HCL.HR

HDD LED Svijetla

Teo Petrić 28.12.2006.   •   0 komentara


Jeste li ikada pomislili promijeniti obične HDD LED diode, a niste znali kako? Čitajte dalje.

Ime moda: HDD Lights
Cijena: Oko 25 kn
Težina: 2/5

Prije nego započnemo, mnogi od vas će možda imati problema s nekim riječima, pa prvo da ih obrazložimo.

MBO – Matična Ploča
Switch – Prekidač
PCB – Tiskana Pločica

Obične HDD LED diode su dosadne. Da li ste ikada pomišljali da ih promijenite bez da oštetite vaš MBO. Ako da, ovaj projekt kao da je stvoren za vas. Koristiti ćemo slijedeće elemente:

Molex connector
Resistor (30 Ohm)
LED 5mm – ultrabright
MBO HDD konektor (Najbolje da uzmete s stare MBO, ako imate)
Electrolytic capacitor 33uF and 47uF
3-pin Switch

Prvo pogledajte šemu;

Koristiti ćemo optoizolator 4N25, a koristeći izolator, biti ćemo sigurni da krug neće utjecati na matičnu tako da ako nešto zeznete vaša matična će ostati sigurna. Ne morate u ničemu brinuti, pa da krenemo u modding. Usput, možete koristiti optoizolator 4N35 I 4B27. Pin 1 I 2 će biti spojeni na vašim MBO konektorima za HDD, tako da provjerite polaritet. Ako ne uspijete I ne spojite ga dobro, ne brinite se, MBO je sigurna, samo ih konektirajte opet ali ovaj put uspješno. Možete vidjeti da koristimo elektrolitske kondenzatore tako da morate bit sigurni da ste ih spojiti točno. Konektirajte + na 4N25 pin 6 I kondenzator – na switch. Zašto?
Kada OK1 (optokoupler broj 1) dobije HDD aktivnost, LED svijetla će svijetliti jako zato što je kapacitet pun, i kada aktivnost prestane, LED će se polagano vraćati zato što je kapacitet pun pa mora proći neko vrijeme dok se ne isprazni. Znači, što je kapacitet veći, duže će se prazniti. Koristio sam dva kapaciteta, jer sam želio imati dva moda:

1. Kada mi je switch isključen, 33uF kapacitet je konektiran na GND I LED svijetla će se brže izgaziti nakon što HDD prestane s aktivnošću.

1. Kada je switch uključen, 47uF kapacitet je konektiran na GND i LED svijetla će se gasiti polagano nakon što HDD prestane s aktivnošču.

Ako neželite staviti switch, samo konektirajte kapacitet na GND I to je to. Bacite pogled na vaš PCB (tiskana pločica).

Možete pogledati PCB sliku top view ovdje.

A ovo je slika bottom view (dornji pogled) pokazujući linije, a možete ga pogledati ovdje.

Sigurno je spojiti 5 LED dioda na OK zato što može izdržati do 100mA. Sada dolazimo do PCB produkcije.

Kupio sam dvije plave ultra svijetleće LED u lokalnom dućanu, priično skupo ali su i zato najbolje.
Nisam imao folije, pa sam PCB isprintao na obični papir I napravio slijedeće:

Stavio sam papir na pločicu I izbušio rupu na svakom elementu:

Dobiti ćete ovo. Nije ovo kompleksno za napraviti tako da će I ova tehnologija napraviti posao prilično dobro. Dok se pločica nagriza, uzeti ću 3.5” slot i izmoddati ga malo.

Možete vidjeti rupu na switchu s desne strane, i mali komadić plexiglasa. Plexi će pokrivati veliku rupu u sredini i dati će poseban osjećaj ovom modu. Koristio sam 4mm tanki plexi, jer nisam imao nijedan drugi doma u ovom trenutku. Malo super ljepila će učiniti posao, kao što možete vidjeti dolje.

Sve je gotovo, sada moram to integrirati u moje kučišče. Usput ako želite Ice efekt, koristite brusni papirr i malo brusnog plexya. Moje osobno mišljenje je da daje prekrasan efekt.

Sve je napravljeno pa evo slike bez svijetljenja i sa svjetljenjem.

Ako želite vidjeti puni efekt možete skinuti filmić koji pokazuje LED svijetla u akciji, onda kliknite ovdje. (.avi format, težina je 420kb)
Ovaj tekst je preveden s bivšeg sajta CRO-Moddersa uz njihovo dopuštenje. CRO-Modders je bila stranica koja se bavila moddanjem kompjutera, ali zbog tehničkih problema stranice više nema. HCL ima pravo objavljivanja njihovih tekstova, te se ti tekstovi smatraju vlasništvom HCL-a.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?