HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Utrke oko stola!

Erna Fučić 11.03.2018.   •   0 komentara


Usprkos tome što se radi o kartonu, društvene igre mogu biti jako uzbudljive pri dočaravanju utrka! Iskusite napetost utrka u brojnim naslovima iz svijeta društvenih igara!

Teško je započeti ovaj članak bez da se odmah spomene ‘slona u sobi’. Jedna od nažalost još uvijek omiljenih igara u našem podneblju je… Čovječe ne ljuti se, koji u suštini nije ništa drugo nego utrka. Osnovni mehanizam – tko će imati najviše sreće prilikom bacanja kockica i pritom ne izgubiti živce kada mu netko pojede zadnjeg pijuna tik pred ulazak u ‘kuću’. Glavna problematika, ove sada već i preko sto godina stare igre, je što igračima ne nudi nikakav oblik odluka, već ih od samoga starta posjeda na jednosmjerne tračnice koje će ih provesti kroz cijelu igranje.

U nekom smislu ovaj današnji članak je ujedno i prilika da vama okorjelim nostalgičarima pokažemo da postoji pregršt kvalitetnijih opcija uz koje biste se čak mogli i zabaviti, bez ikakve mogućnosti da vam ostane gorko sjećanje na onaj put kad vas je kockica iznevjerila, a ostali vas zvjerski pregazili.

Sam pojam utrka u društvenim igrama nije nepoznanica, dapače, vratimo se na kratko u davnu 1979. kada je igra Hare & Tortoise osvojila prvu ikada Spiel des Jahres nagradu. To je igra koja vam daje potpunu slobodu kretanja; no, što više polja se želite kretati, to više mrkvi morate platiti (ipak ste zečevi!).  Naravno, ako ćete raditi velike i nepromišljene poteze vrlo brzo ćete ostati bez mrkvi, a do istih dolazite vraćanjem unatrag ili propuštanjem kruga na određenim poljima. Igra nam na vrlo jednostavan i pametan način nudi alternativu bezglavom bacanju kockica, te nas uči da je ponekad bolje biti strpljiv i da treba pravilno tempirati male poteze. Usudili bi se reći – uvodi neku strategiju? Sacrilige!

Dosta s dosadnom povijesti, ubrzajmo u suvremeni svijet društvenih igara. Race mehanike ima na svakom koraku, a igra Formula D je pravi primjer da utrke mogu dobro funkcionirati kada se igračima da sloboda odluke. U svojoj suštini ova igra nije ništa više nego roll and move, iliti baci kocku i kreći se onoliko koliko piše. Naime, ovisno o tome u kojoj je brzini vaš bolid bacate određeni tip kocke.

Iako se radi o kockicama, svaku rundu imate na izbor mijenjati brzine ili ostati u istoj, usput morate pripaziti da se ne zabijete u drugi auto, naglo zakočite i sl., a pametno morate odabrati i nekoliko stajanja da vam ekipa obnovi tutač. Uz sve to, igra se može modificirati kroz poboljšavanje bolida prije utrke, dodavanje posebnih uvjeta na stazu (otpad), mogućnost mijenjanja guma itd. Igra je već dobila dosta ekspanzija, a predviđena je za čak 10 igrača, stoga možete organizirati i pravo natjecanje!

Među najnovijim naslovima s formulama je i Race! Formula 90 koja je već za malo ozbiljnije igrače. Naime, faktor sreće je u ovoj igri minimaliziran radi njezinog osnovnog mehanizma card drafting– dakle, igra vjerno dočarava pravu utrku kroz pametnu strategiju ubrzavanja/usporavanja, ulaženja u zavoj, savladavanja skliskih staza, mijenjanja guma i izbjegavanja sudara, a većina se odvija kroz menadžment karata u vašim rukama. Koliko god se morate više uložiti u pametno planiranje, igra garantira zabavu i uzbuđenje realne utrke, koju doživljavate kroz prizmu osjećaja menadžera, vozača i običnog radnika na stopu.

Valja spomenuti i igru Automobiles, koja je po težini lakša od prethodnog naslova, a mehanizam igre je složen s naglaskom na poboljšanje vašeg automobila i utreniranosti ekipe.  Ovi naslovi također mogu podnijeti velik broj igrača (5-6), te uz modifikacije i ekspanzije omogućuju veliku reigrivost i uzbudljiva natjecanja ako vam je ekipa zagrijana za automobilske utrke.

Međutim, race mehanika nije samo ograničena na automobile u svijetu društvenih igara.  Postoji niz naslova, različitih težina, koji vas bacaju u utrku s ostalim suigračima, a karakterizira ih također veliki broj sudionika, ponekad čudne teme i specifične mehanike. Tako je recimo Steampunk Rally naslov zaista ekscentrične teme, jer utjelovljujete poznate inovatore s prijelaza stoljeća (Tesla, Curie…), gradite svoje ‘bolide’ i krećete u utrku kroz švicarske Alpe! S druge strane, u naslovu Jamaica zaplovite na svojem piratskom brodovlju u utrci oko istoimenog otoka. Iako je igra pogonjena kockicama, igrači imaju svoj posebni špil karata s kojim stvaraju svoju jedinstvenu strategiju napredovanja u utrci, pljačkanja suparnika i raidanja spilja punih dragulja.

Ako su vam hladnije teme interesantnije, možete se i baciti na utrku sanjkama u igri Snow Tails. Smrznite se na Arktiku, upravljajte svojim špilom haskija za vuču sanjki, ali pazite da ih ne izmorite ili izletite u nekom opasnom zavoju na snježnoj stazi – koja je modularna i time mijenja doživljaj svake igre. Ukoliko ste pak naklonjeni biciklističkim utrkama, jedan od novijih naslova je Flamme Rouge, koji vam na raspolaganje daje tim od dva tipa biciklista. Ono na što vi morate paziti u ovoj igri, je svakako pravilno tempiranje svojih biciklista kroz upravljanje kartama, a također ih nikako ne smijete i izmoriti!

Ako vam je stalo do lagane zabave uz mehanizam utrke, onda je naslov Camel Up! idealan. Igra nije bez razloga osvojila nagradu Spiel des Jahres ’14. Jednostavna pravila i mehanizam čine ju dostupnom za sve vrste igrača (i različite uzraste), gdje vi utjelovljujete bogatu klijentelu u nekoj pustinjskoj utrci deva. Deve imaju specifičan način dobivanja prednosti (na istom polju se penju jedna drugoj na leđa), te uz osnovni mehanizam bacanja kockica ultimativnog je pobjednika stvarno teško predvidjeti. Međutim, uz usputne oklade možda baš vi uspijete najviše love utržiti – i pobijediti.

Rame uz rame po simpatičnosti i težini nalazi se Tales & Games: The Hare and the Tortoise, igra temeljena po poznatoj bajci iz djetinjstva. Ekipa od zeca, kornjače, vuka, lisice itd. se utrkuje na stazi ispred vas, a suigrači se u tajnosti klade na pobjednika. Ono što je zeznuto u igri su specifične karakteristike svake životinje, što može biti presudno za prolazak kroz Finish.

Za one koji naginju Euro tipu društvenih igara, race mehanika također nije zanemarena. Tako se možete zaputiti u pionirsko osvajanje Zapada SAD-a, u naslovu Lewis & Clark. Utrka se odvija kroz pustoš, rijeke i planine, a vaši meeplovi će katkad morati i kampirati. Cijelo upravljanje svodi se na pametan menadžment karata u rukama, koje vam daju potrebne resurse, asistenciju sunarodnjaka ili pak pomoć indijanaca, a fora je u tome što ne postoji identična karta u cijeloj igri! Prošlogodišnji naslov The Quest for El Dorado vas baca u kožu halapljivih istraživača, koji će dobro opremljeni i s kvalitetnim timom garantirano prvi nabasati na granicu Zlatnog grada. Igra ima potpuno modularnu ploču, što povoljno utječe na reigrivost.

Da zaključimo – u hobiju društvenih igara, race mehanike ima napretek! Jedino što na vama kao igračima ostaje je odluka koju temu odabrati, te koliko želite naprezati svoje sive stanice! Također, igre s ovom mehanikom često podrazumijevaju i puno igrača za stolom, stoga ako imate želju ugostiti što više ljudi na nekoj večeri igara, izbor naslova je dosta očit.

Čitajte nas i dalje, jer sljedeći tjedan otkivamo zašto je klasična igra – Carcassonne – jedna od glavnih krivaca koji uvlače ljude u naš hobi! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?