HCL.HR

Recenzija

Infinity Blade [iOS]

Petar Karabatić

Tehnologiju ne možemo zaustaviti. Postavite svoj GameBoy pored iPhonea, iPada ili PSP-a i uvidjet će te koliki je napredak ostvaren u grafičkim mogućnostima prijenosnih uređaja. Infinity Blade je trenutni vrhunac tog napretka. Prva je to prava iOS igra koju pokreće Unreal 3 engine, a usuđujem se reći i prva iOS igra koja izgleda bolje od velikog dijela Wii igara. No dobra je stvar što vanjština nije jedina ljepota ovog impresivnog naslova.

Iako visokobudžetan, Infinity Blade ima drugorazrednu priču koja je zapravo izlika za sam gameplay. Naime, svake generacije ratnik osvećuje svog oca koji je poginuo u borbi protiv bogolikog bića Deathlessa. Ta “osveta” tj. jedan prelazak dvorca, ili kako ChAIR to naziva – bloodline, traje oko sat vremena. Istina, na papiru to djeluje zaista malo, no ne smije se zaboraviti kako je replay value ove igre jako velik, jer ona u biti nikad nema pravog završetka. Pobijedili ili izgubili igra ide dalje, uvodeći vas u priču sljedećeg potomka koji ponovno osvećuje oca. U mom slučaju odigravanje se proteglo na čak 8 sati što je sasvim dovoljno za jednu „skinutu“ igru.

Infinity Blade je po svojoj prirodi akcijski RPG. Inventory ima veliku ulogu, posebno u kasnijim bloodlinesovima jer će igra postati teža, stoga je bitno kako je lik opremljen. Oprema je podijeljena klasično u RPG stilu pa tako uključuje Helmet, Armor, Weapon, Shield i Magical Ring. Možete je dobivati borbom protiv neprijatelja, otvaranjem dobrih starih škrinja ili kupovanjem u trgovini. Svaki RPG naravno mora imati i čarobne napitke koji služe za obnovu HP-a i iskustvene bodove ilitiga EXP. Pri završetku svake borbe, ovisno o vašoj spretnosti dobivate EXP koji se raspodjeljuju na dijelove vaše opreme sve dok se oni ne usavrše.


Normalno, kada ostvarite određeni broj EXP-a slijedi i level up kojim se povećavaju parametri koje vi odaberete. Borbe su u realnom vremenu te se sastoje od pet osnovnih akcija: magic, dodge, swipe, shield i parry. Jako dobar tutorijal to dobro objašnjava na početku same igre, stoga je nepotrebno objašnjavati kako što funckionira. Dovoljno je reći kako se sve bazira na potezima vaših prstiju i vrlo je dobro te intuitivno izvedeno.

Ako vam se čini kako bi igra mogla brzo dosaditi, razmislite opet; svaki je bloodline teži od prethodnog, a i neprijatelji su svaki put nešto drugačiji, stoga je pri novom prolasku potrebno pronaći novu strategiju. Na svu sreću AI pamti kako ste ga sredili u prethodnom igranju pa tako i mijenja redosljed svojih akcija.

Treba spomenuti i da slobodnog kretanja u igri nema. Naime, svaka radnja se bazira na point ‘n’ click principu, koji funkcionira sasvim dobro i vjerojatno će se svidjeti ljubiteljima stare škole. Vjerojatno je princip preuzet zbog nepostojanja fizički prisutnih kontrola na iOS uređajima, jer svi znamo kako „dobro“ funkcioniraju virtualni joystici.

Kao ljubitelj Squareovih RPG-ova od malih nogu, jednu stvar koju ne mogu RPG-u tolerirati je loša prezentacija, a Infinity Blade tu dobiva čistu peticu. Geometrija, detaljnost, svjetlosni efekti i umjetnički smjer… ovaj mobilni naslov vrlo lako bi mogli zamijeniti za ranu Xbox 360 igru. Jedini je problem framerate, koji često pada ispod 30 sličica u sekundi što se itekako osjeti. No uza sve ostale ljepote nije ni čudo – čak se i Appleov A4 itekako znojio, što dokazuje zagrijavanje iPada dok se igra vrti.

ChAIR je čak osmislio i jezik kojim likovi pričaju. Podsjeća na kombinaciju starog engleskog i latinskog, a sve to prati dosta tumorna orkestralna glazba koja u trenucima borbe postaje tako veličanstvena da bi se skoro i Betthoven posramio. Produkcijske vrijednosti su dakle na visokoj razini, stoga skidam kapu Epicu jer igru nije stavio na dno prioriteta kao što drugi proizvođači rade kada su igre za mobilne uređaje u pitanju.

Kao što sam već napomenuo, Infinity Blade i nema završetak. Izgubili ili pobijedili u završnoj borbi, ponovno igrate. I neće vam biti žao, barem dok ne skupite sva ultimativna oružja i ostale asesoare. Tu su i achievementsi, stoga su svi sa sindromom „moram ih skupiti sve“ na svome.

Primjetio sam jednu zanimljivost, a to je da u start meniju postoji odjeljak na kojem piše Coming Soon. Dakle, pripremaju se i expansion packovi. Najnovije vijesti govore kako ćemo se u nadolazećoj nadogradnji igre boriti u podzemlju sa još moćnijim neprijateljima, što svakako dobro opravdava ionako dobru cijenu od 5 dolara.

Dobro ste pročitali, za četrdesetak se kuna dobije igra grafike rane Xbox 360 igre, zaraznog gameplaya kakvog nalazimo u nekoj Nintendovoj igri i trajnosti kojoj je nebo granica. Epicov je debi na iOS platformi ispisan zlatnim slovima za hardcore zajednicu koja posjeduje neki od iUređaja.

Jeste ga već zaigrali? Planirate li ga zaigrati? Sve nas to zanima, pa ne zaboravite ostaviti svoje ocjene i komentare o ovoj veličanstvenoj iOS igri.

Nakon Epic Citadela koji je predstavio Unreal 3 engine na iOS uređajima, stiže i prva prava UE3 igra, grafički najimpresivniji naslov za iUređaje – Infinity Blade.

91 Naša ocjena
 • Grafika
 • igrivost
 • dobiveno naspram uloženog
 • Moguća repetitivnost
 • drugorazredna priča

Komentari (5)

 • CroDruid

  20.12.2010 - 00:22

  A kad ga toliko hvalite kupit ću ga i ja uskoro! 🙂

 • BioShock 4 Life

  20.12.2010 - 13:46

  Gotovo sve igre idu u smijeru DA.Ovo me veoma podsjeca na DA,Overlord,Neverwinter Nights 2 i tako to.

 • bacho

  20.12.2010 - 18:46

  ja se igram opasno več 10tak dan i žena mi več lagano slom živaca dobiva.
  nego jedno pitanjce jel si se probao pridružit onom liku na kraju kad ti ponudi

 • Celeber

  02.01.2011 - 17:37

  Bacho, eo tek sad ovo vidim.
  Nisam se jos pridruzio. Ali cini mi se ukoliko se pridruzim, igra samo zavrsava i to je to. Nema ti nikakvog efekta jednako kao sto kad izgubis il pobijedis.

 • CroDruid

  10.01.2011 - 11:11

  FENOMENALNO INGENIOZNO FANTASTIČNA ZARAZNA IGRA!!!!
  Eto moje skromno mišljenje. 😉
  Uglavnom eto pobih nekih 400 monstera i jedva čekam multiplay update!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!