HCL.HR

TOP 9 najboljih boss borbi

Grga Petrović 06.12.2010.   •   16 komentara


Ultimativni test za gamere su oduvijek bile epske borbe sa velikim i snažnim bossevima. Promislili smo malo, prisjetili se nekih od najboljih takvih borbi, a u ovome specialu donosimo vam TOP 9 izbor.

Najveći test za igrača bilo koje igre su borbe sa bossovima ili šefovima, kako ih neki od nas vole nazivati. Oni mogu primiti više metaka i udaraca od bilo kojeg protivnika u igri, pametni su i često je pronalaženje načina da ih ubijete jedna igra za sebe. No njihovo pobjeđivanje igraču simbolizira pobjedu i dokaz vlastite vještine. Prvi Boss u video igri se pojavio prije više od 35 godina, u obličju Zmaja u igri DND. Od onda su napredovali i hardver i ideje dizajnera igara, a sve to rezultiralo je epskim boss borbama u kojima kao igrači sudjelujemo danas. Više ništa nije nemoguće, od čudovišta visokih 500 metara i ogromnih letećih gmazova, pa sve do transformirajućih ludih znanstvenika.

Pitanje je samo koje su borbe, od njih tisuće i tisuće, izazvale najviše pažnje, razrogačile najviše očiju ili najviše testirali reflekse i sposobnost praktičnog razmišljanja. U svoj svojoj subjektivnosti donosim vam moj osobni odabir devet najboljih borbi sa bossevima…ikada. I da se razumijemo, najbolje boss borbe, nisu isto što i najbolji bossovi. Iako ih ima ukupno 9, krećem od osmice i mješam redosljed brojeva sve do pobjedničke jedinice. Zašto? Vjerojatno iz istog razloga zašto je ovo TOP 9, a ne TOP 10 izbor kako bi mnogi od vas očekivali. Urednik nam je čudan, eto rekao sam.

Uvijek sam mrzio side-scrollere, čisto iz razloga što sam znao da kada dođem do bilo kojeg bossa, umirat ću jedno 20 puta dok ne skužim uzorak pokreta, a pri tom ću 3-4 puta početi iz počeka jer neću imati života, potiona, municije i tome sličnoga. No zadnji boss u Contri uspijeva biti prekul i unatoč tome. Mandrake je, naime, odlučio je postati opasan i pokazati kako je faca. No nažalost, pošto je znanstvenik i geek, to nije bilo moguće, pa je pribjegao mutaciji pomoću vanzemaljske stanice.

No nije računao da će ga te iste stanice pretvoriti u nakazno dvoglavo čudovište! Ustvari možda je i znao, jer 3-4 forme u koje se pretvara tijekom borbe podsjećaju na najlošije mehaničke horore i jako rulaju. Također, manična glazbena podloga drži vas na rubu cijelo vrijeme.

Potreban skill – 8
Epičnost – 4
Raznovrsnost – 5

Većina ljudi ni ne zna kako se zove „onaj veliki boss na kraju one hrvatske igre“. E pa zove se Ugh Zan i jedan je od najvećih bosseva koji su pokazali svoje ružno lice u nekoj video igri ikada. Unatoč tome što borba protiv njega zapravo i nije po ničemu posebna, mislim da zaslužuje svoje mjesto na listi čisto zbog svoje spektakularne veličine, što na kraju krajeva dodaje epičnosti same borbe.

Potreban skill – 5
Epičnost – 7
Raznovrsnost – 3

Baš poput Larinih sisa i T-Rex odaje pomalo razočaravajući dojam prilikom ponovnog igranja ove legendarne igre. Izgleda kao da se sastoji od nekoliko velikih kocaka, AI mu je glup kolko su mu kratke ruke, a sve što je potrebno da ga se ubije je 30-ak sekundi pucanja malokalibarskim oružjem. Ipak, u godini 1996-oj, samo pojavljivanje T-Rexa bilo je dovoljno da ispuni sve snove 10-godišnjaka koji je upravo 40-i put pogledao Jurrasic Park.

Potreban skill – 3
Epičnost – 5
Raznovrsnost – 2

Resident Evil 4 prepun je vrhunskih borbi s bossevima, ali nagrada ipak ide ovom jezerskom gigantu. Uvijek sam se pitao zašto ne vidimo više morskih čudovišta u igrama, pošto svi znaju da su morska čudovišta najbolja stvar na svijetu (Želim vidjeti više Krakena u igrama, jeste čuli developeri?!).

Atmosfera u RE4 je kao takva brilijantna, ali sam vrh dostiže u trenucima prije borbe sa Del Lagom. Maglovito jezero, skršeni čamac, selo puno podivljalih farmera… može li jezivije od toga? Pa, može vas napasti nekoliko desetaka tona težak križanac aligatora i hobotnice. Aha, da…jedino oružje vam je harpun.

Potreban skill – 6
Epičnost – 7
Raznovrsnost – 5

Rottingham je francuski kapetan plave krvi i izbrušenog rječnika, a u isto vrijeme i neprikosnoveni specijalist u drevnoj vještini mačevanja uvredama. Nakon što prvi put osramoti Guybrusha u dvoboju, puno će vremena proći dok Guybrush nauči dovoljno uvreda koje mu mogu parirati.

Potreban skill – 6
Epičnost – 3
Raznovrsnost – 7

Unatoč svoj nostalgiji, čak i kao klinac mislio sam da je Wolfenstein 3D beskrajno dosadna igra. Mislim, 400 identičnih levela sa identičnim sobama, identičnim protivnicima i tek nekoliko itema i oružja. I onda dođe zadnji level, a s njime i ljuti Hitler.

Od čovjeka koji se ubio na kraju svoje vladavine očekujete isto takvu kukavičku smrt u igri, ali poznati Brko ovaj put dolazi opremljen. U kibernetičkom odijelu, sa dva mini-guna, a prije toga vas napadaju… njegovi duhovi – koji bacaju plamene kugle! Potpuno random, ali i potpuno jebeno awesome!

Potreban skill – 6
Epičnost – 6
Raznovrsnost – 6

Da sam odlučio biti dosadan, ova lista bi vjerojatno sadržavala više od pet bosseva iz Shadow of the Collossusa. No odabir je pao na jednoga; a izabrati jednoga od svih njih teže je nego naći djevca na HCL forumu.

U užem izboru našlo se više bosseva, no prvo mjesto ipak uzima ovaj ogromni leteći crv/hrušt, tj. trinaesti kolos po redu. Phalanx nije nasilan kolos; ustvari jedva da primjećuje igrača. No popeti se na njega je itekakav izazov, pošto Jahač svu akciju mora obaviti sa jurećeg konja. Fantastičnu bitku zaokružuje sjajna, nabrijavajuća glazbena pratnja.

Potreban skill – 8
Epičnost – 8
Raznovrsnost – 8

Ako je netko pretrpan sa genijalnim boss fajtovima, onda je to Metal Gear Solid serijal. I kao u SoTC-u, jako je teško izabrati neku koja se ističe, iz cijele plejade likova. Snajper duel sa seksi Vučicom? Borba prsa o prsa na krovu Metal Geara sa rođenim bratom? Natjeravanje nabildanog šamana po snjegu?

Borba sa Psycho Mantisom ipak odnosi primat, čisto zbog unikatne dosjetljivosti dizajnera. Mantis probija četvrti zid, čita podatke s memory kartica, zna u koji ste port piknuli kontroler, hipnotizira seksi žene i koristi ih protiv vas. Kada ga i nadmudrite, prije smrti ispriča tužnu životnu priču, pa vam ga na kraju bude i žao.

Potreban skill – 6
Epičnost – 5
Raznovrsnost – 10

Za fanove serijala, i sama pomisao upravljanja Metal Gearom u igri uzrokovala je ako ne nesanicu, onda svakako mokre snove. Shadow Moses, snijeg i borba dvije vrste Metal Geara, prsa o prsa, laser o laser. U ovom spektakularnom obračunu na raspolaganju imate široki arsenal Metal Gear Rexa. Kao šlag na tortu dolazi melee borba, a udarci se čak mogu spajati u komboe i kombinirati sa raketiranjem/laseriranjem. Unatoč silnim izrežiranim momentima borba teče bez ikakvih prekida i frenetičnost ne prestaje sve do kraja. Najbolji boss fight u serijalu, a samim time i šire.

Potreban skill – 8
Epičnost – 10
Raznovrsnost – 10

I to je to, ali duša bi me boljela da ne spomenem još ove tri borbe: The End iz MGS-a 3, Alma iz Ninja Gaidena i Hydra iz God of Wara. Što mislite o listi? Imate neku bolju, još epičniju boss borbu na umu? Želimo čuti vaše komentare…

Komentari (16)

 • Max007

  06.12.2010 - 16:34

  ljepo ste me podsjetili contre

 • wyzard

  06.12.2010 - 16:46

  odličan tekst.
  u dobrom sjećanju su mi još Nemesis iz RE3, te Gigantosaurus iz DC2. Oba zato jer su ih toliko osnažili da ih mogu uništit samo intergalaktički topovi iz svemira ili tako nešto.

  jedino se ne bi složio sa Del Lagom. Istina, morska čudovišta su kul, i atmosfera prije njega je odlična, no borba je izdvedena loše – boss je predvidljiv tako da se na kraju sve svodi na ciljanje quick time evente.

 • Figo

  06.12.2010 - 17:46

  stavili ste mi osmijeh na lice s borbom iz Resi 4. stvarno fali toga u današnjim igrama, borbe s morskim čudovištima, što se tiče Shadow of Colosus, mislim da su tu sve borbe epske, jer točno svaka ali ama baš svaka oduzima dah.. možda je šteta što niste stavili finalnog bossa iz Final Fantasy XII Yiazamata, također zanimljiv boss pogotovo po tome što morate potrošiti cijeli dan da ga ubijete, ja sam čak zaustavio igru na večer i dovršio borbu drugi dan, trebalo mi je jedno 20 sati da ga ubijem,, stvarno zamorno 😀

 • Corbel

  06.12.2010 - 18:52

  Psycho Mantis epičnost 5 ?! Pa ako to ne zaslužuje 10 za epic onda ne znam

 • sajo

  06.12.2010 - 20:40

  mislim da ste trebali spomenuti i Magrudera iz GUN-a, jer je stvarno pretezak, nosi viteski oklop otporan na metkei jedini nacin da se ubije je bacanje dinamita na njega, sto zahtjeav dodatnu proracunatost i preciznost jer je stalno u pokretu

 • Lovac

  06.12.2010 - 22:25

  Ja bi spomenuo kraj na RF-u. Prvo morate srediti 2 letjelice nakon čega dolazi 3. u kojoj je Masako (zadnji boss). Kad i njezinu letjelicu raznesete ostaje vam ona, lebdi okolo, ima shield. Nakon napucavanja vi nju sredite, ništa posebno rekli bi, al šećer je na kraju, morate deaktivirati bombu tako da pogađate kombinaciju simbola, probajte, baš je fora zadnji fajt i taj bomb disarm kraj.

 • makinamarko

  07.12.2010 - 08:11

  lista je okej al meni je epic borba s Zeusom u GOF 3 😀

 • Praetorian1

  07.12.2010 - 10:15

  Dosta loša lista, ima buno boljih boss borbi.

 • greywardens666

  07.12.2010 - 12:23

  ma trebali ste stavit Ninja Gaiden definitvno

 • [email protected]€K!LL€R

  07.12.2010 - 13:05

  Ima punoo boljih npr. God of War Kratos vs Hercules

 • xboxer

  07.12.2010 - 13:41

  GEARS OF WAR 2-BORBA S NEKAKVOM HIDROM I RESI5 BORBA S ŠIŠMIŠEM

 • Ementaler

  07.12.2010 - 17:09

  @ivica
  Pročitaj cijeli tekst, lista je subjektivna stvar autora. Da cijeli HCL bira, malo bi nam bilo tih 9, ali našlo bi se i više raznorvsnosti. Svejedno! – daj koji prijedlog još bolje boss borbe, nešto nenavedeno ovdje 😉

 • vAcs

  07.12.2010 - 19:24

  mislim da puno bolji boss borbi ima u DMC3

 • sukacic

  08.12.2010 - 13:51

  odličan popis, samo jedno nedostaje po meni. jedan od bosseva iz deadspacea 🙂

 • Shimmy

  09.12.2010 - 00:12

  Sjajan tekst, a najjača stvar je naravno, link sa djevcom 😀
  A što se tiče komentara i subjektivnih mišljenja članova – moje je daHydra iz GOW-a nije niš posebno – impresivna je smao veličina, ali je kao boss prejadan (kao i svi, tj, cijela ta šačica bosseva u prvom GOW-u). Svi su epski velilčinom, ali fajtovi su preloši. Šteta, jer je ostatak igre sjajan. No dobro, već je nastavak ispravio to^^
  A koga bih ja dodao, odn, možda nije najbolje rečeno – koji mi prvi padaju an pamet i razmišljao bih ih staviti na listu, a nisu tu:
  -nekoliko bosseva iz (poprilično širokog) Castlevania serijala – prije svega onog undead dragona iz Circle of the moon. Sjećam se kada sma njega vidio, to je bio jedan od rijetkih trenutaka da sam se prelašio igre na portabl konzoli, a i ubio me 😀
  -neke bosseve iz DMC serijala (opet teško odabrat najepskije, ali među njima bi bili Mundus iz prvog DMC-a, Argosax The Chaos iz drugog, te onaj ogromni kip (ne sjećam se imena)iz četvrtog – e to ej bilo epic!)
  -zadnji boss u Ikarugi. Tko je igrao, zna o čemu pričam
  -Quadraxis iz Metroid Prime 2
  -God of War 2 – Colossus
  -MGS 2 – borba protiv Rayeva
  -Z.O.E. 2 – gotovo bilo koja borba, ali posebno protiv onog starca, ne sjećam mu se više ime, ni njega ni njegova orbital framea – onaj čudan neki, u mraku je fajt, te borba protiv Anubisa. To je bilo i epic, i trebao je skill
  -netko ej rekao – Gigantosaur iz DC2
  -puno previše borbi iz FF serijala 😀
  -Vagrant Story – Romeo Guildenstern
  O, kako ste dobro rekli, ali ja bih ga ipka ćak stavio među tih TOP 9 – The End iz MGS-a 3. To ću pamtit dok sam živ!

 • wyzard

  16.01.2011 - 13:17

  sjetio se ovoga:
  http://www.youtube.com/watch?v=B8Nl1qo6o4I
  zanimljiv boss fight.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?