, Morrigan nije vaša tipična simpatija jer umjesto za nježnostima žudi za moći.

Ukratko, Morrigan nije dizajnirana kao lik koji bi vam se trebao svidjeti… i upravo je zato posebna. Njezina je pojava kompleksna te nadasve intrigantna, toliko da nam je teško zamisliti Dragon Age bez nje.

Cate Archer (No One Lives Forever serijal)

Ako nikad niste igrali nijednu NOLF igru, sve što trebate znati o protagonistici Cate Archer jest to da je ona doslovno ženska verzija Jamesa Bonda. Elegancija joj je srednje ime i moda koju nosi razlikuje se od načina odjevanja velike većine ženskih likova u igrama.

Cate je brza na okidaču, ne libi se kočijaškog vokabulara (ipak dolazi iz Škotske), izgleda kao dama, a zapravo je talentirana špijunka. Da je pravde na ovome svijetu, karijera joj ne bi onako naglo završila nakon tri igre u kojima se pojavila.

Jill Valentine (Resident Evil serijal)

Resident Evil je poznat po nabildanim muškim tipovima koji šakom razbijaju kamene gromade, ali tko je samostalno sredio Nemesisa – jednog od najupornijih protivnika Resident Evil serijala? Jill Valentine, naravno. I dok je u originalnom Resident Evilu 3 Jill pucala iz Magnuma nonšalantno ga držeći jednom rukom, prerada je od nje napravila moćnu ženu koja barata topom većim od sebe.

Jill je kroz različite igre prolazila raznovrsne faze. Mijenjala je izgled svako malo, a u jednom je trenutku bila i na strani zla. Jedan je od rijetkih likova u Resident Evil serijalu koji je preživio zarazu T-Virusom, te se uz nju veže vjerojatno najpopularniji meme serijala – Jill Sandwich.

Chloe Frazer (Uncharted: The Lost Legacy)

Jedina žena koja je uspjela preveslati Nathana Drakea i na kraju s njime ostala u dobrim odnosima. Chloe je prevrtljiva do te mjere da ni samoj sebi ponekad nije jasna. Za razliku od drugih likova u serijalu Uncharted, Chloe nije baš sklona humoru i s njom u principu baš i nema puno šale.

Neobičnog je porijekla te ima indijsko-australske korijene. Iako o tome u startu ne mari, u svojoj indijskoj avanturi Chloe na kraju pokazuje da nije kradljivica kojoj je stalo samo do zarade. Kroz njezin smo lik stoga dobili zanimljivu poveznicu između protagonista i kulture kojoj taj lik pripada, što nije bio slučaj u ranijih pet Uncharted igara (brojimo i The Golden Abyss).

Kassandra (Assassin’s Creed Odyssey)

U zadnjem desetljeću kod Ubisoftovih je igara uglavnom vrijedilo pravilo da je glavni negativac važniji od protagonista. Serijali poput Far Cryja i Ghost Recona tako su imali negativce hollywoodskog miljea, a Ubisoft više nije imao kultne junake poput Sama Fishera, perzijskog Princa ili Raymana. U zadnjem Watch Dogsu uopće nije ni bilo glavnog junaka, a Assassin’s Creed još uvijek nije uspio nadmašiti legendarnog Ezia Auditorea. No, upravo nam je taj serijal ponudio Kassandru – prvu protagonisticu koja nije bila “onaj drugi assassin”, kao što je to bio slučaj s Evie iz Syndicatea.

To jest, možda je vama bilo tako ako ste igrali s Kassandrinim bratom Alexiosom, ali povijest je na strani Kassandre jer je ona kanon AC serijala te se pojavila u dvije AC igre. Kassandra je prgava i temperamentna osoba. Međutim, istovremeno je i pravedna te brižna prema djeci, što se vidi u njezinom odnosu prema maloj Phoibe. Da se poslužimo Ubisoftovim rječnikom, frizura joj je ikonična, kao i navika da opsuje u afektu. Ako nas pitate, Kassandra s pravom drži svoj status u povijesti Assassin’s Creeda te je potencijalno najbolji ženski lik kojega je Ubisoft kreirao.

Chun-Li (Street Fighter serijal)

Moram priznati da ne znam previše toga o Chun-Li, no možda je to i poanta jer je bivša agentica Interpola. Bez obzira na to, žena je ikona i ima drugi najduži staž na ovoj listi. Skoro da nema Street Fighter igre bez nje i njezinih mišićavih nogu, a borbena poza joj je kultna. Uz Cammy je najdugovječniji lik svog serijala te će se uskoro pojaviti i Street Fighteru 6.

Prema onome što znamo, Chun-Li je u Interpolovoj mirovini, iako nije ostarjela ni dana – ili barem tako izgleda. Trenutno podučava kung-fu i cijenjena je u svojoj zajednici. Samo je ne smijete pitati koliko kilograma ima, jer to je tajna. Generalno je to loša ideja kad god su žene u pitanju.

Amicia de Rune (A Plague Tale serijal)

15-godišnja Amicia iz plemićke obitelji de Rune nije još potpuno odrasla žena, ali ćemo ju u igri A Plage Tale: Requiem uskoro vidjeti u nešto starijem izdanju. Njezinu transformaciju već smo jednim dijelom vidjeli nakon što se nenadano morala suočiti sa zadaćom ubijanja kako bi zaštitila mlađeg brata. No, najljepša stvar kod nje jest što ju surova stvarnost nije udaljila od bliskosti koju osjećaja prema svom bratu – barem za sada.

Amicia nije neustrašiva junakinja i nema uvijek razumijevanja za svog mlađeg brata. Jasno demonstrira kako je bila prisiljena preskočiti važan dio svoje mladosti i naglo odrasti da bi bila oslonac za druge. Nije to sazrijevanje došlo preko noći pa smo u više navrata mogli čuti kako Amicia bodri sama sebe u situacijama koje joj djeluju bezizlazno.

Clementine (The Walking Dead serijal)

Clementine iz The Walking Deada rijedak je primjer lika čije smo odrastanje pratili iz igre u igru. U prvoj sezoni bila je klinka o kojoj su se drugi brinuli, da bi kasnije izrasla u ženu koja brine o drugima. Clem nije lakog karaktera, ali to možemo razumjeti nakon svega što je prošla. Njezina priča je priča o potrazi za domom za kojeg se treba izboriti, jer dom kojeg uvjetuje netko drugi može brzo prerasti u zatvor.

Clementine je prije svega primjer da se povjerenje kad-tad isplati. Usprkos svim dramama i traumama, Clementine je uspjela sačuvati vjeru u druge i doživjeti potvrdu da se dobro dobrim vraća. Malo je potrajalo i moglo je otići drugim smjerom, no upravo je zato njezin lik oličenje mentalno čvrste osobe koja trezveno i racionalno donosi odluke u kriznim trenucima.

Senua (Hellblade saga)

Piktska ratnica Senua prekrasno je pokvarena. Njezine traume sežu duboko u psihu pa se ona opravdano nosi s njima na drugačiji način nego većina ženskih likova. U nekoliko smo navrata već pisali koliko nam se Senuino režanje na neprijatelja urezalo u sjećanje, slično kao i njezin prijeteći pogled iz kojega “šiklja krv”, što bi jedan biznismen rekao.

Ipak, najbolji dio Senuinog lika je u tome što na trenutke dobivamo sliku o njoj kakva je nekoć bila, dio nje koji se bori za opstanak i često joj je jedina nit vodilja. Sviđa mi se poruka koju Senua šalje kad mentalno nadjača svoj strah, poruka da je ona mnogo više od boli koja ju je ispunjavala. Jedva čekamo vidjeti gdje će ju to odvesti u nastavku Hellbladea.

Ellie (The Last of Us serijal)

Kod Ellie ćete već uočiti šablonu ženskih likova koji kroz patnju idu iznad svojih mogućnosti, najčešće iz osvete ili dužnosti. To se dvoje kod Ellie miješa do neraspoznatljivosti. Ona je traumatizirana do te mjere da ne zna stati dok ne izgubi sve što može izgubiti. I premda joj Joel nije biološki otac, može se reći kako je od njega svejedno naslijedila trunke tvrdoglavog ponašanja.

Ellie nije izrasla u lik kojega je lako voljeti. Osjeti to igrač tijekom igranja, osjete to likovi s kojima je bliska. Nema kod nje lijepih karakteristika kad se odmotaju rane od izdaje i nepravde. Međutim, upravo ju to čini višom kategorijom – ljudski grešnim likom čija svojeglava narav djeluje prirodnije od velike većine emotivnih dosega drugih likova iz drugih igara.

Aloy (Horizon serijal)

Aloy je originalan lik jer je igraču predstavljena kao izopćenica, ali i kao lik koji nije svjestan veličine bijelog svijeta. Kroz tu njezinu situaciju osuđuje se i štetan mentalitet ljudi koji ne vide dalje od svog nosa. Aloy se pritom ne ustručava očitati bukvicu ljudima koji su tobože pametniji i iskusniji od nje, ljudi čiju ulogu u društvu definira njihov status.

Jedna od stvari koja nam je posebno ostala u sjećanju vezano uz Aloy jest način na koji je igrač za nju mogao odabrati reakciju u nekim situacijama, ali to nije mijenjalo njezinu osobnost. Primjerice, na prijedlog kralja Avada da mu se pridruži, Aloy može odgovoriti na tri načina. Odgovor je uvijek isti – ne, ali način na koji Aloy objašnjava zašto odbija ponudu pravi je dokaz bogato razrađenog lika.

Lara Croft (Tomb Raider serijal)

Lara je doživjela niz iteracija i taj je lik značio različite stvari u različito vrijeme. Devedesetih je bila seks ikona za pretežno mušku publiku, a u zadnjih deset godina uzor i inspiracija novim naraštajima gamerica. Lara je u zadnjoj verziji pokazala viši emotivni doseg pa čak i malu filozofsku notu dok je na svojim avanturama zapravo tražila opravdanje za sve što prolazi.

Dok je njezin lik prije uglavnom bio jednodimenzionalan, u zadnjoj smo trilogiji vidjeli razvoj od preplašene djevojke do samouvjerene avanturistkinje koja neće priznati da ganja adrenalin, ali je prilično jasno priželjkuje opasnost. Premda je Lara Croft nakon toliko igara i filmova već definiran lik, još uvijek ima mjesta za dodatne iteracije. Na kraju krajeva, Lara je više od samog lika – ona predstavlja simbol gaminga.

Samus Aran (Metroid serijal)

Slučaj Nintendove heroine Samus Aran dolazi nam iz vremena koje nije bilo toliko opterećeno rodnom ideologijom. Igrači su na kraju prve Metroid igre otkrili kako je glavni lik zapravo žena i to je tada bilo ugodno iznenađenje. Nije bilo nikakvog bojkotiranja i igra je bila prodana u 17 milijuna primjeraka. Pitanje je kako bi to iznenađenje danas bilo prihvaćeno, ali Samus nam je pokazala kako je većini igrača u pravilu najvažnije da je (glavni) lik dobro osmišljen u kontekstu priče i same igre. Je li taj lik muškoga ili ženskoga roda – to je sekundarno.

Istina, ženski lik inicijalno nije bio u planu za Metroid. Također je istina da se Samus prvi put pokazala kao žensko u dosta razgolićenom izdanju. Međutim, od tada se njezin karakter stalno proširivao, a s time je rasla i intriga jer je Samus bila prezentirana kao šutljiva osoba. Kad je patila od PTSP-a, Samus je stoički patila u tišini. Sve do Metroid: Other M nakon kojega je njezin lik postao nepotrebno iskompleksiran. Kako god, uvijek mi se sviđalo to što je Samus predana svom poslu, ali ne do te mjere da ju želja za osvetom pretvori u groznu osobu.

Bayonetta/Cereza (Bayonetta serijal)

Svaka čast svim ovim ženskim likovima, ali koliko ih se može pohvaliti da se po njima zovu igre u kojima ih susrećemo? Bayonetta ima tu čast, premda joj rodni list navodi da se zapravo zove Cereza. S jedne je strane Bayonetta produkt japanskog fetišizma, ali njezin je pravi uspjeh taj što je uspjela pridobiti mušku publiku usprkos tome što nije čedna ljepotica kakve često viđamo u azijskim naslovima.

Bayonetta je totalna suprotnost tome – to je zavodnički lik koji probija četvrti zid svojim koketiranjem. Bayonetta je pravo osvježenje u svijetu igara jer razbija kalup u kojemu patnja i dužnost oblikuju ženskog lika. Ova vještica ima svoju zadaću, ali se u izvršavanju te zadaće dobro zabavlja i lijepo je biti u njezinom društvu.

Jade (Beyond Good & Evil)

Da ne bi ispalo kako smo slabi na ženske likove koji većinom pate, evo jedne protagonistice koja vodi skroz normalan život. Jade iz Beyond Good and Evila brine se za djecu iz sirotišta, ima posao fotografkinje i općenito pozitivan pogled prema svijetu u kojemu živi. To ne znači da je naivna – kad taj optimizam nestane, Jade pokazuje svoju ranjivost na specifičan način – prihvaća krivnju, ali se od nje nastoji distancirati u drugom licu.

No, to je tek trenutak slabosti. Jade za svoju situaciju ne krivi druge, a njezina pozitivnost na kraju je nagrađena kroz prijateljstva s kojima je u konačnici jača kad se treba suočiti s izazovima. Jade nipošto nije jednodimenzionalan lik nego ima više slojeva koji čine njezinu šarmantnu osobnost. Ne znam kakva će biti u Beyond Good and Evil 2, čini se u ulozi negativke, ali potencijal za proširenje njezinog lika je ogroman.

Zoë Castillo (Dreamfall serijal)

Junakinja Dreamfall sage ima dovoljno bogatu priču za tri zasebna života. Kroz dvije igre vidimo ju u različitim stadijima, od lijene faze u kojoj ne zna što želi od života do faze u kojoj dva svijeta ovise o njezinoj empatiji. Zoe je u svim tim fazama podjednako simpatična i prirodna što se najbolje osjeti kroz njezine komentare. Primjerice, za uz gotovo svaki predmet ima neku svoju uspomenu, a za svaku situaciju ima jasno izražen stav.

S jedne strane Zoe se može doimati kao da je razmaženo derište koje spava do podne i koje se ispisalo s fakulteta. Međutim, sve njezine životne odluke dobro su objašnjene i velike su šanse da se igrač s njima može poistovjetiti. Zbog toga je Zoe toliko privlačna. Pod uvjetom da vas ne iritira britanski naglasak.

A sad ste vi na redu – koje ženske likove iz videoigara najviše pamtite?

Komentari (130)

  • funky0308

    08.03.2019 - 16:29

    Pa OK ti je odabir. Ja bih tu ipak ubacio i Laru Croft ali sve ostalo mi je skroz OK. Moram priznati da nisam igrao prvi Metroid i da mi Samus Aran nije poznata ali ostale jesu. BTW, originalna (vjerujem da je, nisam nigdje vidio nesto sl za danasnji dan) i dobra ideja ti je ovo. Sretan dan zena drage nase dame 😀

    • Goran1234

      @funky0308, 08.03.2019 - 23:19

      Samus je Samus…

    • Maki6

      @funky0308, 08.03.2023 - 18:28

      Pa i Lara Croft je na listi.

    • vlatko2003

      @Maki6, 08.03.2023 - 21:22

      2019. nije bila

    • Maki6

      @vlatko2003, 08.03.2023 - 22:29

      Poslije sam tek skužio da je stari članak. Ne daj bože edit omogućiti.

    • dragansimic22

      @funky0308, 09.03.2023 - 08:58

      samo avanturističke žene koje imitiraju alpha mužjake, a gdje su igre i likovi žena koje njeguju obiteljske vrijednosti?

  • 312AE

    08.03.2019 - 16:41

    Okey je, ali mogli su mu barem staviti novu muzikicu, ako već nije dinamičan. No moju curu veseli, a s tim i mene, jer onda nema bafkanja, od Metroa Designe joj je išel na živce! ?

    • 312AE

      @312AE, 08.03.2019 - 17:03

      A kaj se članka tiče, uvjek biram cure ili ženske lokove, ako je to ikak moguće. No, prva cura koju sam stvarno ja samosvijesno biral, bez da je igra bila bazirana na njoj je bila, pa možda Chun Li u Streetfighter. Tales je prije uvjek za mene bil Sonicova cura. U tim šoranjima sam često igral cure. Recumo u Tony Hawku sam prvo igral s Alissom Steamer, jer je bila cura. No mislim da u 90tim niti nije bilo tolko ženskih likova s vlastitim igrama. Lara Croft je bila jedna od prvih, ako ne i prva s vlastitom igrom. Teško je reči koga naviše pamtim, ovisi o kojem vremenskom razdoblju pričamo,ima puno ikoničnih ženskih likova.

  • superdeda2000

    08.03.2019 - 17:01

    Cate iz NOLF-a, Tanya iz Red Alert 2, Aya iz Parasite Eve-a, Jill iz Resident Evila 3, Miranda iz Mass Effecta 2 etc…

  • hyperion

    08.03.2019 - 17:11

    A mora se spomenut Sarah Kerrigan iz Starcrafta, kakav žestok villain je bila u brood waru. Lara croft još očitiji izbor.

    • Demon90

      @hyperion, 08.03.2022 - 19:24

      Jel Lara naknadno dodana? Pošto je trenutno na listi i vidim nekolicina komentira da nije

    • Demon90

      @hyperion, 08.03.2022 - 19:27

      Zaboravi sad vidim da je stari članak

  • PsiHoGujaR

    08.03.2019 - 17:13

    Aloy naravno…

  • Artyom

    08.03.2019 - 17:17

    Lara Croft nema konkurencije. Vjerojatno zato ni nije na popisu…

    • 312AE

      @Artyom, 08.03.2019 - 17:46

      Ona nije samo gaming ikona nego i jizz ikona. Valjda svaki muški tinajdžer, je imal fantazije na nju. ?

    • m4r1ju4n

      @Artyom, 09.03.2019 - 05:06

      aloy ju je pregazila

    • Artyom

      @m4r1ju4n, 09.03.2019 - 15:25

      Ko je ta?

    • m4r1ju4n

      @Artyom, 09.03.2019 - 17:48

      hzd

    • Artyom

      @m4r1ju4n, 09.03.2019 - 19:12

      Političarka neka?

    • Djelo_Jerboa

      @m4r1ju4n, 08.03.2023 - 18:08

      Ahahahaha, muskobanjasta je cista nula.

    • Strahinja Radonjic

      @Artyom, 08.03.2022 - 23:14

      A tvoja žena Arteme?!!! Kakva Lara?! 🤣

    • SanKa

      @Artyom, 09.03.2022 - 09:31

      mislim da se gleda i dubina lika, znaci ne samo kao seksualna pozuda tebe 14godisnjaka. osim fizickog izgleda, lara croft je prazna ljuska

    • Artyom

      @SanKa, 09.03.2022 - 15:55

      Ma nemoj se vrijeđat čovječe. Znamo svi da tvoj Abby za kojim seksualno žudiš ima najveću “dubinu”!

    • SanKa

      @Artyom, 09.03.2022 - 16:43

      snizio si IQ cijeloj svojoj ulici s ovom idiotskom forom

    • Darac83

      @SanKa, 08.03.2023 - 21:02

      Ženska ikona koja je među prvima probila granice gaminga i postala dio pop kulture te se probila u glazbu, film, modu i umjetnost, a sve to u vrijeme kada je gaming bio “geek hobby” tebi je prazna ljuska? Gaming svoju popularnost i napredak duguje nekoliko legendarnih likova (Pac Man, Mario, Sonic itd…), a Lara je među njima.

    • vlatko2003

      @Darac83, 08.03.2023 - 21:22

      apsolutno

  • DjokaBA

    08.03.2019 - 18:02

    Nije bas tipicno zensko, ali GladOS !

  • Saren

    08.03.2019 - 18:23

    Uhhh mogao bi nabrajati do sutra jer ih imam stvarno previse na listi sto likova koji su mi bili odlicni sto zbog njihovih voice actress-a sto zbog nacina na koji se ponasaju i kako su im pisani dijalozi te sama interakcija sa igracem. Dodao bih jos da osobno smatram da dosta voice actress-a radi dvaput bolji posao nego neke glumice (bez uvrede ikome osobno misljenje) *khmm khmm Captain Marvel, Rose TLJ *khmm*cough* no to na stranu, pa hajmo redom tko je meni osobno zakon. Prva na listi ( i vjerojatno izbor vecine xD) definitivno Lara Croft a jos vise iz reboot serijala sto zbog nacina na koji su joj dijalozi radjeni sto zbog samog voice overa njene glasovne glumice. Zatim Bastilla Shan iz KOTOR-a na nacin na koji su dijalozi izmedju nje i PC-a radjeni te genijalna izvedba same Jennifer Hale koja joj je posudila glas kao i kasnije u Mass Effectu kao “fem Shep” – u to vrijeme kad si vidio da pise BioWare i cuo da je Jen Hale posudila glas nekome je bilo mjerilo standarda da si dobio odlicnu igru. Eh ne rade ih vise kao nekad, promijenila se vremena a i BioWare 🙁 No da ne skrecem s teme idemo dalje. Sljedeci na listi isto iz ME univerzuma su mi Liara, Miranda i Samara. Od ostalih mogao bih spomenuti Elizabeth iz BioShocka koja se doslovno mijenja kako igrina prica napreduje, Rayne iz BloodRayne serijala, Trishka iz Bulletstorma i njen banter sa PC-om Greyom, Ada Wong iz RE-a zajedno sa Jill Valentine i Claire Redfield, Serana iz Skyrima, Bayonetta iz istoimenog serijala, Harley Quinn i Catwoman iz Arkham serijala (+ odrastao sam uz Batman Animated Series xD) i za kraj nasa Nectricsa i njeni komentari Samu iz Serious Sam-a 2. Ima ih jos i vjerojatno sam zaboravio neke al ovo su meni osobno najdraze sto protagnostice sto sami likovi s kojima igramo u raznim naslovima.

  • bozicni_zeko

    08.03.2019 - 18:49

    Kad malo razmislim, stvarno dobrih ženskih likova se najdraže sjećam. Osobno preferiram Alloy. To je meni savršen ženski lik. Skoro savršen

    • Cone3006

      @bozicni_zeko, 08.03.2022 - 18:13

      Isto

  • Umbasa

    08.03.2019 - 18:58

    E ovim povodom sretan dan zena svim pripadnicima ljepseg spola ovdje na portalu a sto se clanka slazem se u cijelosti osim sto kao sto je gore pisano mislim da je lara neizostavan lik 🙂

  • vragec25cro

    08.03.2019 - 19:02

    Lar croft iz 2013 i 2015(bila bi i bolja da manje priča koda sam retardiran i ne vidim sam,isti slučaj i s Aloy)

    • Bogy

      @vragec25cro, 08.03.2023 - 22:46

      Po meni Aloy i Lara croft su likovi koji se nalaze u igrama koje nemaju neku pretjereno dobru, duboku priču i dobre dijaloge, već jako zabavan gameplay i zato nisu bolji likovi. Zato uncharted s Nathan Drake postao veća ikona od Lare Croft.

  • svraka12_LIX

    08.03.2019 - 19:56

    A Lara i Claire ništa… Sramota Zorane, sramota.

  • Darac83

    08.03.2019 - 21:37

    Obje iz poslijednjeg Uncharteda…

  • ivan4gamer44

    08.03.2019 - 22:23

    Di je Ellie iz the last of usa

  • Smike

    08.03.2019 - 23:08

    Lara? Ah već je neko spomenuo. ?

  • MaliMicek

    08.03.2019 - 23:28

    Zoki nije spomenuo Mirandu Lawson najbolju guzicu odavde do Andromeda galaksije, naprosto ne mogu da vjerujem. Šalu na stranu ok je popis, a ako se ne varam Miranda je bila u nekom popisu za 8 Ožujak koju godinu prije, kao i Sarah Kerrigan. U zadnje vrijeme Sadie Adler iz RDR2 mi je kraljica baš.

    • vragec25cro

      @MaliMicek, 09.03.2019 - 01:06

      Definitivno najzanimljiviji lik iz rdr2 ,samo šteta što nije igriv.

  • Dida

    08.03.2019 - 23:59

    Lara Croft

  • Hot Ice-cream

    09.03.2019 - 00:03

    Elizabeth iz Bioshock Infinite-a ? Itko ?

    • Djelo_Jerboa

      @Hot Ice-cream, 08.03.2023 - 18:00

      Prošli tjedan sam prešao Infinite i mogu reći da je njen lik izuzetno dobro napisan i režiran. Definitivno jedan od boljih likova u gamingu općenito.

  • m4r1ju4n

    09.03.2019 - 05:07

    konoko iz igre Oni

  • Apocalypse4987

    09.03.2019 - 07:53

    koliko ljudi nije ni pročitalo članak a komentiraju

    • Nikola1996

      @Apocalypse4987, 09.03.2019 - 15:11

      tocno to.pogledali su samo imena likova otisnutih velikim slovima….90% komentara nebi bilo da su procitali sve.

  • Armin44

    09.03.2019 - 09:29

    Ciri, Yennefer, Triss, Shani, Ves…
    Jbt tek sada shvaćam koliko su žene bitan faktor Witcher svijeta.

  • Zloco

    09.03.2019 - 12:53

    Aqua iz kingdom hearts pogotovo nakom bbs 2.8 kada su joj promjenili svrhu,samo sto joj voice actress odradila uzasan posao u kh3.lighting in final fantasy xiii sage,dosta jednolicna ali meni je ona vrh zenskih heroja.alice iz american mcgee’s alice,obozavam njenu pricu i nju opcenito pogotovo nakon drugog dijela.

  • Dumbula2004

    09.03.2019 - 14:18

    A zelda

    • m4r1ju4n

      @Dumbula2004, 09.03.2019 - 17:47

      maloljetnica ?

    • Armin44

      @m4r1ju4n, 09.03.2019 - 20:58

      FBI, open up !

  • Stitrek

    09.03.2019 - 20:32

    April Ryan je bila odlični glavni lik u The Longest Journey 1999. Zoe isto odlična je nastavila kao glavni lik u Dreamfall 2004. i zatim u Dreamfall Chapters 2014. April Ryan se tu i tamo pojavljivala u Dreamfall nastavcima.
    Samantha Everett je isto dobar glavni lik iz interesantne igre Gray Matter 2010.

    • Stitrek

      @Stitrek, 09.03.2019 - 20:38

      EDIT, Dreamfall: The Longest Journey je izašla 2006.

  • moordrak

    09.03.2019 - 22:34

    Rubi Malone. Bome i Bayonetta je ostala u lijepom sjećanju. Cicu broj jedan je ipak imala Lara.

  • xxved

    09.03.2019 - 23:07

    A Jade iz Beyond: Two Souls?
    Detroit: Become Human?

  • Lord_Sec

    09.03.2019 - 23:38

    2b iz nier automate i aloy iz hzd

  • SanKa

    11.03.2019 - 09:28

    elaine marley, ellie ?

  • Zoran Žalac

    08.03.2022 - 18:10

    Ovaj je članak iz 2019. koji je sada je apdejtan novim likovima – ako se netko bude pitao u odnosu na komentare otprije dvije godine.

  • Pajo Paksu

    08.03.2022 - 19:14

    Sisata Lara Croft. Koliko sam tu živaca izgubio da bi izigro igru. Bilo je lijepo gledati u Larino dupe dok je trčkarala okolo da riješi zagonetku čak i na PS1, a onda je zarotiraš kako bi je vidio od naprijeda , a sise velike čvrste. Ona toliko ratoborna… i pametna…

  • Demon90

    08.03.2022 - 19:28

    Ayumi Blades of time

  • Strange Man

    08.03.2022 - 19:32

    ” Svatko gleda kako izgledaš, a malo ih znao ono šta jesi ” – Machiavelli . Da, svi nekako po izgledu u favorita bacaju Laru Croft, ali kada bi “progledao” koji ženski lik bi bio životni uzor iz neke igre to bi definitivno bila Senua iz igre Hellblade. Borba i pobjeda protiv samoga sebe je iznad svega u životu i najbolja poruka koju možeš dobiti.

    • SPGamerAzrael

      @Strange Man, 09.03.2022 - 02:18

      Amicia, a plague tale…kao sestra, osoba vrh… ima svoje mane i lose trenutke, greske kao svi mi uzivotu, oar puta je reagirala na svog brata da ga odgurne od sebe itd…svi gledaju samo izgled ovdje, cuj Bayonetta izgleda kao Ukrainska prodavacica ljubavi.

  • Duje0506

    08.03.2022 - 20:11

    2B

  • croBilly394

    08.03.2022 - 20:51

    Anđele moj ta Senua, kojoj bajdvej šiklja krv iz očiju, je jedan pokvareni lažov, monstrum, a od mene ste napravili jednog polu.. poluvikinga! Pa ljubavi moja ja bi te vikinge kupao i prao!!

  • tuvvok1701

    08.03.2022 - 21:29

    A da zaposlite ženu u redakciju možda?

    • Demon90

      @tuvvok1701, 08.03.2022 - 23:15

      Pa imaju Ivu

    • SonOfZeus

      @Demon90, 09.03.2022 - 00:46

      Ivo koliko znam se deklarira kao muškarac. Osim ako imas nešto posebno protiv njega.

    • Demon90

      @SonOfZeus, 09.03.2022 - 01:03

      Iva Osrečak.

    • ILoveGaming

      @Demon90, 09.03.2022 - 06:23

      Mislim da ona više nije u HCL-u.

    • Demon90

      @ILoveGaming, 09.03.2022 - 14:21

      E to sad neznam.

  • kuky90

    08.03.2022 - 23:10

    A Resident Evil žene?

    • SPGamerAzrael

      @kuky90, 09.03.2022 - 02:13

      Svaka je bila ok kao igrivi lik… lara, ova vjestica BaJonete cisto ponizavanje zena skupa sa TLO 2….

  • vlatko2003

    08.03.2022 - 23:41

    caveira

  • SPGamerAzrael

    09.03.2022 - 02:09

    Najbolji oni koji nestenju, ne vriste i ne dramatiziraju previse jos ako su sopredni 👌…. kao glavni nije mi se nijedan dojmio posebno, osim HZD i to do odredene tocke/tacke price ali prvi dio 🤷‍♂️ Steta, dosta zenskih likova je imalo potencijala…O da mora se priznati i svi igrivi zenski likovi iz RE su bili 👌👌👌👌

    Ah Lara “Nova” mlada skoci stenje kao da… ma kao da… ma kao da je netko ceslja a ona ispustva zvuke uzivanja 😮‍💨… TLU2 sta reci odigrao, cak prica i nije losa, ali Ellie je neprirodna skroz, volio bi reci ovo jedan lik; smed, zidov i nosi kinesko dijete + lezbejka sve sterotipe ili stvari koje su skakljive su strapli u jednog lika… ne smeta mi nista od toga ali nemoj mo pretjerivati sa iskazivanjem i pokazivanjem drugacijeg da ode u mobirnost; smedo/crna cura koja je lezbjeka + zidovkinja + nosi kinesko dijete = da li se oni sprdaju i prave karikaturu od osobe ili zbilja toliko suosjecani sa svime tim 🤔

  • SPGamerAzrael

    09.03.2022 - 02:12

    Ja se ispricavam jedan vrlo dobar zenski lik u pocetku malo gluma amaterski, ali poslije je preraslo u 👌👌👌👌 Amicia iz a plague tale…jedva cekam drugi dio, gdje ocigledno postaje Amicia bad ass…

  • so_random

    09.03.2022 - 02:36

    Lara naravno

  • Enrubius

    09.03.2022 - 08:14

    Lara from the begining of my gaming era :). Eventualno Jill iz RE3 još da nadodam :).

  • SanKa

    09.03.2022 - 09:33

    jos jednom cu sebe citirat hahaa.. Ellie all the way, cak i Abby. Najdubolje razradjeni likovi definitivno dosad…A nostalgija i srce kazu Elaine iz Monkey Island serijala opet

    • SanKa

      @SanKa, 08.03.2023 - 17:28

      wise you are older me

  • slismis

    09.03.2022 - 18:30

    Chloe Frazer

  • Burke

    09.03.2022 - 21:04

    Loba Andrade,Apex legends

  • Klaudio89

    14.03.2022 - 16:22

    Lara Croft daleko najpoznatiji ženski lik,Elie mi je pomalo zataškana po sebi,a za Samus Aran nisam znao da je žena dok nisam prvi puta počeo igrati Metroidza,SNES

    • Bogy

      @Klaudio89, 08.03.2023 - 22:58

      Ellie Williams je lik koji tek postoji od 2013, a Lara Croft je lik iz 1996 pa je zbog toga i poznatiji trenutnu, ali polako se i to mijenja zbog tlou serije i proširenje tlou svijeta na multiplayer igru i na board game. Ps trenutno najbolje upravlja s ip i likovima da prošire u pop kulturu.

  • Zoran Žalac

    08.03.2023 - 16:52

    Ovaj je članak iz 2019. koji je sad po drugi put apdejtan novim likovima – ako se netko bude pitao u odnosu na starije komentare.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 08.03.2023 - 18:19

      Ljencino .. hahahahaha

    • funky0308

      @funky0308, 08.03.2023 - 18:21

      Ispravak – Lijencino

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 08.03.2023 - 18:37

      Hej, startali smo s pet likova, a gle nas sad.

    • Benjamin Scrool

      @Zoran Žalac, 08.03.2024 - 18:02

      Zorane zaboravio si staviti omiljenu ženu u talijanskom parlamentu. Bez nje se talijanska vlada raspada.

  • FilipM.

    08.03.2023 - 17:20

    sveeeeeeeeeee

  • Monster Tamer

    08.03.2023 - 17:23

    Yuna – Final Fantasy X/X-2, Velvet Crowe – Tales of Berseria, Lenneth – Valkyrie Profile, Aya Brea – Parasite Eve…ima ih dosta.

  • boyka11

    08.03.2023 - 17:48

    Aya Brea (Parasite Eve 2) najbolja

  • Tigar91

    08.03.2023 - 17:52

    Android 21

  • Gebro_gaming891

    08.03.2023 - 18:14

    Đe je Tifa Lockhart?

    • Zoran Žalac

      @Gebro_gaming891, 08.03.2023 - 18:35

      Na turi po talijanskom parlamentu?

    • Gebro_gaming891

      @Zoran Žalac, 08.03.2023 - 19:29

      Ah da, dobro si me podsjetio.

  • sparrowpunk

    08.03.2023 - 18:23

    Ashelia B’Nargin Dalmasca, borila se protiv carstva kako bi obranila svoju domovinu i kraljevstvo….

  • phoda2

    08.03.2023 - 18:27

    Lula – (Lula serijal) 🤭

    • Darac83

      @phoda2, 08.03.2023 - 21:03

      😁

  • mg

    08.03.2023 - 18:39

    Sniper Wolf:)

  • ruya

    08.03.2023 - 19:05

    Lara Kroft naravno 💖

  • YoyoOyOy

    08.03.2023 - 19:13

    Jbt… A princeza Peach? Ubijao sam se kao klinac da dođem do svoje princeze a prvih nekoliko bossova mi je nudilo neke loše zamjene 😅

    • HeimdallTheWhite

      @YoyoOyOy, 08.03.2023 - 21:17

      To jbg vise nije moderno niti in 😂

  • Moonlight22

    08.03.2023 - 19:40

    Sadie Adler is RDR2!

    • ukek

      @Moonlight22, 09.03.2023 - 02:51

      Koji dobar podsjetnik 👍 Jedna od najjacih zenskih likova u igrama, bas ono badass. Zalosno da je dobila onako vrlo malo pozornosti u igri ..

  • mili1985

    08.03.2023 - 21:07

    Regina – Dino Crisis
    Meryl – MGS
    Kid- Chrono Cross

  • macgyver

    08.03.2023 - 22:15

    Assassins Creed Odyssey mi je odličan, ali Kassandra ima valjda najgori voice acting ikad

    • Zoran Žalac

      @macgyver, 09.03.2023 - 07:26

      Autentičan grčko engleski!

    • Gebro_gaming891

      @macgyver, 09.03.2023 - 10:21

      Nju mi je gušt slušat, za razliku od Alexiosa.

  • Bogy

    08.03.2023 - 23:09

    Ima dosta ne igrivih likova koji su legendarni lady dimitrescu, Elena fischer, Zelda, cortana… Šteta što oni ne mogu ući u listu.

  • Logicni

    09.03.2023 - 09:42

    Od navedenih Chloe i Ellie (iz prvog dijela, s obzirom da drugi necu nikada igrati).

  • Virty

    09.03.2023 - 09:46

    Miranda iz ME serijala!

  • Zoran Žalac

    08.03.2024 - 17:16

    Ok, zadnji put da apdejtamo članak – iduće godine top ženski likovi iz igara koji nisu ljudski!

  • Sarge

    08.03.2024 - 17:23

    A gdje je princeza Peach iz Maria?

  • PrydaCro

    08.03.2024 - 17:26

    Samus Aran ❤️

  • Meduza

    08.03.2024 - 17:34

    CATE ARCHER – NO ONE LIVES FOREVER

    doslovno LIVES FOREVER

    da bar naprave remaster ili novu igru

  • Blackbeard

    08.03.2024 - 17:38

    ne znam, ja bih izabrao Red (Dragon Quest 8) i Jade (Dragon Quest 11) i hajd Kitana iz Mortal Kombata. A iz te liste, Morrigan i Chun-Li.

    • Blackbeard

      @Blackbeard, 08.03.2024 - 17:39

      I naravno Odessa Silverberg iz Suikodena, najdrazi zenski lik.

  • Stringer Bell

    08.03.2024 - 17:50

    Ne mogu vjerovati da nitko nije spomenuo Adu Wong iz Resident Evila. Iz novijeg doba, dodao bih Sagu iz Alan Wakea

  • Goblin

    08.03.2024 - 17:57

    Zoe Castillo umjesto April Ryan? 🤨

    • Zoran Žalac

      @Goblin, 09.03.2024 - 09:53

      Ha ono, dali su više prostora tom liku, na kraju dana i više važnosti.

  • sparrowpunk

    08.03.2024 - 18:01

    Jill Valentine mi je najbolji ženski lik i dodao bih još Claire Redfield.

  • Ravel

    08.03.2024 - 19:26

    Za mene to su; Kreia, Elizabeth (Bioshock Infinite), Shodan, Pisha, Lady Maria, Heather (SH3) i Fall-from-Grace.

    • Ravel

      @Ravel, 08.03.2024 - 21:20

      U jebote, zaboravio The Boss i Naomi Hunter!

  • peleknu

    08.03.2024 - 20:51

    Quiet – Metal Gear 5

  • Darac83

    08.03.2024 - 22:51

    Onda update: Cyberpunk, Panam (i ne onog na što mislite napaljenci! 😊).

  • PicardMT

    09.03.2024 - 11:12

    April Ryan iz The Longest Journey, Kate Walker iz Syberie i Nicole Collard is Broken Sworda moje su sveto trojstvo ženskih likova u gamingu. U svakom slučaju sretan Dan zena svim zenama i curama uz želju da ih u gamingu i na HCL-u bude puno više, a na svima nama je da stvorimo preduvjete za to potpunom eliminacijom mizoginije i sramotnog muškog šovinizma.

  • Neco Arc

    09.03.2024 - 15:22

    0/10 nema 2B iz Nier

  • Motor City Bengals

    09.03.2024 - 18:40

    Tifa (FF VII)

  • Malimicek89

    11.03.2024 - 13:40

    Uvjet: odrasli zenski likovi
    U listi: tri klinke lol
    Paaaa daj se odluci 😅😝

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?