HCL.HR

Overclockiranje Grafičkih Kartica

Igor Belan 17.11.2006.   •   1 komentara


HCL-ov vodič kroz svijet overclockiranja grafičkih kartica.

Uvod u overclocking

Kompjuter je skup sport! To je rekao moj otac jednoga dana kad je došlo vrijeme da kupim novu grafičku. Nama gamerima uopće nije problem pljunuti 2000kn za komad hardvera dok je kompjuterskim laicima to apsurdno. Svijet grafičkih kartica je gamerima posebno zanimljiv jer su upravo grafičke kartice glavne odgovorne za pokretanje naših i vaših FPS-ova, RPG-eva, MMORPG-eva itd. na što većem framerateu. Čak i grafička kartica od 2000kn može biti uzrok trzanja u nekoj igri i tada samo primorani smanjiti detalje u igri radi boljih performansi. No postoji i drugi način povećanja frameratea u igrama bez gubitka na kvaliteti slike i bez smanjenja grafičkih detalja igre. Taj način se zove Overclocking i to je predivna stvar : -)…

Općenito

Što je Overclocking? Overclocking (ili OC, kako ga ponekad zovemo) je bilo kakvo podizanje radnih taktova u računalu iznad tvorničkih postavki. Većina vas zna što je overclocking, ali ima nekih koji povezuju termin overclocking jedino uz procesor. OC-ati se može i grafička kartica ( i još par komponenti koje sad neću spominjat jer su povezane uz OC procesora), te je taj proces malo lakši i zabavniji od overclockiranja procesora. Overclock procesora se vrši iz BIOSA dok se OC grafičke vrši softverski iz Windowsa. Svaka grafička kartica ima jezgru ( npr. jezgra Radeon 9800pro kartica zove se r350 ) i memoriju ( sve novije koriste DDR ). Ta dva segmenta grafičke kartice se overclockiraju. Svaki od ta dva dijela se OC-a pojedinačno i to , kao što sam već spomenuo, isključivo softverski. Nema svaka grafička kartica isti potencijal prema overclockiranju( taj potencijal ovisi o samoj jezgri, hlađenju te kvaliteti memorije), ali svaka se može overclockirati. OC-aju se uglavnom mid range i high range grafičke kartice( dakle kartice dovoljne jačine i najjače kartice). U mid range kategoriju spadaju grafičke od 1400 do 2000kn a sve iznad toga je high range. Ako imate grafičku karticu koja spada u low range katergoriju ( najjeftinije i najslabije kartice – do 400 kn ) ne isplati ju se overclockirati. Takve grafičke kartice obično nemaju adekvatno hlađenje da podnesu veliki overclock, a i tehnički su preslabe da bi se njihovim OC-anjem dobilo značajno poboljšanje performansi. Najisplativije za OC su mid range grafičke kartice. One se i najviše kupuju u krugovima gamera jer daju vrlo zadovoljavajuće performanse, a i vrlo se dobro OC-aju. Za one malo radikalnije postoje high range grafičke s kojim možete postvaljati lude postvake Antisotropije i Antialastinga, a i vrlo dobro se OC-aju jer imaju najkvalitetnije hlađenje.

Postupak Overclockiranja

Dakle, naučili smo da se grafičke kartice overclockiraju podizanjem radnih taktova memorije i jezgre i to softverskim postupkom, pređimo sada na praksu. Postoje razno-razni programi za overclockiranje grafičkih kartica iz Nvidije, Atija, ali i oni neutralni koji se upotrebljvaju za OC ( npr.) Matrox kartica.

Jedan ( i najbolji ) od takvih neutralnih programa je Power Stirp . Njega možete skinuti sa stranice www.entechtaiwan.com. Podržava gotovo sve grafičke kartice i pokazao se kao vrlo dobar. Ipak, najbolje je OC-ati programom specijaliziranim za vašu marku grafičke kartice.

Postupak Overclockiranja je dosta jednostavan. Jednostavno morate pažljivo dizati radni takt jezgre i memorije grafičke( najbolje u koracima od 5mhz ) i za svaku postavku testirati dali se grafička kartica pregrijava. Kako znati da li se grafička pregrijava? Jednostavno! Kada se grafička pregrijava vidjeti ćete iskakajuće poligone, razne točkice i slične pojave na ekranu. Takve pojave zovu se Artifacts ( hrvatski prijevod bi bio otprilike «znamenitosti» :-)). Mnogi programi za overclockiranje kao bundle ( dodatak uz program ) daju i program za testiranje Artefacts-a. Takvi programi renderiraju 3D scenu sa kompleksnim 3D modelom te testiraju ako se slika promijenila( ako su se pojavile točkice, odnosno artifacts). Takvi testeri su vrlo neprecizni i ne dozvoljavaju značajne promjene na radnim taktovima. Najefikasniji način OC-anja je da manualno provjeravate artifacte. Dakle, nakon što ste podigli radni takt jezgre i memorije otvorite neku zahtjevnu 3D igru ili benchmark te tražite deformirane poligone i crne ili bijele točkice. Ukoliko vidite par takvih pojava smanjite takt jezgre na zadnji stabilni… Našli ste najveći mogući radni takt vaše grafičke sa trenutnim hlađenjem! Zapamtite da ćete dobiti bolje performanse overclockom memorije nego overclockom jezgre , tako da je bolje malo smanjiti takt jezgre i povećati radni takt memorije ( kada dođete do limita malo eksperimentirajte sa postavkama).

Hlađenjem do većeg OC-a

Ako niste zadovoljni Overclockom možete zamjeniti/poboljšati hlađenje na jezgri vaše grafičke kartice te na njezinoj memoriji. To je poprilično lagan postupak, ali ne preporučam ga neiskusnima. Za gotovo sve grafičke kartice koje vrijedi overclockirati postoje komercijalni hladnjaci. Najpoznatiji su modeli od Artic Cooling-a i Zalmana. Vrlo slavna je Artic Coolingova serija VGA Silencer namijenjena starijoj generaciji grafičkih kartica ( VGA Silencer review ), a danas je vrlo poznata njihova serija ATI silencer (verzije: 1,2,3 i 4). Od Zalmana najpoznatiji je Heatpipe cooler ZM80-C HP, a i njihov novi hladnjak, imena VF700-Cu, dobiva vrlo dobre kritike. Najbolji OC( najbolje hlađenje) dobit ćete postavljenjem vodenog bloka na grafičku karticu. Vrlo važno je staviti i Ram sinkove( hladnjaci za memoriju koji se zalijepe termalnim ljepilom ). Možda se pitate koja je svrha lijepljenja komada aluminija ( ili bakra ) na memoriju? Dakle, Hlađenje radi na principu odvođenja topline. Kao što sigurno znate, metali vrlo dobro provode toplinu, od njih se najviše ističu aluminij i bakar ( bakar ima bolju toplinsku vodljivost pa je bolji materijal za hlađenje). Dakle, ako zalijepimo komad bakra ( ili aluminija) na memoriju osigurat ćemo joj bolje hlađenje, tj. bolji odvod topline (naravno, isti princip je i kod hlađenja jezgre ).

Overclockiranje ATI grafičkih kartica

Za Overclock ATI grafičkih kartica najbolji programi su Ati Tray Tools, Radlinker te Ati tool.

Linkovi za download:

* Ati Tray Tools – http://www.radeon2.ru/atitray/
* Radlinker – http://www28.brinkster.com/chrisww1942/
* ATItool – http://www.techpowerup.com/atitool/

Ati Tray Tools

Ati tray tools je jednostvan za korištenje, ali vrlo moćan program. Nije kao ostali programi jer se pozicionirao u system tray ( odakle i ime ) i nema glavnog prozora. Nemojte misliti da zato jer sjedi u system tray-u nema puno opcija, ustvari ima više opcija od bilo kojeg drugog programa slične namjene( barem za sada ). Sadrži sve opcije Ati control Panela i još mnogo drugih.

Overclock Ati tray toolsom

Za overclockiranje Ati trays toolsom potrebno je desnim klikom kliknuti na ikonu ATT u system tray-u. Pod Hardware kliknuti na Overclocking settings. Otvoriti će se prozor u kojemu imate sve potrebno za overclockiranje vaše grafičke kartice. Ovaj program nudi vrlo fin overclock jer automatski izračuna najboljeg djelitelja za što finije podešavanje radnih taktova. Pri vrhu prozora možete vidjeti trenutne radne taktove i defaultne postavke grafičkog BIOSA. Pri dnu je Artifact tester kojeg sam već spomenuo u tekstu. Da bi pokrenuli scan za Artifacte kliknite prvo na Show 3D renderer i onda na Scan for Artifacts. Također imate opciju nalaženja maksimalne postavke radnog takta za memoriju i jezgru. Osobno ne vjerujem tom Artifact testeru jer je preoprezan( može se podesiti da bude manje oprezan, tj. da tolerira par artifactsa, ali mi se ipak ne sviđa… ). Klikom na TAB «timings» ATT vam nudi opciju podešavanja latencija memorije, ali te opcije je najbolje pustiti na mjestu ( osim ako ste vrlo iskusan overclocker i znate što radite ). ATT sadrži i temperaturni monitor ( koji zahtjeva odgovarajuću hardversku podršku) te podešavanje brzine ventilatora( također zahtjeva hardversku podršku).

RadLinker

Radlinker je program koji se integrira kao dodatak Atijevom Control Panelu. Sadrži mnogo naprednih opcija te je brži i učinkovitiji od trenutne verzije Catalyst Control Centera( njega dobijete uz Atijeve Catalyst drivere, za sad se nije iskazao). Inače ovaj program dobijete kao bundle sa Omega driverima ( modani driveri za bolje performanse u igrama). Sastavni dio njega čini Overclocking tool, kojemu fali Artifact tester, no to i nije neki gubitak budući da se Artifact testeri i nisu pokazali kao vrlo sigurni pokazatelji max OC-a. Jedan stvar koja ovaj program diže iznad ostalih je što nije cijelo vrijeme aktivan, tj. on je cijelo vrijeme u sklopu Atijevog control panela i ne zauzima sistemske resurse. Radlinker ima mogućnost kreiranja tzv. Radlinka za neki program. To je svojevrsni prečac ( shortcut ) do nekog programa, ali za taj prečac možemo izabrati posebne opcije koje nam nudi radlinker. Mislim da je to poprilično trapav način postavljanja posebnih postavki za određenu igru / program, te da je to bolje odrađeno u ATT gdje se samo izaberu igra i postavke te se to spremi u obliku profila za neku igru.

Overclock Radlinkerom

Overclock Radlinkerom je vrlo jednostavan. Nakon što ste otvorili TAB Advanced 3D( to je ustvari Radlinker) u ATI Control Panelu, otvorite TAB «Clock rate» namjenjen OC-u. Uočit ćete dva vertikalna potenciometra ( slidera ) pomoću kojih se namještaju radni taktovi jezgre i memorije. Ispod toga uočiti ćete dugme «Advanced» pod kojim namještamo korak po kojem mijenjamo radne taktove ( što je precizniji to je manji maksimalni mogući overclock). ATT je u tom području automatiziran ( ali može se i manualno podesiti ) i vrlo precizan. Nakon uspješnog OC-a Radlinker vam nudi mogućnost da se vaš overclock izvrši na svakom bootu. Također vam daje mogućnost podizanja postavki radnih taktova zapisanih u BIOSU vaše grafičke ( dakle, defaultne postavke).

ATITool

ATI Tray tools i Radlinker su programi koji sadrže sve opcije standardnog ATI control panela ( tj. današnjeg Catalyst control centra )te još par drugih koje ATI CCC nema. Jedina namjena ATI tool-a je overclock grafičke kartice te shodno tome ima opcije samo za OC. Od ostalih opcija nema nikakvih posebnih tweakova, sadrži Artifact tester, podržava pokretanje igara sa određenim profilima( ali budući da ne sadrži neke naprednije tweakove moguće je samo namjestiti OC za pojedinu igru) te još par već viđenih opcija potrebnih samo za napredniji OC. Kao i ATT ima monitor temperatura te nudi opciju traženja maksimalnog OC-a jezgre i memorije.

Overclock ATIToolom

Čim otvorite ATITool otvorit će vam se prozor sa svim opcijama za OC. Vidjeti ćete dva vertikalna slidera za podešavanje radnih taktova. U podnožju prozora nalazi se dugme «mem». Klikom na to dugme otvara se prozor u kojemu se možete igrati sa latencijama memorije( kao kod ATT ). Na vrhu prozora se nalaze kontrole za spremanje profila te namještanje Hotkey-a. Sam overclock se izvodi kao i kod svih drugih programa ( smo slijedite postupak za overclock koji sam pri početku teksta napisao ).

Overclockiranje Nvidia grafičkih kartica

Overclockirati grafičke kartice bazirane na Nvidia-inim chipovima nije težak posao. Malo je teže naći programe za OC ali sam proces Overclocka ne razlikuje se od istoga za ATI.Najpopularniji programi koji se koriste za tweak i overclock Nvidia grafičkih kartica su Rivatuner ( vjerojatno najbolji ), nVHardPage SE ( SE je trenutno najnovija verzija ) te jednostavan Reghack imena CoolBits.

Linkovi za download:

* RivaTuner – http://www.guru3d.com/rivatuner/
* CoolBits – http://downloads.guru3d.com/download.php?det=815
* NVHardPage – http://www.guru3d.com/nvhardpage/

RivaTuner

Ovo je vjerojatno najbolji Tweaker za Nvidia Grafičke. Osim opcije overclocka ima širok spektar drugih opcija za tweakanje. RivaTuner sadrži Hardware monitor, za kontroliranje temperatura, koji je pun opcija i da se fino podesiti. Također ima sposobnost mijenjanja registry opcija vezanih uz tweakanje grafičkih postavka za 3D igre, ali mijenjanje tih opcija preporučam samo naprednim korisnicima koji znaju što rade. Ima odličan Graphics System Diaqnostic Report pomoću kojega možete saznati sve detalje o vašoj grafičkoj. Važno je spomenut Nvstrap Driver kojega preko RivaTunera instalirate. To je sićušan driver koji se loada prije Kernela Operativnog sustava i konfigurira vaš hardver prije drivera za grafičku karticu. On je sposoban promijeniti postavke VGA BIOSA u svezi AGP Sideband Addresing i Fast Writes opcije. Također može promjeniti PCI device ID settings i pretvoriti vašu Geforce karticu u Quadro i obrnuto. Najčešće korištena opcija Nvstrap drivera je ona koja vam dopušta da otključate zaključane pixel i vertex unite ( ako imate odgovarajući chip), ta je opcija ujedno proslavila RivaTuner te ga je postavila na mjesto iznad ostalih tweakera. Ovo su samo neke od opcija koje vam pruža RivaTuner, ostale neću ni počet nabrajat jer ih jednostavno ima previše…

Overclock RivaTunerom

Na slici iznad vidite glavni prozor RivaTunera. Do opcija za Overclock dolazite preko dugmića pokraj «Customize» pod Sekcijom «Driver Settings». Nakon klika na taj dugmić birajte prvu ikonu u nizu ( system settings ). Sada bi trebali vidjeti prozor na slici ispod.

U gornjem desnom uglu ste zasigurno primijetili padajući izbornik u kojem je trenutno izabrana opcija «standard 2D». Tu opciju promijenite u «Performance 3D». Podizanjem clocka jezgre i memorije pod profilom Performance 3D dižete takt grafičke za 3D aplikacije( tj.igre ). Pametno je ostaviti ostale profile na defaultnim vrijednostima.Nakon što ste pomicanjem slidera u desno podigli radni takt vaše grafičke kartice na optimalnu vrijednost ( koju utvrđujete postupkom koji sam već opisao na početku teksta ), kliknite na dugme Test i nakon toga Apply te izaberite opciju « Apply overclocking at Windows Startup…» i nakon toga kliknite na OK. Ovime ste uspješno OC-ali vašu Grafičku karticu sa RivaTunerom.

Coolbits

Coolbits je reg-hack koji dodaje u Conrol Panel Nvidijinih drivera TAB koji omogućuje overclock. Da bi aktivirali Coolbits samo kliknite na downloadani file i na poruku koja se pojavi odgovorite potvrdno. Time ste u registry dodali informaciju potrebnu za overclock iz Nvidijinog CP-a. Coolbits nema opcija nevezanih uz overclock, dakle ne posjeduje tweakove i sl. On je namjenjen samo za OC i to dobro radi.

Overclock Coolbitsom

Do Coolbitsa dolazite na sljedeći način:

Desni klik na desktop – Properties – TAB settings – Advanced – i birajte TAB koji se odnosi na vašu grafičku karticu

Sada bi trebali vidjeti Nvidijin Control Panel, tj. nešto slično slici ispod.

Vi možda budete imali manje tab-ova, možda više ( ovisno o driverima i grafičkoj ) ali nas zanima tab Clock frequency settings ( koji se pojavio instalacijom Coolbits reg-hacka ). Klikom na taj tab vidjet ćete ovakav prozor:

Sad je već poprilično očito kako overclockirati karticu. Vidite dva slidera čijim pomicanjem udesno overclockirate jezgru i memoriju vaše grafičke kartice. Pazite da je pod Settings izabrano Performance 3D, što znači da podešavate taktove za zahtjevne 3D igre i programe. Nakon svake promjene takta morate prvo testirati nove postavke klikom na dugme Test Changes. Ako želite da vam se postavke učitaju pri svakom podizanju Windowsa izaberite Apply these settings on startup. Sve u svemu vrlo jednostavno ako pazite da pravilno overclockirate, kao što sam opisao pri početku teksta. Zanimljiva stvar kod Coolbitsa je ovo poveće dugme Detect Optimal settings koje vam pruža mogućnost automatskog overclocka, tj. kompjuter automatski izabere siguran ali dovoljno dobar takt memeorije i GPU-a ( Graphic procesing unit, tj. jezgra grafičke ). Ovaj način overclocka se pokazao kao vrlo dobar, ali za maksimalne performanse najbolje je ručno pomicat slider i testirat u nekom zahtjevnom 3D benchmarku ili igri. Nekada kompjuter čak izbaci prevelik clock koji nije stabilan, tada samo smanjite takt memorije i/ili jezgre i testirajte dok god nije stabilno.

nVHardPage SE

nVHarPage SE je odličan svestran tweaker, možda čak i bolji o RivaTunera. Sadrži čitav niz opcija za detaljno podešavanje grafike u igrama, razne tweakove i sl. Vjerojatno ima više opcija od RivaTunera ali jednostavno nije toliko učinkovit. Pomalo zbunjeno sučelje je možda glavni krivac njegovog «neuspjeha» .Nemojte me krivo shvatit, on je itekako poznat program sa puno kvalitetnih opcija, ali jednostavno RivaTuner je jednostavniji i po mnogima bolji. Osim pomalo lošeg sučelja naišao sam na još jednu veliku grešku. Naime nisam nikako mogao otvoriti sekciju za overclock ( ikona sa dva crvena brzinomjera ) kako spada. NVHardPage bi mi svaki put rekao da ne može detektirati brzinu memorije i jezgre, te da pokušam ugasiti/upaliti Coolbits ili resetirati kompjuter. � to god ja pokušao nisam mogao otvoriti sekciju za overclock normalno. Još jedna stavar kod overclockinga u nVHardPageu, koja je pomalo razočarajuća, je da se nVhardPage očito oslanja na Coolbits za overclock, što ga ustvari čini novim sučeljem za Coolbits sa još nekoliko tweakova za grafiku u igrama.

Evo kako je to kod mene (ne)izgledalo:

Mislim da je očito kako overclockirati ovim programom. Kao i kod svakog drugog programa iste namjene tu su dva slidera za podizanje/spuštanje radnih taktova memorije i jezgre grafičke kartice. Od ostalih opcija ovdje imamo samo opciju podešavanja radnih taktova pri podizanju Windowsa ,te opciju overclocka za 2D i 3D način rada. Sve osnovne opcije su tu, a budući da se oslanja na Coolbits, malo je čudno da nema opcije detektiranja optimalnih taktova. Bilo bi dobro da sam ga mogao isprobati u overclockingu, ali zbog greške, koju vidite na slici iznad, nisam mogao.

Pređimo malo na bolju stranu nVHardPagea. One je uisitnu jedan od najdetaljnijih tweakera za grafičke koji sam vidio. Ima detaljan dijagnostički izvještaj u kojemu vidite sve, od radnog takta vašeg procesora, do 3D sposobnosti vaše grafičke. Podržava sve postavke standardnog control panela ( i još par ne standardnih ) koji dobijete sa driverima za vašu Nvidia karticu, ali uz te opcije se u nvHardPageu nalazi slika za usporedbu. Npr. Možete usporediti modove Antialiasinga po kvaliteti, te izabrati onaj koji vam najviše odgovara, isto to vrijedi i za antisotropiju i većinu ostalih postavki. Help system je pravo osvježenje kod ovakvih tweakera, jer osim što vam pokaže opis opcije koju želite uključiti/isključiti on vam u većini slučajeva pokaže i sliku koja pokazuje kako će se ta opcija manifestirati u realnom 3D okruženju. Još jedna važna stvar kod ovoga programa je ta da podržava velik broj jezika, među kojim se našao i hrvatski, ima tu srbizama i raznih grešaka, ali sve je vrlo čitljivo i vrijedno pohvale. Još jedan koristan detalj je mogućnost dodavanja novih tabova Nvidijinom control panelu. Sve u svemu dobar program sa puno korisnih opcija ali razočaravajućom podrškom za overclocking. Budući da ima svega 2mb skinite ga i probajte, sigurno nećete zažalit, ali ni previše se usrećit.

Toliko od mene za sada, za par dana novi tekst koji se bavi otključavanjem pixel i vertex cjevovoda kod grafičkih kartica. Pokazat ću vam kako se cijevi otključavaju, kako izgledaju artefakti koje prouzroče loše otključane cijevi i još par korisnih stvari.

Povezani tekstovi: Otključavanje Cijevi Napomena: Ovome tekstu fale orginalne slike koje smo nažalost izgubili prilikom prebacivanja istog sa starog Joomla portala na novi redizajnirani portal. Ipak, smatrali smo da je dovoljno dobar i ovakav bez slika, nadamo se da se slažete :).

Komentari (1)

  • NeoGames

    15.05.2019 - 17:41

    Obozavam ove stare prastare clanke!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?