HCL.HR

Resident Evil 5 Tips and Tricks

Ivan Čičak 18.05.2009.   •   1 komentara


Kako bi vam učinili igranje odličnog Resident Evila 5 što ugodnijim, donosimo vam veliki tips and tricks tekst sa raznim savjetima i trikovima kako bi uz što manje napora prešli ovaj odličan akcijski naslov.

>> Pet korisnih trikova za ugodno igranje

Donosimo vam pet korisnih trikova koji će vam uvelike pomoći i bitno olakšati igranje. Krenimo redom od najmanje važnog:

#5: Nikakav pištolj za Shevu!

U Resident Evil 5, jedan od prvih trikova koji će vam olakšati igranje, biti će zamjena Shevinog pištolja. Iako će to u početku biti korisno u prvom poglavlju, Sheva će koristi pištolj u svakoj prilici, a to će jako često biti posve nepotrebno. Čim pronađete prikladno oružje za nju (VZ61 submachine gun) tijekom bitke sa Executionerom, uzmite joj taj prokleti pištolj i dajte tu automatsku puškicu. Jako dobra kombinacija za nju je automatska puška (machine gun) i snajper (rifle), čime će biti jako korisna u skučenim prostorima i iza uglova, ali isto tako će moći iz velike udaljenosti poskidati protivnike. Sheva će se tvrdoglavo držati pištolja kada god to neće biti potrebno, pa je što prije opremite sa puškama i/ili strojnicama.

Nadalje, Sheva (ili tko god će vam biti A.I. partner) će biti i više nego prikladna da se koristi puškom ili strojnicom, jer može veliku većinu protivnika pogoditi između očiju. Za najbolje rezultate na velikoj udaljenosti toplo preporučamo razornu moć puške S75, koja će većinu protivnika složiti na zemlju samo jednim pogotkom.
Ako želite osigurati da joj ne ponestane streljiva, opremite je automatskom puškom, a sebi uzmite neko drugo oružje sa različitom municijom od njene.

#4: Količina municije je bitna, a ne kvaliteta

Ako vam ponestaje streljiva, a približavate se kraju poglavlja, nemojte ponovno napuniti oružje. Dok manipulirate inventarom, prvo povećajte kapacitet streljiva. Ovo ne samo da je najjeftiniji i najbrži način nadogradnje, već će i potpuno obnoviti vaše zalihe municije.
Stoga što prije nadogradite kapacitet streljiva i nemojte potrošiti lovu na nadogradnju brzine punjenja ako tu lovu možete drugačije rasporediti. Najbrži način da napunite oružje je, vjerovali ili ne, putem izbornika. Iako traži malo vježbe, ovim načinom ćete naučiti kako najbrže napuniti oružje bez gubitka vremena jednostavnim kombiniranjem šaržera i prikladnog mu oružja u inventaru.

#3: Poredajte ih i ‘krkajte’…

Najgora moguća stvar koju možete napraviti u Resident Evil 5 jest da dopustite protivnicima da vas okruže. U većini dijelova igre postoje uska grla (choke point) koje bi bilo pametno iskoristiti da uštedite municiju i da držite partnera na oku. Vjerujte, čim vas protivnik spazi pozvat će svoje kolege, te će vas svi zajedno juriti po cijeloj mapi, gdje se god nalazili. Kada se to dogodi, pretvorite uske hodnike i prolaze u smrtonosne zamke, tako da ih skidate jednog po jednog dok se naguravaju tko će se progurati prvi do vašeg sočnog tkiva. Samo kada na vas ide gad kojeg možete zaustaviti jedino pomoću granata ili bombi, trebali biste dati petama vjetra.

#2: U ekipi nema riječi ‘ja’

Koliko ste puta u raznim hororima vidjeli kako se glupani razdvajaju da bi išli u neku kuću gdje se nalazi pomahnitali ubojica sa motornom pilom? Vjerojatno ste shvatili što želim reći. Bilo kakvo razdvajanje neće dobro proći u Resident Evilu 5. Stalno budite uz partnera i ne dopustite si da napustite njegovu prisutnost i obrnuto. Time ćete osigurati da nanosite razorne napade, razmjenjujete municiju i ljekovite biljke. Toplo preporučujemo da Shevi dajete što više biljki i sprejeva za obnavljanje energije, jer će vas ona automatski zalječiti kada to bude potrebno.

#1: Ouroboros

Autori ovog nastavka napravili su jedan veliki propust koji bitno može olakšati prelazak ove igre i time uništiti svu čar. Na nekim dijelovima igre moći ćete pokupiti neograničeno streljiva, energije, oružja, blaga i stvari koje će vam dobro doći.

Na početku drugog poglavlja (Chapter 2), odmah poslije prvog Uroboros šefa, pokupite što sve stvari i zlato koje se nalazi pored BSAA džipova. Opremite strojnicu, te izađite iz igre i snimite poziciju. Vratite se u glavni izbornik i ponovno se vratite u igru, te si sredite inventar. Oružja će se pojavljivati koliko god vi puta započinjali na checkpointu, čime si bitno možete olakšati prodavanje oružja i zaraditi poštenu lovu, te se opskrbiti streljivom.

Ponovno startajte poglavlje 2-1 (Chapter 2-1) i sve bačve i kutije će se ponovno pojaviti, te ćete ih moći ponovno pokupiti (uključujući i kutiju sa 1000$). Što je još bolje, kada god otvorite kovčeg sa lijeve strane u njemu ćete opet pronaći autmatsku puškicu. Svaki put kada pokupite sve što možete, vratite se i snimite poziciju. naposljetku ćete moći prodati sve što želite i nadograditi oružja odmah na početku, što je bez ovog trika nemoguće. Ovo radi na svim stupnjevima težine, pa isprobajte na raznim mjestima.

Još jedno dobro mjesto da ovo iskoristite jest u poglavlju 4-1 (Chapter 4-1) u sobi sa mozgalicom sa velikim kipovima. Ovdje se možete nakrcati bacačima granata i sa eksplozivnim streljivom.
Možete ovo isprobati i u laboratoriju koji je prepun Lickera (poglavlje 5-1, nešto prije U-8 bossa). Svaki Licker kojeg ubijete može ispustiti Lion Heart koje se može prodati za 2500$! Koristite ovaj trik samo radi osobnog gušta kad prođete igru jer uništava doživljaj RE5.

>> 18 korisnih savjeta za bolji učinak Lom kičme

Napadnite Majinijeve noge kada vam je okrenut leđima. Pritisnite Action button da napravite ovaj napad. Gad će odmah umrijeti, a rođenje Plage se tada može kontrolirati (možete ga lakše ubiti). Sjajan savjet da se učinkovito riješite pojedinih protivnika.

Efektan kraj

Napravite sendvič od protivnika i sa partnerom ubijte boga u njemu. Napadajte ga golim rukama da bi ga naposljetku dokrajčili učinkovitim napadom. Napadnite mu ruke, te krenite na leđa, te ga nogom udarite koristeći Action button. Partner će ga udarati u tijelo da bi ga zadržao na tlu, te mu zatim priđete i dokrajčite ga dok je dolje. Ovo nije lako za izvesti, ali je jako atraktivno i kada to naučite pravilno izvesti bit će vam drago utrošenog vremena.

Vozim se ja tako, kad ono…

Ako naciljate i upucate vozača oklopljenog kamiona na jednom poglavlju, moći ćete se riješiti kamiona bez problema. Usput ćete moći izvaditi kokice i uživati kako kamion gubi kontrolu i naposljetku se preokreće.

Poliži ovo!!!

Lickere je jako teško ubiti zbog njihove velike brzine kretanja, ali ovim savjetom ćete si bitno olakšati borbu sa njima. Čekajte trenutak kada Licker skoči prema vama da vas napadne i u tom trenutku pritisnite Action button da ga grubo prizemljite. Približite mu se i ponovno pritisnite Action button da ga sredite nožem u jednom potezu. Neće biti lako uspjeti ovo izvesti u početku, ali sa malo prakse shvatit ćete kada trebate reagirati. Budite smireni kada ste potpuno okruženi Lickerima, jer uvijek možete pronaći izlaz, čak i u najtežim situacijama.

100% pogodaka

Target Rate izazov se zapravo odnosi na posljednjih 100 brojenja, tako čak i ako promašite jednu metu, možete nastaviti igrati dok ne ostvarite 100 uzastopnih uspješnih pogodaka. Ovo je sjajan izazov za ljude natjecateljskog duha koji ne znaju odustati ( poput mene ).

Koristan je taj kundak…

Pregrađena VZ61 strojnica se može još pregraditi da bi se povećao kapacitet spremnika na 300. Zadržite protivnika na tlu pomoću strojnice, te ga zatim izmlatite na mrtvo ime golim rukama da bi si ostavili otvoreno mjesto na Item Slotu.

Ne bacaj hranu!!! …osim ako je pokvarena…

Jaja (pokvarena) mogu biti jako snažna oružja ako ih bacate na protivnika. Jedno jaje može odmah ubiti Majinija. Pazite dok radite sa jajima, da ih ne pojedete, jer budući da su pokvarena, oduzet će vam velik dio životne energije. Stoga, pažljjivo baratajte jer pri punoj energiji, oduzet će vam oko pola energije ako ga pojedete.

Pokupi sve BSAA simbole

Neke stvari koje možete zamijeniti biti će vam otključane ovisno o broju skupljenih BSAA simbola. Među njima će biti i drugačija oprema (kostimi) za vaše likove. Lokaciju simbola možete provjeriti na ekranu odabira poglavlja da bi vidjeli što vam je promaknulo.

Mama ti je k….!

Pritisnite lijevu i desnu palicu (gljivu) da bi provocirali protivnika. Kada to napravite, naivac će krenuti na vas.

Šaka je jača od strojnice

Napadnite glavu Gatling Majinija i malo će posustati. Odmah pritisnite Action button da ga skršite jakim udarcem koji će mu nanijeti veliku štetu.

Bravo Mirko! Fala Slavko!

Ako vaš kolega pogodi protivnika u glavu (igranje u dvoje), pritisnite ‘B’ na Xbox360 ili ‘O’ na PS3 kontroleru, odmah nakon pogotka da bi pohvalili kolegu unutar igre sa „Nice shot!“. Također možete vrisnuti „Help!“ kada ste okruženi ili možete reći „Thanks“ kada vam partner proslijedi neku stvar.

Hrabri Joža

Imat ćete priliku raditi sa Joshom na Refinery Stageu. Ovo će biti rijetka prilika da odigrate sa nekim drugime da vam pomaže, a da to nije Chris ili Sheva. Pamtite njegovu hrabrost…

Nisi baš tako jak…

Leaper ima snažne napade što ga čini jako opasnim protivnikom. Koristite protiv njega sulfatnu, električnu ili svjetlosnu bombu. Jedan udar njima može ga srušiti i ostaviti ga potpuno ranjivim na vaše napade. Stoga, bacite granatu da ga usporite, pa ga zatim oderite snažnim oružjem poput Magnuma.

Psssssst!!

Kada Licker nije svjestan vaše prisutnosti, lagano otvorite vrata da bi izbjegli bilo kakav sukob. Ako tiho i pažljivo hodate, izbjeći ćete nepotrebne sukobe sa Lickerima.

Sensor Bomb

Potrebno je malo vremena da bi se bomba na senzor aktivirala. Kada je aktivirana, vidjet ćete crveno svjetlo u sredini bombe, pa ga koristite kao orijentir. Uračunajte i kašnjenje same detonacije, pa je postavite nešto dalje od protivnika i navedite ga da krene prema njoj. Ako protivnik ne stane onako kako bi to vi željeli, pucajte u bombu da bi ona detonirala. Lako ih je koristiti i jeftine su, pa tako i nema puno razloga da ih ne koristite.

Što sve ne radim za lovu…

Nakon što skočite sa prozora pri prvom susretu sa Majinijem, napast će vas horda majinija. Nemojte pobjeći u kolibu, već pokušajte ih sve pobiti. Ako uspijete, zadnji Majini će ispustiti dragulj kojeg možete pokupiti. Biti će jako teško to napraviti na početku, ali probajte kasnije ponoviti taj nivo nakon što sakupite više oružja.

Jedi prokleto povrće!!!

Stvari nisu samo sakrivene u drvenim kutijama ili bačvama, već se nalaze i u nekim rajčicama na početku igre. Ako vam ponestane municije, pomolite se i ‘pojedite svo povrće’.

Skupljam lutkice….pa što onda?!

Zamijenite vaše figurice kao bonus materijal. Broj figurica koje možete zamijeniti će ovisiti o vašem učinku. Figurice koje ste zamijenili možete vidjeti pod ‘Viewers’, te ih čak možete čuti i kako pričaju. Njihov glas je napravljen tako da zvuče poput igračaka da bi pobudili malo nostalgije u vama.

>> Taktički savjeti za učinkovito igranje Pomiješajte biljke

Biljke su puno korisnije i učinkovitije kada ih se pomiješa, nego da se same koriste. Miješanjem dviju zelenih biljki dobit ćete više energije nego da ste koristili pojedinačno obje biljke. Miješanjem zelene i crvene biljke povratit će vam se cijela energija, a uz sve te beneficije, uštedjet ćete na prostoru.

Vaše okruženje je vaša prednost

Okoliš u RE5 je prepun raznih opasnosti koje možete okrenuti u vlastitu prednost. Zapaljive bačve se mogu koristiti da bi blokirali protivnike na jednom putu, ili čak da oštetite grupu protivnika u eksploziji.

Sve treba pregledati

Sanduci, bačve, čak i komadi voća mogu sadržavati poneka iznenađenja. Izvadite nož i otvorite ih, jer možete pronaći nešto zlata, streljiva ili biljaka.

Snaga klade valja…istina….

Fizički napadi su jako učinkoviti, pogotovo protiv neprijatelja poput Axe Majinija. Napravite im dovoljno štete da ih omamite, pa se zatim zatrčite na njih i izmlatite ih na mrtvo ime.

Nemoj biti škrt!

Nema smisla da se nakrcavate patronama ako vaš partner ima samo sačmaricu. Dijeljenje streljiva i oružja ne samo da vam prilagođava arsenal oružja trenutnoj situcaiji, već osigurava maksimalnu učinkovitost. Korištenje sprejeva i biljaka u neposrednoj blizini partnera će i njemu također pomoći.

Pazi na mene…

Ako je vaš partner napadnut i treba vašu pomoć, onda nemojte samo stajati! Time ćete uštedjeti dragocjeno vrijeme i streljivo, jer zajednički fizički napadi rade puno štete.

Spusti oružje na tlo! (Ili barem neki dio tijela…)

Pucanjem u ruku vašem protivniku, vrlo često ćete ga natjerati da ispusti oružje koje drži. Ako drže nešto poput staklene boce, možete čak i to uništiti. Isto vrijedi i za one protivnike koji drže Molotovljev koktel ili dinamit, samo sa razornijim posljedicama.

Strelice čuda čine

Korištenjem strelica na kontroleru možete jako brzo prebacivati stvari ako ste u žurbi. ovo je definitivno najbolja metoda za to.

Stara koka, masna juha…

Na svakom nivou ‘Mercenariesa’ nalazi se kokoš, pa nemojte oklijevati da li da je ubijete. Zašto? Zato jer joj ispadne zlatno jaje koje potpuno obnovi vaše zdravlje i vrijedi 2000 bodova. Da li vam je to dovoljno dobar razlog?

Snaga i dalje klade valja…

Fizički napadi u ‘Mercenaries’ modu ne samo da štede streljivo, već vam daju i dodatno vrijeme ako se ispravno naprave.

Nova ekipa

Da bi otključali nove likove za ‘Mercenaries’ mod, morate dobiti ocjenu ‘A’ na svim nivoima. Svaki nivo otključava nešto novo.

Nove igračkice

Moguće je otključati nova oružja nadogradnjom postojećih. Ona se mogu otključati prema slijedećem receptu:

– Gatling Gun – puna nadogradnja na VZ61. Biti će dostupna u dućanu i moći će je koristiti samo Chris.

– Hydra – puna nadogradnja na Ithacu M37. Biti će dostupna u dućanu.

– Longbow – puna nadogradnja na S75. Biti će dostupan u dućanu i moći će je koristiti samo Sheva.

– M93R – puna nadogradnja na M92F. Biti će dostupan u dućanu.

– S&W M500 – puna nadogradnja na S&W M29 Magnum. Biti će dostupan u dućanu.

9997, 9998, 9999,….

Prođite igru za manje od 5 sati na bilo kojoj težini. zatim uključite neograničeno streljivo za bacač raketa na dijelu sa bonus materijalom.

I što sad?

Nakon što prođete igru dobit ćete razne bonuse koje ovdje možete vidjeti:

– Alternate Costume – prijeđite igru jednom da otključate BSAA odijela za Chrisa i Shevu.
– Classic Horror Filter – prijeđite igru na težini: Amateur
– Noise Filter – prijeđite igru na težini: Veteran
– Retro Filter – prijeđite igru na težini: Normal
– New Game+ – prijeđite igru jednom.
– Library – Otključa se nakon što prijeđete određeni dio igre. Nakon što prijeđete cijelu igru, otključat ćete cijelu knjižnicu.
– Infinite Ammo – prijeđite igru jednom i kupite mod za neograničeno streljivo u dijelu sa bonus materijalom.
– The Mercenaries – prijeđite igru jednom

Transvestit

Prijeđite igru na bilo kojoj težini da bi mogli igrati kao Sheva.

Leon – Professional

Prijeđite igru na težini Veteran da bi otključali super težinu: Professional.

I to je to! Nemamo više savjeta ni trikova za vas. Nadamo se da vam je ovo dovoljno i da smo vam uspjeli olakšati igranje novog Resident Evila. Ako jesmo ne okljevajte prokomentirati ovaj tekst pomoću donjeg boxa ( vrijedi samo ako ste registrirani ).

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?