HCL.HR

Transformacija kante u multimedijalno računalo

Danijel Handžek 28.12.2006.   •   0 komentara


Ova hardware tema dati će vam par hintova kako uz minimalna ulaganja složiti jedno multimedijalno računalo koje može poslužiti svrsi umjesto da trune negdje sa strane.

Vjerujem da svatko od vas ima neku «kantu» na tavanu, budući da smo svi primorani nadograđivati računala s vremena na vrijeme te uvijek zna ostati neki dio viška koji nije za baciti. U sljedećih nekoliko redova objasniti ću vam kako uz minimalna ulaganja složiti jedno multimedijalno računalo koje može poslužiti svrsi umjesto da trune negdje sa strane. Za taj eksperiment savršeno će poslužiti sljedeća konfiguracija koju sam i sam složio doma:

Na dijelove koje nisam prethodno imao sam potrošio sveukupno 600 kn:

– Pinacleova TV kartica sa daljinskim => 250kn
– USB 2.0 Kontroler => 60kn ,
– 2 USB gamepada => 150kn,
– Hard disk kapaciteta 20gb => 100kn
– Bežični Optički Miš klase Dobro Je Dok Radi => 40 kn

Na ovom kompu najstabilnije je instalirati Windowse 2000 te puknut preko njih Service Pack 4, tako da možete igrati sve igre te da dobijete na stabilnosti i sigurnosti. Poslije ovoga valja instalirati i ponekad poštelati drivere za hardver, kalibrirati gamepadove i sl.

Od softvera vam treba sljedeće:

– Najnoviji driveri za grafičku, čipset i zvučnu karticu
– Divx codeci ( ja sam instalirao coda i k-lite codec pack)
– Power DVD u svojoj 6.0 inačici ( iako Power DVD preporučam, slobodno koristite neki vama draži )
– BS player & Crystal player ( pa tko koji više voli, meni osobno je Crystal draži )
– Nero za prženje, a sve to na kraju začinite instalacijom najnovije revizije Directx-a da komp lakše diše.

Kupite si produžni kabel za kompozitni tv-out kabel tako da možete grafiku ubost na TV ( cijena produžnog kabela je oko 20kn ). Zatim kupite i aux kabel da vam komp lijepo grmi na liniji kad ga spojite, a bolji je odmah i doživljaj kada gledate filmove.

NAPOMENA: na zaboravite u BIOSU isključiti stopiranje sistema u slučaju kada nemate tastaturu spojenu na računalo ( budući da vam ne treba nećete ju ni priključivati ), nego neka nastavi loadat Windowse bez obzira na sve.

Zašto tv-kartica?

Zato jer ima time shifting, jer možeš snimati na hard u mpeg formatu, jer owna? Time shifting vam omogućuje da za vrijeme tekme, recimo Hrvatska-Brazil, bez prekida snimanja premotavate tamo-vamo, gledate kako Modrić gura Emersonu kroz noge dok utakmica ide dalje. Kad imate obveza i morate van iz sobe puknete pauzu i nakon što se vratite možete nastaviti gledati gdje ste stali. Poslužiti će da povećate svoju kolekciju Divix tekmi, filmova itd. Softver uz TV karticu je Pinacleov vlastiti. Solidan, brz i jednostavan za korištenje te se lako u njemu snalazi, dobro hvata programe ( pod preduvjetom da ste antenu spojili u karticu ? ), daljinski se lagano podesi pa možete sve iz kreveta raditi. Sve u svemu milina, a uostalom reklame ćete izbaciti Pinacle studiom kojeg također dobijete i koji vam omogućuje video editing.

Combo,Nero?

Nero ćete koristiti za prženje svega što ste sa TV-a posnimali, tako da ćete moći stvari prebaciti na CD-e bez da zatrpate hard ( a budući da se radi o staroj kanti od kompa, pretpostavka je da i nemate puno mjesta na hardu ).Zašto Combo? Jer može snimat CD-e, a pored toga i čita DVD-e koje ćete dići u videoteci, a pustiti na Power DVD-u kojeg ste prethodno instalirali.

Winamp?

Fino stavite mp-3 ove u Combo,pustite da sviraju i uživate kako linija grmi ( liniju ste prethodno spojili sa računalom preko aux kabela koji ste kupili od babine penzije), naravno da će linija poslužiti u boljem doživljaju muzike,tekme, filma i igre, a ukoliko linija nije u blizini možete nabaviti i kakve kvalitetne zvučnike ( 2.1, 5.1, 7.1 – vi odlučite, no neke varijante će zahtijevat i kvalitetniju zvučnu karticu ).

BS player, Crystal player?

Služe uglavnom za pregledavanje kolekcija koje ste snimili i sve ostalog vezano uz video play. Koji od ova dva vam bolji ili draži ostaje na vama.

Zabava?

Izkonfigurirajte gamepadove u control panelu, snimite emulatore i romove na hard pa vam tako računalo može poslužiti kao NES,SNES,Genesis,PSX,N64 itd. Uglavnom odlična razbibriga. Od PC igara sam koristio fifu 2001 vs frend, oboje na padovima, super se da igrati. Need For Speed 3 na TV-u izleda sasvim solidno i dobro pokrati vrijeme, NBA 2000, test drive 4, Jazz Jackrabbit 2 ,Captain claw… Sve u svemu gamepad je odlično poslužio, a posebno je doprinjeo igranju Sonica 2 i Maria 64. Od igara sa mišem da se igrati Monkey Island 3, Broken Swordov serijal, Discworld serijal, Wormsi ( koje smo frend i ja peglali do jutra jedan vs drugi :)). Naravno preduvjet za dobru zabavu su prethodno dobro izkonfigurirani padovi i dobro uštimane kontrole.

Još jedna stvar za kraj – pošto vam ne treba stari CRT monitor koji ste koristili uz taj komp, postavite TV-za primary display, a stari monitor mijenjajte za gajbu Žuje i čips.

Njemačka je tu ,vjerujte isplati se. Nadam se da ste uvidjeli prednost dobro iskorištene stare kante nad njezinim propadanjem na tavanu. Uživajte.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?